2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ladányi László-Zsolt: most emberi és politikai összefogásra van szükség!

választási hirdetés 2020. november 25. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

A jelenlegi pandémiás helyzetről, a koronavírus legyőzése érdekében hozott RMDSZ-es tervezetről beszélt Ladányi László-Zsolt, Udvarhelyszék parlamenti képviselőjelöltje. (x)


Ladányi László-Zsolt már 23 éves tapasztalattal bír a közélet terén. Jogot végzett, dolgozott parlamenti tanácsadóként, volt Székelyudvarhely alpolgármestere, majd Hargita megye alprefektusa, később prefektusa. Bukarestben kormányfelügyelőként több mint 7 évet dolgozott. A parlamenti képviselőjelöltségért pedig felmondott korábbi munkahelyén az Országos Közbeszerzési Hatóságnál, ahol a főtitkári pozíciót töltötte be.

Hogyan látja Ön a jelenlegi vírus okozta helyzetet az oktatás szemszögéből?

- Engedjék meg, hogy ezt a kérdést elsősorban szülőként válaszoljam meg. Hunor fiam tizenkettedikes. Végzős diák a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban, online megy az oktatás. Úgy gondolom, hogy végzősként mindenképp a fizikai jelenlét lenne a szükséges, hiszen sem a tanügy jelenlegi felkészültsége, sem a diákok hozzáállása nem elégséges az online oktatáshoz. Nem várható el egyetlen gyerektől sem, hogy órákat kuksoljon a számítógép előtt és virtuálisan lássa a társait. Ebben a korban nagyon fontos a szocializáció, a tanulás mellett a barátkozás, az ismerkedés és az udvarlás is. Ugyanakkor az oktatás szempontjából az elveszett heteket, hónapokat nem lehet a második félévben bepótolni, ha a pandémiás helyzet oldódni látszana, de az sem megoldás, hogy esetleg könnyített érettségit tegyenek a diákok. Az életbe egyenlő esélyekkel kell(ene) indulni.

Másik részről, azokra a diákokra is gondolni kellene, akiknek a szüleik nem tehetik meg, hogy szélessávú internetelérésre fizessenek elő. És Hargita megyében is sok család van, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy számítógépet vásárolhassanak. Az RMDSZ-nek ehhez kapcsolódóan van egy kiváló javaslata, miszerint: támogatni kell a szülőket, akiknek kiskorú gyermekei távoktatási rendszerben tanulnak. Iskoláskorú gyermekek után 1500 lej vissza nem térítendő állami támogatást kell folyósítani IT eszközök beszerzésére, ha a család bruttó havi jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt. Ez egy alternatív megoldás lehetne az online oktatáshoz, de én a személyes jelenlétet részesítem előnyben. Úgy gondolom, hogy helyi szinten kellene az iskolák bezárásáról és megnyitásáról dönteni, és ha a tanintézményekben betartják a kötelező higiéniai szabályokat, a szülőknek jogot kellene adni arra, hogy eldönthessék, elengedik-e a gyereküket az iskolába, vagy online kövessék az órát.


Az online oktatás után a távmunkát is meg kell említenünk. Az országban sokan most home officeban dolgoznak, de még többen nem tehetik ezt meg. Ennek számos akadálya is van, legfőképpen a vállalatok részéről. Részükre is van javaslat.

- Valóban, nagyon sok vállalat megadta a dolgozói számára az otthonról dolgozás lehetőségét. Egyszerűbb feladat volt ez azoknak, akik eleve mozgatható IT struktúrában dolgoztak, hiszen a “kapom a laptopom a hónom alá s futok” elvet már többen bevezették. Azonban több munkaadó a PC-ket részesítette előnyben, így nem olyan egyszerű a helyzet. Egyetérthetünk abban, hogy hatékonyabb program szükséges az IT eszközök beszerzésének résztámogatására, a távmunka rendszerben dolgozó alkalmazottak számára. Az RMDSZ erre személyenként 2500 lej értékű vissza nem térítendő összeget javasol. De nem mehetünk el szó nélkül a termelésben dolgozók mellett sem. Ők nap mint nap fokozottabban ki vannak téve a vírushelyzetnek, vagy a munkahelyeket is elvesztették már bizonytalan időre. A jelenlegi rendelkezések szerint év végéig járnak azok a támogatások, amelyekkel a kormány a járvány által okozott jövedelemkiesést igyekezett enyhíteni. De legalább 3 hónappal meg kell hosszabbítani a munkanélküli segély, a munkahely védelme érdekében. Áttörést mindenképp csak a vírus elleni oltás hozhat.

Szóba hozta az oltást amelyet sokan kétkedve fogadnak. Ön beadatná magának, a családjának?

- Az interneten kering egy vicces gondolat: a koronavírus elleni oltást politikusoknak kellene beadni először. Ha nem hat, megmenekül az ország, ha hatékonynak bizonyul, megmenekülünk a vírustól.

Igen, én beadatnám, vállalom, hogy a politikusokat oltsák be először. Viccet félretéve, az egészségügyben dolgozók mindenképp előnyt kell élvezzenek az oltások kiosztásánál, de mindenki más is, aki fokozottan veszélyeztetve van, be kellene oltassa magát. Sokan mondogatják, hogy az oltás nem volt eléggé tesztelve, kérdéseket von maga után. Az igazság az, ha kicsit utánaolvasunk, kiderül, hogy bár az oltást magát a megfelelő tesztek elvégzése után dobják a piacra, egy jól bejáratott és évtizedekig tesztelt technikával készül. Azaz legyengített baktérium törzset tartalmaz, amelyre a szervezte reagál és megtanulja, hogyan kell felismerni és védekezni, ha megfertőződnénk. Az influenza elleni oltóanyag is éppen így működik. Bízom benne, hogy mihamarabb elérhető lesz, mert a helyzet egyre tarthatatlanabb az egészségügyben.

Valóban, az egészségügyi rendszer nehezen viseli ezt a megpróbáltatást. Ön szerint miben kellene a leggyorsabban változtatni?

- Az egészségügy esetében szomorú és megkérdőjelezhető tény, hogy  sok helyen nem fogadják a helyi lakosokat, akik nem koronavírus fertőzöttek, hanem egyéb betegséggel küzdenek, vagy ha fogadják és kiderül, hogy nem fertőzöttek, akkor más települések kórházaiba utalják. Beteg emberként megpróbáltatás a kórházba eljutás is, nemhogy másik településre kerüljenek, távol a családtagjaiktól, a lakhekyüktől. Ezt az intézkedést mindenképp át kellene gondolni és  lehetőséget teremteni arra, hogy a helyiek helyben maradhassanak, megkaphassák a szükséges kórházi ellátásokat. Megoldás lehetne a kórházon belüli teljes elkülönítés, vagy ahol ez helyszűke miatt nem megvalósítható ott az úgynevezett "pop up" kórház létrehozása. Tisztában vagyok vele, hogy az egészségügyi dolgozóknak is véges az erejük, sőt azzal is, hogy egy “pop up” kórház létrehozása mennyi pénzbe kerül, de az emberek életminőségét nem rombolhatjuk le. Tarthatatlan a jelenlegi helyzet és nem akarhatjuk, hogy az ellátás hiánya miatt elveszítsük az embertársainkat.

Hiszem, ahhoz, hogy a koronavírus járvány kérdésében eredményt érjünk el, emberi és politikai összefogásra van szükség. Csak így győzhetjük le a vírust és a járványt. Egészséges gondolkodásra van szükségünk, hogy mielőbb megtaláljuk a megoldásokat a járvány okozta károk csökkentésére. A még meglévő munkahelyek megőrzése kiemelt cél a munkahelyek teremtése és a gazdaság élénkítése mellett. Ehhez mindenkinek ajánlom figyelmébe az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programját.

Ez már az új kormány feladata lesz, hiszen december 6-án parlamenti választásokat tartanak az országban.

- Valóban, januárban új parlament alakul, új kormánnyal, a járványügyi újabb intézkedéseket ők hozzák meg. Kitűzték a választást december 6-ra, miközben több várost is vesztegzár alá vonnak. Ez eléggé rányomja a bélyegét az emberek hangulatára és a szavazati hajlandóságára. 

Bízom benne, hogy december elején nem a magyarlakta településeket minősítik vesztegzárra érdemesnek. A vírus miatt így sem felhőtlen sehol a hangulat, de nekünk, magyaroknak még több vesztenivalónk van, ha távol maradunk a szavazó urnáktól. Az ország parlamentje ígyis úgyis megalakul, kérdés, hogy velünk vagy nélkülünk. Arra biztatok minden magyar embert, hogy menjen el szavazni, december 6-án legyünk minél többen. Csupán dacból nem érdemes otthon maradni, mert nekünk, a kisebbségnek erős parlamenti képviseletre van szükségünk. A felzárkózás vidékünk számára nem lehetőség, hanem kötelezettség.

Nehéz időszak jön, miért most jelöltette magát? Hogyan kampányol a járványhelyzetben?

- Éppen 50 éves vagyok, van kellő tapasztalatom. Ez az a kor, amikor az ember a tapasztalata révén a leghatékonyabban tud dolgozni. Szeretnék a jó döntések részese lenni, ugyanakkor minél szélesebb körű, átgondolt egyeztetéseket követően olyan jogszabályokat kezdeményezni, amik elősegítik a szülőföldünkön való megmaradásunkat és itthon maradásunkat. Aktívan ki akarom venni a részem az itthoni munkából politikailag, és az udvarhelyszéki települések problémáinak a megoldásában is.

A járvány nagymértékben behatárolja a kampánytevékenységet. Különleges kampány ez, hiszen sem kint, sem bent nem szervezhetünk nagyobb fórumokat, találkozókat. A választóink biztonsága elsődleges. Biztonságos körülmények között már több településre eljutottam, szűkebb körben de átbeszéltük a fontosabb feladatokat, a megoldásra váró problémákat. Ezt mindenképp folytatom, de többnyire az online felületek lehetőségeit használom. A hivatalos Facebook oldalamon próbálok közölni mindent, amit fontosnak tartok.

Bízom benne, hogy a magyar emberek is azonosulni tudnak a nézeteimmel, és december 6-án az erős magyar képviseletre, az RMDSZ jelöltjeire fognak szavazni

(x) Comandat de U.D.M.R. Cod AEP: 13200002. Megrendelő: R.M.D.SZ. Választási kód: 13200002.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS