2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gulyás Gergely Demeter Szilárd cikkéről: ha a politikusok nem maradnak higgadtak, ne csodálkozzunk, ha a kultúrszereplők sem

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. november 29. 10:39, utolsó frissítés: 12:59

Kolozsváron járt az RMDSZ mellett kampányolni a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszélt az SZFE félévének érvénytelenítéséről és a román Trianon-törvényről is.


Nem örülök a közéleti diskurzus eldurvulásának - válaszolta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Transindex azon kérdésére, hogy nem gondolja-e, hogy le kellene mondania Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miután egy cikkben Soros Györgyöt a Führerhez hasonlította, Európáról pedig azt mondta, hogy ez az ő gázkamrája. A cikk ellen azóta felszólalt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az izraeli nagykövetség is.

Gulyás Gergelyt Kolozsváron kérdeztük, ahol Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő mellett, a Fő téren vett részt egy sajtótájékoztatón.

„Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot - gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott - akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani" - mondta a miniszter.

Miért nem jött át Orbán Viktor idén kampányolni?


„Ha az RMDSZ úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök részvétele a kampányban szükséges és fontos, akkor a magyar miniszterelnök mindig is rendelkezésre áll. Nyilván az idei év speciálisabb abban, hogy nagy tömegrendezvényeket nem lehet tartani, a magyar miniszterelnök részvétele pedig általában együtt járt ezekkel. De a magyar kormány és Orbán Viktor támogatása is teljes, mindig is úgy gondoltuk, hogy az itt élő magyarságnak a lehető legerősebb képviselete kell, hogy legyen" - mondta a Transindex kérdésére a miniszter.

Mit gondol arról, hogy az SZFE-nek érvénytelenítik a félévét?

"Ha valahol nem zajlik érdemben oktatás, akkor ott nehéz elismerni a félévet. Én külső szemlélőként - hiszen az egész felsőoktatási reform lényege az volt, hogy ne az állam irányítson intézményeket, hanem az államtól függetlenek legyenek az egyetemek - azt tudom mondani, hogy miután az elmúlt hónapokban érdemi oktatási tevékenység az oktatási hivatal jelentése szerint nem zajlott, ezért szomorú, de racionális döntés a félév érvénytelenítése. A kuratórium azonban azon van, hogy lehetővé tegye, hogy senki tanulmányai semmilyen halasztást ne szenvedjenek, egy keresztfélévvel tenné ezt lehetővé, ha februártól normális mederben folytatódna az oktatás" - mondta Gulyás szintén a Transindex kérdésére. Felvetésünkre, hogy még a magyar oktatási ombudsman is jogszerűtlennek találja a lépést, azt mondta, hogy "ha jogi vita van, azt nem politikusoknak kell eldönteni, hanem megvannak erre a független fórumok, ahol dönteni lehet".

A Trianon-törvényről

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minden szomszédos ország erős és sikeres legyen. Oyan eszközökkel, mint román nemzeti ünnepek kreálása, miközben az itt élő magyar nemzetiségű román állampolgárok számára nem ünnep, egy olyan eszköz, amivel gyenge országok szoktak élni, akik nem rendelkeznek kellő magabiztossággal saját történelmük megítélése iránt. Ez nem csak barátságtalan gesztus, hanem azt is bizonyítja hogy a jelenlegi román vezetés másodrangúnak tekinti az itt élő magyarokat. Mi erős Romániában vagyunk érdekeltek, magabiztosban, és olyanban, amely tiszteletben tartja az itt élő kisebbségek egyéni és kollektív jogait, amely úgy gondol a kisebbségeire, ahogyan mi is a mieinkre, hogy hozzáadnak az ország gazdagságához. A velünk élő nemzetiségi kisebbségeket mi segítjük Magyarországon, hogy megőrizzék identitásukat. Örülnénk, ha Románia is így tekintene a magyarokra, és ez a döntés ezzel összeegyeztethetetlen" - nyilatkozta a miniszter további újságírói kérdésre.

Egyébként meg menjünk szavazni

December 6-án nemcsak Mikulás lesz, hanem rendhagyó választásokra is készül Románia. Nagy nehézségekkel szembesül mindenki, aki a választások lebonyolításában vesz részt. Tudjuk azt, hogy ma Európa életét a koronavírus-járvány határozza meg, tudjuk, hogy vannak, különösen az idősebbek körében, jogos félelmek, mégis mindenkit arra kérnék, hogy menjen el szavazni" - buzdított Gulyás.

Kiemelte, hogy nagyon fontos a magyar érdekképviselet megléte a parlamentben, és az, hogy ez minél erősebb legyen. Szerinte a választás jelentőségére hívja fel a figyelmet az a szövetség, ami az RMDSZ és az EMSZ között létrejött. Gulyás szerint ha erős a képviselet, akkor az RMDSZ képes lesz a legfontosabb nemzetiségi ügyekben fellépni. "Fontosnak érezzük, hogy minél többen elmenjenek szavazni, és minden magyar érezze saját ügyének ezt a választást" - mondta, és emlékeztetett, hogy négy éve Kolozs megyében alig néhány szavazaton múlott, hogy ne egy, hanem két képviselői mandátumot szerezzenek a magyarok.

Fotó: Kulcsár Árpád/Transindex

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS