2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Lóránt: kiállunk az értékeinkért – minden eszközzel! (x)

választási hirdetés 2020. november 30. 10:18, utolsó frissítés: 12:42

Antal Lóránt szenátor az egyik kezdeményezője a kézművesek törvényének, amely meghatározza a hagyományőrző kézműves mesterség fogalmát, szabályozza a mesterek státusát, jogait és kötelezettségeit.


Évtizedes álom, hogy kézműveseink megkapják azt a támogatást és védettséget, amit megérdemelnek – fontos szabály van a küszöbön, ami előrelépést hozhat.
Lőrincz Zsuzsannát talán egyetlen udvarhelyinek, sem kell bemutatni. De senki másnak sem, akit picit is érdekel a kézművesség: Zsuzsa néni hosszú éveken keresztül szervezte Székelyudvarhelyen a Míves Emberek Sokadalmát, egy olyan kézműves találkozót, ami a város büszkesége volt. A MES is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kézművesség egy – a szó legpozitívabb értelmében véve – divat lett: egyre többen vásárolnak helyi kézművesektől, akiknek kis műhelyeikből igazi csodák kerülnek ki.

A vásárokon, Facebook-oldalakon vagy éppen egykor a MES varázslatos és élettől pezsgő standjai között bóklászók azonban talán nem is tudják, hogy a szívvel-lélekkel dolgozó kézművesek munkája elé mennyi akadály kerül. Nem csupán a mindenkit érintő gazdasági vagy jogi helyzetről van szó, hanem arról a „többletről”, amit a kézművesek kapnak.

Zsuzsa nénitől megtudtuk, több mint egy évtizede küzd ez ellen a probléma ellen, ami leginkább magukra hagyatottságként jellemezhető. A kézművesek ugyanis jogilag nem igazán tartoznak sehová, nincsenek egy felelős minisztériumhoz besorolva, nincs erős érdekvédelmi szervezetük, és mindezek igencsak megnehezítik a mindennapi tevékenységet.

„Olyan kisvállalkozókról van szó, akik pénzben mérve nem készítenek óriási termékeket, de értéket alkotnak” – jellemzi a kézműveseket Lőrincz Zsuzsanna, aki több kézműves egyesülettel is tárgyalt, hogy körvonalazódhasson, hogyan lehetne megoldást találni erre a helyzetre.A kézművesek törvénye


„Ide politikai képviselet kell, aki viszi ezt az ügyet” – világít rá Zsuzsa néni. Próbálkozott ugyan, de nem haladt előre, végül Antal Lóránttal, Hargita megye szenátorával hozta össze a sors. Lóci az egyik kezdeményezője a kézművesek törvényének, ami egy olyan jogszabály, melynek célja a mostani helyzet feloldása. Ez a törvény meghatározza a hagyományőrző kézműves mesterség fogalmát, szabályozza a mesterek státusát, jogait és kötelezettségeit, elrendeli egy képviseleti struktúra létrehozását és adókedvezményeket, valamint életjáradékot biztosít a kézműveseknek.

Ez utóbbinak alapja a minőség, hiszen a törvény szerint mindazok, akik hosszú időn át minőséget, értéket teremtenek, és akiknek elismerik munkásságát, azok életjáradékra jogosultak, akárcsak sok más művészeti ág esetén. Szintén fontos, hogy a kézművesek kedvezményekben részesülnének a vásárokon, illetve egy valódi érdekképviseleti szervezetük is lenne, ami nem Bukarestben, központosítva döntene, hanem megyei, területi szervezetek képviselnék a helyi alkotók érdekeit.

Magyar képviselet

„A központosítás itt sem előnyös, hallatnunk kell a hangunkat, hiszen a saját értékeinkről, a saját alkotóinkról van szó, ezek az igények egytől egyik tőlük érkeztek, ők fogalmazták meg, a mi feladatunk képviselni ezeket” – fejti ki Antal Lóránt. „Ennek a törvénynek a lényege, a kézművesség megőrzése, védelme, továbbadása és fejlesztése” – részletezi a szenátor, aki egyetért abban, hogy egy reneszánszát élő ágazatról van szó, ami támogatni kell, hiszen Erdélyben, Hargita megyében ez egy élő és értékes tevékenység.

„Sajnos most is azt kell tapasztalnunk, hogy akadályokba ütközünk. A törvényt az alkotmánybíróságon támadták meg, ezért a szenátushoz került vissza, de bízunk benne, hogy ez csak eltolja, de nem akadályozza meg, hogy tehessünk az értékes alkotóinkért” – magyarázza Lóci.

„Ezért is fontos jelen lenni a parlamentben: minél erősebb a hangunk, minél többen tudjuk elmondani, hogy erre nekünk igenis szükségünk van, és igenis meg akarjuk becsülni az értékeinket, annál kevesebb ilyen akadály lesz, és annál könnyebben, gyorsabban tudjuk ezeket átlépni” – mondta el a szenátor.

(X) Comandat de UDMR.Cod AEP: 13200002 Megrendelő RMDSZ Választási kód 13200002

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS