2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ha minden határon túli olyan, mint ti, akkor a nem a helyes döntés"

szerk. 2004. december 10. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Egyik magyarországi olvasónk azt írja: a népszavazás után inkább "hontalan lesz". A Disputa #b#bocsánatkérős topikjá#/b#ban elhangzott a kérdés: miért szavaztak nemmel az áttelepültek? Látlelet az elhúzódó népszavazási másnaposságról.






A Disputa Bocsánatot kérek! című topikja első összeállításunk lezárása óta újabb tíz oldallal bővült, ezekből a hozzászólásokból válogattunk. Szerkesztőségünkbe számos, a témához kapcsolódó olvasói levél érkezett. A hozzászólásokat, e-maileket helyesírási szempontból szerkesztve közöljük, a szöveget Marabu a HVG portálján közölt karikatúráival illusztráljuk.


nick71, december 7, 13:47



Le vagyok sújtva... Azt hittem, ennél már emberebb a magyarországi magyar... De nem kérek bocsánatot... Azoknak kellene ezt megtenniük, akik erre a szégyenletes nemre buzdítottak, akik megfélemlítettek, riogattak, akik hazudnak éjjel, hazudnak nappal, hazudnak minden hullámhosszon... Én mindössze, megértést, megbocsátást kérek tőletek mindazokkal szemben, akiket ilyen csúnyán megvezettek... nem ők tehetnek arról, hogy ennyire elbutultak... És a türelmeteket kérem, nem fog egyik napról a másikra megváltozni itt (sem) semmi...


Valeyrac december 7, 17:35

Elolvastam a topicot. Úgy jöttem ma ide (először), hogy a vasárnapi döntés nem vállalható előttetek, hogy jobbat, többet érdemeltek.

De: talán nem kellett volna követelőzni, nem kellett volna annyira gyűlölködni a hazai politikának, de hozzászólásaitokat olvasva Nektek sem. Írásaitokból nyilvánvalóvá vált, hogy ha minden határon túli magyar olyan, mint ti vagytok, akkor a nem volt a helyes döntés.

Azzal, hogy Ti, és a hazai jobboldal hetekig hőzöngtetek, és hazaárulóztatok, azzal veszítettétek el a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségét, a magyarországi magyarok bizalmát. Nem az általatok "csonka-magyarnak" nevezett magyarok veszítették el a nemzethez való tartozás erkölcsi lehetőségét, hanem alighanem Ti tettetek tanúbizonyságot kisszerű önzésről, és politikai elvakultságról.

U.i.: Azért még bizakodom, hogy Erdélyben is élnek még nálatok józanabb magyarok, akik a vasárnapi döntést a helyén kezelik, és nem fulladnak parttalan nacionalista hőbörgésekbe.



divizs, december 7, 18:07

Sziasztok!
(…) Szeretném kérni, hogy tartsatok ki, mi fiatalok mindent megteszünk azért, hogy a nyugdíjukat féltő öregeket jobb észre térítsük, a vereségből pedig mi is tanultunk, és soha, de soha nem adjuk fel.

A csonkaországi magyarok figyelmét szeretném felhívni arra, hogy reményeink szerint nemsokára egy civil szervezet jön létre, melynek egyetlen célja a kettős állampolgárság kiharcolása lesz, és szeretnénk ha ehhez minél több ember csatlakozna majd, hiszen egy másfél milliós tagsággal rendelkező szervezetet nem tud egy szemét, mocsok kormány legyőzni.


aetranger, december 7, 18:12

Drága magyarok! Megkérlek fejezzétek be ezt a sok bocsánatosdit. Jó egy héttel ezelőtt olyan jól megvoltunk itt a dispután, ezután es megleszünk nélkületek! Szép volt, jó volt!
Marad a láz, ugye fiúk! Áldás, békesség!

Ui. Ha jösztök, lesztek, ha hoztok, esztek! Ezt ne feledjétek.


lovag69, december 7, 18:49

Szerintem is fejezzétek be! Nem látjátok, hogy nincs fogadókészség a bocsánatkérésre, és azokba törlik a lábukat, akik amúgy is igennel szavaztak, és mindig is közösséget vállaltak a ht. magyarokkal? (Eredetileg én is azért léptem be, hogy valami megkövetés-félét írjak, miután két napja nem tudok napirendre térni az eredmény felett.)


klari, december 7, 20:57

Szerintem legalább egymást nem kéne megennünk, ha már így esett. Nem jó, nem is esik jól nekem sem, de legalább azok fejét nem kéne leharapni, akik Igennel szavaztak és most bocsánatot kérnek. Részemről csak annyit tudok nekik mondani: ne kérjenek bocsánatot, mert nincs miért. Elmentek, igennel szavaztak. Ennyit tudtak tenni. Mások helyett nem tudok beszélni, de én nem haragszom.

A legrosszabb lépés az lenne, ha nagy okosan most elkezdenénk minden magyarországit agyoncsapni. Pont ugyanannyira jogos, mint amikor minket le románoznak meg cigányoznak.


Attis, december 7, 23:36

Négy lehetséges eredmény állhatott volna elő:

1 A legrosszabb: A résztvevők többsége nemmel szavaz, és a nem szavazatok aránya eléri a szavazópolgárok egynegyedének a számát. Ebben az esetben a Parlament nem hozhatott volna törvényt a kettős állampolgárságról, sőt 10 évig nem is foglalkozhatna az üggyel és újabb népszavazást sem lehetne kiírni.

2 A résztvevők többsége nemmel szavaz, de a nem szavazatok aránya nem éri el a szavazópolgárok egynegyedének a számát. Ebben az esetben lehetett volna törvényt hozni, de az MSZP/SZDSZ tandem a nem szavazatok többségére való hivatkozással, mivel nekik van többségük megakadályozhatta volna. Újabb népszavazás kiírása a kérdésben lehetséges.

3 Ami bekövetkezett: A résztvevők többsége IGENNEL szavaz, de az IGEN szavazatok aránya nem éri el a szavazópolgárok egynegyedének a számát. Ebben az esetben is lehetne törvényt hozni, tudtommal be is fognak nyújtani egy törvényjavaslatot, de az MSZP/SZDSZ tandem a népszavazás eredménytelenségére való hivatkozással ezt el fogja utasítani. Újabb népszavazás kiírása a kérdésben lehetséges.

4 A résztvevők többsége igennel szavaz, és az igen szavazatok aránya eléri a szavazópolgárok egynegyedének a számát. Ebben az esetben a Parlament köteles lett volna törvényt hozni a kettős állampolgárságról. Újabb népszavazás kiírása a kérdésben lehetséges. Persze az első három eset mindegyike rossz, de azért a két legrosszabbat is sikerült elkerülni.



free-male, december 8, 00:39

Mindenekelőtt szervusz mindenkinek (valahogy a jó estét most nem jön ki a számon)!

Szánt szándékkal nem olvasok bele a topicba, azért jöttem fel ide, mert bocsánatot kérek mindazoktól, akik bíztak bennünk, hogy egyszer az életben képesek vagyunk összefogni, és megmutatni a világnak, hogy létezik egy pártsemleges Magyarország (is), hogy van az a kérdés, amikor először magyar az ember, aztán tartozik – ha tartozik – valamelyik párthoz vagy politikai irányzathoz.

Tévedtem, be kell látnom. Ettől ugyanolyan rohadtul érzem magam, mint azok, akik mélységesen csalódottak – csak valamelyik határ túloldalán. (…) Nekem biztosan nem lesz arcom még az igen szavazatom tudatában sem elmenni újra Erdélybe, a Felvidékre vagy a Vajdaságba, esetleg Kárpátaljára. – És még Európa nyugati felén is le fogom tagadni jó ideig, hogy honan jöttem. (Ha jár valaki közületek Libánban, gondoljon egy pillanatra rám.)


Pór, december 8, 09:15

December 5. Egy új időszámítás kezdete az én életemben is. Már nem tartom magam magyarnak! Ti is és a Jóisten is bocsássa meg ennek a buta, bárgyú csürhenépnek, amit veletek tett! Egy magyar személyivel és útlevéllel rendelkező nemzetiségnélküli!


Hellisfitar, december 8, 09:25

Aetranger!
Továbbra sem látom, hogy dühöd egy pillanatra is csillapodna. Tényleg olyanokat taposol meg (már megbocsáss ezért a szóért), akik a külhoniak mellé álltak, de ôk (mi) valóban nem ezt érdemlik (érdemeljük). Nem keresünk kifogásokat, azok helyett kérünk megbocsátást, akik nincsenek itt és nem is lesznek ("Mi az a Transindex.ro?". "És akkor hogy olvastad el? Beszélsz románul?". "Jé, van magyar honlap?") (…)

Meg kell keresni többek között a nemmel szavazó áttelepültek elutasításának okát is. Hiszen Te is tudod, sok erdélyi származású magyar á.p. adott le nem szavazatot. Ők miért utasították el a sajátjaikat? Önzés, irigység? Vagy már oly' sikeresen asszimilálódtak a mi kis disznóólunkba, hogy elfelejtették, honnan jöttek?

Továbbmegyek: ne csak azt vesd meg, akit megvezettek, mert megtehették, semmilyen kapocs nem fűzi őket a határon túli magyarokhoz, nem is ismeri ôket. Kutasd fel azon földijeidet, akik részesek az eredménytelenségben és a nagy számú elutasításban, és vond kérdőre őket!

Mert ők aztán a legfőbb bűnösök abban, hogy most keserűség és kiábrándultság feketíti be a napjaidat. Én is ismerek ilyet (ő megszenvedett az állampolgárságért, hát nehogy má' "azoknak" /sic!/ csak úgy járjon!), de nem fogok nekiesni, mert mindazok, amiket hangoztatott és cselekedett őt jellemzi. Kiveti majd a környezete.


rolika, december 8, 09:52

Budapesten születtem, és nőttem fel. Még soha, de soha nem szégyelltem magam ennyire. Higgyétek el, hogy veletek sírtunk vasárnap este. Én édesapámat a kórházból kicsempésztem, hogy szavazzon, mert nem lehetett volna szavaznia.


Pisti3, december 8, 10:41

Javaslom minden határon belüli fórumozónak, vállalja az száműzetést erre a honlapra. Talán egyszer Brüsszel szeme is rátéved kormányunk rasszista politikájára, ami óriásplakáton hirdeti a kirekesztő eszméket. Senki ne sírjon, ne könyörögjön.


eutrans, december 8, 13:24

Talán azokra a (nagyon egyszerű emberekre) sem lehet szívből haragudni, akiket megtévesztett az "elveszik a kenyeredet, nyugdíjadat" kampány.

Azokra (akár "tanult" emberekre) se haragudjatok teljes szívből, akiket arról győztek meg, hogy Románia EU-ba lépésének pillanata lesz az igazi, amikor célszerű a határon túli magyarokat "magunkhoz ölelni". Akikre a haragotokat (ha már van) irányítanotok kellene: azok a politikusok (pártállástól függetlenül), akik bábunak nézik a népet és saját érdekeik kiszolgálására használják fel.



kenyon, december 8, 14:06

Tisztelt felebarátaim! Szintén Budapesten élek, és érdekes módon nem járok lehajtott fejjel. Jobbat mondok: nemmel szavaztam, és nem kérek bocsánatot. Egyetértek: esztelen riogatás folyt a baloldalról.

A jobboldalról meg sunnyogás, mielőtt elfelejtenénk, feleim. Kimondta-e valaki valaha, hogy pontosan mit jelent ez a kérdés, amit föltettek? Rögzítette-e bármely parlamenti párt (főleg a Fidesz és az MSZP, hiszen együtt nekik van kétharmaduk), hogy pontosan mit akar beletuszkolni a törvénybe eredményesség és igen-győzelem esetén? Nem. Úgyhogy az igennek nem lett volna más következménye, mint legalább másfél évig tartó tökölés, megegyezési képtelenség és hiszti. Utóbbin így legalább hamar túlesünk.

Ha az előterjesztők közül bárki egyenesen megmondta volna, hogy az állampolgárság egyféle, és nem kötődhet szülőföldhöz vagy lakóhelyhez, az tisztességes eljárás lett volna, ráadásul elejét vehette volna a gazdasági demagógiának. Őrület, hogy sem az MVSZ, sem a támogató szervezetek (köztük a Fidesz) nem néznek magukba.

Ehelyett a nevemben mások bocsánatot kérnek például itt. Megáll az eszem.


azazello, december 8, 14:28

Ilyen gondolkodásmóddal nem csodálkozom, ha csődbe menne Magyarország… Miért foglalkozzanak a politikusok az országot érintő kérdésekkel? Úgyis hónapokig tökölnek rajta, képtelenek megegyezni és hisztérikusak.

Szerintem azok a gondok amit leírtál a kormánypártoknak a hibája.,. ha nem képesek egy törvényt rendesen megalkotni és az ország gondjait intézni akkor ne vállalják… arról ne is beszélve hogy egy jó nemzetpolitika a biztató jövő záloga.


LGábor, december 8, 14:54

(…) Sajnos nem érted, nem érzed, miről szólt mindez. Talán nem a Te hibád, talán igen. Mindegy! Mi már soha nem fogjuk érteni egymást. Sem veled, sem azokkal a milliókkal akik olyanok mint Te! Talán ha egyszer elmennél a Székelyföldre... Bár, inkább hagyd! Rád nem hatna! Rátok még az sem hatna! Csak tönkretennétek azt is. Így legalább marad egy hely, ahová el lehet menekülni a magadfajták elöl! Mikor már nem bírom tovább az ürességet, a hazugságot! Nem akarlak meggyőzni semmiről, mert nem akarom, hogy Te is közénk tartozz! Kérlek, menj innen!


Szihály, december 8, 15:08

Vannak még jó felvetések, az imént kaptam az ötletet. Felteenndő kérdés: Akarja-e ön, hogy Szabolcs-Szatmár megye Magyarországhoz tartozzon?

Az ország csak ráfizet a szabolcsiakra. Hatalmas összegeket emészt fel a szociális és egészségügyi ellátásuk míg a befizetéseik csekélyek. A sikeres népszavazás után Szabolcs-Szatmár megye Ukrajnához vagy Romániához tartozhatna. A jobb megoldás talán Ukrajna lenne, mivel így Románia esetleges EU csatlakozása után sem tudná elözönleni Magyarországot a sok szabolcsi.


*Judit*, december 8, 15:41

Hát hol is kezdjem... én Magyarországon élek, a kedvesem viszont Erdélyben. Ezt az országot sosem tartottam valami nagyra, ide születtem, itt élek, nagyvonalakban ennyi. Nálatok megtanultam, mit jelent szeretni a hazát, olyan nagy szeretettel itt nem tudnak beszélni róla. Már-már elhittem, hogy tényleg vagyunk valakik, hiszen ennyi ember nem tévedhet! Pedig igen.

Nektek nem kell elmondani, hogy mit éreztünk mi itt páran, mikor láttuk ezt a gyászos eredményt, hogy ökölbe szorult a szívünk és azt suttogtuk, hogy csak legyen több az igen. Már én is tudom milyen érzés a reggeli könny-ízű kávét inni, tudom milyen, mikor összeszorítom a fogam és nem mondom ki... mert felesleges. Sajnálom ami történt, nagyon.


Monk, december 8, 15:41

Nem siránkozás, nem bocsántkérés. Sírni csak a győztesnek szabad! De valóban, három napja üres szemekkel bámulunk, mert nem értjük mi történt? Mi történt az emberekkel? Egy háromlábú kutyáért milliók mozdulnak meg egy kereskedelmi csatorna felhívására. Ez egy olyan sokk, amit még sokáig nem lehet feldolgozni, és így kábultan dolgozni sem.



lgom, december 8, 16:20

Mi történt a hét végén? Föleszméltünk, hogy már kisebbségben vagyunk itthon, beszivárgott a kis hazába az ellen (ez konkrétan a butaság) mint Budára a török. Mi itt vagyunk, le vagyunk sújtva, erről írtak már sokan, sokat, nem ragozom tovább. Ti kint maradtatok, de miért adnátok föl a vár ostromát, miért égetnétek-rejtenétek el a zászlót, amikor a vár visszafoglalása a feladat?

Ezt kell éreznetek, ez most az életképes nemzet feladata. Ehhez nagy türelem kell idebent és odakint is. Nyáron, ha kimegyek Erdélybe, a határ után kiszúrják a gumimat a magyarul nem beszélők, Székelyföldön meg beverik az üveget azok, akiért igent szavaztam? Nem különös ez?


Powershot, december 8, 16:37

Ne kérjetek bocsánatot: tegyetek valamit, hogy elviselhetőbb legyen!!!!


páter, december 8, 17:54

(…) A nemzet romlásáért, pusztulásáért minden magyar felelős. A magyarországiak legfőképpen, de az erdélyiek sem tettek meg mindent annak érdekében, hogy ne fajuljon ideáig a helyzet. 1920-ig egy hajóban eveztünk, egy országban éltünk. Egy a felelősség a nemzet romlásáért. Akik ezt a siserehadat beengedték ide: azok mi voltunk, kedves erdélyiek, magyarországiak, mindannyian!


alberich, december 9, 09:42

Az igazság az, hogy én is bocsánatkéréssel szerettem volna kezdeni. De nem teszem. Azért, mert én sem bocsátok meg. Ti, határontúliak megtehetitek, hogy megbocsátotok kurta-magyarország kurta-magyarjainak, jogotok van hozzá, bár kétlem, hogy kedvetek is. Én viszont nem bocsátok meg.

Itt élek köztük 13 éve, 1991-ben, egyetlen bőrönddel érkeztem a Vajdaságból, csak azért, mert nem akartam megdögleni Vukovár alatt. Neveztek engem itt mindennek, jugónak, szerbnek, miközben fél Szeged a délvidéki menekültek pénzén élt. Mindezt megbocsátottam nekik. A negyven évük miatt, amiről nem tehettek. Hogy elzártan, elbutítva éltek. De ezt a vasárnapot nem bocsátom meg nekik. Egyiküknek sem. Azt, hogy megtagadták az állampolgárságot otthonmaradt apámtól, anyámtól, barátaimtól. Ők, a kurta-magyarok. (…)


Darth NewL, december 9, 11:09

Miért érzem minden szavad képmutató hazugságnak? Miért érzem belőle az igazságtalanságot? Alja nép vagyunk? Mit keresel itt? Netán pénzt? Megsúgok valamit: Ha én valakiket aljasnak tartok, akkor elhagyom társaságukat. A kényelem és pénz nem visszatartó erő. A tetteim beszélnek a képmutatás helyett. (…)


Magor, december 9, 11:26

Abszurdföldről írok Nektek! "Magyar"ország ma ugyanis az!Számonra vasárnap elveszett az ország, meghalt: és nem úgy, ahogy a reformkorban várták - nincs dicsőség, nem veszik körül síró népek és nincs gyászkönny! Európa rajtunk röhög!
Erdélyi Testvéreim! Ne legyetek dühösek a híg-magyarokra!!

Azt megtesszük mi helyettetek! Ti csak szánjátok őket és bennünket, 1,5 millió igenest. Mi élünk itt velük és naponta nyeljük a békát.É s irigylünk Titeket!!Ti még tudtok valamit, amit itt elfelejtett a sok birka-"magyar": Nektek még van hazátok: Erdélyország, a Tündérkert!! Most ott a magyar haza – itt elveszett!



Magor, december 9, 15:37

Én felvidéki határ mellett lakom. Megnéztem a határ menti települések szavazási adatait. Azok a települések, amelyeknek felvidéki kapcsolatai vannak, 60-75 %-ban az igen mellett voltak. Ugyanilyen arányban a szegény települések (tele munkanélkülivel, nagy roma kisebbséggel, elvándorló fiatalokkal) a nem mellett tették le a voksot. Ennyire hatott a szoci demagógia. Ha kiadták volna a Kádár-összest, ezek azt is megvették volna. Ezt a réteget nem lehet érzelmi alapon megfogni.


joseka, december 9, 15:48

Most már kiderült, hogy a Fidesz szavazóinak a fele nem nemzeti. Ők gazdasági okokból szavaznak oda.


Scilio, december 9, 20:14

Egyre több olyan hír jut el hozzánk Mo-ra, amelyben arról hallani, hogy sok határon túli kétségbeesve és haraggal dobja el magától magyarságát! Ne tegyétek!!! 84 évig kitartottatok, most adnátok fel?! (…)


Szőke Mária-Magdolna, december 9, 20:37

Nem akartam igazán beleszólni ebbe a topikba, de legyen!

(…) Azt hiszitek most azok jönnek be Erdélybe, akik nemmel szavaztak mondván, hogy mi vagyunk itt a 23 millió román? Nem ők, jönnek ide. Ti is tudjátok. Mint ahogy azt sem szabad megengednünk, hogy határon túli magyarok kulturális rendezvényein pogromokat szervezzenek s azt a látszatot keltsék, mi határon túliak imígyen állunk bosszút.

Értesülve vagyok arról is, több a napokban sorra kerülő rendezvényre terveztek műszékely, műfelvidéki, műdélvidéki bunyót. Nem szabad bedőlni ennek! Mert mindegy ki indítja el a tömegverekedést, ha már vakon s dühbe fúlva üti egymást egy tömeg! (…)


Marschlakó, december 10, 01:32

Feleségem kérését tolmácsolom: BOCSÁNAT


gonzalo, december 10, 13:10

Na én nem kérek bocsánatot. Pedig nem mentem el szavazni és mindenkit erre biztattam.
A kérdés ugyanis nem az állampolgárságról szólt, hanem Orbán Viktorról és arról, hogy mennyire ég be a Fidesz. Akinek bocsánatot kellene kérnie, az a Fidesz, ui. egyelőre látott politikai játszmára tették fel ezt a kérdést.


gumex, december 10, 13:18

Neked Orbán Viktor fontosabb, mint a haza, a magyar nemzet egysége? Miért nem támogatta Gyurcsány az "igent"? Ha támogatta volna, most a nagy nemzetegyesítőként vonult volna be a történelembe és vagy 15-20 évig Magyarországon Orbán Viktor és a jobboldal alig rúghatott volna labdába.

De annyira félt a magyaroktól, a magyar nemzet önmagára találásától, annyira a vérében van az árulás, hogy inkább nemet mondott. Nem érdekelte, hogy mekkorát veszt Magyarország a világban a politikai súlyából, az érdekérvényesítő erejéből. Mert ezt minden más országban nem felelős döntésnek, hanem árulásnak nevezik.


sotetrozsa, december 10, 13:32

Gonzalo: az önzés beszél belőled. Észre sem veszed és te csak a saját álláspontodat látod. Azt nem látod, hogy ez a szavazás nem a politikáról szólt, hanem a nemzet egyesítéséről, főleg a határon túli magyarok számára. Ha te is vennéd a fáradtságot, hogy ne csak nézz, hanem láss is, akkor sokkal tájékozottabb lennél és értenéd a lényeget.


gonzalo, december 10, 13:40

Nekem Magyarország a legfontosabb. És fontos h egy komplexusos megalomán még egyszer ne kerüljön hatalomra, akinek a demokratikus intézményrendszer semmit nem jelent (parlament jogának csökkentése pl. okáért).

És fontos, hogy Erdélyben beszéljenek magyarul, hogy ne az történjen az ott élő magyarokkal, mint ami a szászokkal. És az is fontos hogy ne nézzenek hülyének, és lássam, hogy demagóg dumával már megint csak megetetni akarnak.

Viszont egyetértek Dávid Ibolyával: a kérdést meg kell oldani és ha a parlament nem képes rá, oszlassa fel magát. Az MSZP-nek a hibája, hogy semmi koncepciója nincs. Remélhetőleg ezek után lesz. (…)

Egy erdélyi ismerős azt mondta, hogy azért kell neki a magyar útlevél, hogy ne égjen a román miatt. El kellene már jutni oda, h ne legyen irtózatos superiority complexünk amiatt, hogy magyarnak tartjuk magunkat. (…)


papírharcos, december 10, 14:03

Gonzalo! Neked Magyarország a legfontosabb, nekem a Kárpát-medencében élő magyarság. Ha verik lenn a téren az öcsédet, csak azért nem segítesz rajta, mert nem tartózkodik otthon? (…)


LGábor, december 10, 14:56

Gonzalo! Kérlek tégy meg nekem egy szívességet! Írd meg nekem légy szíves, neked, – személy szerint – mi kifogásod van az ellen, ha a határon túl élő magyarok magyar állampolgárságot kapnának? Kérlek, tedd meg ezt anélkül, hogy szóba kerülne Orbán, a jobboldal, úgy a magyar belpolitika általában! Köszönöm.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS