2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Buliznának, utaznának, családi programot szerveznének, ha nem volna járvány - kampányt zártak a Kolozs megyei RMDSZ jelöltjei

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. december 04. 16:06, utolsó frissítés: 16:33

Mi lenne a jelöltek első lépése, ha hirtelen véget érne a járvány? Melyik volt a kampány során a legizgalmasabb pillanatuk? Milyen tanulságokat vontak le belőle? Illetve, hogyan folytatnák, ha nem jutnának be a parlamentbe?


Pénteken tartotta kampányzáró online sajtóértekezletét az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, amelynek két képviselőjelöltjét: Csoma és Talpas Botondot és László Attila szenátorjelöltet Antal Karola újságíró kérdezte. Elsőként arról, hogy amennyiben a jelöltek holnap arra ébrednének, hogy megszűnt a világjárvány, mi lenne az első, amit megtennének?

Csoma Botond: Elmennék egy jó buliba. Találkoznék a barátaimmal, akikkel évekig az volt a szokás, hogy szerdánként találkoztunk valamelyikünknél. Ez egy ideig hetente, aztán havonta, járvány óta pedig nem történt meg.

Talpas Botond: Utaznék. Van egy közösség, akikkel vidékre és külföldre szoktunk utazni.

László Attila: Azzal kezdeném, ami számomra a legfontosabb: elvinném az unokámat az óvodába, délután pedig korcsolyázni. Csütörtökön elmennék a volt osztálytársaimmal focizni. Szombaton pedig nagy valószínűséggel be lennék fogva arra, hogy cipeljem a szatyrokat a piacról.


Mikor jutott a jelölteknek először eszébe, hogy politikusok legyenek?

Cs. B.: A szüleimet és nagyszüleimet gyakran hallottam politikáról beszélni. 1985-től kezdődően a szüleim rendszeresen hallgatták a Szabad Európa Rádiót és az Amerika Hangját, így nagyon sok politikai témával találkoztam már gyermekkoromban. Az egyetemi éveim alatt fogalmazódott meg bennem először, amikor politológusnak tanultam, majd a jogot is elvégeztem.

Csoma Botond képviselőjelöltCsoma Botond képviselőjelölt


T. B.: Én is egy olyan családban, közösségben nőttem fel, ahol gyakori vagy hozzá közeli volt a politikai téma. Volt, aki közösségszervezéssel foglalkozott a családban. Az iskolában pedig aktív tagja voltam a közösségnek: diáktanácsoztam, rendezvényeket szerveztünk. Mindig benne volt a levegőbe, hogy a politika egy eszköz arra, hogy bizonyos problémákat megoldjunk Kolozs megyében.

L. A.: Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, amikor én voltam az 5. majd a 6. évfolyam képviselője a kolozsvári orvostudományi egyetem szenátusában. Ezzel párhuzamosan az osztálytársaim megalapították a MADIS-t, később a KMDSZ-t. Orvosi tanulmányaim befejezése után 2004-ben pedig aktív szerepet vállaltam a kolozsvári önkormányzat tanácsosaként, később a Kolozs megyei szervezet elnökeként és a város alpolgármestereként is. Két mandátum óta pedig Kolozs megye szenátora vagyok. A közéleti tevékenység mindig jelen volt az én generációm életében.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat a kampány során?

Cs. B.: A legemlékezetesebb pillanatom, akkor történt, amikor az egyik községben sétáltunk. A járványhelyzetre való tekintettel nem kopogtattunk be az emberekhez olyan személyeknek adtunk szórólapot, akikkel az utcán találkoztunk, vagy ha valaki az udvarán tartózkodott, ha nem akkor a postaládába tettük be a szóróanyagot. Egy szomszéd pedig szólt, hogy nyugodtan kopogtassak be, vagy menjek be, mert nincs bezárva a kapu. Számomra megmaradt ez a jelenet, mert azt is jelezte, hogy nem mindenki fél a koronavírustól, viszont nyitottak felénk is az emberek.

T. B.: Számomra is atipikus helyzet a mostani, de emlékezetes volt, amikor a régi szomszédaimat felkerestem húsz év távlatából, őket még gyerekként ismertem meg. Volt, aki a nagyszüleimre emlékezett, volt aki rám is. Nagyon jó beszélgetések voltak, hisz felidéztük a régi pillanatokat. Rengeteg élettörténetet sikerült így összegyűjteni arról a környékről, ahol most is lakom.

L. A.: Két dolgot tapasztaltam, egyrészt nem félelmet, hanem aggodalmat. Másfelől pedig kellemes meglepetés volt, hogy mennyire reálisak, határozottak és kedvesek az emberek. Sokan tudomásul vették, hogy függetlenül attól, hogy mi hangzik el a médiában, 2021 után is folytatódik a járvány. Az emberek arról is tudnak, hogy sok gazdasági probléma szőnyeg alá lett söpörve a két választás miatt, amelynek a hatásait a következő évben valószínűleg érezni fogjuk. Ugyanakkor kellemes meglepetés volt az is, amikor egyik éjszaka a volt tanárom felhívott az oltásokkal kapcsolatban. Őt 34 éve nem láttam, viszont gratulált, azt mondta, hogy büszke rám.

Antal Karola utolsó kérdése ebben a körben az volt, hogy 2020-as év megpróbáltatásai mellett, mit tanított a politikusok számára?

Cs. B. : Nagyobb fegyelemre, hogy odafigyeljünk arra, hogyan viselkedünk a társadalomban embertársainkkal betartva a különböző szabályokat. A kényelemről és szokásainkról le kellett mondani, így arra is, hogy mennyire fontos a pozitív gondolkodás, ami megkönnyíti a mindennapokat.

T. B.: Azt eddig is tudtam, hogy nehéz időkben és szegénységben az emberek jobban odafigyelnek egymásra. A tavasszal elindított Szomszédok nevű program kapcsán viszont azt is láttuk, hogy az önkéntesek mennyit tudnak segíteni már azzal is, hogy az idős szomszédaiknak, akik a járvány alatt veszélyeztetett helyzetben voltak, elmentek vásárolni számukra. A járvány megmutatta tehát azt is, hogy a különböző generációk hogyan tudják egymást önzetlenül segíteni.

L. A.: Kezdeném a legfontosabbal: ne higgyünk a számokban. A járványhelyzet bebizonyította azt, hogy nem árt konzultálni szakértőkkel. Nagyon sok esetben ugyanis, főleg, ha választások vannak, akkor nem biztos, hogy azok a számok, amelyeket a közvélemény tudomására hozzák, azok a valóságot fedik. Ez volt elmúlt kilenc hónap tanulsága, és köszönöm azoknak a szakembereknek, akikkel alkalmam volt konzultálni, még akkor is ha ők nem annyira láthatóak a nyilvánosság számára. Ugyanakkor köszönöm a magyar közösségnek, amely bebizonyította azt, hogy szolidaritással, fegyelemmel nagyon kényes helyzetet is meg lehet oldani (értette ezt a szenátorjelölt arra is, hogy több magyarok által lakott településen sikerült elkerülni a vesztegzárat – szerk. megj.).

László Attila szenátorjelöltLászló Attila szenátorjelölt


A második körben a Paprika Rádió újságírója Talpas Botondtól azt kérdezte, ha bejut a parlamentbe, anyanyelvhasználat terén, mi lesz az első dolog, amivel foglalkozni szeretne?

Talpas Botond képviselőjelölt elmondása szerint a kampány során a minél jobb eredményre törekedtek, amennyiben sikerül az RMDSZ számára az, hogy a parlamenti többség csak általa valósulhasson meg, akkor nemcsak a nyelvhasználati kérdésben, hanem számos más kérdésben megoldást fognak találni. Hozzátette, a mérleg nyelveként pedig ha a 2019-es közigazgatási kódexet módosítani tudnák, akkor az fontos lépés lenne Kolozs megye és Kolozsvár számára is, hisz törvény által lenne biztosítva a magyar nyelvű táblák, feliratok, amitől a kolozsváriak is otthonunknak érezhetnék a várost.

Talpas Botond képviselőjelöltTalpas Botond képviselőjelölt


Sokan dühösek, mert a világjárvány idején választásokat szerveznek. Őn erről mit gondol? – hangzott el a következő kérdés, Csoma Botondnak szegezve.

Csoma Botond a Transindexnek adott interjújában is elhangzott választ adta: nem az RMDSZ ragaszkodott a dátumhoz, hanem elsősorban Klaus Johannis államfő és a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ennek oka pedig az volt, hogy a PNL-kormánynak népszerűtlen intézkedéseket kellett meghoznia a járvány miatt, emiatt attól féltek, hogy amennyiben márciusra halasztódik a parlamenti választás, akkor súlyos hátránnyal indulnának a választásokon, és a szociáldemokratáknak sikerülne behozniuk a lemaradásukat. Úgyhogy Csoma arra kérte a választópolgárokat, ne az RMDSZ-re legyenek dühösek ezért, viszont ha a választást december 6-án tartják, függetlenül attól, hogy az emberek ezzel egyetértettek-e, ezért élni kell a szavazati joggal, mert az otthonmaradásnak a magyar érdekképviselet látja a kárát, mert az is megtörténhet, hogy az RMDSZ nem jut be a parlamentbe és a magyarok képviselet nélkül maradhatnak. Ugyanakkor az is megtörténhet szerinte, hogy amennyiben a magyarok aránya a románok arányához képest jó, akkor erős magyar képviselet áll fel.

Az egyéni kör utolsó kérdését László Attila kapta, tőle azt kérdezték, hogy az orvos-politikus szerint biztonságos-e, a választópolgárok nyugodt szívvel mehetnek-e pecsételni?

Mint László Attila emlékeztetett, mindenki aggódik a családja és saját egészségügyi állapota miatt. Viszont a szenátorjelölt úgy vélte, ennek ellenére naponta vállalnak az emberek olyan rizikókat, mint elmenni munkába, a tömegközlekedés. Ő a helyhatósági választások tapasztalatából úgy látja, a választás alatt minden önkormányzat megtett minden szükséges intézkedést, hogy a szavazás biztonságos körülmények között történjen meg. Egy hasonló méretű rizikót pedig fel kell vállalnia a választópolgároknak egy olyan helyzetben, amikor a választás tétje a gazdasági válsághelyzet csökkentésére irányuló intézkedések és a járvány hatékony kezelésére tett intézkedések kezelése. Illetve, az emberek jövőjének megalapozása is. Ugyanakkor ott vannak a középtávú döntések is, amelyek közé tartozik szerinte a nyugdíjrendszer, az oktatási és egészségügyi rendszer. Hozzátette, nagy valószínűséggel az elkövetkezendő időszakban alkotmánymódosítás is várható.László Attila, ahogyan a Transindex által készített interjúban is hangsúlyozta: szerinte még azt kellene valahogy megoldania a magyar közösségnek, hogy ne lehessen Romániába se álmodni, se dönteni a magyar kisebbség és képviselői nélkül. Azokra gondolva pedig, akik valamilyen egészségügyi oknál fogva nem tudnak a szavazófülkéhez járulni, László Attila azt javasolta nekik, kérjenek mozgóurnát.

Bár a 2016-os évben a második Kolozs megyei RMDSZ-es képviselőjelölt 123 szavazattal maradt le a mandátumról, viszont 2020-ban nem csak a második parlamenti képviselői hely, hanem a szenátori szék is ingatag. Mivel folytatnák a jelöltek, amennyiben nem jutnak be a parlamentbe?

Csoma Botond képviselői helye ugyan stabil, viszont a Transindex kérdésére mint megtudtuk, ő visszatérne a jogtanácsosi munkájához. Csomától külön azt is megkérdeztük, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökeként hogyan reagálna egy ilyen negatív forgatókönyvre. A megyei szervezet elnök szerint nyilván elemeznék a helyzetet, és ha a Kolozs megyei RMDSZ képviselet nélkül marad a parlamentben, akkor felelősséget kell vállaljanak érte.

Talpas Botond azt mondta, hogy ő eddig is civil volt és magánvállakozásán dolgozott, amelynél pár hét szabadságra ment, hogy kampányolni tudjon. Ha nem jutna be, semmi sem változtatna.

László Attila, ha nem lehetne szenátor, akkor visszatérne a magánszférába. Viszont azon is elkezdene dolgozni, hogy előkészítsék a következő parlamenti választások megmérettetését. (Azaz, nem hagyna fel sokak által becsült politikai karrierjével közben – szerk. megj.)

A Szabadság kérdését az online Zoom technikai problémája miatt a Transindex tolmácsolta, más kérdés nem volt. A Szabadság napilap újságírója azt kérdezte, az RMDSZ-nek hol vannak tartalékjai választók tekintetében Kolozs megyében. Ugyanakkor a szövetségnek sikerült-e ezeket célzottan megszólítani?

Csoma Botond erre azt válaszolta, hogy tartalékjaik egyértelműen városi környezetben vannak, hogy mennyire sikerült (feltehetően a passzív magyar – szerk. megj.) szavazókat megszólítani, ez december 6-án kiderül. Megjegyezte azt is, hogy a városokban nem tudták használni a járvány miatt a door to doort (ajtóról ajtóra járást), így a városi kampányok főleg online térbe költözött át. Talpas Botond ehhez hozzátette, hogy az online eszközökkel 4-8 évvel ezelőtthöz képest több emberhez lehet eljutni.

László Attila szerint a számok az önkormányzati választás alatt sem biztosak. Ugyanakkor szerinte azok, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, nem dec. 6-án fognak hazajönni. Viszont a magyar diaszpóra szavazatok nagymértékben felboríthatják az eddig becsült arányokat, amennyiben alacsony lesz az országban a részvétel.

A jelöltekkel készült interjúink itt olvashatóak el:
László Attila: én azt szeretném, hogy az RMDSZ nélkül nemhogy dönteni, még álmodni se lehessen
Csoma Botond szerint az oktatás, egészségügy, infrastruktúrafejlesztés és a magyar ügyek volnának a következő négy év kihívásai
Talpas Botond: Ez a vírusos időszak teljesen atipikussá teszi a kampányt, bármi összejöhet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS