2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy hivatásos katonát kér fel Johannis kormányalakításra. De kicsoda Ciucă?

szerk. 2021. október 21. 14:14, utolsó frissítés: 14:17

A találgatások után az államfő csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a nyugalmazott tábornokot jelöli miniszterelnöknek.


Nemzeti Liberális Párt (PNL) kihagyná a formálódó kormányból az USR-PLUS-t, a PNL-RMDSZ koalíció inkább a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti támogatására hagyatkozna. A miniszterelnök jelöltjük pedig Nicolae Ciucă volt tábornok, jelenlegi védelmi miniszter. Ezt javasolta Florin Cîțu PNL-elnök a pártok és Klaus Johannis elnök közös megbeszélésén - és a jelek szerint Johannis el is fogadta.

Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy Ciucă neve ebben a kontextusban felmerült, hiszen korábban már megtörtént, hogy az államfő az 54 éves hadügyminisztert nevezte ki ideiglenes miniszterelnöknek Ludovic Orban lemondása után, és már akkor is lábra kapott a híresztelés, hogy akár teljes mandátumra is felterjesztik a hivatásos katonai karriert maga mögött tudó, nyugalmazott tábornokot.

A civil szervezetek ennek kapcsán már korábban is arra figyelmeztetek, hogy maga az a tény, hogy egy, a katonai szférából szeretnének miniszterelnököt kinevezni, aggasztó lehet - állítják az állampolgári jogokért síkra szálló szervezetek.

Megnéztük, hogy mit lehet tudni a hivatásos katonai pályát befutott, és most hirtelen reflektorfénybe került kormányfő-jelöltől, illetve azt is megvizsgáltuk, hogy milyen érvekre alapozná Johannis a döntését.


Cristian Pîrvulescu politikai elemző már annak idején kiemelte, hogy Ciucă közeli munkatársa Johannis elnöknek, és ez fontos szempont. "Politikailag semleges személy, nem érintett a PNL belső konfliktusaiban. Ne feledjük el, hogy egy olyan pártról van szó, amely a 2014-es fúziója óta, amelyet Johannis elnök valósított meg, a két egyesült politikai alakulat kapcsolataiban a mai napig fennmaradt egyfajta feszültség” – nyilatkozta a Szabad Európa Rádió számára.

Párton kívülről érkezett személyként elképzelhető, hogy képes könnyebben legyőzni a fennálló különbségeket, és több energiával támogathatja az elnök prioritásait. Ez egyben a választóknak is konkrét üzenet a járványügyi helyzettel, az oltási kampánnyal, sőt a gazdasági helyreállítási programmal kapcsolatban is, mondta még a politológus.

Az elemző meglátása szerint Nicolae Ciucă nevesítése annak a jele is lehet, hogy az elnök erősebb részvételt óhajt a kormányzati ügyekben. Johannisnak pedig egy olyan kormányra van szüksége, akivel együttműködhet politikai programjának megvalósításában.

Kicsoda Nicolae Ciucă?

Az az igazság, hogy Nicolae Ciucă neve ez idáig nem sokszor szerepelt az újságok hasábjain. A honvédelmi miniszter tavaly októberben iratkozott be a Nemzeti Liberális Pártba, és a PNL Dolj megyei szenátusi jelöltjeinek listavezetője volt. 2020. november 4-én nevezték ki honvédelmi miniszternek, addig a román fegyveres erők vezérkari főnökeként a hadsereg legmagasabb parancsnoki rangot viselő katonája volt. Ezt a tisztséget 2015 januárja óta töltötte be, és 2018 decemberében Klaus Johannis elnök egy évvel meghosszabbította szokásos négyéves mandátumát. Ez a helyzet az államfő és az akkori miniszterelnök, Viorica Dăncilă közötti konfliktushoz vezetett.

Miről szólt a PSD és Ciucă tábornok ellentéte?

A hadsereg vezérkari főnöki tisztségéért folyó 2018-as csata mögött óriási stratégiai és pénzügyi tétek is voltak a PSD és Johannis közötti politikai vitákon kívül. A G4Media.ro információi szerint Liviu Dragnea és a PSD a holland Damen céggel működött volna együtt négy többfunkciós katonai korvett megépítéséért, míg Ciucă tábornoknak pénzügyi jellegű fenntartásai voltak e megoldással szemben (a Damen ajánlata állítólag drágább volt, mint a francia Naval Groupé).

A PSD és Ciucă között nem ez volt az első konfliktus: korábban a Romarm és az Elliott Broidy által ellenőrzött amerikai Circinus cég közötti megállapodás miatt vesztek össze. Elliott Broidy volt az, aki bejuttatta Liviu Dragneát Donald Trump elnök beiktatási ünnepségére. Broidy cége pedig megállapodást írt alá a Romarm állami fegyvergyárral. A szerződés értékét nagyjából 180 millió euróra becsülték, Nicolae Ciucă akkor ellenezte a PSD vezetősége által szorgalmazott megállapodást.

Nicolae Ciucă pályafutása: számos külföldi katonai misszió, többek között Irakban, Afganisztánban és Boszniában

Johannis elnök 2015-ben nevezte ki a hadsereg vezérkari főnökévé Ciucă tábornokot, aki addig a vezérkari főnök, Ştefan Dănilă repülőtábornok helyettese volt. Emellett a szárazföldi erők vezérkari főnöki tisztségét is betöltötte, illetve 2001 és 2004 között a 26. gyalogzászlóalj (más néven Vörös Skorpiók) parancsnoki tisztségét töltötte be, amellyel részt vett az „Enduring Freedom I.” misszióban, Afganisztánban (2002-2003) és az „Antica Babilonia” hadműveletben Irakban (2004).Ciucă azoknak a tiszteknek a kategóriájába tartozik, akiknek feljebb jutása a katonai ranglétrán többnyire a hadszíntéri teljesítményeknek köszönhető, ugyanis ő volt az egyetlen román tábornok, aki személyesen vezetett hadműveletet (2004. május 14-15-én az iraki Eufrátesz-hídért folytatott harcnak ő volt a parancsnoka). A nasszíriai csata (Irak, 2004 májusa), melyben Nicolae Ciucă vezette a román csapatokat, az első volt a második világháború óta, melyben a román katonák aktív harcoló felekként vettek részt.

Ciucă az Amerikai Egyesült Államokban számos katonai képzésen vett részt, és aktívan bekapcsolódott a NATO-csapatok romániai műveleteinek levezetésébe is. Pályafutása során Nicolae Ciucăt több érdemrenddel jutalmazták, megkapta Románia Érdemrendjének tiszti és lovagi fokozatát is, de ENSZ-kitüntetése is van a békefenntartó erők oldalán végzett munkájáért.

Az újságírók már a vagyonnyilatkozatát is megnézték

Utolsó vagyonnyilatkozata szerint Nicolae Ciucă feleségével együtt 2017-ben 232 négyzetméteres házat építtetett Balotești-ban, Dumbrăveni faluban. Szintén ott van egy majdnem 600 négyzetméteres telke, és feleségével együtt 2829 négyzetméteres telekkel rendelkezik a Dolj megyei Pielești községben.

Két Toyota márkájú személygépkocsi is föl van tüntetve vagyonnyilatkozatában - egy 2006-ban vásárolt Corolla és egy, egy tavaly vásárolt RAV4. A nyilatkozatban Nicolae Ciucă megemlítette, hogy nincs ékszere, művészeti tárgyakat és egyéb értékes ingóságokat sem birtokol.

Ehelyett négy bankhitele van, összesen 323 ezer lej értékben. A kölcsönök közül hármat 2016-ban vett fel a házaspár, 2021-ben van a lejáratuk, a negyedik, 100 ezer lej értékű, 2020-ben kötötték le, és 2025-ben esedékes a lejárata.

Nicolae Ciucă a Honvédelmi Minisztériumban végzett tevékenységért 195 581 lejes évi fizetést kap, ezt kiegészíti felesége jövedelme - 50 602 lej, szintén a Honvédelmi Minisztériumtól.


Vissza a civil szervezetek leveléhez

„Emlékeztetnünk kell Önt arra, hogy Románia továbbra is liberális demokrácia, polgári állam, és nem katonai. A fegyveres erőknek és a hírszerző szolgálatoknak fontos, jól körülhatárolt szerepük van, annál is inkább, hogy válságos időket élünk. De ezeknek a szolgálatoknak polgári irányítás alatt kell maradniuk. Az ön által elfogadott és erőteljesen támogatott felállásban azonban a polgári intézmények a hadsereg és a titkosszolgálatok befolyása alá kerülnek"- hívták fel a figyelmet már korábban is a civil szervezetek.

„A román társadalom olyan időszakot él át, amelyben társadalmi békére, valamint az állampolgárok és az uralkodók közötti bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolatra van szüksége. A katonai profilú miniszterelnök kinevezése visszalépést jelent a hatóságok és az állampolgárok közötti kapcsolatokban. Jelképesen a kommunizmusból örökölt mentalitás az állampolgárt a közhatalomnál alacsonyabb helyzetben, míg a román civil társadalom három évtizede arra törekszik, hogy a ’hatalom” embereit az állampolgár szolgálatába állítsa. Nagyon nyilvánvaló tényekkel illusztrálva emlékeztetünk arra, hogy az egymást követő kormányok működésének leglátványosabb hibái - a jelenlegi kormányt is beleértve - a döntéshozatal átláthatóságának hiányával függtek össze. Számunkra egyértelmű, hogy egy volt tábornok vagy a titkosszolgálatok egykori igazgatójának utolsó gondja saját tevékenységének átláthatósága lesz. Egy katonai miniszterelnök nem segít abban, hogy partnerként érezzük magunkat a kormányzásban, hanem egyszerű beosztottaknak, akinek be kell tartaniuk a szabályokat, és el kell végezniük a kiszabott feladatot” - fogalmaztak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS