2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

szerk. 2020. december 28. 09:49, utolsó frissítés: 2020. december 29. 13:04

Tüntetésektől, választásoktól vagy éppen orgiáktól volt hangos idén a közélet. Voltak nagy bukások és meglepő színre lépések is. S mindezt keretbe foglalta egy világjárvány, amelynek még mindig nem értünk a végére.


Letaglózó, sokkoló és kijózanító év volt 2020: az év elején még csak a kínai koronavírusos eseteket számoltunk, de aztán meglepően hirtelen mindannyian belecsöppentünk az események közepébe, és a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mit jelent egy globalizált világban egy gyorsan terjedő járvány. Bár a WHO sokak szerint túl sokáig várt ezzel a beismeréssel, március 11-én mégiscsak hivatalosan is kijelentették, hogy egy pandémiéval nézünk szembe. Önmagában már emiatt a rendkívüli helyzet miatt is az egész év egy leg lehetne, de volt bőven, amiért szurkoljunk, idegeljünk vagy aggódjunk idén.

Az év embere: a roma lányt elrablóitól megmentő székely nő

Ha van év, amely felszínre hozta azt a rengeteg láthatatlan vagy méltányolatlan munkát, amelyet bizonyos társadalmi csoportok folyamatosan végeznek, akkor az 2020: látványosan kiderült, hogy az orvosi ápolók, futárok, bolti eladók, pincérek, szakácsok, takarítók stb. mennyire nélkülözhetetlenek. De beszélhetnénk mindarról a reproduktív és honorálatlan munkáról is (háztartás, gyereknevelés, gondoskodás), amelyet továbbra is főként a nők végeznek a társadalomban. Csoportosan ők mind lehetnének az év emberei.

Idén mégis inkább arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a hétköznapi szolidaritás mennyire kiveszőben van, illetve mennyire reflektálatlan, amennyiben létezik. Az év embere ezért nálunk az a székelyföldi nő lett, aki nemrég megmentett elrablóitól egy fiatal cigány nőt, és aki ezért közvetlen falusi környezetében nem feltétlenül elismerést kapott, hanem sokkal inkább számonkérést vagy rosszallást. B.E.-t ugyanakkor, amikor cikket írtunk az esetről és megkerestük, egyetlen egy kérdés foglalkoztatta: hogy megtudja, hogy mi történt az áldozattal. Illetve azt is mondta, hogy azért osztotta meg a közösségi médiában is a történetét, mert az eset után elbizonytalanították. Mi pedig szeretnénk, ha 2021-ben senkinek nem kellene elbizonytalanodni amiatt, mert segít egy nőnek, egy romának, egy fiatal anyának, bárkinek.Az év mondata

Holtversenyben Klaus Johannis: Jo napot kivanok, PSD!, illetve a Maradj otthon! Egyiket sem kell sokat magyaráznunk, biztos nem nagyon volt olyan ember, akinek idén elkerülték volna a figyelmét.Az év kísérleti laboratóriuma: az egész világ

Bár a szakemberek régóta mondogatják, hogy előbb-utóbb belefut a világ egy pandémiába, igazából sem a WHO, se a különböző kormányok nem foglalkoztak azzal, hogy egy hatásos tervet dolgozzanak ki egy ilyen helyzetre. Így aztán mindent élesben próbáltunk ki. Most csak a romániai botladozásokat elevenítjük fel, de legjeink második részében kitérünk még néhány érdekességre, amelyet soha nem próbáltunk volna ki, ha nem jött volna a nyakunkra a covid-19, amely többet változtatott a hétköznapjaink folyásán, mint amennyit az életünk korábban 20 év alatt változott. (Pedig rohamtempóban folyt a „fejlődés” és a világunk átalakulása azelőtt is.)

Romániában az első covid-fertőzöttet február 26-án azonosították, március 26-án pedig már több mint ezer nyilvántartott fertőzött volt, egy hónap múlva pedig már 10 ezer fölé emelkedett a számuk. Az első halálesetet március 22-én jelentették be, április végén pedig szóltak, hogy vigyázat az első hullám csúcsához közeledünk. Októberben érkezett amásodik hullám, az új esetek száma napokig 10 ezer fölött volt. A Bloomberg szerint Románia volt a járvány által leginkább érintett kelet-európai ország.

Maszkellenes tüntetés Bukarestben. Hogy miért van annyi román trikolór egy maszkellenes tüntetésen? A válasz szintén a legekben van: az év meglepetését okozó AUR szélsőjobboldali párt tagjainak nagy része oltásellenes, vírusszkeptikus, stb.Maszkellenes tüntetés Bukarestben. Hogy miért van annyi román trikolór egy maszkellenes tüntetésen? A válasz szintén a legekben van: az év meglepetését okozó AUR szélsőjobboldali párt tagjainak nagy része oltásellenes, vírusszkeptikus, stb.


A külföldi, elsősorban az olasz rendkívül tragikus példából kiindulva a legtöbb kelet-európai ország tavasszal drasztikus intézkedésekkel próbálta lassítani a járvány terjedését – eléggé sikeresen egyébként. Később viszont mégiscsak úgy gondolták, hogy a gazdaságot sem szabad teljesen megfojtani, mert hosszútávon szintén tragikus következményei lesznek.

Úgyhogy elkezdték keresni, hogy hol van a pont, ameddig el lehet menni bizonyos tevékenységek engedélyezésével anélkül, hogy a járvány meghaladná az egészségügyi rendszer tűrőképességét. A döntéshozók ezért bezárták a színházakat, piacokat és az iskolákat, a plázákat és a multik gyárait viszont engedik működni. De lássuk, hogyan jutottunk el ide.

Romániában március 16-án (168 fertőzöttnél) hirdettek szükségállapotot, március 25-től pedig teljes kijárási tilalmat. És mivel voltak, akik nem mutatkoztak hajlandónak a korlátozások betartására, irreálisan magas, a 20 ezer lejt is elérő bírságokat határoztak meg a szabálysértők számára. Úgy tűnt jó ideig, hogy a rendőrök direkt vadásznak az megbírságolható állampolgárokra és vissza is élnek sok esetben a helyzetükkel. Több mint 300 ezer bírságot szabtak ki, melyek összértéke meghaladta a 20 millió eurót, ami valószínűleg világrekord lett volna, ha valaki vette volna a fáradságot, hogy készítsen egy ilyen jellegű világlistát.

Végül az alkotmánybíróság elkaszálta a büntetéseket megalapozó rendeletet, a kormány pedig reális szintre csökkentette vissza a bírságok összegét. A kormány egyébként egészen eredeti módszerrel is próbálkozott tartani a lelket a polgárokban: hétvégenként a román himnuszt játszatták a rendőrautókból az utcákon. Emellett egyes településeken az egyház szent ereklyékkel szervezett körmenetet, így próbálva elejét venni a járvány terjedésének. És közben mindannyian megtanultuk, hogyan kell kitölteni egy saját felelősségre tett nyilatkozatot minden egyes házból való kilépésnél, és hogy mi mindent meg lehet online is oldani, amire eddig nem is gondoltunk.

Az év marketingötleteAz év marketingötlete


A szükségállapotot két hónap elteltével oldották fel, és május 15-én bevezették a vészhelyzetet, amely lényegében a mai napig tart. És vélhetően tartani fog még pár hónapig. A megoldást a legtöbben a vakcinától remélik és vasárnap már Romániában is megkezdődött az oltási kampány. Hogy ennek milyen sikere lesz, kiderül, egyelőre ugyanis úgy tűnik, hogy a lakosság nem túl nagy hányada hajlik a vakcina önkéntes bevételére.

Az év forradalmárjai

A Black Lives Matter mozgalom még 2014-ben indult a hatósági erőszakszervezetek rasszista túlkapásai ellen. Az idén, miután egy rendőr meggyilkolta a fegyvertelen George Floydot, ismét fellángoltak az indulatok az Amerikai Egyesült Államokban, a tüntetések eldurvultak, annyira, hogy több államban szükségállapotot rendeltek el, és mozgósították a Nemzeti Gárdát. A rasszista túlkapások elleni mozgalommal számos állam és szervezet vállalt szolidaritást, illetve egy globális vitát is generált: ugyanis a BLM elkezdte sorra ledönteni a rabszolgatartó, kolonialista, rasszista személyeknek emelt köztéri szobrokat, amelyben egyesek példaként követtek, mások ellenben a nyugati civilizáció és kultúra megszűnését látták. A mozgalom hatásai így hosszú távon velünk maradnak, mivel az intézményes rasszizmus és diszkrimináció továbbra is probléma, és felhívta a nyugati kultúra figyelmét a múltjával való szembenézésre.

George Floyd graffitiGeorge Floyd graffiti


Fehéroroszországban egy fél éve tart az a tüntetéshullám – amit sokan fehérorosz forradalomként emlegetnek – amelyet a legutóbbi elcsalt államelnöki választások váltottak ki. Alekszandr Lukasenkát 1994-ben választották a posztszovjet térség elnökévé, és azóta mindig ő nyer, az ellenzék ellehetetlenítésével, bebörtönzésével és a választási eredmények elcsalásával. Az idei választásokba viszont nem nyugodtak bele a fehéroroszok, így mai napig tüntetnek és a választások újbóli megrendezését követelik a hatalomtól, amely brutális erőszakkal válaszolva vág vissza.Lengyelországban a nők (és nem csak) többször tüntettek az abortusztörvény ellen, amely sérti az önrendelkezés jogát, és több ezer nőt taszít az illegális abortusz veszélyei felé. 2020-ban az adott újabb erőt a Női sztrájkként ismert társadalmi ellenállásnak (amelyben nem csak nők vesznek részt), hogy a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a kitételt is, hogy lehetséges a művi terhességmegszakítás, ha a magzat beteg. A tüntetések az év végéig fokozatosan kormányellenes mozgalommá szerveződtek.

freeSZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen diákjai és oktatói úgy döntöttek, szembemennek a magyar kormány azon szándékával, hogy szétverje az egyetemüket. Az oktatók háborogtak, később testületileg fel is mondtak, az év legkreatívabb tüntetéseit pedig az SZFE diákjai szervezték meg, akik diákforradalomra emlékeztető módon foglalták el az egyetem egyik épületét. De ez csak a kezdet volt, ugyanis az SZFE hallgatói emblematikus vizuális elemek mellett - mint a piros-fehér szalag és a megálljt jelző kéz -, számos performanszt valósítottak meg tüntetéseik alkalmával. Az SZFE épületén Magyarország vezető színészei, rendezői és szolidaritást vállaló személyiségei álltak őrt. Élő láncban üzeneteket juttattak el a kormányhoz, több ezres tüntetéseket szerveztek, amelyek túlmutattak politikai pártokon, kiáltványt adtak ki és sajtótájékoztatókat tartottak.

Számtalan színészóriás kiállt az SZFE mellett. A #freSZFE-ből világszerte ismert szlogen lettSzámtalan színészóriás kiállt az SZFE mellett. A #freSZFE-ből világszerte ismert szlogen lett


Szervezettségük és kreatív hozzáállásuk pedig itt Erdélyben sem hagyta hidegen a közvéleményt: több intézmény és magánszemély is kiállt mellettük. Ugyanakkor ez nemzetközileg elismert színészek és hollywoodi sztárok kiállásával egészült ki. A tiltakozás jelenleg is tart, viszont a járványügyi helyzetre való tekintettel online módon folytatódik tovább.


Az év leghosszabb eredményvárója

Amire még az egész világ odafigyelt a koronavíruson és a tüntetéseken túl, az amerikai elnökválasztás volt, minden járulékos csinnadrattájával együtt. Az már csak hab a tortán, hogy Donald Trump, a fake news nagymestere, a járványtagadók egyik mintaképe, a választások előtt pár héttel kapta el a koronavírust. De ha csak valamelyik momentumát kell kiemelni annak a hosszú folyamatnak, amit a kampány és az elnökválasztás jelentett, akkor az a várakozás volna. A legtöbb popcorn, rágógumi és köröm azokban a napokban fogyott el világszerte.

Mivel természetesen az egész bolygónk sorsa számára meghatározó, hogy ki lesz a világ egyik legnagyobb influenszere, azaz az Egyesült Államok elnöke. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mit gondol az USA első embere a klímaváltozásról. Napokig követte mindenki szerte a világon a szavazatok számlálását és izgult az eredményért, és gyártotta a mémeket.

A nevadai számlálók is megkapták a magukétA nevadai számlálók is megkapták a magukét


A hivatalos kihirdetésig nagyon sokat kellett várni, sok volt a levélszavazat, az újraszámlálás az egyes államokban, és Trump ügyvédcsapata is sok mindent megtett, hogy megakassza a folyamatot, vagy egyenesen megpróbálja megváltoztatni a végkimenetelt. Végül csak meglett az eredmény és kijelenthetjük, hogy legalább véget ért a négyéves amerikai rémálom. És egyúttal végre lett egy női alelnöke is az Egyesült Államoknak.

És hogy bezáruljon a kör: Joe Biden az USA új elnöke nemrég élő televíziós adásban adatta be magának a koronavírus elleni oltást, amelytől most már szintén világszerte a megváltást és a régi életünk visszatértét reméljük.

Az év távol maradásai: a romániai választások

Nemcsak az amerikai választások tudtak meglepetéseket és érdekes helyzeteket produkálni. Bár rekord alacsonyak voltak a részvételi arányok, itthon sem unatkozunk, két nagy választáson is volt alkalmunk ijedezni, hogy megesznek minket a románok, manelista lesz a nagykövet vagy hórát fognak járni a románok Csíkszereda főterén, ha nem szavazunk az RMDSZ-re. Az eredmények azért finoman szólva is vegyesek lettek és óvatosságra inthetik a szövetséget is.

A legnagyobb siker természetesen Marosvásárhely visszahódítása volt. Viszont némiképp árnyalja a képet, hogy az előző években a román szavazóbázis mindig fel tudott sorakozni egyetlen jelölt, Dorin Florea mögé, idén pedig Florea nem indult, de több, a városban többé-kevésbé népszerűségnek örvendő román jelölt is igen. Szóval Soósnak nem volt annyira nagyon nehéz dolga, ráadásul (a pletykák szerint) az RMDSZ fő kampány hadigépezete, Porcsalmi Bálint személyesen volt ráállítva hónapokon keresztül. Csak miközben behúzták Vásárhelyt, nagyot estek a szórványban: Temes, Brassó, Máramaros stb.

Soós ZoltánSoós Zoltán


Másrészt a parlamenti választásokon sem egészen fényes az a siker: az RMDSZ ugyan könnyedén megugrotta az öt százalékot és végül kormányra is került, ez pedig jelentősen kozmetikázza az eredményt, viszont nemcsak számokban kapott kevesebb szavazatot, mint négy éve, hanem arányaiban is (5,745 most és 6,195 volt 2016-ban). Ráadásul idén nem csak a PMP szimpatizánsait mozgósított, hanem az EMNP-ét is). A “nehéz időkben való összefogás” tehát nem hozott “történelmi sikert”, viszont az RMDSZ ismét bent van a kormányban, és fontos miniszteri tárcák birtokosa, négy évig pedig érdemben beleszólhat az ország sorsába.

Az év szájszagú lehelete: az AUR feltűnése a parlamentben

Senki nem mert volna nagy tételben fogadni arra, hogy az újgenerációs széljobber alakulat bejut a parlamentbe, s lám, Mikulásra lett tarsolyukban minden jó: homofóbia, cigány- és magyarellenesség, nőellenesség, ortodox fundamentalizmus stb… Az AUR veszélyes, hiába látszik még csak annyi, hogy jókat nevetünk a szenátoraikon, meg is tudják mérgezni a közéletet Romániában. Mostanság az a nagy kérdés, hogy vajon miféle laboratóriumban készült az a párt: román avagy orosz titkosszolgálati gyökerei vannak-e.

Az év felkiáltójele: a ditrói pékek

Ha már idegenellenességről van szó, akkor az erdélyi magyaroknak sem kell a román szomszédaiktól kölcsönkérniük belőle, van nekik is bőven. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint a „ditrói pékek esete”. 2020-ban a romániai magyarságot leginkább a gyergyóditrói események osztották meg: egy helyi pékség alkalmazott két srí lankai vendégmunkást, mire a település egy része felháborodott. Az események a magyarországi és a román média ingerküszöbét is elérték, így a közösségi médiában heves szóváltások alakultak ki – de mégis elmaradt egy átfogó közvita az érintett témákról.Novemberben megjelentek a European Values Study eredményei is, amelyekből kiderült, hogy a romániai magyarok körében valóban létező jelenség a rasszizmus, az idegen- és bevándorlóellenesség, illetve a szélsőjobboldali értékekkel is sokan azonosulnak. A 2020-as év egyik nagy mulasztása ennek a problémának az átbeszélése.

Az év legnonszenszebb ötlete: a Trianon-törvény

És még mindig a nemzeti köldöknéző versenynél tartunk, ezúttal a törvényerőre emelt és nemzeti ünneppé avanzsált változatánál. Az idén többször is megszavazták, és végül az államelnök kénytelen volt kihirdetni a Trianon-törvényt, a magyarság csendes felháborodására. A törvény lényege szerint az 1920-as Trianoni békeszerződés megkötésének évfordulói, azaz minden június 4. nemzeti ünnep lett Romániában, mivel a szerződés eredménye – szól az indoklás – „egy olyan politikai és jogi dokumentum, amely különösen fontos a román nemzet számára, és a jelenlegi európai szintű geopolitikai valóság lényeges eleme”. A 2019-ben benyújtott törvénytervezetet több román politikai párt – köztük a PNL és az USR-PLUS – és számos román értelmiségi is elutasította, mivel funkcióját tekintve elegendő nemzeti ünnepnek a december 1., így az új ünnepnapnak nem sok értelme van. Több elemző szerint egy válaszlépés volt Magyarország felé, az Országgyűlés ugyanis július 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.Az év halhatatlanja: Florin Cîțu

Igazi bravúr kell ahhoz, hogy valakinek néhány hónapon belül többször is felajánlják az ország legbefolyásosabb pozícióját. Leendő miniszterelnökünk, Cîțu tavasszal még úgy menekült a feladat elől, mint Saruman “oltott” orkjai a Gyűrűk ura második részében. Persze ma már más a helyzet, hiszen, ha szerencséje van, a járványnak rögvest vége, ő meg bátran hozhatja a neoliberális agendáját négy évre.

Az év vadkeleti hőse: Texas Bobby

Texas Bobby nevét mindenki akkor ismerhette meg, amikor Baconban Veres Zsolt is bejelentette, hogy indulni szándékozik a helyi polgármesteri választáson. Texas Bobby a regnáló polgármester fia, aki telefonon kezdte el fenyegetni Verest, igencsak változatos szófordulatokkal élve, de tényleg, a káromkodásnak igen ritka változatai hallhatók egy közzétett hangfelvételen. A hab a tortán az, hogy aztán Simon András polgármesternek előkerült a káderlapja is a múlt rendszerből, de ez annyira az RMDSZ-t nem zavarta sem helyi, sem központi szinten, meg aztán nem zavarta a falut sem, akik lazán újraválasztották Simont. De Baconban látszott, milyen az igazi mocskos kampány: volt benne fenyegetés, lejáratás, privát üzenetek nyilvánosságra hozása stb. A Transindex ott is járt a helyszínen, és hozott egy pitoreszk riportot.

Az év leg...leg... legje

Egyik decens Szájer-mém a több tucat indecens közülEgyik decens Szájer-mém a több tucat indecens közül


Az, hogy mekkora leg a Szájer-ügy, mi sem bizonyítja jobban, minthogy nem is tudtuk eldönteni, hogy melyik kategóriában vigye el a pálmát, mert hogy mindez egyszerre:

az év extrém sportja, az év going outja, az év lebukása, az év leereszkedése, az év mémje, az év képmutatása, az év megfilmesítésért kiáltó botránya, az év "LMBTQ-mozgalmár" akciója... Mindezeken felül pedig nagyon felszabadító érzés volt ennek a nyomasztó évnek a végén végre nevetni egy szívből jövőt egy álszent, képmutató politikus valóban filmbe illő bukása láttán. Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni: természetesen magánügy Szájer József szexuális irányultsága, magánügy, ha egy orgián vesz részt, de az már nem az, ha mindezt a járványügyi szabályok megszegésével teszi, és ha megpróbál elszökni az intézkedő rendőrök elől, ráadásul még drog is van nála. Persze lehetnénk elnézőbbek is vele, ha nem éppen annak a Fidesznek lett volna az egyik alapembere, aki azon ügyködik, hogy ezeket a kisebbséget megpróbálja teljesen ellehetetleníteni.

Itt zárjuk legjeink első részét, de hamarosan jön a folytatás, filmekkel, könyvekkel, további mémekkel és elvétve egy-egy komolyabb témával is.

Nyitókép: ©Lucas Uebel/Getty Images News/Getty Images

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS