2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem mond le Apjok, de kérdés marad, hogy az RMDSZ miért nem lépett hamarabb?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. január 07. 12:15, utolsó frissítés: 2021. január 09. 19:05

A fiatal parlamenti képviselő úgy tűnik, megpróbálta eltitkolni, hogy az RMDSZ szabályzatával ellentétben nem rendelkezik felsőoktatási végzettséggel, azonban a szövetség szempontjából sem fekete-fehér a történet.


„Az elmúlt időszakban több rágalmazás ért, nemcsak a közösségen kívülről, bent is munkálkodtak a bomlasztó erők” – írta Facebookos bejegyzésében Apjok Norbert parlamenti képviselő, akit korábban azzal vádoltak meg, hogy hazudott a felsőfokú végzettségének tényéről, ami kizárta volna annak a lehetőségét, hogy RMDSZ-es képviselő legyen és amiért szerdán az RMDSZ a lemondását kérte.

A képviselő keddi Facebook-bejegyzésében a személyét ért „rágalmakra” szeretett volna reagálni, viszont sokak meglepetésére a vádak alapját, miszerint felsőoktatási végzettség nélkül jelöltette magát, nem cáfolta, hanem elismerte annak a tényét, hogy nincs Romániában elismert felsőfokú végzettsége, csupán külföldi intézményben elvégzett tanulmányait tanúsító oklevéllel rendelkezik, amiért bocsánatot is kért (feltehetően azoktól, akiket ezzel félrevezetett – szerk. megj.).

Hiányzó felsőfokú végzettségének ténye, mint a képviselő is írta bejegyzésében, önmagában nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valaki Romániában parlamenti képviselő legyen. Az RMDSZ illetékes szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) határozata viszont világosan előírja a képviselői és szenátori jelölésekre vonatkozóan (a 3. cikkely, e pontjában), hogy a jelölteknek felsőfokú végzettségre van szüksége, azaz ennek a hiánya, az előző mandátumhoz képest – ahol ez csak ajánlott volt –, kizáró jellegű.

Apjok a sajtóban tett nyilatkozataiból azonban kiderül, hogy úgy gondolja, nem vezette félre az RMDSZ-t és a választópolgárokat, mert szerinte az angliai e-kereskedelmi kurzus, amit elvégzett, eredetileg úgy hirdette meg képzését, hogy felsőfokú végzettséget biztosít majd számára. Ennek a valótlansága a nyilatkozata alapján pedig állítólag csak akkor derült ki számára, amikor honosítani próbálta azt - sikertelenül. Ekkor viszont ezt jelezte az RMDSZ felsővezetése felé is, és már a választások előtt három nappal aláírta a jelöléséről szóló lemondást is.


UPDATE: Ennek fényében pedig Transindexnek, cikkünk megjelenése után, később azt nyilatkozta, nem fog lemondani, de nem független parlamenti képviselőként képzeli el a folytatást, hanem meg szeretné őrizni a helyét az RMDSZ parlamenti frakciójában.

De meg szeretné őrizni a helyét az RMDSZ parlamenti frakciójában

Közzétette: Transindex.ro – 2021. január 7., csütörtök


Apjok a történtek ellenére bejutó helyen indulhatott második mandátumáért Máramaros megye képviselőjelöltként a december 6-i választásokon. Mint szerdán az RMDSZ szóvivője állította azért, mert Apjok miután Kelemen Hunor szövetségi és Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök jelenlétében december 3-án elismerte, hogy nem érvényes a diplomája és írásba is adta, hogy megválasztása esetén lemond tisztségéről. Az egyezség szerint állítólag Apjoknak eskütétel után vissza kellett volna adnia a mandátumát, hogy a listán utána következő egyik jelölt foglalhassa el a helyét. Ez azonban még nem történt meg.

Forrás: emaramures.roForrás: emaramures.ro


Történt-e csalás és hogyan lehetett jelölt Apjok annak ellenére, hogy nem volt felsőoktatási végzettsége?

Értesüléseink szerint amikor Apjok letette a jelölési dossziéját, az RMDSZ nagybányai területi szervezetének azóta már lemondatott vezetése rögtön jelezte a problémát, és visszautasította Apjok jelölését. A mappájából ugyanis nyilván hiányzott a felsőfokú végzettséget igazoló diploma. Forrásunk szerint viszont Apjok ezt megpróbálta pótolni és egy angliai egyetem képzésének oklevelét mutatta be felsőoktatási végzettsége elismervényeként.

Ezt követően fellebbezést nyújtott be a nagybányai területi szervezet döntése ellen és kérte, hogy a Szövetség Állandó Tanács tárgyalja az ügyét, akik első körben a területi szervezettel értettek egyet és kérték Apjoktól a diplomát. Ő ekkor egy közjegyző által hitelesített fordítását mutatta fel az angliai oklevelének és jelezte, hogy honosítani fogja a diplomáját. Annak a SZÁT nem járt utána, hogy a külföldi oklevél nem felel meg Romániában felsőoktatási végzettségként, amiről Apjok állítólag ekkor még szintén nem tudott. Viszont tudnia kellett volna róla, hisz ezeket a képzéseket még a kibocsátó országban sem ismerik el általában felsőoktatási végzettségként.

Az egyetlen felsőoktatási intézmény, amelyben a képviselő hallgatóként biztosan megfordult, az a nagybányai Műszaki Egyetemen, amit 2015-ben kezdett el és azóta sem fejezett be, egyesek szerint azért, mert a vizsgái nem sikerültek. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy Apjok Norbert ebben az időszakban már a politikai karrierjét építette inkább: a 2016-os helyhatósági választások után tanácsos, a parlamenti választások után pedig képviselő lett.

Béres István, az akkori Máramaros és Vida Noémi, a Nagybányai szervezet elnöke a Transindex megkeresésére nem szerette volna különösebben kommentálni a történteket, Béres azonban azt elismerte, hogy a SZÁT – feltehetően az online munkafolyamat miatt – felületesen kezelte az Apjok jelöléséről szóló döntést, ezért nem vették észre, hogy nem a diploma hitelesítésről van szó, hanem az oklevél lefordításának hitelesített változatát kapták meg.Forrásaink szerint az RMDSZ felsővezetését rosszul érintette Apjok Norbert diplomabotránya, ami akár a fiatal képviselő mandátuma mellett politikai karrierjébe is kerülhet. Az ügy azonban túlmutat Apjok kétségbeesett próbálkozásán, hogy a szövetség határozata ellenére képviselő lehessen, hisz Apjok már december 3-án megírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot, amit forrásaink szerint a megyei egyeztető tanács és az országos szervezet is elfogadott. Ennek ellenére az RMDSZ a zavartalan választási kampány miatt (hogy a képviselő pozíció ne kerüljön veszélybe a történtek miatt) hagyta, hogy Apjok így is elinduljon a megmérettetésen, hogy aztán később a megválasztott képviselőről kiderüljön, hogy állítólag félrevezette a szövetséget, azaz csalás történt. Az RMDSZ-ről pedig megtudjuk, hogy hallgatólagosan beleegyezett abba, hogy megszegjék a saját szabályát.

Azt nem tudni, hogy miért volt ilyen fontos Apjok indulása az RMDSZ-nek, de egyesek ezzel magyarázzák a Máramaros megyei revansot is

Forrásunk szerint az RMDSZ berkeiben egyesek úgy látják, hogy Apjok Norbert jelölésének elutasításához köze volt a december 9-én meghozott döntéshez, miszerint az RMDSZ meglepetésszerűen Brassó és Temes megye mellett a nagybányai és a Történelmi Máramaros területi szervezeten verte el a port rossz választási eredményre hivatkozva. A megválasztott elnökei helyett a szövetség ügyvezető alelnököket nevezett ki a szervezetek élére, a Történelmi Máramaros és Nagybánya szervezete esetében: Horváth Annát és Székely Istvánt (Székely István telefonos és SMS-es megkeresésünkre nem válaszolt - – szerk. megj.).

A feltevésnek azért lehet némi realitás alapja, mert bár tagadhatatlan, hogy az RMDSZ szórványban és Brassó megyében „rossz” választási eredményt ért el, Máramaros megyében például nem jutottak be a megyei tanácsba, ennek ellenére a helyhatósági választás például Kolozs és Bihar megyének sem kedvezett, ott viszont semmiféle példastatuálást nem észlelt a közvélemény, épp ellenkezőleg, a Bihar megyei szervezet elnöke fejlesztési miniszter lett, a Kolozs megyei szervezeté pedig képviselői frakció vezetője.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy az RMDSZ terve szerint a Történelmi Máramaros területi szervezete és Nagybányai szervezet helyett egyetlen szervezetet szeretnének meghagyni, mert a helyi konfliktusokat a frissen kinevezett, ám helyi szinten külsősnek számító Székely István sem tudja kordában tartani.

Forrás: Apjok Norbert Facebook-oldalForrás: Apjok Norbert Facebook-oldal


Apjok Norbert lemondása esetén feltételezhetően Béres István vagy Hitter Annamária lesz Máramaros parlamenti képviselője. Béres megkeresésünkre a képviselői mandátum esetleges átvételéről egyelőre nem szeretett volna nyilatkozni. A volt elnök saját lemondatására vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy egyelőre nem tudja, hogy mi állhatott Kelemen Hunor döntése mögött, viszont ő a SZÁT döntésének meghozatalakor (ami Apjok jelölésének lemondását követően pár napra történt – szerk. megj.), nagyon ingerültnek látta a szövetségi elnököt. Bérest viszont senki sem tájékoztatta arról, hogy mi az elnök álláspontja Apjok mandátumát illetően és azóta sem kapott magyarázatot arra, hogy azért kellett-e lemondania, mert vissza akarták utasítani Apjok jelölését. Mint mondta, ami a választást illeti, a megyei tanácsba való bejutás kapcsán nem a Történelmi Máramaros területi szervezete hibája volt, hogy nem lett meg az 5 százalék, ők állítólag elég szavazatot gyűjtöttek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS