2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tűzvész a romatelepen: Johannis megköszönte a csíkiak szolidaritását

2021. január 08. 13:02, utolsó frissítés: 17:28

A 261 kimenekített és elszállásolt személyből 146 kiskorú. A csíksomlyói tűzvész helyszínén jártunk.


261 fedél nélkül maradt személyt - 57 családot - szállásoltak el a csíkszeredai Erőss Zsolt arénában a csíksomlyói romatelepen történt tűzvész után. A Máron Áron Főgimnázium melletti sporcsarnokot végül nem volt szükséges megnyitni a tűzvész károsultjai előtt, amúgyis információink szerint ott gond lett volna a fűtéssel.

A helyszínen tartózkodó tudósítónk jelentése szerint gyűlnek az adományok, a csíki emberek ruházati cikkeket, takarókat, alapvető használati cikkeket hoztak Korodi Attila polgármester felhívására.

A sportarénában tartózkodnak a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai is, az egyik legfontosabb teendő ugyanis, hogy a zsúfoltan, egy légtérben elhelyezett károsultak közül mindenkit leteszteljenek, hogy kiszúrjék az esetleges koronavírus-fertőzéseket - tudta meg helyszíni tudósítónk.

Ezekben a percekben éppen készülnek kiosztani az ebédet, illetve a sajtó várja, hogy a polgármester sajtótájékoztatót tartson a helyszínen.

Fotók: Tőkés HunorFotók: Tőkés Hunor
UPDATE 13:40: 146 kiskorú van a Somlyó utcai tűz károsultjai közt, Korodi hosszú távon szeretné megoldani a lakhatási problémájukat

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere rövid helyzetértékelő sajtótájékoztatót tartott az Erős Zsolt Aréna bejáratánál a csíksomlyói tűz másnapján, amelyet az elszállásolt személyek koronavírustesztje és az ebéd kiosztása követett.

Mint a polgármester beszámolt, azt követően, hogy lángok martaléka lett a csíksomlyói romatelep, a lakókat sportcsarnokokban szállásolták el, a helyszínen összesen 261 személy tartózkodik, amelynek döntő többsége (146 személy) kiskorú. Mint mondta, már késő este gyűjtést szerveztek annak érdekében, hogy az ideiglenes elszállásolást biztosítani tudják.

Felhívásukra - Csíkszeredából és a környező településekről is - rengeteg felszerelés és élelmiszer, illetve önkéntes érkezett segítséget nyújtani, amit a polgármester ezúton is megköszönt.

Ez a helyzet viszont csak egy átmeneti megoldást jelent, így Korodi hosszú távon egy biztonságosabb lakóterületet szeretne létrehozni, ugyanakkor pénteken 10 órakor Hargita megye prefektusa összehívta a megyei sürgősségi esetek bizottságát, az ülésen pedig abban állapodtak meg, hogy a legfontosabb prioritás jelenleg az, hogy hol tudnak Csíkszereda vonzáskörében olyan lakhatási körülményeket biztosítani a városi, a megyei önkormányzathoz és állami intézményekhez tartozó épületekben, ahol ideiglenesen el tudnák szállásolni a lakásukat elvesztő személyeket.
UPDATE 14:50: Befejezték a tesztelést, eredmények 5 óra múlva lesznek

Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója a Transindexnek elmondta, a tesztelést és a vizsgálatokat befejezték, és bár a közösségben vannak, akiknek krónikus betegségre utaló tünetei vannak, pl. köhögés, az emberek nagyjából egészségesek.

A koronavírus-tesztek eredményei mintegy 5 órán belül várhatók, és amennyiben lesz köztük pozitív eset, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) dönt arról, hogyan kezelik a helyzetet.

UPDATE 15:00: Így néz ki a tűzvész pusztította egykori romatelep


Hatalmas a pusztítás. Fotó: Tőkés HunorHatalmas a pusztítás. Fotó: Tőkés Hunor
galeria_30148_7.jpg
Somlyó utca vége. Elhagyatott gépkocsik, kószáló állatok
galeria_30149_3.jpg
galeria_30151_1.jpg
A tűzvész állítólagos kiindulópontja.
galeria_30152_6.jpg
galeria_30153_4.jpg
galeria_30154_8.jpg


UPDATE 15:05: Johannis megköszönte a csíkiak szolidaritását

Klaus Johannis államelnök telefonon beszélt Korodi Attila polgármesterrel, és köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért, továbbá megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását. Arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára - áll a csíkszeredai városháza Facebookon közzétett bejelentésében. Korodi az államelnöknek elmondta, minden téren megoldást keresnek a kialakult helyzet kezelésére. „Rövid távon a kárvallottak ideiglenes lakhatásának, hosszú távon a végleges, méltányos letelepítésének a megoldásán dolgozunk” – mondta az államelnöknek Csíkszereda polgármestere. Az elöljárót Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is a támogatásáról biztosította, ugyanakkor Korodi Attila több szaktárca vezetőjével – köztük a belügyminiszterrel és a munkaügyi miniszterrel is – egyeztetett a kérdésben.UPDATE 15:40: Újabb helyszíni fotók: így szállásolták el ideiglenesen a romákat

Melőtt elbúcsúzunk, még megtudjuk, ma este filmvetítés is lesz, a Lúdas Matyit fogják megnézni. A holnapi programban interaktív játékok és fürdés-fürdetés is szerepel. A mai nap folyamán az Erőss Zsolt Sportarénában 43 önkéntes dolgozott. Bodor Emese, a polgármesteri hivatal helyszíni koordinátora megmutatta az adományos termeket. Valami hihetetlen gyorsasággal érkezett a segítség: csütörtök este fél 9-kor kezdődött a tűz, és 40 percen belül már megérkeztek az első adományok; a károsultakat elszállító első busz pedig este negyed 11-kor már a helyszínen volt. A 260 fekhelyen kívül még további 60-at kaptak, és plusz matracok is vannak.galeria_30158_3.jpg
galeria_30159_2.jpg
A gyerekeknek épp a Ludas Matyi című mesét vetítik, hogy lefoglalják a figyelmüket.
galeria_30160_1.jpg
galeria_30161_4.jpg
galeria_30162_5.jpg
Mivel sok a kisgyerek, nagy szükség volt a pelenkára. Ebből is érkezett adomány.
galeria_30163_6.jpg
Bodor Emese, az önkormányzat helyszíni koordinátora vezetett körbe az Erős Zsolt Arénában.


Cikkünk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, 240 kiskorú van a károsultak között, a hibáért elnézést kérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS