2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lehetséges megoldások, ha még nem sikerült regisztrálni az oltásra

összeállítás 2021. január 19. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Már 3 napja megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra, azonban a hatóságok által működtetett platform tele van hibákkal. Összegyűjtöttünk néhány típushibát és a lehetséges megoldásokat rá.


Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.


Utóbbi csoportba sorolták az államigazgatásban dolgozókat, a hadsereg, a rendőrség, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás személyzetét, valamint az alapvető élelmiszerek előállítóit, szállítóit és forgalmazóit, az energiaiparban dolgozókat, a gyógyszerészeket és gyógyszerszállítókat, az áru és személyszállítókat, a tanárokat, a papokat, a hulladékgazdálkodásban dolgozókat és a veszélyeztetett újságírókat is.
A második szakaszban jogosulttá vált személyek péntek délutántól háziorvosaik vagy munkaadóik által, illetve személyesen is regisztrálhatnak a vaccinare-covid.gov.ro központi honlapon vagy akár telefonon is.

A január 15-én délután három órára beharangozott kezdet azonban csak arra volt jó, hogy megállapíthassuk, nem működik a platform, összeomlott a regisztrációs rendszer, hosszú órákon keresztül használhatatlanná vált. A STS, az Országos Távközlési Vállalat, amely a platform működtetéséért felel, tagadta, hogy technikai problémák volnának, és azt állította, hogy mindez a második szakasz által megkövetelt adatfelöltési és aktualizálási átmenet miatt van. A lényeg, hogy mintegy háromórás csúszással kezdhették el regisztrálni a romániai polgárok az oltásra jogosult idős hozzátartozóikat. A technikai problémák azonban nem értek véget, a Facebook-oldalakon egyebet sem látthattunk, mint tanácstalan és segélykérő embereket, akik egy-egy fél napjukat áldozták arra, hogy szüleiket és nagyszüleiket regisztrálják.


Következzék néhány információ, amely segíthet az eligazodásban:

A 65 évesnél idősebbeket be lehet tervezni a COVID-19 elleni oltásra az alábbiak szerint:

• a háziorvos útján;
• egyénileg a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login platformon keresztül;
• Egy már regisztrált személy oldaláról a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login platformon keresztül (egy fiókból legfeljebb 10 ember regisztrálhat);
• a telefonközponton keresztül a 021.414.44.25 telefonszámon;
• a városháza szintjén működő szociális segélyezési struktúrákon keresztül.

A krónikus betegségben szenvedőket, életkortól függetlenül, be lehet tervezni oltásra
• olyan háziorvosok útján, akiknek a listáján szerepelnek;
• bármely más háziorvos útján;
• A telefonközponton keresztül a 021.414.44.25 telefonszámon;
• a városháza szintjén működő szociális segélyezési struktúrák révén.

A „krónikus betegségek” kategóriába a hatóságok szerint a következő állapotok tartoznak:
• Cukorbetegség
• Elhízás
• Egyéb anyagcsere-betegségek, beleértve a veleszületett szív- és érrendszeri betegségeket
• Vesebetegségek
• Onkológiai betegségek
• Tüdőbetegségek
• Neurológiai betegségek, beleértve a Down-szindrómát
• Mérsékelt / súlyos májbetegségek
• Autoimmun betegségek

Ha belépünk a regisztrációs oldalra milyen hibákkal találkozhatunk? Összegyűjtöttünk néhányat, illetve a megoldásokat is, amelyeket jeleztek azok, akik sikeresen megküzdöttek a rendszerrel:

Hibát/ errort jelez annál a lépésnél, ahol ki kell választani az időpontot - a rendszer nem jelenít meg semmit a listában.

Észrevétel: leginkább a macOS és az iOS operációs rendszerek esetében jelentkezik a hiba. Működő operációs rendszerek és böngészők (browserek) :
Microsoft Internet Explorer / Edge
Google Chrome Androidon
Google Chrome a Windows rendszeren
Google Chrome MacOS rendszeren
Firefox a macOS-on
Firefox Windows rendszerben

Amit kerülni kell, mert nem működik:
Safari a macOS-on
Safari iOS rendszeren
Google Chrome iOS


A megoldás tehát ilyen esetben természetesen egy másik operációs rendszer és / vagy egy másik böngésző használata.

Második leggyakoribb probléma az oltásra való jelentkezésnél: nincs több hely. Be tudunk jelentkezni egy másik településre, vagy akár másik megyébe?

Igen, abban a lépésben, amikor azt kéri a regisztrációs rendszer, hogy válasszuk ki a kívánt intézményt, akkor válasszon ki egy másik megyét az alapértelmezés szerint kiválasztott helyett, és akkor eleve megjelennek azok az oltási központok, amelyek ahhoz a településhez, megyéhez tartoznak. Sokan sikeresen foglaltak oltási időpontot szomszédos településeken vagy szomszédos megyékben. Mutatjuk, hogy hol kell kiválasztani a megyét:Ez a művelet semmilyen módon nem jelenti a beavatkozást a kedvezményezett tényleges lakóhelyi adataiba. Amint megjelenik a központok listája, meg lehet nyomni a kívánt központ mellett megjelenő Kiválasztás gombot. Ezenkívül a platform lehetővé teszi a második adag, az emlékeztető oltás beadatását is bármely más megyében vagy településen. Azaz, ha Kolozsváron már nincs hely, akkor a második oltásért körül lehet nézni egy közeli településen.

Céges regisztrációk
Nem teszteltük még, de a következő hírek jutottak el hozzánk:

A Firefox böngészőt használó Windows rendszerben nincs lehetőség jogi személyek regisztrálására. Edge böngészővel sem működik ez a kategória. Sőt, a mobil verzió is leblokkol. Csak a Chrome működőképes ebben az esetben. Úgy tűnik, hogy itt több hibája van a regisztrációs platformnak, mint a fizikai személyek bejelentkezése esetében.

A 65 év alatti krónikus betegek regisztrálása

Úgy tűnik, hogy a rendszer semmit sem tudott róluk az első két jelentkezési napon, azaz január 15-16-án. A háziorvosoknak kellett elküldeniük azokat a listákat, amelyek alapján betáplálhatták volna a rendszerbe a nyilvántartott betegeket, azonban egyelőre a platform nem ismeri fel őket, ezért a 65 év alatti, krónikus betegségekben szenvedőket nem lehetett beprogramozni.
Egy ismerős tapasztalatát osztjuk meg ezzel kapcsolatban, aki telefonon is megpróbált időpontot foglalni. Ezt írta nekünk: „a DSP-n keresztül sem tudtam bejelentkezni, a platform ugyanazt a hibakódot mutatja nekik is”. Ezt követően megtudtuk, hogy a DSP-től egy „nagyon kedves úr” hívta fel a regisztrálni óhajtó hölgyet, és jelezte, hogy hiba van a rendszerben, és azon dolgoznak, hogy minél hamarabb tudjanak regisztrálni a 65 év alatti krónikus betegek is. Nincs visszajelzésünk arról, hogy megoldódott-e a rendszerszintű probléma vagy sem.

Lehet-e időpontot foglalni több ember számára egy, már regisztrált felhasználónak?
Igen, lehet. Csak annyit kell tennie, hogy felveszi az illetők személyi adatait a kedvezményezettek listájára, és onnan egyenként ütemezheti be őket. Nem kell minden egyes oltásra jelentkező személy számára külön fiókot létrehozni.

Nem lehet bejelentkezni a rendszerbe
Sok megjegyzésben olvastuk, hogy a böngészőben egy gyorsítótár tisztítás (clear cache) és egy süti tisztítás (clear cookies) megoldja a problémát.

Egyelőre itt tartunk az oltáskampánnyal, természetesen hozzuk a héten a friss infókat, addig is kitartást kívánunk mindenkinek.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS