2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A csíksomlyói roma családok több mint fele hazaköltözött a telepre

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. január 20. 19:44, utolsó frissítés: 2021. január 21. 06:46

Problémák egész sorával szembesült a csíkszeredai önkormányzat a csíksomlyói tűzvész károsultak helyzetének megoldásában, amely egyre égetőbb kérdéssé válik az érintettek számára.


Egyre bonyolultabbá válik a helyzet Csíkszeredában, ahol az önkormányzat úgy döntött a január 7-i tűzeset után, hogy két lépésben alternatív lakhatási megoldást biztosít a helyi roma közösség számára. És ahol a tűz kitörése után a magyar közösség szolidaritást vállalt a roma közösség irányában, akiket ideiglenesen az Erős Zsolt Arénában helyeztek el, miután házaik leégtek.

Az összefogás azonban a tűz egyre jobban elhalványuló emlékével egyre több problémába ütközik, jelezve a városi önkormányzat számára, hogy gyorsan és jól dönteni, hathatósan megoldani akár átmenetileg is a helyzetet szinte lehetetlen. Mint a Transindex Sógor Enikő szociális kérdésekért felelős csíkszeredai alpolgármestertől megtudta: a szerdai számok tükrében jelenleg 30 család, 123 személy tartózkodik az arénában, és 28 család, 138 személy elhagyta az épületet a csíkszeredai önkormányzat tanácsa ellenére. Ők nem csak a csíksomlyói telepre költöztek vissza, voltak olyanok is, akik más városban lévő rokonaiknál húzzák meg magukat ideiglenesen.

A csíkszeredai önkormányzat rövid távon négy személyes, összeilleszthető konténereket szeretne biztosítani, amelyet a kormánytámogatással szereznek be a roma közösség számára, véglegesen pedig szociális otthonokat, amihez egyelőre a kormány támogatása nem jön szóba, így évekbe is telhet, amíg Európai Uniós alapokból megvalósulhat. A gond csak az, hogy amíg a konténerek a roma közösségnek, a kihelyezésükre tervbe vett helyszínek pedig a lakosságnak nem nyerték el a tetszését, Zsögödön például a hétvégén lakossági fórumot kellett összehívni, hogy megnyugtassák a helyieket. Sakk-matt helyzet alakult tehát ki, innen kell továbblépnie az önkormányzatnak.

Sógor Enikő szociális kérdésekért felelős csíkszeredai alpolgármester szerint nincs akkora gond, és a lakosság bizalmát élvezik, viszont a történtek jelzik, hogy fogytán az idő, és új helyszínt kell találni a roma közösség számára. Szerinte ehhez mind a magyar, mind pedig a roma közösség türelmére szükségük van. A magyar közösség részéről azért, mert a hétvégén is megesett, hogy a zsögödfürdői Caritas táborban elhelyezett 11 lakókocsi miatt pánik tört ki, pedig az önkormányzat mind a roma, mind pedig a magyar közösség felé garanciát vállalt arra, hogy a lakosság és a szakemberek véleménye mentén fogják meghozni a döntéseiket. A zsögödfürdői tábor pedig több opció közül csak egyik lett volna. A végleges helyszínről tájékoztatni fog az önkormányzat.

Ugyanakkor a roma közösség türelmére is számít az önkormányzat, mert amíg új helyszínt találnak számukra, addig a több mint száz fős közösségnek az arénában kell maradnia ahhoz, hogy biztosítani tudjanak számukra rövid távú megoldást. Azt ugyanis nem tilthatják meg nekik, hogy elhagyják az arénát, viszont, aki megteszi, az nem mehet vissza, csak az ottmaradók részesülhetnek további ellátásban, ezért karszalagos rendszert vezetnek be. Továbbá, később nem igényelhetnek konténert a rövid távú lakhatási megoldás érdekében.

A telepet a prefektúra kezdeményezésére létrejött bizottság felmérte, és lakhatatlannak minősítette: az épen maradt házak ugyanis amellett, hogy többségében illegálisan vannak megépítve, nem biztonságosak tűzvédelmi szempontból, folyóvíz hiányában pedig nem felelnek meg a higiéniai feltételeknek sem.

A romatelepen ezért patthelyzet alakult ki, hisz a területet ellenőrizni fogják, és nem engedik majd, hogy a 25 meglévő ház mellett új házakat is felépítsenek, viszont a szegénységi törvény miatt, az illegális lakások csak akkor bonthatók le, ha az önkormányzat alternatív lehetőséget tud biztosítani az ott élők számára. Ezek alapján pedig az önkormányzat lehetőséget kell, hogy teremtsen mindenki számára, hogy a hosszú távú megoldásként építendő szociális lakásokba beköltözhessenek. Ami már csak azért is érdeke az önkormányzatnak, mert a városrendezési terv szerint a Somlyó utcai területen terelőút út fog áthaladni.

Ugyanakkor Sógor Enikő szerint, mivel máshol is vannak telepek, ezért az önkormányzat becslései alapján közel 700 személyről van szó, akiknek lakást kell biztosítani. Így évekig elhúzódhat a történet végleges és teljes körű megoldása. Ennek egyik oka, amit az alpolgármester igazságtalannak nevezett, hogy a kormány mindössze rövid távú megoldásokra biztosít segítséget: azaz kedden megérkeztek az összecsukható ágyak, matracok, élelmiszercsomagok, és később leszállítják a konténereket is, azonban szerinte építésre és telekvásárlásra is biztosíthattak volna központi segítséget a csíkszeredai önkormányzatnak.

"Így irdatlanul nehéz a városnak, mindenhol gond van a lakhatással, nem beszélve arról, hogy egy ilyen sokrétű szociális helyzet megoldása milyen embert próbáló feladat" - mondta Sógor Enikő. Hozzátette, 50-60 lakásra lenne szükség csak a csíksomlyói romatelep lakói számára, amit önerőből nehéz lenne megoldaniuk, így ők az Európai Uniós pályázatban bíznak, amit viszont egy ilyen válsághelyzetben nem lehet megpályázni, csak akkor, amikor majd lesz erről szóló kiírás.

Nyitókép: Csíkszeredai önkormányzat Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS