2021. március 2. keddLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lapértesülések: tisztítás nélkül ömlik Kolozsvár szennyvize a Szamosba

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. január 26. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

A vízügyi hatóság igazgatója az alkalmazottjára támadt, akiről azt feltételezte, hogy a törvénytelenséget felfedő levelet írta. Az érintett feljelentést tett emiatt.


Lapértesülések szerint hatalmas botrány tört ki a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medencéjének Kezelőségénél (ABAST), miután valaki egy emailt írt és küldött ki arról, hogy a hatóság vezetőinek engedélyével tisztítatlanul ömlik Kolozsvár szennyvize a Szamosba. A levél eljutott a sajtóhoz, valamint környezetvédelmi aktivistákhoz is.

Ovidiu Vișan, az ABAST vezérigazgatója a súlyos környezetszennyezést okozó törvénytelenséget leleplező email kiküldésével egyik beosztottját, a Szamos-Tisza Vízgazdálkodási Hatóság (SGAST) kolozsvári igazgatóját, Ana Maria Cosmát gyanúsította meg. Az időközben vezetői posztjáról leváltott Cosma egy, a pressone.ro-nak adott interjúban számolt be arról, miként folyt le a felelősségre vonása.

Mint elpanaszolta, nyilvánosan megalázta és verbálisan bántalmazta főnöke, a kollégái előtt. Három órán át tartott a vegzálása, melynek során beismerő vallomást akartak kicsikarni tőle. Vișan ennek során elvette és ellenőrizte a szolgálati mobilját, a whatsupp-üzeneteit, sőt a saját telefonját is át akarta nézni.

Mint elmesélte, leblokkolt a durva verbális támadások következtében, és hiába mondogatta, hogy nem ő küldte a mailt, nem hittek neki. Amikor pedig el akarta hagyni a helyiséget, nem engedték ki. Hozzátette, főnökét lényegében egyetlen dolog érdekelte: az, hogy az ügy nehogy veszélybe sodorja apolitikai karrierjét.


Ovidiu Vasile Vișan. Forrás: FacebookOvidiu Vasile Vișan. Forrás: Facebook


Miután hazamentem, három napig nem bírtam kiszállni az ágyból, folyamatosan sírógörcseim voltak, végül pszichológushoz fordultam segítségért” - mondta el Cosma. Aki végül úgy döntött: feljelentést tesz az ügyészségen felettesei brutális eljárása miatt. A keresetet egyébként december 30-án be is nyújtotta.

Az is kiderült, hogy Ovidiu Vișan, aki egyébként kolozsvári városi önkormányzati képviselő a PNL részéről, nemrég került az ABAST élére, kinevezéssel, azaz versenyvizsga nélkül. Ráadásul sem szakirányú végzettséggel, sem tapasztalattal nem rendelkezik a vízgazdálkodás terén.

Ana Maria Cosma szerint a zaklatását párttársával, Ioan Curt-tal, az ABAST főmérnökével együtt követte el, aki egyébiránt a Kolozs megyei tanács alelnökének, Marius Mânzat-nak a keresztapja. A geológus végzettségű Cosma szerint súlyos környzezetvédelmi kihágásról van szó, amihez ő – szakemberként - nem járult hozzá. A műveletre az engedélyt vezérigazgatóként Ovidiu Vișan adta ki.

A szóban forgó emailt egyébként a vízügyi hatóság egyik munkatársának nevében írták, aki korábban elkerült a Kolozs megyei kirendeltségtől, és tagadta, hogy ő lett volna a levél szerzője.A foaiatransivană.ro megszerezte és publikálta is a nagy port kavart levelet, ezt közöljük az alábiakban:

2020 december 6-án a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medencéjének Kezelősége, melyet Vișan Ovidiu képvisel (akit politikai alapon nevezett ki a PNL a képviselői irodából, versenyvizsga nélkül, és anélkül, hogy teljesítette volna a tanulmányokra illetve a régiségre vonatkozó követelményeket a vízgazdálkodás terén, hasonlóan a híressé vált Ovidiu Ianculescuhoz), Ioan Curt műszaki igazgatóval közösen (aki a Kolozs megyei tanács alelnökének, Marius Mânzat-nak a keresztapja) engedélyt adott a Somes RT Vízgazdálkodási Vállalatnak (mely a Kolozs megyei tanács alárendeltségébe tartozik), hogy a kolozsvári szennyvíztisztító állomásról a városi kanalizálásból származó teljes vízmennyiséget előzetes tisztítás nélkül a Szamosba engedje, ily módon szándékosan szennyezve a vizet.

Gyakorlatilag 2020 november 7-étől mostanáig a kolozsvári szennyvíztisztító állomás a városi kanalizálásból származó háztartási szennyvíz teljes mennyiségét egyenesen a Szamosba üríti, előzetes tisztítás nélkül, két, politikai alapon kinevezett személy jóváhagyásával.

Annak érdekében, hogy a szennyezést leplezzék, Ioan Curt a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medencéjének Kezelősége részéről a 2020 december 3-án kiadott, 14110-es számú hivatalos iratban kérte a Hidroelectrica RT helyi képviseletétől, hogy biztosítson egy állandó, 12 köbméter/másodperces vízhozamot a Szamoson, így fedve el az állandó szennyezést.
Tudomására hozzuk, hogy ez a szennyezés állandó jelleggel történik, és politikai alapon tolerálva van, ebben a pillanatban is folyik, amit bárki észrevételezhet, aki ellátogat a kolozsvári szennyvíztisztító állomáshoz.”


Az evzdetransilvania.ro arról ír, hogy a „Mureșul Apelor Române” nevű vízügyi szakszervezet a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult a hatalmi visszaélés ügyében. Amint a jogvédők a Tánczos Barna miniszternek címzett levelükben írták, a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medencéjének Kezelőségénél nem a normális mederben folynak a dolgok, Ovidiu Vișan vezérigazgató ugyanis a szakmaiságot mellőzve vezeti a hatóságot. Emellett pedig agresszív módon bántalmazta verbálisan, megalázta a beosztottját, akit „fogva is tartott” az intézmény székházában.

A lap szerint a környezetvédelmi minisztériumból a szakszervezet azt az ígéretet kapta, hogy kivizsgálják az ügyet, ezt követően pedig az igazgató részletekbe menően közzéteszi a saját álláspontját.

A stiridecluj.ro szerint Vișan úgy kommentálta az esetet, hogy a beosztottja „egy bűnvádi ízű” dologban vált érintetté. Bizonyítékokat küldött valakiknek (fotókat és videófelvételeket), akik ezeket arra használták, hogy egy hamis emailcímet létrehozva lejárassák őt. Elmondta: öt tanúja volt a reklamált esetnek. A vezérigazgató úgy vélte, ellopták az intézmény identitását, azonban feljelentést nem tett. (stiridecluj.ro, evzdetransilvania.ro, foaiatransilvana.ro, pressone.ro, hírszerk.)

Nyitókép: A Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medencéjének Kezelősége (ABAST) kolozsvári székháza. Forrás: rowater.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS