2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Soós Zoltán a szemétszállítási problémákról: a törvényesség az első szempont

Babos Krisztina kérdezett:Babos Krisztina 2021. január 30. 10:49, utolsó frissítés: 11:34

A marosvásárhelyi polgármestert a szemétszállítás kapcsán kialakult helyzetről, a helyi sajtó által kifogásolt megbízatási szerződésekről és az állítólagos "románellenességről" is kérdeztük.


A marosvásárhelyi SC Sylevy Salubriserv KFT korábban bejelentette, hogy január 23-ától kezdődően nem szállítják el a szemetet. Ezt azzal indokolták, hogy a városi önkormányzat jelentős összeggel – 19 millió lejjel – tartozik nekik. Két nap elteltével azonban ismét elkezdték a szemét elhordását. Igaza volt-e a cégnek, illetve ön szerint tartozik-e a város a vállalatnak?

- Ebben az ügyben nem érdemes az igazságot keresni, mert szinte biztos, hogy nem találjuk meg. Úgy mondanám viszont, hogy a törvényesség az első szempont. A szemét legyen elszállítva, a szolgáltatást lehessen törvényesen kifizetni. A cég kiállította a számlákat, tehát ők ezt már tartozásként tartják nyilván. A hivatal jogászai és a gazdasági osztály munkatársai azonban megállapították, hogy a város tavalyi költségvetésében megszavazott összeget már kifizettük, illetve azt is, hogy a legutóbb kiállított számlák alátámasztása hiányos. Az egy éves szerződés összértéke kb. mintegy 37 millió lej, a vállalat pedig ezt az összeget fél év alatt leszámlázta. Most januárban vagyunk, a szerződésből még hátravan szinte egy fél év. Igazságot én nem tudok szolgáltatni, egy dolgot viszont tudok: az adófizető polgárnak van igaza, aki azt mondja, hogy ő az illetéket befizeti, akkor a szemetet vigyék is el.

Hogyan sikerült elérni azt, hogy a cég ismét elkezdje a szeméthordást, megelőzve azt, hogy elviselhetetlen állapotok alakuljanak ki? Van-e garancia arra, hogy nem ismétlődik meg az, hogy a vállalat felfüggessze a hulladék elhordását?

- Azt követően, hogy a cég hivatalosan is értesített bennünket arról, hogy felfüggeszti a szolgáltatását, mi nem léptünk többé kapcsolatba velük. Úgy értelmeztük, hogy ezzel megszegik a szerződésben rögzített feltételeket és a szerződés felbontását készítik elő. Erről be is számoltunk a sajtó nyilvánosságának. Ezt követően a vállalat saját akaratából döntött úgy, hogy újra elkezdi összegyűjteni a szemetet a város területéről. Garancia nincs, szándék a törvényes megoldás megtalálására van.


A vállalat tehát pár napja bejelentette: fel akarja bontani a megállapodást. Mit lehet erről tudni jelenleg, kitölti a szerződési idejét a cég? Ha mégis bontják a szerződést, elegendő lesz 90 nap arra, hogy új szemétszállító vállalattal kössenek megállapodást?

- Lévén, hogy a nyáron egyébként is esedékes egy új közbeszerzés lebonyolítása, új szemétszállítási szerződés megkötése, az ezzel kapcsolatos teendőket már elindítottuk, a szükséges határozattervezeteket a városi tanács elé terjesztjük. Annak a megoldásnak vagyok a híve, ami a marosvásárhelyi emberek számára a legjobb. Azt kell mondanom, hogy a cég teljesítette az első feltételt, amit feléjük megfogalmaztam, a szemét nem maradt az úton. Most azt kell megnézzük, hogy tudják-e teljesíteni a hivatal jogi és gazdasági szakembereinek kéréseit. Egy dolog biztos: olyan kifizetést, ami törvénytelen, nem fogok aláírni. Minden más megoldásra nyitottak vagyunk. A hivatal és a cég jogászai kell ezt a megoldást megtalálják.

Elégedett a SC Sylevy Salubriserv KFT eddigi munkájával? Marosvásárhelyen nem megoldott pl. a szelektív hulladékgyűjtés, e téren mit vár el a jelenlegi szolgáltatótól, illetve mit vár majd el a következő vállalattól, amellyel megállapodást kötnek majd?

- Tettünk már lépéseket ez ügyben, a városnak elfekvőben több ezer, a szelektív gyűjtést elősegítő tárolója van, aminek egy része menthetetlenül tönkrement, egy része azonban javítható vagy használható. Ezeket az idén ki szeretnénk helyezni. A vállalattal is voltak ezt a témát érintő beszélgetéseink, ez ügyben nyitottságot tapasztaltam a részükről, ezzel nem hiszem, hogy probléma adódna. Személy szerint is elkötelezett híve vagyok a szelektív hulladékgyűjtésnek, s el is szeretném érni, hogy a vásárhelyiek számára ne jelentsen nehézséget így gyűjteni a hulladékot. Ami az elégedettséget illeti, azt kell mondanom, hogy messzemenően jobb szolgáltatást nyújtottak, mint a korábbi szolgáltató, amelyik évtizedekig nyelte a város pénzét.

Az előző városvezetés által szándékosan hátrahagyott aknákról beszélt korábban, melyek egyike a szemétszállítás helyzete. Kifejtené ezt résztelesebben?

- Szinte napra pontosan három hónap telt el azóta, hogy beiktattak, ez a három hónap folyamatos „zsalonozásról” szólt, hogy a kollégáim szóhasználatával élve, „ne lépjünk taposóaknákra”. Számtalan olyan szerződés van még most is érvényben, amelyeket a korábbi városvezetés kötött meg, ezek egy részéről messziről látszik, hogy túlárazott szolgáltatásról szólnak, vagy teljes mértékben szükségtelenek. Vagy éppen olyanok, amelyek szükségesek, de a legalapvetőbb formai és procedurális szabályokat sem tartják be az elszámolásnál, abban reménykedve, hogy nem vesszük észre azokat, kifizetjük a benyújtott számlákat, s később a számvevőszék vagy más hatóság eljárást indít ellenünk. Egy egyszerű példát mondok: a város területén karbantartást végző vállalat behoz egy számlát, de nem mellékel hozzá semmi olyan dokumentumot, amit a törvény előír, és ami arra szolgál, hogy megbizonyosodjunk, az a számla valóban, a szerződés és a megrendelőlap szerint elvégzett munkát fedi. Sokszor úgy tűnik nem is értik, hogy mit kérünk tőlük.

Az egyik helyi lap részrehajlással vádolta meg, amiért több munkálattal is - például népszerűsítéssel összefüggő feladatokkal - közbeszerzés nélkül bízta meg az egyik, a kampányban önt támogató ismerőse tulajdonában levő céget. Hogyan kommentálja ezeket az állításokat?

- Azt állítják, nem etikus, hogy olyan cég is nyert egy közbeszerzési eljáráson, amelyikkel a kampányom során nyíltan, átlátszó módon együttműködtem. Nem vitatom, hogy ezt így is lehet láttatni, s azt sem kifogásolom, ha egykori politikai ellenfelem, vagy akár egy újságíró ezt szándékosan így akarja bemutatni. Ugyanakkor nekem sincs arra sem jogi eszközöm, sem erkölcsi alapom, hogy azt mondjam valamely vállalkozónak, hogy azért, mert a kampányom során együttműködtünk, vagy mert ismerjük egymást, a polgármesteri hivatal versenytárgyalásain ne vegyenek részt. Pontosan azért vannak a versenytárgyalások, hogy e szerződések odaítélése átlátható, mindenki számára hozzáférhető módon történjen meg.

Az említett összegek a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal EU-s pályázatok kommunikációjára versenytárgyaláson keresztül valósultak meg, teljesen törvényes módon, és hangsúlyozom, hogy olyan szerződésekről van szó, amelyeket az EU-s pályázatok írnak elő kötelező érvénnyel, nem mi döntünk arról, hogy kipályáztatjuk vagy nem. Mindegyiket a hivatal beszerzési osztálya bonyolította le. Kettő ezek közül az elektronikus közbeszerzési alapon (SEAP) keresztül történt, így a 149/23.12.2020-as 96.603,36 lej értékben és a 155/30.12.2020-as 102.275,00 lej értékben. A legkisebb szóban forgó szerződés e-mailes árajánlattal lett nyertes, ennek az értéke 17.500,00 lej. Ez a 158/30.12.2020-as szerződés. Ebben az esetben ennek a vállalkozásnak volt a legversenyképesebb ajánlata.

Azt is a szemére vetették, hogy kirekesztő módon viszonyul a város román ajkú közösségéhez. A politikai ellenfelei szerint a városi a díszkivilágításban mindössze „egy sarkot” szánna olyan jellegű kivilágításnak, mely feltételezhetően jobban tetszene a román közösség tagjainak. Emiatt ön bocsánatot is kért a közösségi oldalán. Mi történt valójában ön szerint és hogyan kommentálja az ezzel kapcsolatos vádakat?

- Változatlan az álláspontom. Elismerem, hogy szerencsétlen megfogalmazás volt a részemről. Tartom magam ahhoz a véleményemhez, hogy a multikulturális szemlélet nagyon fontos ahhoz, hogy Marosvásárhelyt jól irányítsuk. Sajnos ez eddig sokadlagos szempont volt, éppen ezért bánt az, hogy pont rólam akarják egyesek elhitetni, hogy etnikai konfliktust szítok. Nyilván az ellenzék kapva kapott az alkalmon, hogy kontextusból kiragadott mondataimra alapozva támadást indítson. Ez a dolguk. Nekem meg az, hogy a hibákért felelősséget vállaljak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS