2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elengedte Apjok Norbert kezét az RMDSZ, a SZÁT megvonta tőle a bizalmat

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. február 01. 20:33, utolsó frissítés: 22:26

Perzsára hívta a szövetség diplomabotrányba keveredett képviselőjét, elegáns középút helyett elváltak útjaik.


Pontot tett az i-re az RMDSZ, de a diplomabotrányba keveredett képviselő ügye még korántsem ért véget.

Székely István, a Szövetség Állandó Tanácsának tagja, Nagybánya Területi Szervezetének ideiglenes elnöke a Transindexnek elmondta, nem hagyják képviselet nélkül Máramaros megyét, a képviselőház tagjai nagyobb figyelmet fognak fordítani a megyére, viszont akármennyire is sajnálatos, ami az elmúlt időszakban történt a diplomabotrányba keveredett képviselő ügyében, a SZÁT egyértelműen azon az állásponton volt, hogy Apjok Norbertet ki kell zárni az RMDSZ-ből, mivel megtévesztette az RMDSZ testületeit és a választóit, ugyanakkor szerinte nem tisztázta magát az okirat hamisítás gyanúja alól.

Székely szerint Apjoknak meg volt adva a lehetőség, hogy megvédje magát, viszont az általa felolvasott védőbeszéd inkább arról szólt, hogy milyen érdemei voltak, illetve megismételte azokat a vádakat, hogy a Nagybányai- és a Történelmi Máramaros területi szervezetek összefogtak ellene.Hétfő estére ugyanis összehívták a Szövetség Állandó Tanácsát, miután az RMDSZ Etikai és fegyelmi bizottsága pénteken véleményezte Apjok Norbert RMDSZ-es képviselő ügyét, akinek az RMDSZ többször visszakérte volna második mandátumát, mert a választás előtt pár nappal bevallotta Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek és Porcsalmi Bálint akkori ügyvezető elnöknek, hogy félrevezette a Szövetség Állandó Tanácsát. A SZÁT-nak ugyanis hamis diplomát adott le, amit az, az illetékes szervnél koronavírus gócpont miatt nem tudott ellenőrizni.

Mint Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettestől megtudtuk, maga a szövetségi elnök javasolta Apjok Norbert kizárását az RMDSZ-ből. Ugyanakkor a SZÁT tartalmazza a szövetségi elnök személyes véleményét is.

A véleményezés alapján a SZÁT megállapította, hogy Apjok Norbert becsapta a Szövetség vezető testületeit és választóit azáltal, hogy saját maga által is utólag elismerten hamis diplomát mutatott be. Súlyosan és ismételten megkárosította a Szövetséget, csorbította annak hírnevét, ezért a testület megvonta a politikai bizalmat Apjok Norberttől és kizárta őt az RMDSZ-ből – írják a közleményben.Apjok ugyanis állítólag december elején írásba adta az elnöknek, hogy miután megválasztották és megszavazta a kormányt, december 31-e előtt lemond a mandátumáról, amibe az RMDSZ bele is ment, mert a képviselői listát már nem lehetett megbolygatni. Így történhetett meg viszont az a mára közismert történet, amikor Apjok a szövetségi elnök, a háttérbeszélgetések, a választmányi gyűlés és a lakossági fórum hatására sem győzte meg – hisz ezzel nem csak az állásával járó extra nyugdíjáról, de havi nettó 5-5200 euróról és 12-13 ezer lejes irodapénzről is le kellett volna mondania.

Hétfőn azonban Apjoknak már nem volt választási lehetősége, a korábban becsapott Szövetség Állandó Tanácsa döntést hozott a szankcionálásáról, amit ő már csak a körülményekre hivatkozva próbálhatott meg eredményeit felsorolva tompítani a büntetésén, viszont azt is hiába.

Az RMDSZ ugyanis egyben arról is határozott, hogy milyen üzenetet küld ezáltal az oktatás résztvevői számára: ügyeskedéssel el lehet-e érni mindent?! Illetve, hogy a szövetség tagjai a saját maguk által életre hívott szabályokat be kell-e tartaniuk. Az RMDSZ állandó döntéshozó szerve ezeket figyelembe véve, az mellett foglalt állást, hogy az RMDSZ azzal a képviselővel, aki félrevezette az elnökséget és a választóit nem vállal közösséget a parlamentben és a szövetség területi szervezetében sem, ezért megfosztja őt parlamenti bizalmától és RMDSZ tagságától.

A vég az új kezdet a helyi RMDSZ-nek és Apjoknak is

Csoma Botond az RMDSZ képviselő frakciójának vezetője érdeklődésünkre elmondta, a szervezet kizárása automatikusan magával vonja a frakcióból való kizárást. Apjokot ugyanakkor visszahívják az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottságból, valamint az információs és hírközlési szakbizottságból is. Szerinte nehéz lenne most megmondani, hogy mi lesz az elkövetkezendőkben, de Csoma nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy szavazáskor az RMDSZ és a kormánykoalíció számíthat majd Apjok szavazatára is. Azt nem tartja valószínűnek, hogy az AUR-ral vagy a PSD-vel fog szavazni.

Apjokot a SZÁT gyűlés után próbáltuk elérni, de úgy fogalmazott, hogy a közösségi médiában közzétett írásában mindent elmond majd. Bejegyzésben arról írt, hogy bár elfogadja a SZÁT döntését, továbbra is a magyar embereket szeretné képviselni. Ugyanakkor nem tartja a "közösség érdekeit szolgáló intézkedésnek" a határozatot.

"Nyilvánosan elismertem, hogy követtem el hibát, elnézést kértem, és alávetem magam a szankcióknak, de továbbra is dolgozni szeretnék a közösség érdekében. (...) Nem lesz előnyösebb a közösségnek és az egész szervezetnek, ha Máramarosban nem az RMDSZ fogja ezentúl képviselni a magyarok érdekeit. Nehezebb lesz a munka mindenki számára" - mondta Apjok.

A hosszú szövegből azonban egyelőre nem derül ki semmi, amit ne tudtunk volna, így amíg válaszol a sajtómegkeresésre, addig feltételezésekbe bocsátkozunk, hogy mi lehet a következő lépés a részéről.

Apjok Norbert a SZÁT döntését követően már nem az RMDSZ bizalmát élvezi a parlamentben, viszont három lehetősége azért még van.

1. Tagsága nélkül, de továbbra is együttműködik az RMDSZ-el, mint azt a Transindexnek is az előbbi szöveghez hasonlót nyilatkozott.

Január 7-én azt mondta ugyanis: „Nem látom be, hogy mitől lenne előnyösebb a közösségnek, a szövetségnek, ha Máramarosban nem RMDSZ-es lenne a parlamenti képviselet. Ha lesz ilyen döntés, akkor úgy, ahogy a Szövetségi Állandó Tanács eddigi döntéseit is, elfogadom. Ettől még magaménak érzem az RMDSZ programját, célkitűzéseit és azokat a lépéseket, amiket a magyar közösség biztonsága és jóléte érdekében meghoztunk” – mondta korábban a képviselő.

2. Ugyan a második és harmadik pont sem zárja ki az elsőt, a második lehetőség viszont az lenne, hogy független képviselőként úgy szavaz, ahogy saját érdeke kívánja, illetve azzal a párttal szavaz, aki a legtöbbet ajánlja neki a voksáért.

3. Mivel sem a platói szerelem, sem a vándor kereskedelem nem túl kifizetendő politikai karrier szempontjából, az is elképzelhető, hogy valamelyik másik párthoz csatlakozik. Mivel Apjok vidéki származású, legfőképp nemzeti érzelmű, kereszténydemokrata kategóriába sorolható, ezért a hozzá legközelebb álló párt a PSD lenne, viszont mivel az a mandátuma alatt ellenzékeben lesz egy ideig, ha nem a fehér galléros Mentsétek meg Romániát Szövetség jöhet szóba, akkor talán a nemzeti liberális párt. Így ismét együtt kormányozna az RMDSZ-el, csak nem úgy ahogy a választások után sokan gondolták volna. (Bár ez mind a jövő titka lesz.)

Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere is megszólalt

A SZÁT gyűlés után Pap Zsolt alpolgármester, akit vasárnap választottak meg az RMDSZ Nagybánya területi szervezetének Önkormányzati Tanácselnökévé, a Transindex megkeresésére elmondta, ezzel a döntéssel lezárult egy fejezet Máramaros és Erdély életében. Apjokot szerinte innentől kezdve a magyar közösségnek meg kell próbálnia elfelejtenie, mert bár a SZÁT helyes döntést hozott Apjok súlyosan károsította a szervezetet mind belső, mind pedig külső megítélésében. Mint mondta, eddig is voltak problémák, viszont az Apjok ügy egy olyan foltot hagyott a helyi képviseleten, amelyet csak jókora erőfeszítéssel lehet lemosni magukról, de előbb újra kell gondolni és építeni a helyi közösséget, mert az újrakezdés elengedhetetlenné vált.

Az alpolgármester szerint Apjoknak a SZÁT gyűlésen felajánlották, hogy amennyiben a döntés meghozatala előtt lemond, akkor pár éve elvonulás után, még akár visszatérhet az RMDSZ körforgásába, és újra kezdheti karrierje építését, ezt viszont Apjok elutasította Pap Zsolt szerint, és inkább arra szerette volna terelni a vitát, hogy helyi konfliktusok áldozata lett. Azoknak a műve ez, akik a képviselő listán utána következnek. Itt viszont az alpolgármester megjegyezte, hogy konfliktusok ugyan vannak, de ami történt az csak Apjok okozta azzal, hogy csalt és a diplomája megszerzése helyett tudatosan becsapta társait.

Megkerestük az újraalakuló RMDSZ egyik kulcsfiguráját is

Pintér Zsoltot legtöbben a Főtér Fesztivál kapcsán ismerik, azonban a helyhatósági választások óta ő Nagybánya önkormányzatának egyik városi tanácsosa, aki akár a területi szervezet elnöki posztjára is esélyes lehet. Szerinte Apjok Norbert ügyében a döntés várható volt, viszont jobb lett volna, ha a diplomabotrányba keveredett képviselő önként lemond a képviselői mandátumáról. Akkor ugyanis az RMDSZ országos szervezetének nem kellett volna ilyen „fájó” döntést meghoznia, ami azzal jár, hogy a helyi közösség elveszítette képviselőjét. „Ez a máramarosi RMDSZ történetébe az eddigi legsötétebb az ügy, amit egy személy okozott, és ami el nem képzelt mélységekbe vitte a szervezetet” – tette hozzá.

Pintér úgy véli, a legfontosabb következtetés az Apjok ügyben az, hogy a szabályok nem kerülhetőek meg, tetteinknek pedig következménye van. Ugyanakkor, egy ember „makacssága és hibája” kihat a közösségre is, és egy ilyen személyes „ámokfutás” nagyon sok rosszat tud tenni az egész közösségnek rövid és hosszú távon is.

Mint mondta, a helyhatósági választások után, amikor először nem jutott be a helyi RMDSZ a megyei tanácsba, ismét felerősödtek a bíráló hangok. Azóta sok víz lefolyt a Zazaron, majd jött a területi elnök lemondatása, az Apjok Norbert-ügy, amelyeknek a mai döntése után a következő fejezete az általános tisztújítás lesz (mind a helyi, mind a területi szervezetekben). „Mindezek tükrében, itt az idő arra, hogy az RMDSZ szervezetei megújuljanak. Ha nem most, akkor lehet már soha. Hogy kikből áll majd a szervezet? Én szeretném hinni, hogy ez a felfokozott figyelem kitermel egy új gárdát. A régiekből pedig az marad, aki tud és akar változtatni. Ehhez pedig rengeteg munka és türelem kell” – mondta Pintér Zsolt városi tanácsos, akire érdemes lesz odafigyelni az elkövetkezendőkben.

A megújulásnak az RMDSZ új székháza is jelképe lesz

Nagybánya városi tanácsa pénteken úgy döntött a nagybányai szervezet megérdemel egy kevésbé omladozó épületet, így új, központi ingatlant adott bérbe a szervezet számára, ami az eddigitől nem messze a Felsőbányai utcában található.

A többi párttal ellentétben, akik csak egy évre kaptak szerződést, az RMDSZ öt éves szerződést írt alá, mivel a rendszerváltás óta nem kapott bérbe ingatlant az önkormányzattól. Ezt még a volt elnök, Vida Noémi kezdeményezte.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS