2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Suceavai horrorkeresztelő: háromszor merítette víz alá a pap, a gyermek sírt, majd vér folyt az orrából

B.D.T. 2021. február 02. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Az ortodox egyház illetékesei mismásolnak és Isten kifürkészhetetlen akaratáról beszélnek a tragédia kapcsán.


Háromszor merítette vízbe a pap a nyitott szájjal síró csecsemőt

A tragikus kimenetelű suceavai keresztelőn a szertartást végző pap háromszor merítette víz alá a hathetes csecsemőt, aki sírt, majd vér folyt az orrából; az orvosok azt mondták, 110 ml víz került a tüdejébe - idézi a Monitorul de Suceava a kisgyerek édesapját, aki azelőtt nyilatkozott a sajtónak, mielőtt a kisgyerek a kórházban elhunyt.

Visszaidézve a történteket, az apa elmondta, miután kivette a keresztelőmedencéből, a pap megtörölte a csecsemőt, de annak vér kezdett folyni az orrából, ezért az apa arccal lefele fordította, hogy jöjjön ki a víz; "vert a szíve, de a pulzusa nagyon alacsony volt... ha látod, hogy a gyermeknek nyitva a szája és sír, akkor nem meríted teljesen a víz alá, hát nem?" - mondta a lapnak az apa.

A csecsemőnek szív- és légzésleállása volt, a helyszínen a rohammentősök újraélesztették, intenzív terápiára került, de másnap hajnalban elhunyt. Dan Teodorovici, a Suceava Megyei Kórház szóvivője elmondta, a halál valószínűsíthető oka a légzési elégtelenség volt, ám még meg kell várni a törvényszéki orvosi vizsgálat eredményét. Megerősítette, hogy folyadék volt a csecsemő tüdején.


Nem biztos, hogy víz volt a tüdején, az is lehet, hogy tej - véli az érsek

A szertartást végző pap, Alexandru Mazarache elutasította, hogy nyilatkozzon a sajtónak, ugyanakkor jelezte, hogy a suceavai és radóci ortodox érsekség hivatalos álláspontot fog kiadni.

Doru Budeanu
suceavai esperes elismerte, hogy a csecsemőt teljesen a víz alá merítették, "az egyház előírásainak megfelelően". De szerinte a csecsemő nem biztos, hogy vizet nyelt, az orvosok folyadékról beszélnek, kérdés, hogy a keresztelőmedence vizéről vagy esetleg tejről van szó - vetette fel az esperes.

Mielőtt belső vizsgálatot végeznének az ügyben, várják a nyomozás eredményeit, főleg azt, mi okozta az elhalálozást - nyilatkozta. Neki a keresztelő pap azt mondta, a gyermek a szertartás előtt és utána is sírt, és voltak életjelei, "az egyedüli probléma, amiről tudott a pap, hogy a baba koraszülött volt". Hozzátette még, hogy a templomban a hőmérséklet megfelelő volt, a víz hőmérséklete is megfelelő volt, a fűtés be volt kapcsolva, nem volt hideg.

A keresztelő "szent titkai" nem változtathatók meg a szertartási rendben, ám "valószínűleg több odafigyelésre lesz szükség, hogy (a gyermek) orrocskája és szájacskája a víz fölött maradjon", idézi az esperest a suceavai lap.

A tragédiát rögzítették a keresztelőt filmező személyek, a rendőrség kielemzi a felvételeket, így remélhetőleg pontosan meg tudják állapítani, mi történt.

A sajtó kérdésére az esperes elismerte, hogy ennek a tragédiának a pontos okától függően változtathatnak a keresztelő szertartásának procedúráján és az ahhoz kapcsolódó ajánlásokon, "hogy megelőzzék a további nemkívánatos incidenseket".

"Isten útjai kifürkészhetetlenek": az ortodox érsekség hivatalos álláspontja

A Monitorul de Suceava lehozta a suceavai és radóci ortodox érsekség hivatalos közleményét is.

"Nagy fájdalommal és szomorúsággal eltelt lélekkel kaptuk a hírt a csupán hathetes kisded Iustinról, aki túl korán távozott az Égbe, hogy az angyalokhoz csatlakozzon, 2021. február 1-jén reggel. A nap, aminek az öröm napjának kellett volna lennie, amikor a kisded Iustin 'fényes öltözetbe' öltözik, átalakult a szenvedés napjává szülei, keresztszülei, családja és közössége számára, akik türelmetlenül várták világra jövését. Ebben a mindannyiunk számára zaklatott pillanatban, amikor az ünneplő ruhánk helyett gyászruhát kell öltenünk, beleértve a szertartást végző papot is, nagyon nehéz megértenünk, miért rótta ránk az Isten ezt a nehéz megpróbáltatást" - írja az érsekség, majd Nisszai Szent Gergelyt idézi "az idő előtt elhunyt gyermekekről", miszerint ha "az emberi elme" szerint idő előtt is hal meg egy gyermek, az azért van, mert az Isten "nem akarja, hogy a kisdedet megfossza akár egyetlen áldásától is, tudott lévén, hogy az embert számos ajándékkal látta el, amelyeket saját belátása szerint használhat".

"Nincs szó, sem cselekedet, amely letörölné a könnyeket, és ami meggyógyítaná a szülők és rokonok összetört szívét, de mellettük vagyunk ebben a különösen nehéz pillanatban, és állhatatosan kérjük az irgalmas Istent, hogy erősítse meg, simogassa és gyógyítsa be ezt a sebet, a kisded Iustinnal együtt, aki mostantól az Égi Atya trónja mellől vigyázza őket" - írják.

Az érsekség felvette a kapcsolatot a keresztelést végző pappal és az érintettekkel, hogy megállapítsák a tragédia körülményekeit és meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

"Imádkozzunk Istenhez, hogy világosítsa meg elménket és hozza egyenesbe életünket, együtt az apostollal: 'Óh Isten gazdagságának, bölcseségének és tudományának mélysége! Mely igen kikutathatatlanok az ő ítéletei s kinyomozhatatlanok az ő útai! Mert kicsoda ismerte meg az Úr értelmét? vagy kicsoda volt néki tanácsosa?'" - zárul Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 11:33-34. versével a közlemény.

Felfüggesztik a keresztelést végző papot

Az ügyben indított vizsgálat lejártáig felfüggesztik a papi szolgálat alól azt az ortodox pópát, aki a keresztelői szertartást követően Suceaván meghalt kisgyereket keresztelte - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a román ortodox patriarkátus szóvivője, Vasile Bănescu.

Nem kanonikus a "pápista" keresztelés?

Országos felháborodás és gyász övezi a Suceaván történt tragédiát, és egyre többen vetik föl, hogy az ortodox egyháznak szakítania kellene a csecsemők víz alá merítésének gyakorlatával a keresztelőkön. Ortodox hívők is petíciót indítottak az egyháznak címezve, amelyben kérik, hogy olyan módon alakítsák át a szertartás rendjét, hogy a gyermekeket ne tegyék ki "fölösleges és abszurd" kockázatnak. A petícióban arra is utalnak: nem ez az első eset, hogy egy csecsemő életét veszti az ortodox keresztelőt követően.

Eközben az ultrakonzervatív Ortodox.info portál a "söpredék sajtót" bírálja, amiért kritikával illetik az egyházi gyakorlatot, és azt írják, "a kisded egyenesen a Mennyországba ment". A petíció indítóit ateistáknak, neomarxistáknak nevezik, amiért nyomást akarnak gyakorolni az ortodox egyházra a szertartásrend megváltoztatása érdekében, és leszögezik: a keresztelés akkor érvényes, ha a gyermeket teljesen a víz alá merítik, és a javasolt "pápista" módszer, hogy csak épp egy kis szenteltvízzel megöntözik a fejét, "nem kanonikus".

Ortodox teológus: középkori maradvány a vízbe merítéses keresztelés

Paul Palencsar ortodox teológus szerint "nem normális, hogy az egyház, amely az élet helye, a halál helyévé változzon, mint ahogyan Suceaván történt". Az I. vagy II. századi apostoli kánon szerint valóban vízbe kellett meríteni azokat, akiket megkereszteltek, de akkoriban ezek a személyek felnőttek voltak, akik tudatában voltak annak, mi történik velük, vissza tudták tartani a lélegzetüket a vízbe merítéskor - hívta fel a figyelmet a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatában. Egy néhány hetes csecsemő azonban erre nem képes, és a keresztelőn elég egyetlen töredék másodpercnyi figyelmetlenség, és tragikus véget ér a szertartás - tette hozzá. A teológus elmondta, az ortodox egyháznak vannak új irányelvei a kereszteléssel kapcsolatban, ám sok pap ezeket nem alkalmazza, és továbbra is háromszor víz alá merítik a keresztelt gyermekeket. A keresztelés kvintesszenciáját nem a víz alá merítés adja, hanem az eközben kimondott szavak, hogy mindez a Szentháromság - Atya, Fiú és Szentlélek - nevében történik; ugyanúgy érvényes tehát az a keresztelés is, amikor csak egy kis vízzel lelocsolják a csecsemő fejét - szögezte le a teológus.

Ugyanezt erősítette meg a BOR szóvivője, Vasile Bănescu is. A papoknak többféle lehetőségük van a keresztelésre, és a csecsemő egészségi állapota függvényében hoznak döntést arról, melyiket alkalmazzák - mondta. A víz alá merítés az első opció, 2-3 másodpercig tart, ám ennek során is szigorúan be kell tartani a biztonsági előírásokat: hátát és vállát jobb kézzel tartani kell, száját és orrát pedig a bal tenyér öblével védeni, hogy egyetlen csepp vizet se lélegezzen be - magyarázta Bănescu.

De arra is lehetőség van, hogy egyáltalán ne merítsék alá a csecsemőt, hanem ehelyett háromszor a feje búbjára locsoljanak egy kis vizet - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Több hasonló tragédia történt az elmúlt években,

és ami a médiában megjelent, valószínűleg csak a jéghegy csúcsát képezi. 2009. szeptemberében Szeben megyében, 2010-ben a Moldovai Köztársaságban, 2017-ben Iasi megyében halt meg egy-egy kisbaba a keresztelőjét követően, kísértetiesen hasonló körülmények között. Egy 2011-es, Brassó megyei eset is ugyanígy végződhetett volna, ekkor azonban a csecsemő túlélte a vízbemerítést, mert a templomban tartózkodó egyik személy azonnal hozzáfogott az újraélesztéséhez. Arra vonatkozó híreket, hogy valaha az elkövető papokat elítélték volna, nem találtunk.

Az utóbbi években ugyanakkor egyre több ortodox vallású szülő utasítja vissza a "hagyományos" vízbemerítéses keresztelést, és inkább választanak olyan papot a szertartás elvégzéséhez, aki nyitottnak bizonyul a csecsemők számára kevésbé traumatikus módszerek alkalmazására. Az anyák, szülők a különböző zárt csoportokban azt az információt is megosztják egymással, hol, melyik templomban szolgál olyan pap, "akivel lehet beszélni", és nem ragaszkodik a vízbemerítéshez. Ugyanakkor valószínűleg ez az igény inkább a városi, középosztálybeli szülőkben van kialakulóban, sok vidéki ortodox hívőnek meg sem fordul a fejében, hogy megkérdőjelezze a pap döntéseit. A vízbemerítéses keresztelők szokásjoga valószínűleg még jópár évig dívik még, hacsak az ortodox egyházon belül - papok és hívek körében egyaránt - meg nem erősödnek azok a hangok, amelyek e középkori maradvány kiirtását szorgalmazzák.

A nyitókép illusztráció. Fényképezte:Jane Khomi, Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS