2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zavaros vízügyek: újságírók derítették ki, hogyan lett egy pincérnőből árvízvédelmi szakember

hírháttér 2021. február 04. 10:34, utolsó frissítés: 2021. február 05. 10:20

„Nem ért a számítógépkezeléshez? Nem tudja, hogyan mérik a vízhozamot? Nem ismeri a foszfor vegyjelét? Kiváló! Pont ilyen szakembert keresünk.” Történt 2021-ben, Romániában.


Egyre zavarosabbak a vizei a Román Vízügyi Hatóságnak: két hónap leforgása alatt három botrányos esettel hívta föl magára a figyelmet. A legutóbbi a napokban robbant, amikor kiderült, hogy a Prut-Barlád Vízügyi-medence igazgatója pincérnőt alkalmazott mérnöki pozícióba. Mielőtt azonban a pincérnő esetét a vízügyekkel részleteznénk, nézzük meg az előzményeket.

Az első eset, amely nem volt az utolsó: Maros megye

Az ország szinte valamennyi folyóját és víztározóját kezelő, az árvízvédelemért felelős Román Vízügyi Hatóság pártcéggé változott, ahova az új alkalmazottakat nem szakmai kompetenciák alapján választják meg, hanem a párthűség, illetve a személyes kapcsolatok alapján - állítja a Recorder oknyomozó portál, amely két hónappal ezelőtt a Maros megyei helyzetet mutatta be. Akkor Ovidiu Ianculescu vízügyi mérnök mondta kamerába, hogyan kényszerítették lemondásra a PNL kormányra kerülése után. Helyébe a PNL-s Ionuț Cenghert nevezték ki, akinek semmilyen szakképesítése nem volt, hogy az intézményt vezesse: azelőtt italforgalmazó céget működtetett, és amikor a Recorder mikrofonvégre kapta, nem volt képes egyetlen vízüggyel kapcsolatos törvényt sem idézni.A Maros megyei helyzet nem egyedülálló: az újabb videóba bevágott térkép is elárulja, melyik megyében kapott liberális vezetést a vízügyek: világosan látszik, hogyan terjeszkedik a pártszíneződés megyéről megyére. Nem nehéz levonni a következtetést: ahol csak lehetséges volt, a Nemzeti Liberális Párt saját embereit nevezte ki vezetői funkciókba a helyi vízügyi igazgatóságokhoz. Csak hab a tortán, hogy a kinevezések sokszor anélkül történtek, hogy a szerencsés kiválasztottak megfelelnének bármiféle szakmai követelménynek.

Második eset: egy pohár víz. Vigyázat! Szennyezett!

A két hónappal ezelőtti Maros megyei eset után, múlt héten a kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóságnál robbant ki országos botrány, amelyet a Transindex is megírt: Ana-Maria Cosma feljelentést tett a PNL által kinevezett Ovidiu Vișan igazgató ellen, ugyanis az inkompetens Vișan döntésének következtében napokig kezeletlen szennyív ömlött a Szamosba.

A súlyosan környezetkárosító esetet megpróbálták szőnyeg alá söpörni, azonban az igazgató kapott egy e-mailt, melynek feladója azt írta, eljuttatja a sajtóhoz a szennyezést igazoló fotókat, videókat. A tavaly augusztusban kinevezett Vișan erre egy gyűlést hívott össze, hogy kiderítse, ki "az informátor". A gyűlésen gyakorlatilag rászállt Ana-Maria Cosmára, mert azt gyanította, csakis ő lehet az elektronikus levél feladója, és a nőt több órán keresztül faggatta, elvette szolgálati telefonját, ellenőrizte postafiókját. Az esetet követően az alkalmazott első körben a központi vezetőséghez fordult panaszával, de miután azt a választ kapta, hogy nincs mit tenni, ilyen az élet, akkor eldöntötte: a sajtónyilvánosság útját választja.

A harmadik az igazi: a pincérnő esete a vízügyekkel

Még el sem ültek az indulatok a kolozsvári eset kapcsán, a Prut-Barlád Vízügyi-medence Igazgatóságnál csaptak magasra a hullámok: országos méretűvé dagadt a felháborodás, miután elérhetővé vált a Recorder oknyomozó videója, amelyet február 1-én töltöttek fel a Youtube videómegosztóra. A riportot három nap leforgása alatt félmillió ember nézte meg.A Recorder ezúttal arra is rávilágított, hogy nemcsak az intézmények vezetőségével van gond: a kinevezett igazgatók hozzák a barátaikat, barátnőiket, és teljesen szakmaiatlan kritériumok alapján osztogatják az állásokat, ezáltal a korrupció és nepotizmus melegágyává változtatják a román vízügyeket.

A nagy port kavaró videó főszereplője Petru Avram, a Iași -i PNL alelnöke, aki egyben a Prut-Barlád Vízügyi-medence Igazgatóságának (ABA) menedzsere. Beosztottjainak ő maga hozta tudomására, hogy egy „politikai állat”: olyan komoly támogatottsága van a párton belül, hogy akár miniszter is lehet alkalomadtán belőle. Ennek hangoztatása gyakorlatilag arra volt jó, hogy olyan légkört teremtsen az igazgatóságón belül, amelyben senkinek eszébe se jusson egyebet tenni, mondani, gondolni, mint azt, amit az igazgató úr elvár tőle: arra kényszerítette a vízügyi igazgatóság alkalmazottjait, hogy ellenvetés nélkül fogadják el döntéseit.

A közelmúltban az árvízvédelemmel megbízott osztály diszpécser-központjába egy fiatal nő felvételét erőszakolta ki mérnöki pozícióba, aki korábban pincérnőként dolgozott, de a manikűrözéshez is nagyon jól ért, azonban a számítógép bekapcsoló gombját nem tudja, hol kell keresni.

Simona Iancu állítása szerint kémia szakot végzett, és 2012-ben diplomázott, azonban az állásinterjú hangfelvételéből kiderül: semmiféle szakmai tapasztalattal nem rendelkezik, sőt alapvető számítógépkezelési ismeretei, digitális kompetenciái sincsenek. Ennek ellenére Petru Avram igazgató gond nélkül fölvette egy olyan állásra, amely komoly szakmai felkészülést igényel, hiszen a Prut-Barlád vízmedence az árvizek által egyik leggyakrabban érintett terület, ahol a katasztrófavédelemmel, árvízmegelőzéssel foglalkozó mérnököknek komoly tapasztalattal kell rendelkezniük a hidrológiai modellezésben, a vízállások interpretálásában vagy a veszélyhelyzet-értékelésben.

Mindezt a néző Gabi Musteață technikai igazgatótól tudja meg, aki hangfelvételt készített a frissen alkalmazott szakmai kompetenciáit felmérő beszélgetésről, és elképedve hallhatjuk, hogy a fiatal hölgy nemcsak azt nem tudja, mi a vízhozam, vagy mik a nitritek, nitrátok, esetleg a foszfor vegyjele, de egy folyó bal, avagy jobb partját sem tudja meghatározni, ezért például képtelen volna mentőcsapatot irányítani oda, ahova éppen szükség volna (bal-jobb-bal? ez a nagy kérdés...).

A technikai igazgatónál betelt a pohár, úgy döntött, kitálal a sajtónak, mivel elmondása szerint nem volna szabad odajutni, hogy a korrupciónak emberi életek essenek áldozatul.

Most már a hatóságok is rámozdultak

Johannis szerint már a Maros megyei eset is elfogadhatatlan volt, hogy valakit törvénytelenül vagy szakmai felkészültség hiányában nevezzenek ki valamely közintézmény élére, és felkérte az akkori miniszterelnököt, Ludovic Orbant, hogy gyorsítsák meg az intézmények átvilágítását. Akkor menesztették az újonnan kinevezett Maros megyei igazgatót, de amint kiderült az újabb fejleményekből, a politikai kinevezések nem álltak le.

Az újabb videóriport nyomán kirobbant közfelháborodás ezúttal Florin Cîţu miniszterelnöki kabinetjéig ért el. A kormányfő felkérte a miniszterelnök ellenőrző testületet, végezzen vizsgálatot. „Amint azt ígértem, mandátumom alatt megkövetelem a szakértelmet, integritást, hozzáértést és átláthatóságot. Ez az üzenet nem csak azokhoz szól, akik vezetői pozíciót töltenek be, hanem mindenkihez, aki az állami szektorban dolgozik” - írta szerdán Florin Cîţu egy Facebook-bejegyzésében.

A DNA is házkutatást tartott szerdán az igazgatóság székhelyén: lefoglalták az összes dokumentumot, melyek az elmúlt periódus kineveséivel kapcsolatos. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is megszólalt az ügyben, és szintén átfogó ellenőrzéseket helyezett kilátásba az ország összes vízügyi igazgatóságánál.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS