2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Autonómiaharc” Biharban: Bolojan ellen lázadnak az RMDSZ-es polgármesterek

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. február 09. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

A szövetség 21 elöljárója szerint a megyei tanács elnöke túllépte a hatáskörét a köztisztasági program megvalósítása során.


A napokban Bihar megye RMDSZ-es polgármesterei közösen, hivatalos formában is felléptek a megyei tanács egyik határozatával szemben. A vitatott jogszabály az aszfaltos utak széleinek karbantartásáról szól, melyeket – a határozat értelmében – a helyi önkormányzatoknak kellene rendben tartaniuk. Azaz függetlenül attól, hogy helyi, megyei vagy országos jelentőségű műútról van szó, a közigazgatási határokon belül, a szociális segélyt kapók bevonásával, a polgármesteri hivatalok kellene biztosítsák a növényzet évi háromszori kaszálását, az árkok takarítását, stb. A határozat egyebek mellett pénzbírságot is kilátásba helyez: 2-5 ezer lejes büntetéseket kaphatnának a polgármesterek, amennyiben nem tartják be a szabályzatot.

A 21 RMDSZ-es polgármester, akikhez egy megyei tanácsos is csatlakozott, egy ún. előzetes panaszt (pângere prealabilă) iktatott a megyei önkormányzatnál, ez ugyanis előfeltétele annak, hogy közigazgatsái bírósághoz forduljanak. A panaszlevélben azt kérik, hogy a megyei tanács vonja vissza az általuk kifogásolt határozatot.

A Transindex érdeklődésére Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke leszögezte: nem a köztisztasági programmal van bajuk, hanem azzal, hogy

a megyei tanács határozata sérti a települések autonómiáját.


A parlamenti képviselő rámutatott: a közigazgatási kódex, de az alkotmány is kimondja, hogy az önkormányzatok között nincs alá- és fölérendeltségi viszony, ezek egyenrangúak. Emiatt pedig a megyei önkormányzatnak nem áll jogában semmit ráerőltetni a települési önkormányzatokra. A megyei tanács nem hozhat határozatokat más önkormányzatok hatáskörébe tartozó területekről, ingatlanokról. A polgármestereket büntetni pedig pláne nincs joga. Hozzátette: az RMDSZ-es vezetésű települések e nélkül is tudják a dolgukat, és tisztaságot tartanak a településeken.

„Nem mondhatja meg nekem a szomszéd, hogy hova tegyem a lakásban a tévét, vagy hogy miként rendezzem be a szekrényemet” – szemléltette Szabó, hogy mi a problémájuk a megyei tanács eljárásával.

Úgy vélte, a prefektusnak „rég meg kellett volna támadnia” a szóban forgó határozatot. Hozzátette: erre a kormánymegbízottnak 6 hónap áll rendelkezésére a jogszabály meghozatalától számítva, így ha figyelembe vesszük, hogy 2020 decemberében született a döntés, elvileg még megteheti, lenne rá ideje.

Szabó Ödön azonban kitért arra, hogy Ilie Bolojan megyei tanácselnök (és volt nagyváradi polgármester) magánbeszélgetésekben többször kifejtette, hogy miért is van szüksége Bihar megyében a saját pártjából származó, azaz PNL-s prefektusra. A képviselő állítása szerint Bolojan azt mondta: vannak, lesznek „vitatható”, akár „a törvényesség szempontjából megkérdőjelezhető” döntései, és nem szeretné, ha ezeket a prefektus megtámadná. Szabó szerint a tanácselnök úgy nyilatkozott, hogy „nincs ideje kivárni, amíg esetleg a törvények Bukarestben megváltoznak”.

Az RMDSZ-ügyvezető azt is elmondta lapunknak, hogy Ilie Bolojant családi kötelékek is fűzik a kb. egy éve kinevezett Bihar megyei prefektushoz, Dumitru Țiplea-hoz. A tanácselnök násznagya volt a jelenlegi prefektusnak, aki minden valószínűség szerint marad a hivatalában, a kormánypártok közötti megállapodás értelmében ugyanis a Bihar megyei prefektusi tisztség a PNL-nek jut. És mivel Bolojan nagy befolyással rendelkezik a pártban, nem kérdés, hogy ki kerül a tisztségbe ismét. Szabó szerint egyébként korábban Ilie Bolojan, még nagyváradi polgármesterként, sorra vesztette el a közigazgatási bíróságon az olyan pereket, melyeket a tanácsi határozatok miatt indítottak ellene. „Mi csak azt akarjuk, hogy mindenki a közigazgatás jogi keretein belül végezze a feladatát” – szögezte le Szabó.

Azt is megkérdeztük a szövetség Bihar megyei ügyvezető elnökétől, hogy sikerült-e politikai szempontból kamatoztatni helyi szinten azt, hogy az RMDSZ kormányra került. Egész pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy a szövetség által is nagyon vágyott prefektusi posztért cserében kaphat-e az RMDSZ alpolgármesteri tisztséget Nagyváradon vagy alelnöki tisztséget a Bihar megyei tanácsban.

„Többször elmondtuk, nyíltan és magánbeszélgetések során is, hogy szerintünk az jelentené a normalitást, ha az RMDSZ is részt venne a város és a megye vezetésében. A két közösség legreprezentatívabb szervezetei jelen kellene legyenek a közigazgatásban” – válaszolta Szabó, aki szerint a magyar közösség szempontjából az RMDSZ tekinthető olyan szervezetnek, mely a képviseletet biztosíthatná. Hozzátette: ettől még végzik a dolgukat, olyan eszközökkel, melyek a rendelkezésükre állnak. „Jelen pillanatban nincs olyan helyzet, hogy alpolgármesteri vagy megyei alelnöki tisztséget kaphassunk. Nem rendelkezünk többséggel sem a városi, sem a megyei önkormányzatban. Mi elmondtuk, hogy szerintünk mi lenne a normalitás, de a megoldás nem az RMDSZ-en múlik” – tette hozzá az ügyvezető.

Az ebihoreanul.ro megszólaltatta Ilie Bolojant az RMDSZ-es polgármesterek panasza ügyében. A tanácselnök kijelentette: azt fogja javasolni, hogy a megyei önkormányzati képviselő-testület utasítsa el a polgármesterek beadványát. A lap szerint Bolojan úgy nyilatkozott, hogy szerinte a kifogásolt köztisztasági szabályzat nem sérti a törvényt, és „jóérzés kérdése” a betartása. Mivel a PNL jelentős többséggel rendelkezik a megyei tanácsban, valószínű, hogy megszavazzák az előzetes panasz visszautasítását, így az RMDSZ-es polgármesterek a közigazgatási bíróságon folytathatják majd az „autonómiaharcukat”.

Ez egyébként már a második olyan, Bihar megyei önkormányzati jogszabály lehet Bolojan hivatalba lépése óta, melyet az RMDSZ-esek a közigazgatási bíróságon megtámadnak. Amint arról beszámoltunk, az első ilyen a Várad és a Familia nevű kulturális folyóiratok intézményi önállóságának megszűntetésére irányuló határozat volt.

Nyitókép: Ilie Bolojan (forrás: Facebook) és Szabó Ödön (forrás: udmr.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS