2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

TeleSuli helyett TeleKamu? Nagyszünet állt be a videós tanórák felvételében

Csernik Vass Attila 2021. február 19. 14:52, utolsó frissítés: 20:13

A Kolozs megyei tanfelügyelőség két hónapja nem szervezte meg a TeleSulit, ezért a diákok csak a meglévő tananyagot nézhetik vissza, új videók nem készültek. Utánajártunk a történetnek.


A világjárvány kitörése óta igazán sok jó nem történt a romániai oktatási rendszerben, ebben a fejetlenséggel, koncepciótlansággal, számos pótcselekvésekkel jellemzett időszakban azonban egy igazán égből pattant, valóban hasznos és hatékony ötletnek bizonyult a Telesuli: elindulása óta a televízión keresztül, de az erre létrehozott Youtube csatornán is hónapokon át több ezer magyar diák juthatott hozzá a tananyagot színesen, szakszerűen feldolgozó előadásokhoz.

Emellett, a kezdeményezésnek mindvégig erőteljes politikai kommunikációja is volt, gyakorlatilag a magyar politikai térben egyszeriben mindenki a saját gyerekének tekintette a telesulit, ami azért egyértelműen jelzi, egy politikailag is vastagon hasznosítható, sikeres kezdeményezésről van szó. Csak az a kár, hogy nem működik igazán.

A gyanútlan, laikus tévénézőnek fel sem tűnhet, hogy mostanában valami nem stimmel a Telesuli körül, legfeljebb az érintetteknek, a diákoknak lehet erős déja vu érzésük, ugyanis a közszolgálati televízió kolozsvári magyar nyelvű műsorában egy pár hete csupán a már korábban látott tanórákkal találkozhattak: december óta a kolozsvári stúdióban hivatalos indoklás nélkül leállt az új tanórák rögzítése, így a második félév megkezdése, azaz február 8-a óta verkliszerűen ismétlik a korábban legyártott felvételeket.

Az elmúlt hónapokban a program egy nagy vívmányként, a politikum és az oktatási szakma közös sikereként volt tálalva, ezért tartottuk némiképp furcsának, hogy ezt semmilyen előzetes bejelentés nélkül felfüggesztik.


Megpróbáltuk kideríteni, hogy a kezdeti nagy lendület után a nemes szándék hol bukott el a bürokrácia útvesztőiben, hol lohadt le a nagy lelkesedés.

Megnéztük az RMDSZ külön erre a célra létrehozott honlapját is, itt sem jobb a helyzet: holott a nyári vakáció lejártával szeptemberben újraindult a program, a telesuli.rmdsz.ro oldalon csupán a tavaly április és június között felvett tanórák prezentációit lehet megtalálni.



Dióhéjban a programról annyit kell tudni, hogy ez a múlt év márciusában az RMDSZ és az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére, a román közszolgálati televízió együttműködésével jött létre azzal a céllal, hogy a gazdasági és szociális szempontból hátrányos helyzetű diákok taníttatása is biztosítva legyen a járvány ideje alatt. Az említett intézmények közötti megállapodás értelmében a TeleSuli felvételei a Román Televízió marosvásárhelyi és kolozsvári regionális stúdióiban készülnek öthetes váltásban.

A programot a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet koordinálta, a TeleSuli megszervezésében és lebonyolításában az önkéntes pedagógusokból alakult munkacsoportok és a Maros, illetve a Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettesek segítették. Míg az elmúlt tanévben csupán a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára készültek műsorok, a második évadban a Telesuli kibővült a magyar elemis és gimnazista diákok számára készülő tanórákkal, azóta összesen heti 20 órában, minden hétköznap, napi négy új 24 perces tévés lecke kerül adásba. Elvileg.

A program kolozsvári része ugyanis december óta akadozik: decemberben elején még voltak friss műsoraik, ám a hónap közepén már leállt az új műsorok rögzítése, így januárban már a marosvásárhelyi stúdió segítette ki a kolozsváriakat új anyagokkal. A február 8-ai iskolakezdés óta viszont már csak ismétléseket tűznek műsorra.

Ahogy történni szokott, nincs felelőse a buktának

Bár látszólag az áldatlan helyzet kialakulásért szervezési, logisztikai problémák okolhatók, azért ennek a politikai vonatkozásai is érdekesek: a múlt év augusztusában, az oktatási minisztérium egy nagyszabású gálaünnepséget szervezett egyidőben három helyszínen: Bukarestben, Kolozsváron és Marosvásárhelyen, az eseményen megjelent az akkori miniszterelnök, Ludovic Orban is: itt megköszönték a programban résztvevő tanároknak a munkát. Látható volt az, hogy az oktatási tárca befejezettnek tartja a programot, hiszen mindenki abban reménykedett, hogy az őszi tanév - legalábbis járványügyi szempontból – kedvezőbb körülmények között indulhat, és így már nem lesz szükség erre a mindenki számára többletmunkát jelentő programra.



Nem jött be a számítás, a helyzet „fokozódott”, maradt az online-oktatás, így nem volt hogyan kihátrálni a programból. Rossznyelvek szerint, persze, a program akadozásában a decemberi választások is közrejátszottak: a választási kampány lejártával ugyanis érezhetően csökkent a motiváció is arra, hogy fenntartsák a kétségtelenül költséges programot.

Másrészt a tanügyminisztériumi forrásaink szerint az érintett két tanfelügyelőséget és az oktatókat egyre nehezebben lehetett meggyőzni arról, hogy folytassák a projektet, és nem véletlenül: a tanárok egyrészt mindezért nem kaptak semmilyen anyagi juttatást, csupán szakmai pontokat, amiből kétségtelenül, elég nehezen lehetne megélni. A megkérdezett pedagógusok szerint azonban mindezek dacára, a tanárok, tanítók túlnyomó többsége továbbra is hajlandó lett volna folytatni a munkát, a program szerintük nem emiatt, hanem a tanfelügyelőségeknél akadt el az ügy.

A tanfelügyelő nem is érti, miért van erre a programra szükség

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő helyettese viszont éppen az oktatók elutasító magatartását okolja a Telesuli leállásáért. „Mi úgy egyeztünk meg a minisztériummal, hogy októberben az első szériát indítja Maros megye, majd öt héten keresztül folytatja Kolozsvár. Amikor azonban felkértek, hogy még egy szériát vállaljunk be, a tanárok és tanítók több mint kilencven százaléka kategorikusan elutasította, mondván, hogy nem hajlandók ezt tovább folytatni, vonják be például Bihar és Szatmár megyét, hogy ők is dolgozzanak a programban” - mondta.

Hozzátette ugyanakkor, nem is igazán látja értelmét a folytatásnak. „Nem tudom, mi értelme lenne délelőtt vetíteni ezeket az órákat, amikor a diákok kilencvennél több százaléka jár iskolába”. (Egyébként a TeleSuli premierje délutáni időpontra van időzítve, délelőtt csak ismétlésben sugározzák - ebből is kiderül, mennyire tájékozott a tanfelügyelő a projekt részleteit illetően. Nem beszélve arról, hogy az e célra létrehozott Youtube-csatornán bármikor visszanézhetők a leckék, azaz kéznél volnának minden diák számára.)

Amíg nincs államtitkár, nem működik a program?

A tanfelügyelőség szerint további probléma hogy a decemberi választásokat követően megüresedett a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári tisztség, a tisztséget betöltő Kovács Irén ugyanis Szilágy megyei szenátor lett, az RMDSZ által a helyébe javasolt Kallós Zoltánt pedig még nem iktatták be, így jelenleg nincs úgymond felelőse a programnak.

Persze, akik belülről ismerik a programot, azok tudják, hogy ez nem kellene akadály legyen, hiszen a megkötött megállapodás a tanév végéig tartalmazza a műsorok gyártásának és műsorra tűzésének pontos ütemtervét, így a helyzet némi jóindulattal és többletszervezéssel ez is áthidalható lett volna (ám nincs kétségünk afelől, hogy Romániában a politikai hatalomváltások általában milyen rendszerszintű zavarokat okozhatnak egy-egy ágazatban, és ebben minden bizonnyal az oktatási rendszer sem kivétel).



Pákai Enikő, a Román Televízió kolozsvári magyar szerkesztőségének vezetője elmondta, nem rajtuk múlik a program folytatása, a televízió technikailag készen áll arra, hogy bármikor újrakezdjék a Telesulit, a műsor tartalmi részének kidolgozása, a tanárok beosztása azonban a tanfelügyelőség feladata lenne, amely többszöri írásbeli megkereséseik ellenére mindeddig nem adott életjelet magáról.

Kovács Irén, volt oktatási államtitkár megkeresésünkre azt mondta, államtitkár megbízatásának lejártával már nem tartozik a feladatai közé a Telesuli koordinálása, és nincs ráhatása a tanfelügyelőségekre, így nem tudja kötelezni őket arra, hogy folytassák a programot. Írásban átküldött válaszában azonban fontosnak tartotta megjegyezni „a TeleSuli utolsó műsora, amelyet Kovács Irén Erzsébet egykori kisebbségi oktatásért felelős államtitkár és kabinetje koordinált, január 29-én került adásba. Azóta ismétléseket közvetítenek”.

De, hogy lássuk a dolog jó oldalát is: a Maros megyei Telesuli szervezői szerint náluk zavartalanul zajlik a program. Fejes Réka, a Maros megyei Tanfelügyelőség magyar tanítókkal foglalkozó szaktanfelügyelője, azt mondta, a program lebonyolításában Marosvásárhelyen nincsenek fennakadások, jelenleg készülnek a március 15-én kezdődő, immár harmadik öthetes Maros megyei turnusra. A kolozsvári leállás azonban szerinte amiatt is elég aggályos, mivel a telesuliban mindig is a tantervben rögzített, az adott időszaknak megfelelő tananyagot dolgozzák fel, így nincs lehetőség arra az elmúlt hetekben kiesett tananyagot bepótolják.

Veszett több is, gondolhatnánk, ám a megkérdezettek nem tudtak megnyugtató választ adni arra a kérdésünkre, hogy csupán időszakos, átmeneti problémáról van szó, vagy végleg megfeneklik ez a nagyreményű és vitathatatlanul hasznos magyar oktatási program. A diákok addig is maradnak a déja vu érzéssel, és reménykedhetnek a folytatásban. De félő, hogy csak demó-változatot kapnak.


Illusztrációk: a TVR marosvásárhelyi stúdiójában készült videós tananyagok rögzítése közben készült felvételek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS