2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu visszatáncol: befolyásolhatja a kormányalakítást a Cozma-ügy?

S.Z. 2004. december 17. 15:23, utolsó frissítés: 15:19

Az államelnök visszavonta kegyelmi dekrétumát. Cozma menekülését élőben közvetítette a Realitatea – ő jelenleg a rendőrségen van. A PUR és az RMDSZ is a D.A. Szövetség fele kacsingat: “a rossz már megtörtént” – fogalmaz Markó.

Miután már csak két nap van mandátumának végéig, Iliescu normális, karácsonyi jócselekedetnek nevezte a ’89 után legnagyobb megmozdulások, ún. „bányászjárások” vezetőjének, Miron Cozmának szerdai szabadlábra helyezését. Cozmát 18 évre ítélték – ebből hetet ült le. Vele együtt 46 más foglyot – többek közt ’89-es bűnösöket – helyezett szabadlábra az államfő. Corina Cretu elnöki szóvivő bejelentette: miután Brüsszelben Nastaséval konzultált, a közvélemény nyomására Iliescu


visszavonja Cozma kegyelmi dekrétumát


A többi elnöki kegyelemben részesült személy iratait újraelemzik. A Realitatea hírtelevízió temesvári tudósítója „élőben”, telefonon közvetítette Cozma menekülését. Amikor a bányászvezér megtudta, hogy elnöki kegyelmét visszavonták, a fia által vezetett autóba pattant, majd elhajtottak a villája elől – közben kis híján elütve az ott várakozó újságírókat.A rendőrség azonban gyorsan a nyomába ért, és rövid huzavona után sikerült betuszkolniuk Cozmát az autójukba. A bányászvezér jelenleg a Temes megyei rendőrfelügyelőségen tartózkodik.

A Realitatea által megszólaltatott jogi szakember, Vladimir Tomescu szerint kegyelmi dekrétum visszavonására nincsen jogszabály, így nem lehet törvényes. Azonban hozzátette: Iliescu elnökségének idején egy évvel ezelőtt erre már volt precedens, egy üzletember esetében.


A PSD is elhatárolódott a Cozma-ügytől,

bár a dolog pikantériájához hozzátartozik, hogy a dekrétumot maga Adrian Nastase PSD-elnök ellenjegyezte. Ő így nyilatkozott: nem ismerte ennek tartalmát, mivel nem olvasta az elnöki rendeletet, mielőtt szignálta volna.

Dan Voiculescu PUR-elnök nem ért egyet Iliescu gesztusával: nyilatkozatában a D.A. Szövetség fele közeledett – ezt azonban még a dekrétum visszavonása előtt tette. Korábban Markó Béla RMDSZ-elnök is kijelentette: "igen csalódott" a bányászvezér szabadlábra helyezése miatt.

Markó úgy fogalmazott: "Iliescu ezzel a gesztussal mintha szándékosan a barikád másik oldala felé akarna taszítani minket. A jövőben komolyan megfontoljuk, kivel működünk együtt". Az elnök elmondta, nem evezhetnek egy csónakban Miron Cozmával és hasonló személyekkel.

A rendelet visszavonása után az elnök így nyilatkozott: "a rossz már megtörtént, azt nem lehet visszavonni". Azonban hozzátette: a szombati SZKT-ülésen várhatóan még nem születik döntés arról, hogy melyik felet támogatják, előbb a két fél programjait szeretnék látni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS