2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezer lej a babáknak, jégstadion, magyarokat sértő táblák: ezeken töri magát mostanság a kolozsvári RMDSZ

k. á. 2021. február 28. 16:01, utolsó frissítés: 2021. március 01. 09:50

Benéztünk egy lakossági fórumra, megnézni, mit ügyködnek, és hogy a magyar a lakosság mivel elégedetlen.


A kolozsvári városi tanács magyar tagjai - nyilván nem függetlenül attól, hogy szeptemberben a várakozásokhoz képest gyengébben szerepeltek - de, kampányígéreteikhez képest hűen vállalták, hogy szorosabbra veszik a kapcsolataikat a város magyar lakóival, és időről időre online konzultációt tartanak, ahol bárki felvetheti az ügyes-bajos kérdéseket.

Jó alkalom ez arra újságíróknak, hogy valamelyest felmérjék, milyen programokat, projekteket tartanak prioritásuknak éppen a tanácsosok, de szépen látszik az is, hogy meglehetősen más dolgok ütik meg a magyar közösség ingerküszöbét, mint az aktív, a városházát ellenőrizni igyekvő, a közösségi médiában látványosan (és jórészt joggal) elégedetlenkedő civil szféra tagjait. Lássuk előbb mit tartanak a politikusok elsőbbségi kérdésnek:

Fedett jégpálya

Az, hogy legyen egy fedett jégpálya Kolozsváron, nem a mostani garnitúra kezdeményezése, hanem az előzőben nyújtotta be Rácz Levente, aki városi tanácsos volt a múlt mandátumban is. Elmondása szerint nagy előrelépés történt abban, hogy elfogadják ennek a meglétét. Kolozsvárnak ugyanis jelenleg nincs ilyen fedett területe, ez pedig azt jelent, hogy aki a korcsolyázás bármilyen formáját versenyszerűen szeretné űzni, az nem teheti meg. Rácz évekkel ezelőtt nyújtotta be a kezdeményezést, elmondása szerint kezdetben az RMDSZ-en kívül nem lelkesedtek a tanácsosok az ötletért, de hétfőn szót kért a tanácsülésen egy személy, aki versenyként űzi a sportot, és a tanácsosokat sikerült belelkesíteni, sőt, még Emil Boc polgármester vevőnek tűnt az ötletre. Tehát elképzelhető, hogy lesz Kolozsvárnak jégcsarnoka, jégpályája. A vásárhelyieknek nemrég a magyar kormány épített egyet,itt lehetséges, hogy menni fog nélküle is. Persze még semmi konkrét az ügyben.


Szégyentáblák

Egy lakos nemrég felvetette, hogy bizony-bizony sok az olyan tábla Kolozsváron, amelyek sértők a magyar közösségre nézve, vagy csak szimplán történelmi valótlanságokat állítanak. És hát tényleg sok van, gondoljunk csak Baba Novac szobrának talapzatára, ahová szépen felírták, hogy a "magyarok" szörnyű kínok között ölték meg Vitéz Mihály legfőbb emberét. “Kevesen vagyunk ahhoz, hogy dönteni tudjunk erről a tanácsban, viszont talán elegen, hogy olyan alkukat, kompromisszumokat kössünk, ami valamilyen formában megoldja ezt e kérdést” - mondta el Rácz Béla-Gergely tanácsos, aki első tanácsosi mandátumát tölti, és ehhez képest egy harminc, vagy még több éve fennálló problémát kell megoldania.

A helyi RMDSZ most összegyűjtötte, lefényképezte, és Lupescu Radu történésszel véleményeztették ezeket a táblákat. Persze leginkább Bocon múlik, hogy ezekkel kíván-e kezdeni valamit. Az elmúlt évek tapasztalata alapján persze ebben annyira nem éri meg optimistának lenni, erről beszélt Rácz is, aki elmondta hogy fognak egy határozattervezetet, de nem kívánnak azért “ajtóstól” a házba rontani, hiszen Boc megteheti, hogy nem is tűzi napirendre ezeket. Rácz szerint a magyar-román együttélésnek nem tesznek jót ezek a táblák , viszont nem lesz gyors a folyamat, amíg ezt sikerül megoldani. A cél, hogy a mandátum végégig megtörténjenek valamiféle előrelépések.

Ezer lej a születendő babáknak

Fugel Edina városi tanácsosnak a kezdeményezése az úgynevezett gólyacsomag, hogy egy egyszeri ezer lej értékű összeget vagy termékcsomagot kapjanak a kolozsvári újszülöttek és családjaik. Elmondása szerint a projekt most a szociális és pénzügyi igazgatóságoknál van a projekt, ami után Boc elé kerül. Állítólag a PNL és USR tanácsosai is hajlandóak támogatni, sőt, több más település elkérte a projektötletet, és van ahol már gyakorlatba is ültették. Fugelnek egyik szeme sír, a másik nevet emiatt. A kezdeményezése nem új, még itthon sem, Székelyudvarhely és Brassó is csinálja. Viszont Fugel a kampányban a fiatal családosokra fókuszált első körben, sóval következetes ebben.


Hotelek, koporsó, mit nekünk kultúra?

Kolozsváron általában nagyon szépen látszik, hogy a magyar közösség egy része párhuzamos valóságban él: míg a civil szféra nagy részének kedélyeit az elmúlt időszakban az Avram Iancu (Petőfi), utcai “betonkoporsó”, azaz egy újonnan épülő, sokak által a történelmi város képébe nem integrálható, eszétikailag meglehetősen kifogásolható szállodaépület borzolja, meg eleve ki vannak akadva arra az urbanisztikai káoszra, ami az “erdélyi fővárost” jellemzi, addig a magyar közvéleménynek többnyire másfajta szimbolikus, vagy a lakóhelyük szempontjából fontos ügyek a élveznek elsőbbséget. Oláh Emese alpolgármester minden esetre összefoglalta a betonkoporsó körüli problémát: tulajdonképpen összefoglalta azt, amit a sajtó már kiderített róla: az övezeti építészeti rendezési tervet 2010-ben fogadták el. Oláh kiemelte (feltehetően azért, mert annak idején ezt az RMDSZ tanácsosai is megszavazták), hogy ilyenkor nem mutatnak be egy részletes látványtervet a tanácsnak, csak a magasságáról, a terület beépítettségéről. Az akkori polgármesteri hivatal kibocsátotta az engedélyt, de az volt a kikötésük, hogy a megyei műemlékvédelmi hivatalnak is engedélyeznie kelljen. Ez nem tette meg, az országos viszont igen. Később a városháza háromszor is a jogi utat választotta, hogy megsemmisítse az urbanisztikai- és építési engedélyt, veszített, ma meg ez az eredmény, amit látunk.

Mi is megírtuk, hogy Kolozsvár újabb kulturális térrel lesz - egyelőre biztosan - szegényebb, ráadásul az egyik legizgalmasabbal: a H33 Galéria, amely néhány év alatt az Ecsetgyár okozta űr helyét igyekezvén betölteni, innovatív, alternatív, a mainstream galériás művészettől eltérő értékes kezdeményezések helyszínévé vált egyelőre megszűnik, helyébe pedig tömbház fog épülni. Oláh garantálja, hogy ez az épület nem lesz nagyon kirívó, elmondása szerint több ízben is tárgyaltak a dokumentációról, a tanács műszaki bizottságában is többször volt vita, és ezek következtében a befektetőnek jelentős módosításokat kellett végrehajtania az eredeti terven: kevesebb földalatti emelet lesz, mint eredetileg tervezték, meg kell tartani a Horea-úti, jelenleg álló ingatlan homlokzatát, le kellett mondaniuk egy épületszárnyról, és még szükségük lesz a műemlékvédelmi bizottság jóváhagyására is. Oláh Eese biztosított mindenkit, hogy a magassága enm fogja meghaladni a Horea-úton található műemléképületekét, a H33-nak pedig megpróbálnak egy új otthont találni.

"Zöldségek" meg szoció:

Oláh Emese ezen kívül beszámolt arról, hogy szeptember 22-én megpróbálnak egy autómentes napot bevezetni, kijelölni egy övezetet,ahol a gyalogosoké és a bringásoké lesz a prioritás. Ha sikeres lesz, akkor havonta egy vagy több vasárnap is autómentes nap lehet Kolozsváron a közeljövőben.

Oláh beszámolt egy nyertes pályázatról is, amit az egészségügyi és szociális igazgatóság a Szatmár megyeivel együtt nyert meg: 52 olyan fiatalnak fognak teljes szociális hálót biztosítani, akik éppen kikerülnek a gyermekvédelmi rendszer ernyője alól. Ennek keretében különféle vállalatok fogják mentorálni a fiatalokat, és megpróbálják őket a munkaerőpiacba integrálni.

Rácz Béla ezen kívül a Kolozsvár melletti kirándulóhelyek rendbetételére tet utalást, és a parkosításokra, de konkrétan nem mondta el, melyikekről is van szó. Másrészt meg a kolozsváriaknak parkokat adni át, Boc egyik kedvenc elfoglaltsága. Már amikor nem akar aqua parkot létrehozni az egyik legnagyobb helyén, de ezt szerencsére sikerült a civileknek megakadályozni végül, és úgy néz ki, lesz egy nagyon pöpec új park.

De mit kívánnak a kolozsváriak?

És persze felvetődnek klasszikus kérdések is: egy lakost az érdekli például, miért is öntik egybe a kukások a szelektíven a polgárok által összegyűjtött szemetet. Nem új az e probléma, évek óta filmezgetik egyesek, hogy ez történik. Oláh Emese elmondja, hogy valóban nagy gond a szelektív gyűjtés Kolozsváron és a megyében. A szabályzat értelmében úgy kellene elszállítani a szemetet, hogy ne keveredjenek, de Oláh elmondása szerint jelenleg két szolgáltató három kocsival dolgozik, a megszabott szerződés értelmében egy autó kétszer kéne forduljon, hogy külön-külön tudja vinni. Oláh szerint jó hír a rossz hírben, hogy ezt a szemetet újra szelektálják a pataréti tározóban, és végül megkapják azok a cégek, akik újrahasznosítják. A megoldásra ne ad választ, persze nem várható el tőle, hogy egy hét alatt megoldjon valamit, ami körül a Boc-Tișe páros évek óta sumákol. Cserébe Oláh elmondja, hogy vannak bizonyos műanyagok amiket nem lehet újrahasznosítani.

Emellett utcák, körforgalmak, felújítása és a házsongárdi sírhelyek kiosztásának az átláthatatlansága is felmerült. Tovább az, hogy nem elég tiszták az utcák, meg a Szamos partja.

Akit a beszélgetés egésze érdekel, az megnézheti itt. E cikk szerzője is feltett egy kérdést, arra is megtalálható benne az (elutasító) válasz. :(


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS