2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyerekek szülnek gyereket. Az orvosok szerint ötödiktől kellene kezdeni a szexuális nevelést

B.K. 2021. március 01. 10:39, utolsó frissítés: 11:40

Továbbra is riasztó képet mutat a kiskorú anyák helyzete: Európában a kamaszként gyereket szülők 23%-a kerül ki Romániából.


Nálunk rosszabb helyzetben az arányokat tekintve csak Bulgária van. Az Adevărul szakértőket, többek között orvosokat kérdezett a jelenségről, ezt szemlézzük az alábbiakban. (A cikkek itt és itt olvashatóak.)

A szakorvosok leszögezték: ezek a lányok nem érettek egy gyerek kihordására sem fizikailag, sem lelkileg. És többnyire a szociális hátterük is zilált, így azon kívül, hogy az ő életüket tönkreteszi egy idő előtti szülés, nem árt belegondolni, milyen sors vár a gyerekeikre.

Mint a statisztikai adatokból kiderül, nem kevés a kiskorú anyák között az olyan, aki 15 évesen már a második gyereket szüli. Holott még az ő szervezete is fejlődőben van. Az orvosok szerint eléggé gyakori, hogy komplikációkkal jár a kiskorúak esetén a szülés, sokszor kell császármetszést alkalmazni. És volt olyan eset is, hogy a méhét kellett kivenni a kamaszlánynak, mert nem volt más megoldás arra, hogy túlélje a szülést.

Épp ezért nevezik érthetetlennek és károsnak az egyházak és a politikusok hozzáállását, akik ellenzik a szexuális nevelést az iskolában.


A szakértők szerint botorság azt gondolni, hogy az internet világában a gyerekek nem bukkannak rá a szexualitással kapcsolatos tartalmakra. Ezért sokkal jobb lenne, ha hiteles forrásból kapnának megfelelő információkat ahelyett, hogy pl. a pornófilmekből pótolnák az ismereteiket.

Az orvosok szerint érdemes lenne már ötödik osztályban elkezdeni tanítani pl. a nemi szervek felépítését, valamint az intim higiénia alapszabályait.

A gyerekanya-jelenség, mint a statisztikákból kiderül, Románia EU-csatlakozását követően felerősödött. És – a közhiedelemmel ellentétben – nem a roma közösségeket érinti elsősorban. Hanem olyan nem-roma közösségeket, melyek szegények, marginalizáltak, és sok esetben a szülők külföldre járnak dolgozni, a kamasz lányokat a tágabb családra hagyva.

A szakértők szerint nagy gond, hogy sokszor nem vesszük komolyan a kamaszok problémáit, gyerekes dolgoknak tartjuk, amik foglalkoztatják őket. Pedig a kamaszkor az ember életének az egyik legnehezebb időszaka, mind hormonálisan, mind mentálisan mind érzelmileg nagy változások időszaka ez, melyet rengeteg bizonytalanság jellemez.

Ha pedig valaki ebben az időszakban gyereket szül, a gyerek- illetve a felnőttkor között átmenetet képező kamaszkorból egyből a felnőttek között találja magát. A felgyorsított folyamat miatt pedig igen sokan esnek depresszióba és válnak szerfüggőkké.

A szakemberek szerint érdemes azt is tudni, hogy ezek a gyerekek nem azért mennek bele szexuális kapcsolatokba, mert gyereket akarnak. Sőt, a legtöbb esetben fizikai vagy pszichés kényszerítés eredményeként engednek. Gyakori, hogy a partner olyasmivel zsarolja őket, mint. pl. „nem is igaz, hogy szeretsz, ha nem adod magad nekem” vagy „mindenki más megette már, csak te nem” illetve „gyáva vagy, ha nem mered megtenni”. Ilyenkor pedig a lányoknak lelki támaszra lenne szükségük, hogy azt tudják mondani: nem.

További súlyos probléma, hogy ezek a lányok a legtöbb esetben eltitkolják a terhességüket, és csak akkor kerülnek szakember elé, amikor már úgy érzik, végképp elvesztették a talajt a lábuk alól

Általános és cseppet sem kedvező jelenség továbbá, hogy az apák zömében 10 évvel idősebbek a gyerekanyáknál. A családok pedig, hogy a férfi ne kerüljön börtönbe, sokszor amellett döntenek, hogy férjhez adják a lányokat azokhoz, akik felelőtlenül tönkretették az életüket.

A statisztikai adatok szerint a járványügyi korlátozások alatt a gyerekanyák száma tovább nőtt.

2019-ben országos szinten 749 olyan gyerekanyát jegyeztek, aki nem volt még 15 éves, további 17 933 szülés esetén volt az anya 15 és 19 év közötti. A szomorú statisztikát egyébként Maros megye vezeti, itt az EU-csatlakozás óta 931 gyerekanyát vettek nyilvántartásba. (adevarul.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS