2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tényleg rosszul jár az a megye, amelyik sokat tesztel?

K. A., G. L. 2021. március 05. 15:54, utolsó frissítés: 16:36

Megnéztük, mennyire volt megalapozott Kolozs, Temes és Fehér megye korábbi panaszkodása.


Kolozs megyében arányaiban kétszer többet tesztelnek, mint Hargita megyében, de arányaiban Kovászna megyében is sokkal több tesztet végeznek, mint Hargitában. Gyorselemeztük az egészségügyi minisztérium újonnan közétett adatait.

Az egészségügyi minisztérium március elsején indította el azt az oldalát, amely átláthatóbb és részletesebb adatokat közöl a járvány alakulásáról: az elvégzett tesztek számáról megyei bontásban, a települések incidenciájáról naponta, illetve az oltóközpontok tevékenységéről.

Már korábban is téma volt, hogy hány tesztet végeznek megyénként, de erről hivatalos, mindenki számára elérhető információk nem voltak. Február végén Temes, Fehér és Kolozs megye is elégedetlenkedett amiatt, hogy egyes megyék köszönik szépen, csak annyit tesztelnek, amivel még a szigorúbb forgatókönyvekhez tartozó korlátozásokat megússzák. Az új oldal információi tükrében viszont már meg lehet nézni, hogy mennyire volt jogos az említett megyék felháborodása.

Azt számoltuk, hogy a megye hivatalos lakosságszámához viszonyítva (tudjuk, hogy már közel 10 évesek, de egyelőre nincs jobb) hány tesztet végeztek. Még egyszerűbben: hány személyre jutott egy teszt az elmúlt négy nap átlaga, illetve márciusi összadatok szerint. Eszerint minél kisebb egy érték, annál jobb, mert azt jelenti, hogy nagyobb arányban tudták az adott megye lakosságát tesztelni.


Tesztek
Infogram


Az átlag alapján Buzău megye tesztel határozottan a legkevésbé, az elmúlt két hétre vetített incidencia mutató is abban a megyében a legjobb, a pénteki adatok szerint összesen 75 új esetet regisztráltak az elmúlt két hétben (pontosabban ebben nincsenek benne az esetleges gócpontok számai, mert azt kivonják az incidencia számításkor). A lista másik végén Bukarest van, amely péntektől újra piros zónába került. Utána Temes megye következik, ami híres arról, hogy már hónapok óta nem tudott kimozdulni a piros zónából.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS