2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

George Simion a közösségi média „virtuóza”, de vajon a magyarelleneség volt-e a sikere titka?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. március 18. 17:01, utolsó frissítés: 20:13

A közösségi médiabeli kommunikáció elemzésével vizsgálták meg a kutatók az AUR és annak társelnökének politikai sikerét. Főleg arra voltak kíváncsiak, hogy a járványtagadás és a magyarellenesség vezetett-e idáig.


Bár az AUR-siker okozta meglepetéshullám a december 6-i parlamenti választások után csúcsosodott (a harcedzett politikusokat és a politológusokat is sikerült zavarba hozni), ma mutatta be egy erdélyi magyar kutatócsapat annak az elemzésnek az eredményeit, amely rávilágít George Simion társelnök közösségi médiás sikerére és az AUR-univerzum (Románok Egyesüléséért Szövetség) felemelkedésének okaira. A kutatás legfőbb célja az volt, hogy kiderítse, mi okozta a szélsőséges, nacionalista párt hirtelen jött sikerét, mennyiben járultak hozzá az AUR magyarellenes és a vírustagadó megnyilvánulásai.

Toró Tibor, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója, Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója és Jakab Zalán Tamás politológus a sajtóértekezletén elmondta, egy olyan időszakban, amikor a klasszikus társadalomkutatási módszerek a Covid-19 miatt ellehetetlenültek, a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, hogy a többségében a járvány miatt a Facebookra átköltöző politikusok tevékenységét lekövessék, ezen belül pedig, hogy a big data segítségével az AUR és a párt társelnökének facebookos interakcióit, megosztásait, és az arra kapott reakciókat megvizsgálják.

Forrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyagForrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyag


A kutatók az AUR univerzumát megvizsgálva arra jöttek rá, hogy az aranypárt ragyogása egyértelműen tudatos és a George Simion köré felépített közösségi médiás jelenléthez köthető. Ezt pedig jól tükrözi, hogy Simion 2018-ban létrehozott oldala pár év leforgása alatt, ha posztok tekintetében nem is veri az AUR-hoz csatlakozott, nacionalista Dan Tanasăt, azért az interakciók tekintetében, 89 százalékos teljesítménnyel a teljes párton belül uralja a médiafelületeket – állapította meg Jakab Tamás. Kiss Tamás pedig ehhez hozzáfűzte, hogy Simion oldala a vizsgált időszakban mindenképp az AUR univerzumának „zászlóshajója” volt.

A politológus szerint az AUR sikere abban is rejlik, hogy Simion „virtuóz” módra kezeli a közösségi médiát, azaz megfejtette a Facebook algoritmusokat, illetve jelentős sikereket ért el azáltal, hogy a választási kampány időszakában a kampánykommunikáció főleg a közösségi médiába költözött át, amelyben a társelnök otthonosan mozgott. Így a 2020-as önkormányzati és parlamenti választási kampányban Simion a román politikai szereplőket messze meghaladó interakciószámot (megosztások, reakciók, kommentek) produkált úgy, hogy a stabil közönsége (page-like-ok, követők) valójában alulmúlta azokét.Más román politikai szereplőkhöz viszonyítva pedig – akik nagyobb arányban operáltak szöveges posztokkal – elsősorban a fotó- és videóposztokra helyezte a hangsúlyt. Az áttörést a videóposztok, ezen belül is a teátrális és akciódús, gyakran tüntetéseket és kiszállásokat bemutató élő Facebook-videók hozták meg, amelyeken Simion a politikai konfrontációtól sem riad vissza. Ezeknek is köszönhetően a társelnök a román politikai közéletben most már a negyedik helyet foglalja el lájkok tekintetében is.

A Transindex érdeklődésére a kutatók azt is elmondták, hogy az azóta az AUR frakciójából kizárt Diana Șoșoaca azért nem jelenik meg olyan hangsúlyosan, mint ahogyan manapság dominálja a közösségi médiát, mivel az ő politikai pályafutása a kutatás időszakán túlmutat (persze, amikor nincs letiltva az oldala, mint az utóbbi hetekben).

Forrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyagForrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyag


Mennyiben volt a siker titka a magyarellenesség és a Covid-19?

A vizsgálat kimutatta, hogy Simion korai periódusában, 2019-ben játszott jelentős szerepet a magyar tematika. Ekkor az úzvölgyi események jelentősen növelték a láthatóságát és ezt követően próbálta is ébren tartani a magyar tematikát, például azzal, amikor reagált Klaus Johannis államfő Jó napot chivanoc Peszede-s nyilatkozatára. Azonban hamar rájöttek, hogy ez csak ideiglenesen működik és nem is Simionnál, hanem inkább Dan Tanasănál. Hónapokig próbálkoztak a magyar tematikával, időről időre bejön nekik, de a növekedéshez másfajta témákra van szükségük, amelyek – jóval sikeresebbek–.

Ugyanez vonatkozott egyébként a napjainkban ismét hangsúlyosabbá vált, Moldvával kiegészülő Nagy-Románia témájára is, amely szintén háttérbe szorult. Helyét pedig olyan témák vették át, amelyek több szavazatot hoztak. A siker hátterében a kutatók szerint sem a magyar, sem pedig a COVID-19 témája nem áll.

Forrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyagForrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyag


A koronavírussal kapcsolatos posztok 2020 március-áprilisában, majd júliusában jelennek meg – egy kevésbé intenzív periódusban érik el a maximális interakciószámot –, azonban sem a kampány során, sem korábban nem a COVID19 jelentette Simion fő tematikáját. A COVID-19 hatása viszont inkább közvetett lehetett, vélekedett Kiss Tamás, hisz növelte az online kampány jelentőségét és az általános elégedetlenséget.

Forrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyagForrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyag


A kutatók szerint a mennyiségi és a minőségi elemzésből egyaránt jól kirajzolódik, hogy az AUR diskurzusa korántsem ilyen statikus.

Az úzvölgyi események előtt, illetve még ezt követően is, egy klasszikus többségi etnikai nacionalizmus dominál, ahol a magyarok, illetve az oroszok jelennek meg ellenségként, a nemzeti homogenizálás és a Moldvával való egyesülés pedig nemzeti célként. A nacionalista diskurzus erős antikommunizmussal társult.

A későbbi – jóval sikeresebb – növekedési periódusokban egy egyértelmű váltás zajlik le és egy olyan diskurzus kerül előtérbe, ami az adott kontextusban előnyt biztosít az AUR számára és a választási siker záloga lesz. A hangsúly az elitellenességen van, akik Simion értelmezésében a nemzetközi szervezeteket és a külföldi nagytőkét szolgálják ki. Ők az etnikai, illetve vallási-kulturális alapon meghatározott „tiszta román néppel” állnak szemben, amelynek (a nemzetközi szereplők gazdasági és kulturális penetrációját ellensúlyozó) állami védelemre lenne szüksége, gazdasági és kulturális szempontból egyaránt.

Forrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyagForrás: Bálványos Intézet kutatását bemutató anyag


Ez a képlet a nemzetközi populizmuskutatások szempontjából már-már közhelyszerű a kutatók szerint, viszont a román politikai palettán 2020-ban hiánycikknek számított. Ennek oka, hogy a politikai mezőt a jobboldali (Nyugat és piacpárti) erők dominálták, mint a Nemzeti Liberális Párt vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség, amihez Liviu Dragnea szociáldemokrata expártelnök bukását követően a PSD is csatlakozott. Az AUR tehát betöltötte azt az üresen hagyott rést, amelyet a román politikai elit bírálatával, a gazdasági és egészségügyi helyzet, a korrupciós vádak és a fakivágások témája éltet, amelyek a közösségi médián keresztül tömegeket mozgósítanak, és amely révén a parlament "tárt kapukkal várta" az AUR-t, sokak nagy meglepetésére. (Toró Tamás megjegyezte, amíg az USR-PLUS az antikorrupciót a nyugati, európaiság tekintetében használja, addig az AUR pont ellenkezőleg, a korrupciót a Nyugat- és elitellenességében tematizálja.)

A magyarellenes kommenteket elemzését követően pedig a kutatók ezeknek a témáknak a visszatükröződését is felfedezték a top kommentek között is, amelyek közé sorolható a mainstream román politikai elit árulása, Székelyföld, a megélhetés (magyarokat és románokat egyaránt súlytó) nehézségei, az etnikai politizálás és a magyar elitek kritikája, a magyarellenes gyűlöletbeszéd, a többségi nacionalizmus, illetve az Úz völgye.

A magyarellenes kommentek érzelmileg negatívabbak, a kommentelők között pedig nagyobb arányban találunk férfiakat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS