2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Transindex-kerekasztal: Román nyelvoktatás a katedra másik oldaláról

szerk. 2021. március 22. 13:54, utolsó frissítés: 2021. március 26. 09:46

Csütörtökön este újabb állomáshoz ér a Transindex-kerekasztal, ezúttal a diákokat kérdezzük arról, hogyan mehetne simábban a román nyelv oktatása, és hogy ők milyen akadályokba ütköztek az elsajátítása közben.


Az erdélyi magyar diákok többsége szeretne jól megtanulni románul, de ez sokszor nem sikerül. Ennek pedig számos oka lehet: egyesek a pedagógusokat, mások a diákok hozzáállását okolják, esetleg az iskolát vagy a romániai magyar diákok kerettantervét említik meg, mint javítandó elemet. Újabban pedig az online oktatás sem túl biztató ilyen téren.

Sokan sokfélét gondolunk a román nyelv oktatásáról, gyakran viszont elfelejtjük megkérdezni az iskolai rendszer legfontosabb szereplőit, a diákokat, hogy nekik mi okoz akadályt. Pedig a diáknak meg van a véleménye arról, hogy az iskolapadban ülve mi okozott nehézséget a román nyelv elsajátításában. Mi okozott szorongást vagy törte le motivációjukat. Esetleg milyen módszerek segítették őket abban, hogy jól tudjanak beszélni románul.

Ugyanakkor olyan diákok is vannak, akik az iskolai oktatás mellett, más lehetőségeket is igénybe vettek, hogy jobban megtanulják a nyelvet. Az ő véleményük tehát azok számára is hasznos lehet, akik még az út elején vannak, és akiknek talán ezek a tapasztalatok segíthetnek abban, hogy a román nyelv ne fékként működjék, mert ​nem tudják pontosan kifejezni gondolataikat vagy eltévesztik a nyelvtant.A Transindex-kerekasztal meghívottjaival járjuk körbe a felmerülő kérdéseket:
Az érettségi és képességvizsga előtt álló diákok föl tudnak-e készülni megfelelő módon a megmérettetésre rom nyelvből? Akiknek sikerült, mit csináltak másként? Akiknek csak nehezen megy, azok miben látják ennek az akadályt? Milyen alternatív módszerek lendíthetnek át a holtponton?

Meghívottak:
- Vass Péter tizenegyedikes diák Marosvásárhelyről, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) elnöke
- Lázár Botond tizenkettedikes diák Csíkszeredából (székelyföldi vonal)
- Müller Ágnes tizenkettedikes diák Besztercéről (szórvány vonal)
- Bokor Zalán egyetemista Budapesten (temesvári, vegyes családból)

Moderátor: Tőkés Hunor és Domokos Ferenc
Szervezők: Transindex és Érted

Az online beszélgetés március 25-én 19 órakor megjelenik majd az eseményen, illetve az Érted és a Transindex Facebook oldalán is. A beérkező kérdéseket a Zoom-os beszélgetés végén próbáljuk megválaszolni.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS