2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lenne megoldás a magyar zászlók miatti büntetések megakadályozására?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. március 25. 18:44, utolsó frissítés: 18:44

Elege lett az RMDSZ-nek a kétféleképpen értelmezhető zászlótörvényből, amiért jelentős büntetésekkel sújtják az önkormányzatokat, de koalíciós támogatás kellene a törvénymódosításhoz.


Harmadik éve, hogy a romániai magyar kisebbség március 15-i megemlékezését beárnyékolják a székelyföldi önkormányzatok vezetőinek kiszabott büntetések. Az RMDSZ várhatóan törvénymódosítással próbálja meg egyértelműsíteni a zászlók használatra vonatkozó szabályozást.

A módosítás lehetőségét Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ-es képviselő vetette fel, mert úgy véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester 10.000 és 5.000 lejes büntetése abból adódik, hogy a törvény nem elég egyértelmű, és a prefektúrák rendszeresen rosszindulatúan félreértelmezik a törvényt, sőt, a sepsiszentgyörgyi polgármester esetében a két ötezres büntetés egyikénél a visszaélés gyanúja is fennáll.

A képviselő ezt azzal magyarázta a Transindex megkeresésekor, hogy ellentmondás van a törvény és annak alkalmazási mutatója között. A zászlótörvény ugyanis kimondja, hogy idegen államok zászlaját csak kivételes alkalmakkor vagy csak a román trikolórral együtt szabad kitűzni, amelyet a 1157/2001-es számú kormányhatározat rögzít. A törvény alkalmazási módszertanát viszont egy évre rá azzal egészítették ki, hogy azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, a rendezvényeiken használhatják a saját nemzeti jelképeiket. A képviselő azonban úgy véli, utóbbit nem veszik figyelembe a prefektúrán és a törvény alkalmazásánál számon kérik a román zászló hiányát.

Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldalForrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldal


Mint mondta, Antal Árpádot idén kétszer büntették meg öt-ötezer lejjel, ebből az egyiket azért kapta, mert a piros-fehér-zöld szívek mellé nem tűzött lobogót. Ez pedig állítása szerint egyértelműen visszaélésre utal, mert sem a kokárda, sem pedig a piros-fehér-zöld szívek nem tekinthetők zászlónak. Emlékeztetett, Sepsiszentgyörgy polgármesterét harmadik éve bírságolják meg a március 15-i "zászlók" miatt, tavaly megfellebbezte a büntetését, és a bíróság alapfokon neki adott igazat. Hozzátette, bár az RMDSZ képviselőházi frakciója a törvénymódosítás kezdeményezéséről még nem döntött, illetve nem képezte a koalíciós tárgyalások részét, Háromszék négy képviselője fontosnak tartja, és szerinte szorgalmazni kell a törvény módosítását, különben jövő évben ugyancsak ez lesz a téma és a polgármestereknek büntetést kell fizetnie.

„Egységes frakcióálláspont még nincs, a keddi frakciógyűlésen a zászlótörvény módosítása bár szóba került, de csak abban maradtunk, hogy sarkalatos kérdés és koalíciós egyezséggel lehet megvalósítani. Úgyhogy az elkövetkezendő napokban lesz egyeztetés erről a frakcióban, majd utána a koalícióban is” – tette hozzá a képviselő.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője szerint a kérdés az, hogy van-e politikai akarat a koalíció többségében annak az elfogadására, hogy a kisebbség a történelmi pillanataira emlékezve törvényesen használja a magyar lobogót. Ennek feltérképezése érdekében pedig egyeztetni fognak az USR-PLUS és a PNL képviselőivel, hogy megpróbálják a többséget maguk mellé állítani, mert az ellenzék feltételezhetően ellene szavazna.

Milyen esélyei vannak a koalíció támogatásának?

A törvénymódosítás pikantériája, hogy pont annak kellene a támogatásáról biztosítania az RMDSZ-t, aki a bírságot is kiszabta: Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy polgármesterét ugyanis éppen a PNL alprefektusai bírságolták meg.

Érdeklődésünkre, hogy milyen esélyekkel indulna egy ilyen törvénymódosítás, Miklós hangsúlyozta is, hogy általában zsigerből lesöpörik a parlament asztaláról a magyar jellegű kezdeményezéseket, de úgy vélte, hogy háttérbeszélgetések azért a PNL és az USR-PLUS hozzáállásán is változtathatnak, ha sikerül megtalálniuk azokat a partnereket, akik a törvénymódosítást felkarolják. Háttéregyeztetések nélkül viszont szerinte ugyanarra a sorsra jutna, mint a többi kezdeményezés, az ő 6 százalékuk pedig a törvénymódosításhoz nyilván nem elég.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az USR-PLUS és PNL támogatásáért cserébe az RMDSZ-nek is nyújtania is kellene-e valamit, a képviselő úgy vélte, nem hiszi, hogy minden ilyen jellegű támogatásnak ára kellene legyen. Egyszerűen meg kellene értsék azt, hogy ez a helyzet nem vezet sehová, ez csak a kedélyeket korbácsolja minden márciusban Székelyföldön, ami nem használ a békés együttélésnek.

„Nem hiszem, hogy különösebb árat fognak a szavazatukért cserébe kérni, de érzem én is, hogy kényes kérdés a zászlótörvény módosítása és bármikor, ha megjelenik egy ehhez hasonló törvénytervezet, akkor mintha hátulról láthatatlan erők megnyomnának egy gombot, és elindulna egy nagyon hangos ellenkezés, pártszínektől függetlenül. Úgyhogy ez nem egy egyértelmű történet, annak ellenére, hogy a kormánykoalíció tagjai vagyunk, mert eddig minden ehhez hasonló kezdeményezés arra a sorsra jutott, hogy ezek a különböző kritikus hangok nagyon hamar felerősödtek és gyakorlatilag nem mentek át az ilyen jellegű módosítások és kezdeményezések, mert győzött a demagóg nacionalizmus. Ezért kell most is nagyon körültekintően eljárnunk ebben a kérdésben, de tény, hogy szükség van a törvény egyértelműsítésére”

Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldalForrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldal


Mit tehet Kovászna megye magyar prefektusa?

Ráduly Istvánt, Uzon község jelenlegi RMDSZ-es polgármesterét javasolta az RMDSZ Háromszék prefektusának, bár még kinevezése várat magára, a polgármestert és a képviselőt is megkérdeztük, hogy törvénymódosítás ide vagy oda mire, számíthatnak a magyar prefektustól a polgármesterek.

Miklós Zoltán erre vonatkozó kérdésünkre kitérő választ adott, azt mondta, hogy ő nem tudja megítélni, hogy amennyiben a törvény a jelen formájában marad, akkor Ráduly hogyan fog eljárni. Hozzátette viszont, hogy nem gondolja, hogy büntetést fog kiszabni, mert a törvényes előírás többféleképpen értelmezhető. Arra viszont a képviselő számít, hogy a piros-fehér-zöld szívek és kokárdák esetében biztosan nem ró ki majd büntetést, mert az erre vonatkozó bírság szerinte mindenképp túlkapás volt.

Ráduly István szintén úgy vélte, a törvény jelenleg többféleképpen is értelmezhető és vitatható is, a megoldást pedig ő is a jogszabály módosításában látja, ami lehetővé tenné a nemzeti kisebbségek számára, hogy ünnepeik során használhatják szimbólumaikat, ezen belül pedig a magyar zászlót is.

„Jelen pillanatban elmondjuk, hogy nem a zászlót, nem a lobogót tűztük ki, hanem egy olyan jelképet, amely hasonlít a zászlóhoz, piros-fehér-zöld háromsávú szimbólum. Ugyanakkor világosan le van írva, hogy más ország zászlaja – ez esetben pont Magyarország zászlaja mellé – címerrel vagy címer nélkül, teljesen mindegy –, román zászlót kell kitűzni” – mondta a polgármester. Hozzátette, nem kimagyarázni kell, hogy zászló vagy sem, hanem a rosszindulatú értelmezés elkerülése érdekében jogszabály-módosításra van szükség. Állítása szerint, amennyiben kinevezik, gondolatmenetén prefektusként sem fog változtatni, de annyit tud csak tenni, hogy az RMDSZ parlamenti képviseletét felkéri arra, hogy ezt a módosítást valamilyen módon harcolják ki.

Arra a kérdésünkre, hogy törvénymódosítás hiányában ki kell-e majd szabnia a büntetést, a háromszéki prefektúra élére javasolt polgármester azt válaszolta, erről egyelőre nem nyilatkozik. „Addig még sok baj van, van még 12 hónap és egyelőre polgármester vagyok, nem pedig prefektus” – tette hozzá. Hangsúlyozta, a kérdést szerinte össze kell vetni más országok irányelveivel is, mert nem csak román, hanem az Európai Unió állampolgári is vagyunk és az unión belül pedig számos kisebbség él.

Forrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldalForrás: Sepsiszentgyörgy önkormányzata Facebook-oldal


A székely polgármesternek B terve is van

Ráduly abba is beavatott, hogy jogászként tanulmányozta a közigazgatási kódex azon fejezetét, ami a prefektusokról és alprefektusokról rendelkezik, amiből olvasata szerint kitűnik az is, hogy a prefektus felel azért, hogy ne legyen a megyén belül társadalmi nyomás vagy nézeteltérés.

Amikor viszont az alprefektus megbüntet egy polgármestert, mert nemzeti ünnepén a kisebbség szimbólumait használta, az csak oda vezethet, hogy összeugrassza egymással a különböző nemzetiségűeket. Kérdésünkre, hogy ez egy "kiskaput" jelentene-e egy prefektus számára, hogy ne szabja ki a büntetést, Ráduly azt válaszolta, hogy ez nem kiskaput, hanem kötelességet jelent, hogy pont ellenkezőleg kellett volna eljárnia az alprefektusnak.

Ugyanakkor Uzon polgármestere szerint ezt meg lehetett volna előzni azzal is, ha a prefektúra és az önkormányzat tárgyal egymással, megbeszélhették volna ugyanis, hogy melyek az a jelképek, ami még belefér és mi az, ami túl megy azon a határon és büntetést von maga után.

„A zászló alakú, lobogó formájú piros-fehér-zöld jelkép az többféleképpen értelmezhető, de a szív alakú, a kokárda vagy más hasonló formájú jelképekre nincs jogszabály, amit a jogszabály nem tilt, azt nem kell betartani” – tette hozzá a polgármester.

Az EMSZ is módosítani szeretné a zászlótörvényt

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is módosítani szeretné a zászlótörvényt és a nyelvhasználati jogokat is szabályozó közigazgatási törvény – közölte az MTI.

Mezei János, az EMSZ társelnöke elmondta, a törvénymódosítási javaslatot az RMDSZ-szel és a többi nemzeti kisebbség parlamenti frakciójával is egyeztetik, és az a cél, hogy a tervezetet valamennyi érintett magáénak érezze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS