2021. július 24. szombatKinga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Résztámogatásban részesültek a magyar települések, mire költenék? És mennyi hiányzik hozzá?

szerk. 2021. április 07. 16:15, utolsó frissítés: 18:06

Rendeződött Vákár István és Alin Tișe viszonya Kolozs Megye Tanácsánál, a szükséges összeg helyett azonban még így is tízszer kevesebb összeget kaptak a megye magyarok lakta települései.


Mára már csak történelem, hogy Kolozs Megye Tanácsának elnöke azzal fenyegette meg az RMDSZ-t és egyben saját alelnökét, hogy amennyiben magyar prefektust neveznek ki a megye élére, a megyei tanácsban többségben lévő liberálisok eltávolítják az általuk tisztségbe segített RMDSZ-es alelnököt a posztról.

Azóta ugyanis bár már jóideje Tasnádi István Szilárd Kolozs megye prefektusa, Vákár István sem tisztségét, sem pedig aláírásjogát nem veszítette el. Szerinte azért, mert azóta alább hagyott a megyei tanácselnök „fellángolása”. Magyarázata szerint a jó kapcsolat nem romlott meg, csak a megyei tanácselnök valami nagyot akart mondani, ezzel reagálva arra, hogy a nemzeti liberálisok helyett az RMDSZ adhatta a prefektust (ugyanis a központi vezetés ezzel büntette az őt kritizáló helyi PNL-s vezetést – szerk. megj.).

A politikai szájkaraté után, úgy tűnik minden visszaállt a régi kerékvágásba. A megyei tanács képviselői pedig azóta a jövedelemadóból származó pénzösszegeket is kiosztották, amelyet a helyi önkormányzatok infrastrukturális beruházásokra és működési költségekre fordíthatnak.

Az összesen 27,1 millió lejes összegből Kolozs megye magyar lakta települései közel 9 milliót kaptak, ami a román településekhez képest nem kevés (a listán található 80 település közül 23 magyarok által lakott településről lévén szó).


Az RMDSZ-nek a szeptemberi önkormányzati választásokat követően 9 Kolozs megyei településen van polgármestere:

Forrás: RMDSZForrás: RMDSZViszont a teljes összeg egyharmadát jelentő költségvetési támogatás az önkormányzatok által szükségesnek tartott számhoz képest, még így is eltörpül.

Vákár elmondása szerint ugyanis annak ellenére, hogy mennyire nehéz volt megszerezni a 8 955 000-es összeget, a valóságban ennél legalább tízszer többet igényeltek volna a települések vezetői.

Például Tordaszentlászló közel tíz millió lejt kért volna, Kolozs Megye Tanácsa viszont „csak” 300 ezer lejt tudott biztosítani, ami harmincszor kevesebb a kért összegnél.

A különbséget éreztetve, Vákár becslései szerint, a városok által megkapott 445 ezer lej, ami a listán a legnagyobb költségvetési támogatásnak felel meg, kb. 1 km út aszfaltozására elég.

Vákár István Kolozs Megye Tanácsának alelnökeVákár István Kolozs Megye Tanácsának alelnöke


Mivel az alelnök „létfontosságúnak” tartja az infrastrukturális beruházásokat, adódik a kérdés, hogy akkor honnan jön ez a hatalmas különbség, amely nemcsak a magyar településeket érinti.

Az alelnök elismerte, hogy a kapott összeg egy községnek a beruházásaira sem elég, nemhogy egy városéra, ugyanakkor hozzátette, kisegíti azt.

A települések ilyenkor ugyanis összeírják az összes olyan beruházásokat, amelyeket fontosnak tartanak, de ezekre a megyei tanácstól csak részfinanszírozást kapnak. Ebből az összegből nem lehet egy község fejlesztését fenntartani, de a cél nem is ez, hanem hogy az önkormányzatok az összeírt beruházásokból kiválasszák a prioritásaikat és saját, illetve más forrásokból (pl. a román kormány támogatásával) megvalósítsák.

„Az a lényege ennek az összegnek, hogy serkentse a közösséget, a polgármestereket, hogy minél több forrást tudjanak elérni annak érdekében, hogy megvalósítsák a beruházásokat. Akár Európai Uniós alapokat is használjanak fel hozzá, amelyhez ebből az összegből elő tudják készíteni a projektet egy sikeres pályázáshoz” – mutatott rá az alelnök az EU-s pályázatok egyik fontos elemére, amelyet a megyében évek óta alkalmaznak.

Víz és szennyvízhálózat, templomjavítás, kultúrotthon, ravatalozó, iskolák, óvodák fejlesztése, járda és út javítása – ezekre kérték a támogatást a magyar települések pandémia alatt

Bár a kapott összeg közel sem fedi a valóságot, hisz általában csak a projekt részét képezi, azért még érdekes megnézni, hogy Kolozs megye magyar lakta települései (köztük olyanok is, amelyekről nem sokat hallani a médiában), milyen projektek kivitelezését tervezik a jövőben, nyilván egyéb forrásokat is felhasználva a megvalósításukra. Illetve, az érintettek így megvizsgálhatják, hogy mennyire egyezik a közösség és a településvezetés elképzelése a szükséges (rövid és hosszú távú) tervekről.

Ennek érdekében a Transindex kikérte azokat a listákat, amelyet a megyei tanács kapott a település vezetőitől. A listákon azonban a legfontosabb elemeket emeltük ki. Aki a teljes vagy a román települések listájára is kíváncsi, az itt böngészhet.

Az öt város, amely a legnagyobbnak számító 445 ezer lejes támogatást kapta

- Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) 11 458 469 lejt igényelt, ebből az összegből tervei között szerepel a Pinokkió Óvoda felújítása, a videó megfigyelő rendszer bővítése, rekreációs kulturális komplexum berendezése, zöldterület létesítése a Șarât 1 kerületben, a közvilágítás bővítése és korszerűsítése, utcák, kertek korszerűsítése, a Troiţa park és a Mihai Adam Stadion rehabilitációja.

- Dés (Dej) 3 400 000 lejt kért volna, az integrált hulladékkezelő központ társfinanszírozására, illetve földvásárlásokra.

- Szamosújvár (Gherla) 10 200 000 lejből szeretett volna utcákat és utakat korszerűsíteni, illetve megépíteni a rohammentő-szolgálatotó alegységét.

- Torda (Turda) 9 és fél millióból halottasházat építene, utcákat rehabilitálna, illetve folyamatban lévő projekteket finanszírozna vele.

- Bánffyhunyad (Huedin) 1 100 000-ből teniszpályára költene, aszfaltozna és utakat rehabilitálna. (A Kolozs megyei RMDSZ közleménye szerint azonban ezt a pénzt Vlădeasa Szaklíceum modernizálása, térfigyelő kamerák felszerelése is költenék, ami nem szerepel a listán, de ez nem kizáró jellegű – szerk. megj.)

Kolozs (Cojocna) 367 ezer lejes támogatást kapott az igényelt 1 725 ezerből, amellyel például víz és csatornaházat bővítene, utakat aszfaltozna és utcákat macskakövezne le, nonprofit tevékenységeket támogatna, illetve az iskola felszerelését bővítenék.

Tíz község kapott 360 ezer lejt

- Kisbács (Baciu) 3 300 000-ból utcákat korszerűsítene (európai alapokat is bevonva), megemlíti még a szennyvízhálózat finanszírozását (külön tételként feltüntetve a szennyvízcsatorna megvalósíthatósági tanulmányát), a vidéki utcák aszfaltozását, hidak rehabilitációját és a meder tartófallal történő megerősítését. Saját finanszírozásból kápolnát, futballpályát is építenének, illetve a közvilágítást is bővítenék.

- Szászfenes (Florești) 14 400 000 lejből iskolát építene, járdákat hosszabbítana meg és utakat javítana, 360 ezerből később náluk is kiderül mit szeretnének elkezdeni ezekből.

- Erdőfelek (Feleacu) 3 368 650-ből játszóteret, aszfaltozást, az iskola és városháza felújítását tervezte.

- Egeres (Aghireș) 1 180 000-ból a földgázhálózat megvalósíthatósági tanulmánya mellett többek között a vízhálózat, csatornahálózat, közvilágítás bővítésére és a ravatalozóra költötte volna ezt az összeget.

- Magyargorbó (Gârbău) 3 251 516-ból a művelődési házat szeretné felújítani és bővíteni, ravatalozó kápolnát építene, illetve az utcai világítás és a járdákra fordítaná még az összeget.

- Tordatúr (Tureni) 1 684 538 egy részét szintén a művelődési házra fordítaná, illetve iskolára, közvilágításra, közúti karbantartásra, víz- és szennyvízinfrastruktúra és integrált hulladékgazdálkodási rendszer támogatására szeretné fordítani a támogatást.

- Bonchida (Bonțida) 4 142 870-ból (társ)finanszírozná az integrált hulladékgazdálkodási és vízellátó rendszert, támogatná az óvodát, az utcák korszerűsítését és fejlesztését, kápolnát építene.

- Magyarkapus (Căpușu Mare) 820 ezerből szintén támogatná a hulladéktároló megépítését és a vízhálózat fejlesztését.

- Ördöngösfüzes (Fizeșu Gherlii) 3 600 000 lejt kért a kulturális otthon korszerűsítésére, a szennyvíz- csatornarendszerre, aszfaltozásra.

- Gyalu (Gilău) 18 782 050 lejből óvodát építene, a közúti infrastruktúrát korszerűsítené, kápolnát építene, a földgázhálózatot, a világítást és a csatornahálózatot bővítené.

Hét község kapott 300 ezer lejt

- Buza 7 693 106-ból a közúti infrastruktúra korszerűsítése mellett a gimnáziumot, a közösségi központot támogatná és aszfaltozna, finanszírozná az ivóvízhálózat és hőerőmű projektjét, raktárhelyiséget és csatornahálózatot javítana és személyi asszisztenseket fizetne ki.

- Tordaszentlászló (Săvădisla) 9 784 309-ból finanszírozná a közegészségügyi szolgáltatásokat, a víz- és szennyvízinfrastruktúrát, az utak korszerűsítését, illetve oktatási egységeket.

- Magyarszovát (Suatu) 7 030 000-ből támogatná a gáz bevezetését, iskolai ösztöndíjakat, ravatalozó kápolnát építene, utcákat aszfaltozna, csatornázna.

- Körösfő (Izvoru Crișului) 2 751 100-ból többek között járda korszerűsítés, a földgázellátás, egészségügyi egységek létrehozása, strand és kerékpárút társfinanszírozása a Kós Károly általános iskola felújítása, híd felújítása, kápolna építése,

- Tordaszentmihály (Mihai Viteazu) 3 100 000-ból az integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektjét, az aszfaltok aszfaltozására költenék.

- Várfalva (Moldovenești) 800 ezerből a személyzeti költségeket, oktatási intézmények és kulturális otthonokat finanszíroznák.

- Bálványosváralja (Unguraș) 1 800 000 kért utak korszerűsítésére és javítására, személyzeti költségek finanszírozására, csatornahálózatok és szennyvíztisztító telepek építésére.

Ugyanakkor Szék (Sic) ezekhez a községekhez képest 5 ezer lejjel kapott kevesebbet (295 ezer lejt). Ők 4 800 000 kértek uszoda és fitneszterem építésére, a városháza irodáinak javítására és felszerelése érdekében, illetve működési költségekre.

Érdekes megjegyezni, hogy kevés helyen jelenik meg a járványhelyzet idején egészségügyi rendszerrel kapcsolatos beruházás, illetve több helyen a megye integrált hulladékkezelő központjának lennének társfinanszírozói ebből a csekély összegből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS