2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamis dokumentumok vagy belső ellenség? Megvádolták az RMDSZ mezőgazdasági államtitkárát

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. április 08. 15:32, utolsó frissítés: 15:38

Közirathamisítással vádolja a mezőgazdasági minisztérium RMDSZ-es államtitkárát egy román újság, az államtitkár szerint belső rosszindulatú megmozdulásról van szó.


Vastag félretájékoztatás van abban a román nyelvű cikkben, amely az Investigatoria portálon megjelent. A lap arra alapozza a vádjait, hogy Barabási Antal Szabolcs államtitkár magyarországi látogatását indokló hivatalos meghívóban szerepel. Azaz a látogatásra hívó és az azt elfogadó dokumentumokban teljesen más okok vannak felsorolva, mint ami a laphoz kiszivárogtatott magyar nyelvű meghívóban szerepel.

Nagy István magyarországi agrárminiszter az RMDSZ-es államtitkárt a székelyföldi falugazdász hálózat tapasztalatainak értékelése; a Maros megyei gazdák helyzetének értékelése, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Maros Szervezet programjainak ismertetése; a „Maros-termék Védjegy” bemutatása; illetve a jövőbeni együttműködési lehetőségek megvitatása miatt hívta meg március 9-re Budapestre.

Forrás: investigatoriaForrás: investigatoria


Addig a hivatalos dokumentumban, amelyet Adrian Oros mezőgazdasági miniszter küldött Bogdan Aurescu külügyminiszternek Barabási látogatásáról az szerepel, hogy Románia és Magyarország 2020-as mezőgazdasági fejlődéséről fognak beszélni, beleértve a koronavírus járvány alatt meghozott intézkedéseket is az európai alapok lehívásának megkönnyítése érdekében. Hozzátéve, a megbeszélések középpontjában a román kormány és a magyar kormány által a világjárvány hatásai által súlyosan érintett termelőknek nyújtott támogatási intézkedések állnak majd.
Forrás: investigatoriaForrás: investigatoria


A magyar kormány hivatalos meghívójában szereplő okok közül tehát semmi sem szerepel a hivatalos dokumentumokban, amelyek Barabási útját igazolják. A lap szerint az Adrian Oros miniszter által aláírt dokumentum "bűncselekménynek", "közirathamisításnak" minősül. A külügyminiszter ugyanis nem értesült róla, és nem hagyta jóvá azt a megbeszélést abban a formában, ami a magyar nyelvű dokumentumban szerepelt.

Forrás: investigatoriaForrás: investigatoria


A lap állítása szerint ennek ellenére Barabási március 9-én "elutazott Magyarországra hamis okmányaival a román kormány nevében". Minisztériumi forrásokra hivatkozva pedig megjegyzik, hogy a találkozón részt vett a „székelyföldi magyar gazdaszövetség” néhány tagja is.

Az RMDSZ-es államtitkár még nem kívánta bővebben kommentálni a cikk állításait, de szerinte belső ellenség áll a háttérben

„Én sem, a minisztérium sem hibáztunk: ez egy belső rosszindulatú megmozdulás, semmi alapja nincs" – szögezte le a Transindex megkeresésére Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkára.

Barabási azonban egyelőre nem szerette volna bővebben kommentálni a történteket, mivel úgy érezte egyrészt, hogy annak kell magyarázkodnia, aki valamit rejteget, az ő állítása szerint pedig neki nem kell magyarázkodnia.

Ugyanakkor a feletteseivel konzultálva leghamarabb hétfőre ígérte, hogy érdemben reagál az ügyben. Mert szerinte hiába, hogy érintett a történetben, egyedül nem dönthet a további lépésekről, ha cáfolni szeretnének, akkor a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium beleegyezésére is szüksége van.

Érdeklődésünkre, hogy a megjelent sajtóanyag ügyében kívánnak-e jogi lépéseket is tenni, az államtitkár azt a válaszolta, be szeretné perelni, de nincs erre "türelme". Azt viszont biztosra veszi, hogy első fokon megnyerné a pert, mert tárgyi tévedések vannak a cikkben.

Annak ellenére ugyanis, hogy az újságírók minisztériumi forrásokra hivatkozva azt is kiderítette, hogy Nagy Istvánon és rajta kívül kik voltak ott a találkozón, az igazság az, hogy a március 9-i találkozó valójában elmaradt.

Nyitókép: agrolocal.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS