2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Majdnem Voiculescu fejébe kerül(t) a Foisor-ügy?

B. D. T. B. D. T. 2021. április 12. 19:25, utolsó frissítés: 19:25

Az új kórházbotrány kapcsán kialakult politikai nyilatkozatháborúban a bűnbakkeresés dominált, aztán visszavettek kicsit az egészségügyi miniszterre zúdított össztűzből.


Újabb törésvonalak éleződtek ki a kormánykoalícióban, miután a PNL egyes vezetői újabb okot találtak a Foisor-kórház botrányos kiürítése kapcsán, hogy Vlad Voiculescu USR-s egészségügyi miniszter távozását követeljék. Bár délutánra a hangulat kissé csillapodott, és Ludovic Orban PNL-elnök nyilvánosan is azt hangoztatta, Voiculescu maradása kizárólag az USR-PLUS döntése. Ám hozzátette: "a PNL aggodalommal nézi, ahogyan az egészségügyi minisztérium kezelve van".

Nagyon sok probléma volt a minisztériumban, amelyek esetében objektív és kiterjedt elemzésre van szükség, és amennyiben a helyzet nem javul, ennek következménye lehet a miniszter személyének leváltása is - mondta még. Raed Arafat esetleges leváltásáról azt mondta, minden közalkalmazott aktivitását ki kell értékelni, függetlenül attól, hogy miniszter, államtitkár vagy más funkciót tölt be.

Mi történt?


- Pénteken késő este kapkodva és szervezetlenül evakuálták a bukaresti Foişor ortopédiai klinika betegeit, hogy a kórházat COVID-egységgé alakítsák át; voltak betegek, akiket a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - szállították el;- Florin Citu kormányfő lemondásokat emlegetett;

- Voiculescu védekezésképpen elmondta, a Foisor kórház nem a minisztérium alá tartozik, nem tudtak közbelépni, és hogy szerinte főleg a kórházmenedzser miatt alakult ki a helyzet;

- Lucian Bode belügyminiszter is megerősíti, az elszállítás módjára vonatkozó döntést nem az egészségügyi minisztériumban hozták meg, mint ahogy a belügyminisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságában (DSU) sem.

Eközben a PNL vezetőtanácsának mai délelőtti ülésén - a szintén mára összehívott koalíciós kormányülés előtt - és a hétvégén több liberális politikus Voiculescu lemondását/leváltását követelte. Az USR eközben összezárt az egészségügyi miniszter körül, és nyilvánosan támogatásukról biztosították mandátuma folytatásában.

A kormánykoalíciós ülésen végül lecsendesítették a Voiculescu elleni liberális hangokat, állítólag még maga Klaus Johannis államelnök is üzent az elégedetlenkedőknek, hogy most Románia politikai stabilitása fontosabb, és nincs itt az ideje annak, hogy konfliktus legyen a koalíciós partnerek között. Az ülés előtt Dan Barna USR-pártelnök azt nyilatkozta, az ügy nem fog a lemondatásig fajulni, és hogy az ilyen koalíción belüli ügyek megoldása egyedül a párbeszéd lehet.

A kormánykoalíció "megy tovább", és Vlad Voiculescu miniszter továbbra is az egészségügyi tárca élén marad, jelentette ki a kormányülés után a parlamentben az USR PLUS szövetség társelnöke. Mint fogalmazott, a kormánykoalíció elhivatottan dolgozik a kormányprogram célkitűzéseinek megvalósításain, és megmarad jelenlegi összetétele. "Vlad Voiculescu továbbra is az egészségügyi minisztérium élén marad, egy pillanatig sem került szóba a koalíción belül, hogy menesztenénk őt vagy hogy lemondana" - szögezte le Dan Barna.

A HotNews.ro forrásai szerint a PNL vezetőtanácsi ülésén Ben Oni Ardelean alelnök volt az, aki kérte, tegyenek lépéseket Vlad Voiculescu ellen, ám maga Ludovic Orban állította le, mondván, a koalíció stabilitása fontosabb, és hogy Voiculescu miniszteri posztban maradásáért a politikai felelősséget kizárólag az USR-PLUS vállalja. Ardelean mellett a liberális vezetők közül még Marian Petrache szólalt föl, aki szerint a Voiculescu által halmozott hibák igenis a PNL-t is a mélybe ránthatják, és ennek megfelelően kellene döntést hozni.

Korábban Rares Bogdan PNL-alelnök is élesen és nyíltan bírálta Vlad Voiculescut és Raed Arafatot a Foisor kórház kiürítése körül kialakult botrány miatt; egy egész országot sokkolt, ahogyan éjjel 5 fokban egy szál pokróccal betakart betegeket evakuáltak - szögezte le. Mint mondta, magyarázatokat vár arra, hogyan alakulhatott ki egy ilyen helyzet, és erre nyilvánosan kell felelnie Cristian Stoica kórházmenedzsernek, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszternek, Andreea Moldovan államtitkárnak, Nicușor Dan bukaresti főpolgármesternek és Raed Arafat államtitkárnak is. Ugyanakkor leszögezte, bármilyen leváltás a kormányfő hatáskörébe tartozik, aki élvezi a teljes PNL támogatását és az államelnökét is. Bogdan még azt is felrótta Vlad Voiculescunak, hogy "Románia legfrissebb kori történelmében" precedens nélküli módon egy időben tartott sajtótájékoztatót a kormányfővel.

A hétfő reggeli és délelőtti nyilatkozatcunamiból a PSD sem maradhatott ki. Marcel Ciolacu pártelnök bejelentette, a Szociáldemokrata Párt hétfőn újabb egyszerű indítványt nyújt be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen. A PSD már egyszer próbálkozott hasonlóval, amikor Voiculescu még csak másfél hónapja volt miniszter, ám az az indítvány elbukott a képviselőházban. Ciolacu "a helyzet súlyosságára való tekintettel" kérik a képviselőház házbizottságát, hogy a beadványról még ezen a héten ejtsék meg a szavazást.

"Vlad Voiculescu a hibás mindenért, ami a pandémia kezelése során történt. Nem végeznek teszteket, abbahagyták az iskolai teszteléseket, Románia világszinten a tizedik helyre került az elhalálozások szempontjából. Lehet, hogy Cîţu miniszterelnök úr azt óhajtja, hogy világelsők legyünk, csak ez szolgálhat magyarázattal Vlad Voiculescu miniszter úr tisztségben tartására, akinek a mentegetőzése egyszerűen szánalmas. Kiállni és azt nyilatkozni, hogy boldogok voltak azok az emberek, akiket éjnek idején költöztettek ki a Foişor kórházból, ez egyszerűen azt bizonyítja, hogy Vlad Voiculescu úrnak üres a lelke is, a feje is" - jelentette ki az ellenzéki párt vezetője.

Ciolacu hozzátette: Vlad Voiculescut az USR-PLUS szövetség kellene hogy leváltsa az egészségügyi tárca éléről. "Ezekben a napokban több PNL-s vezető is kérte Vlad Voiculescu lemondását. Kíváncsian várjuk, hogy csak a nyilvános megszólalásaikban kérik-e ezt, a parlamenti szavazáson pedig már nem fogják adni a voksukat az általuk is kifogásolt miniszter elleni egyszerű indítványra? Lássuk, a kisebbségek csoportja továbbra is támogatni fog egy ekkora szélhámost az egészségügyi minisztérium élén? És nem utolsó sorban látni szeretném az RMDSZ-frakció hozzáállását, élén Kelemen Hunor kormányfőhelyettes úrral, vajon továbbra is támogat egy ilyen embert az egészségügyi minisztérium élén? Úgy gondolom, hogy Cioloş úrnak és Barna úrnak kell visszahívnia Vlad Voiculescut az egészségügyi tárca vezetéséből" - mondta Ciolacu.

Kicsit vissza a Foisorra: a kórházmenedzser a G4media szerint jó szakember, de...

Az össztűz alá került Vlad Voiculescu szerint a kórházban megengedhetetlenül sokat késlekedtek a betegek áthelyezésével és a menedzser jóváhagyásával, és rámutatott, a minisztérium nem tud egy polgármesteri hivatal vagy egy megyei tanács alá tartozó kórházmenedzser feje fölött cselekedni. A G4media utánanézett, kicsoda Ioan Cristian Stoica? Egy kivételesen jó ortopéd sebész, szakorvos, aki ugyanakkor menedzserként "az állami kórházat úgy kezeli, mintha a saját birtoka lenne" - állítják források. Tavaly még egyszer szerepelt a sajtóban olyan kontextusban, hogy amikor az akkori miniszter felszólította a járvány kezdetén a kórházakat, hogy a nem életmentő műtéteket halasszák el, ő akkor is folytatta beprogramált ortopédiai műtétjeit. Akkor valóban nem voltak még telítve a kórházak koronavírusos betegekkel, ám most országszerte elfogytak a helyek az intenzív terápiás részlegeken.

A mostani ügyben kulcsszerepe lehetett, hiszen állítólag már 3 hete imminens a Foisor COVID-intézménnyé alakítása, de kórházmenedzserként mindeddig hallani sem akart róla, a szakemberek és felszerelések hiányára hivatkozva; ugyanakkor ebben a kórházban 20 szabad hely volt az intenzív terápiás részlegen, miközben Bukarestben és környékén már rég elfogytak a helyek, ezért muszáj volt ezt a döntést mégis meghozni. A kórházmenedzser azonban a betegek áthelyezését péntek estig késleltette, akkor történt a közvéleményt felháborító evakuálás.

Gyűrűzik az oltóközpontok átláthatóságát célzó adatbotrány is

Nemcsak a bukaresti ortopéd kórház COVID-intézménnyé alakításának elkapkodása a téma a két nagyobbik koalíciós párt közti konfliktusban, hanem tovább gyűrűzött az oltásközpontok adatbázisának nyilvánosságra hozatala körüli botrány is.

Pénteken ugyanis a kormányfő ellenőrző testülete in rem eljárást kezdeményezett a főügyészségen azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi minisztérium jelszavával "valakik" megfelelő jogi keret és engedélyek nélkül beléptek az Országos Elektronikus Oltási Regiszterbe (Registrului Electronic Național de Vaccinări - RENV).

Mint arról beszámoltunk, az átláthatóság jegyében márciusban Voiculescu és csapata többek között nyilvánosságra hozta az oltáskampány addigi – oltóközpontokra lebontott – számsorait, amiből aztán kiderült, hogy a hivatalos oltáskampánnyal párhuzamosan zajlik egy nagyszabású, "soron kívüli" személyeket célzó oltáskampány is, és hogy kvázi négyszer annyi oltóközpont működik az országban, mint amennyit a hivatalos, a kormány által működtetett #RoVaccinare oldalon feltüntetnek. Már akkor a kormány részéről igyekeztek úgy beállítani az ügyet, hogy kvázi adatvédelmi okokból problémás Voiculescuék akciója.

Az adatbevitellel Ștefan Voinea, Voiculescu tiszteletbeli tanácsadója foglalkozott a tárcavezető megbízásából, és e minőségében korlátozott jogosultságokkal rendelkező fiókon keresztül - „monitorizare_minister” néven - férhetett hozzá az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartáshoz. Ám nem volt hozzáférése személyes adatokhoz.

A kormányfő ellenőrző testülete pénteken közleményt adott ki az in rem feljelentés kapcsán. Mint írják, az egészségügyi minisztérium négy személyt nevezett meg, akiknek hozzáférésük volt ezekhez az adatokhoz, ám a kormányfő ellenőrző testülete szerint nem létezett egy erre felhatalmazást adó, a felelősségeket és jogköröket, vagy a hozzáférés időtartamát meghatározó irat, amely alapján eljártak. Ez a hiányos jogi keret egy tiszteletbeli tanácsadó esetében összeférhetetlenségi és érdekkonfliktusi helyzetekhez vezethet - idézi a G4media a közleményt. Ellenőrzésük során ugyanis megállapították, hogy a szóban forgó „monitorizare_minister” kontóval egy németországi IP-címről próbált valaki belépni március 7-én, márpedig a platformhoz csak romániai IP-címekről lehet csatlakozni.

Ez így elég rosszul hangzik első olvasásra, ám a G4media emlékeztet: Ștefan Voinea még márciusban nyilvánosságra hozta, hogy a szóban forgó időszakban hétvégén is dolgozott, és éppen úton volt, ezért egy fix IP-címet (egy VPN-t) adott meg, hogy azon keresztül tudjon hozzáférni a platformhoz. Nem árulta el senkinek a jelszót, és feltörni se próbálta senki a site-ot - csupán annyi történt, hogy a VPN-en keresztül történő csatlakozási kísérletét blokkolta a rendszer.

Az USR-PLUS az in rem feljelentés hírére még pénteken bejelentette, pártszövetségük megerősíti Vlad Voiculescu és az általa "a közegészségügyi rendszer reformjáért és átláthatóságáért vívott harc" támogatását, és kérik, hogy a kormányfő ellenőrző testülete hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amely alapján az ügyészségi feljelentés megtörtént - írja a Hotnews.

Tény, hogy mandátuma kezdete óta, Voiculescu működését folyamatosan megkérdőjelezi nemcsak az ellenzék, hanem a liberális partnerek is. Először a diplomája körüli inszinuálásoktól volt hangos a sajtó, majd februárban bekövetkezett a második nagy kórháztűz a járvány kezdete óta, ezúttal a bukaresti Matei Balș Intézetben, végül pedig az oltóközpontok adatainak nyilvánosságra hozatala következett. A Foișor-ügy már csak hab a tortán. Kérdés, hogy hány ilyen cunamit bír ki Vlad Voiculescu, akit - legalábbis az USR-s politikust támogatók szerint - azért támadnak, mert meg akarja reformálni az átláthatatlan és korrupt romániai egészségügyi rendszert.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS