2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ ismét nekigyürkőzött, hogy megmentse a bírókat a DNA-tól

B.K. 2021. április 16. 19:34, utolsó frissítés: 19:34

Sőt, a szövetség már a DIICOT-ra sem bízna semmit a bírókkal és az ügyészekkel kapcsolatban.


Újabb fordulathoz értünk a bírókat és ügyészeket vizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) körüli hercehurcában. Császár Károly, az RMDSZ szenátora ugyanis indítványozta, hogy a bírók és ügyészek korrupciós ügyeiben ne a DNA, és a szervezettbűnözés-gyanús ügyeiben pedig ne a DIICOT járjon el. Hanem a Legfőbb Ügyészség nyomozati osztálya – miután ehhez az osztályhoz átveszik a SIIJ jelenlegi munkatársait.

Ezt akár úgy is felfoghatjuk, hogy egy SIIJ 2.0 alakul a Legfőbb Ügyészség keretében. Császár indítványa azért számít meglepőnek, mivel úgy tűnt, hogy a kormánypártok – hosszas civakodást követően – végre magállapodásra jutottak a SIIJ, illetve a speciális ügyészségnél levő dossziék sorsa kapcsán.

A SIIJ megszüntetéséről március végén döntött a képviselőház. Az alsóház határozata értelmében a SIIJ-nél levő dossziék visszakerültek volna más ügyészségekhez, a korrupciós ügyek a DNA-hoz, a szervezettbűnözés-gyanús ügyek a DIICOT-hoz, a többi ügy pedig más illetékes ügyészségekhez. Azonban csakis akkor lehetett volna bíróság elé idézni a bírákat és az ügyészeket, ha ezt előzetesen jóváhagyja a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM).

Az RMDSZ azonban ezzel nem elégedett meg. A szövetség egyébként a mérleg nyelvének szerepét játszhatja ebben a döntésben, hiszen nélküle nagy valószínűséggel nem sikerül többséget szerezni a parlamentben a SIIJ felszámolását célzó tervezetnek. Az RMDSZ-nek pedig, amint azt már megírtuk, meggyőződése, hogy a DNA visszaéléseket követ el, ezért azt akarja, hogy ne járhasson el a bírókkal és az ügyészekkel szemben.

Hogy a DIICOT mikor és miért került fel a fekete listára, nem sikerült megtudnunk, Császár Károlyt ugyanis nem sikerült elérnünk telefonon. A SIIJ megszüntetése egyébként szerepel a kormányprogramban, illetve elvárásként már több európai jogi szervezet részéről is megfogalmazódott.

Ha esetleg az olvasó számára nehezen követhetőnek tűnik ez az ügy, ne csodálkozzon. A szakmai szervezetek vezetői sem igazán boldogultak. Bár a képviselőházi vitákra meghívták őket, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Corina Corbu, illetve a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke, Bogdan Mateescu félóra után kivonultak, mert szerintük „átpolitizált a vita”. „Úgy érzem, hogy itt az én véleményem nem számít. Az információkhoz nem engedtek hozzáférni, csak a tervezetet tolták elém” – mondta Corbu.

Hogy igazuk volt-e az elnököknek, azzal kapcsolatban egy kis videót tudunk ajánlani. Ami egy kis ízelítőt ad arról, hogy milyen ordenáré cirkusz alakult ki a tervezet kapcsán a parlamentben:Gabriela Scutea Legfőbb Főügyész egyébként a SIIJ felszámolása mellett foglalt állást, rámutatva, hogy sérül az állampolgárok igazságszolgáltatáshoz való joga. A SIIJ keretében ugyanis 20 ügyészi posztot hagytak jóvá, ebből 12 van betöltve, ennek a 12 ügyésznek pedig kb. 6 ezer dosszié szakadt a nyakába. Tehát nem csoda, ha lassan haladnak a munkával.

A Transindex megkeresésére Dr. Fábián Gyula, a BBTE docense, volt ügyész kifejtette: maga is úgy véli, hogy a DNA részéről voltak visszaélések. „Bár fonák volt a kontextus, amiben létrehozták (Liviu Dragnea azóta börtönbe került volt PSD-elnök és köre kezdeményezte - a szerk. megj.), a SIIJ megalakulásával megszűnt a nyomás a bírákon és az ügyészeken, és egy objektív ellenőrző fórum alakult. A DNA által elkövetett visszaéléseket a bírók tudják korrigálni, épp ezért jelent problémát az, ha a DNA ügyészei bírókat vizsgálhatnak és nyomást gyakorolhatnak rájuk” – fejtette ki Fábián.

Aki szerint az is probléma, hogy a DNA-nál bármely fokozatú ügyész dolgozhat, aki megfelel az állásinterjún, így előfordulhat olyan eset, hogy alacsonyabb fokozatú ügyészek magas rangú bírók ellen folytatnak eljárást.

„Járható útnak” nevezte továbbá a docens azt az eljárást, hogy a Legfőbb Ügyészség nyomozási osztálya végezze ezt a feladatot, és ide kerüljenek át a folyamatban levő ügyek, mert ily módon biztosítva lenne, hogy a legmagasabb fokozattal rendelkező ügyészek járjanak el a bírókhoz és ügyészekhez kapcsolódó törvénytelenségek ügyében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS