2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu hírhedt aranyköpései

szerk. 2004. december 21. 15:45, utolsó frissítés: 15:35

#b#Történelmi butaság#/b# az erdővisszaadás, a szovjetekkel jobban lehetett dolgozni, a kommunizmus " kegyetlen, népileg jobboldali rendszer volt" – példatár arról, mi mindent képes összehordani a volt Iasi megyei párttitkár.
Pénz- és vagyonkérdés

"Az utóbbi 150 év alatt" a korrupció jelensége hatással volt Romániára – jelentette ki február 11-én Iliescu, mivel annak ellenére, hogy Románia gazdasági növekedése az európai átlag fölött volt, a vagyonok törvénytelen utakon folytak el.


Az exelnök megemlítette, hogy a román irodalom "tele van úrfikkal, akik bőségben, szórakozva töltötték idejüket Párizsban és Bécsben. Ehhez hasonló vesztesek most is vannak közöttünk, és nem szabad megengedjük a tisztségviselőink között effajta mentalitás meghúzódását."Hosszabbítsák meg az államosított lakásokban élő bérlők kilakoltatásának határidejét, és építsenek számukra szociális lakásokat – ezt az ötletet támogatta február 27-én, egy televíziós műsorban Iliescu. Hozzátette, a legfőbb gond lakások biztosítása a jelenlegi bérlőknek, "mivel a tulajdonosok olyan béreket határoznak meg, amelyek meghaladják az emberek jövedelmét".


Nemzetbiztonság: "miért, az ért hozzá?"

Március 15-én Iliescu abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Rodica Stănoiu képes elnöki tanácsadói minőségében a nemzetbiztonság kérdésével foglalkozni. Stănoiut Condoleezza Rice-szal, az amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadójával hasonlította össze, aki jelenleg miniszter.

"Miért, az ért hozzá? Szóval Condoleezza Rice lehet az amerikai elnök tanácsadója nemzetbiztonsági kérdésekben és Rodica Stănoiu Romániában, egy nő Romániában nem lehet? Honnan ez az előítélet?" – kérdezte az elnök az újságíróktól.


Egy cseles hitelügylet


"Politikai szempontból" természetesnek tűnik, hogy az Országos Lakásügyi Hivatal (ANL) és a Nemzeti Befektetési Társaság (CNI) a CEC-től szerezzen hitelt – jelentette ki a volt elnök március 22-én.

"Politikai szempontból természetes, mert ha a CEC nem pénzeli, akkor ki?" – ez az elnök válasza arra a kérdésre, miszerint egy kormányhatározat révén az ANL és a CNI 6500 milliárdos hitelt vett fel a még mindig nem magánosított CEC-től. A bankárok szerint a szóbanforgó kölcsön súlyosan sérti a banktörvényt, emellett megfojtja a konkurenciát, növeli a zűrzavart a közszolgálati projektek körül.


"Jobboldali" kommunizmus

Az Egy rövid évszázad végének nagy sokkja. Ion Iliescuval Vladimir Tismăneanu beszélget című könyvet március 30-án mutatták be. Az eseményen az elnök új elmélettel rukkolt elő: a kommunizmus szélsőségesen jobboldali volt. Az elnök szerint a "20. század nagyon kemény volt – két világháború és eddig nem látott mértékű kegyetlenség, valamint fanatikus mozgalmak a fasizmus és kommunizmus nyomta rá bélyegét".

Az elnök szerint mindkét rendszer szélsőségesen jobboldali volt. A kommunizmusra utalva, az elnök kifejtette, egy kegyetlenségen alapuló rendszert nem nevezhetünk baloldalinak, mivel az egy népi rendszer.Béküljenek ki a sajtóbárók az alkalmazottaikkal

Az államfő április 16-i nyilatkozata szerint jobb lenne, ha a "gyalogos újságírók csapata" (az eredetiben obstea gazetaresca) összeforrottabb lenne, és megszűnne a "sajtóbárók" és a "sajtó dolgozó plebejusai" közötti elkülönülés.

"Üdvözlöm az újságírók közösségét. Szeretném, ha összeforrottabb lenne, és egységet alkotnának a román sajtó és kultúra érdekében" – nyilatkozta Iliescu a román sajtó 175. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Az ünnepség végén az elnök kifejtette, hogy "a sajtóban is, úgy mint a politikában léteznek bárók – nem szükségszerűen a szó sértő értelmében." A sajtóbárók "azok az emberek, akik domináns szerepet játszanak a sajtó életében: nagy sajtóorgánumok vezetői, akiknek jobb az anyagi helyzetük a többiekhez képest, azaz a sajtómunkásokhoz képest" – magyarázta az elnök.Piacgazdaság és nevelés a kommunizmus alatt

A piacgazdaságnak számos "erénye" van, de ugyanakkor "ádáz individualizmust táplál" amitől "az emberek vadállatokká válnak" – magyarázta április 30-án. Az államfő később pontosított, hogy ez az "ádáz individualizmus" a vagyongyűjtögetés vágyában nyilvánul meg.

Június másodikán Iliescu azt állította, hogy a kommunizmus alatt a politikai üldözöttek gyermekei is nyugodtan folytathatták tanulmányaikat. Az államfő a Szociáldemokrata Klub szervezte találkozón nyilatkozta, hogy "harcos szellemű kommunista" vasutascsaládban született, politikai nézetei miatt apját bezárták.

1940-ben Iliescunak megtiltották, hogy a líceumban vizsgázzon, mivel apja börtönben volt. "Ilyen még a kommunizmus ideje alatt sem történt. Tanulhattak, pedig tiltólistán levő családokból származtak" – tette hozzá Iliescu.


Az erdők visszaszolgáltatása – "történelmi ostobaság"

"Történelmi butaságnak" minősítette az erdők visszaszolgáltatását augusztus 25-én Iliescu, úgy becsülve, a törvényt módosítani kell, másféleképp kell szabályozni a kitermelést. Emellett büntetésekre is szükség van – egészen a visszaállamosításig visszamenően, ha az új tulajdonosok nem tartják be a jogszabályokat.


"Történelmi butaságot követtünk el a visszaszolgáltatással" – nyilatkozta ismételten, miután több árvízkárosult családot meglátogatott és meghallgatta a bákói Agăs község lakosainak panaszait.

Két nappal később, az Új Idők gyárban tett látogatásán kijelentette, hogy a "magánosítás sokak számára felszámolást is jelentett, a szó szoros és átvitt értelmében is, nem csak gazdaságilag, hanem szó szerint is."

Szeptember másodikán Iliescu azt nyilatkozta, hogy "természetesen tart össze" Oroszország Ukrajnával a Bâstroe csatorna építését illetően, "habár a szovjetekkel ezelőtt jobban lehetett dolgozni", de senkinek sincs igaza, aki illemszabályok áthágását támogatja.

forrás: BBC
fordította Zágoni Bálint

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS