2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Udvarhelynek független polgármestere lett, a POL-t meg nem hatja meg a veszteség

k. á. 2021. április 20. 10:40, utolsó frissítés: 15:07

Gálfi és a POL is elégedett. Az udvarhelyi polgármestert rövid időn belül két pártból is kirúgták, de ettől csak folyton jól jár.


Hónapokig úgy dolgoztak Székelyudvarhely városi tanácsosai és közhivatalnokai, hogy nem tudták, nem a Szabad Emberek Pártjának színeiben politizáló, hanem egy független polgármester irányítja őket- legalábbis ez a narratíva abban a történetben, melyet először az uh.ro portál vázolt fel.

Ebben azt írják, hogy Gálfi Árpád polgármestert már január közepén megfosztották párttagságától a Szabad Emberek Pártjában (POL). Nem ő mondott le, hiszen ez esetben elveszítette volna a polgármesteri székét is. Azonban nem ez történt, hanem közgyűlést tartott a POL, külön Gálfi ügyében, és kizárták a pártból.

Az UH-nak nyilatkozó Gálfi azt mondta, “vélhetően” azért rúgták ki, mert a decemberi parlamenti választások előtt az RMDSZ-re (azaz pontosabban az RMDSZ-EMNP-MPP) közös listájára való szavazásra buzdította a városlakókat. A vélhetően szó arról árulkodik, hogy mennyire komoly volt a kizárásos ügy, ha három hónap alatt a polgármester még egy indoklást sem kapott.

Gálfi azt is mondta, eleve kompromisszumos volt a POL színeiben való indulás, és aztán azért halasztották el három hónappal a bejelentést, hogy megvárják az új, lokális politikai formációnak, a Székelyudvarhelyért Pártnak a bejegyzését. Gálfi eleve ezzel szeretett volna indulni ugyanis a szeptemberi önkormányzati választásokon, miután kirúgták a Magyar Polgári Pártból (is), azonban Koszta Attila, volt MPP-s tanácsos megtámadta az újonnan bejegyzendő pártját a bíróságon. Ebben az ügyben csak nemrég született ítélet. Ezt követően pedig Gálfi be is jelentette, hogy közben kizárták a POL-ból.


Ezek szerint tehát Gálfinak még a városi tanács kétharmadát elfoglaló POL-os tanácsosai sem voltak beavatva a történetbe. A pikantéria pedig az, hogy a mandátum fennmaradó időszakában, azaz több mint három éven keresztül, egy POL-os csapat fogja támogatni a független polgármestert, hiszen őket nem lehetett kirúgni a POL-ból, mert ebben az esetben elveszítették volna mandátumukat.

De miért érte meg ez a POL-nak?

“Erős kifejezés, hogy kirúgtuk volna a pártból. Úgy mondanám, hogy a párt közgyűlésén döntés született arról, hogy Gálfi Árpád tevékenysége nem összeegyeztethető a Szabad Emberek pártjáéval” - válaszolta kérdésünkre Bajkó László, a párt Hargita megyei koordinátora, amikor arról érdeklődtünk, hogy milyen indokkal rúgták ki a polgármestert. Hozzátette: ez az összeegyeztethetetlenség arra vonatkozik, hogy az RMDSZ-nek kampányolt a polgármester. Bajkó azt mondja, lehet azon vitatkozni, ez probléma-e (főleg olyan kontextusban, hogy a POL nem is indult a parlamenti választáson - szerk.) de szerinte a Szabad Emberek Pártja elveihez nem méltó tevékenység.

Bajkó nem tartja problémának azt, hogy Gálfi eleve arra készült, hogy saját pártja legyen, és csak arra használta a POL-t, hogy tanácsosi listát állíthasson. “Mi már az önkormányzati választások előtt azt mondtuk, amennyiben valaki nem talál magának olyan pártot, amellyel szívesen indulna a választásokon, akkor segítünk neki. Technikai hátteret biztosítottunk, ugyanúgy ahogy Gyergyóhollóson, vagy a megyei listán Rákossy Botond számára” - mondja. Bajkó szerint nekik csupán az a fontos, hogy a helyiek csoportos érdeke, és a politikában való minél szélesebb nyilvánosságban való részvétele megszülethessen.

Bajkó amúgy nem tartja magánemberként bűnnek azt, hogy “magyar érdeket” védett a polgármester. “Azért érte meg őt támogatni, mert ezzel hozzásegítettünk egy közösséget, az udvarhelyit, hogy részt vehessenek a választásokon. Hogy jól tettük, azt az általuk szerzett kétharmad bizonyítja. Hiába románozták a Szabad Emberek Pártját, a választásokon jól látszott, a helyi közösség nem pártra szavaz, hanem emberekre, csoportokra. Ez a mi olvasatunkban egy hatalmas mérföldkő” - mondja.

Bajkó szerint az általuk nyújtott segítség nem a hatalom megtartásáról szólt, így szerinte nem releváns kérdés, mennyit is gyengül Hargita megyében a szervezet azzal, hogy egyetlen polgármesterüket elveszítik. Különben is, három évig még - technikailag - “szabad emberek” lesznek az udvarhelyi tanácsosok is.

Nincs már többé "román párt"

Az udvarhelyi választási tragikomédia tavaly azzal kezdődött, hogy Gálfi elveszítette a mögötte álló többséget, mikor kizárták a Magyar Polgári Pártból abban a nagy tisztogatási hullámban, amelyben Mezei János kvázi megszabadult az erős politikusoktól. Ekkor állt elő a polgármester a saját párt bejegyzésének az ötletével, Székelyudvarhelyért Párt néven, amit aztán volt párttársa azzal támadott a bíróságon, hogy autonómiapárti, és így alkotmányellenes.

A vicces-szomorú történet a kampányban tovább élesedett, hiszen egyszer csak megjelentek trikolór színű szórólapok, amelyben Gálfi-ellenes szavazásra buzdítottak ismeretlenek, aztán egyre többször hangzott el, hogy a POL egy “román párt”, és aki Gálfira szavaz, az a magyar érdekek ellen fogja tenni.

Az eredmények aztán sokkolták Gálfi ellenfeleit: mind az RMDSZ, de főleg az MPP hatalmas vereséget könyvelhetett el: "a POL" kétharmados többséggel nyerte meg e a választást.

Mára pedig tulajdonképpen az érdekházasság mindkét felének álma megvalósult: Gálfi független, és végre van saját helyi pártja, a POL pedig sikerkommunikálhat és lobogtathatja az elveit, hogy ők a decentralizáció élharcosai.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS