2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Merre fejlődjön Kolozsvár? A digitalizáció és az észszerű városfejlesztés volna a követendő út

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. április 28. 17:05, utolsó frissítés: 18:20

Sebesi Árpád városi tanácsossal beszélgettünk, aki elsősorban az urbanizációt és a digitális innovációs programokat szeretné támogatni.


Miután a bukaresti ítélőtábla jogerősen jóváhagyta az USR-PLUS fúzióját, változások egész sorára lehet számítani a párt, ezen belül pedig a helyi szervezetek életében.

Amíg az országos szervezeten belül a társelnökök párharca lesz igazán látványos, addig a helyi szervezeteken belül, mint a kolozsváriban is, az USR és a PLUS frakciók mérik össze erejüket és választanak közösen új elnökséget maguknak.

Kolozsváron nem hivatalos értesüléseink szerint a tisztújítás az elkövetkezendő hónapokban mindenképp meg fog történni, akár már májusban vagy júniusban. Az összeolvadást követő választás pedig azért is lesz figyelemre méltó,

mert – annak ellenére, hogy keveset hallani az erdélyi magyar sajtóban a helyi szervezet tevékenységéről – a kolozsvári USR-PLUS magyar elnökkel is rendelkezik: Iakob Attila személyében.Előfordulhat viszont, hogy a tisztújításon változások következnek be.


Bár a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) frakciói elsősorban a választásokra koncentrálnak manapság, az összeolvadás híre mellett az is újdonságnak számít, hogy magyar, fiatal önkormányzati képviselővel bővült a párt tanácsosainak sora. Ráadásul, mint a Transindex megtudta, Sebesi Árpád magyar ügyekben az RMDSZ-el való együttműködésre is nyitott. (Ami, a mindössze három tanácsosra és egy alpolgármesterre csökkent szövetség tagjainak, akár új lehetőségeket is nyújthat.)


Mivel foglalkozik a tisztújítás mellett az USR-PLUS Kolozsváron?

Sebesi Árpádnak azt követően adódott számára lehetőség a kolozsvári városi tanácsosi helyet elfoglalni, hogy az USR-PLUS korábbi PLUS-os tanácsosát, Sergiu Hossut kinevezték a miniszterelnöki kancellária élére.

A fiatal tanácsos szerint viszont ezzel az is: kérdésessé vált, hogy a PLUS ilyen szintű megerősödése nem-e fogja átrendezni a jelenlegi erőviszonyokat a helyi szervezeten belül. (A PLUS ugyanis már eleve 3 parlamenti képviselővel rendelkezett, Hossuval pedig még egy személyt tudhatnak a felső vezetésben.)

Sebesi, miután a kolozsvári műszaki egyetemen számítástechnikai és informatikából lediplomázott (2009) és tíz évig az IT-iparban dolgozott. Állítása szerint, a szakemberektől nemcsak a szakmát leste el ezalatt az idő alatt, hanem a digitalizációhoz szükséges lépéseket és irányelveket is, amit egyébként önkormányzati képviselőként is kamatoztatni fog. Hároméves mandátuma alatt ugyanis főleg két témára fog összpontosítani: a digitalizációra és az urbanizációra. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy ezáltal közvetetten elősegítheti a közlekedés megkönnyítését és a levegő minőségének javulását is.

Sebesi elmondása szerint olyan projekteket próbálnak beemelni a kolozsvári büdzsébe, mint az iskolák és óvodák fejlesztését, egy tanügyi központ/komplexum létrehozását, illetve több projektben foglalkoztak a hétköznapok – technológiai vívmányokkal való – megkönnyebbítésével (pl. a My Cluj applikáció továbbfejlesztésével, ahol a kolozsváriak elküldhetik a panaszaikat az városházának).

Egyik ilyen projekt, ami hamarosan megvalósításra kerül, a légszennyezéssel kapcsolatos, amit – legalábbis részben – sikerült elfogadtatni a városházával. Tervük szerint eredetileg 40-50 iskola környékére telepítettek volna mérőeszközöket, amellyel a légszennyezésre szeretnék felhívni a figyelmet (amihez nagyban hozzájárul az is, hogy a szülők külön autóval viszik iskolába a gyermekeket). A polgármester a mérőeszközöket egyelőre csak kísérleti projektként engedélyezte, mindössze öt intézmény esetében.

Hogyan tudja megtorpedózni az „ellenzék”, ha valami nem tetszik neki?

Ugyanakkor elmondása szerint, a liberálisok projektjei közül, amelyekkel nem értenek egyet, azokat a lakosok és a civilek figyelmeztetésével próbálják megakadályozni. Úgy vélte, ha átlátható kommunikációt folytatnak, az emberek könnyebben észreveszik a problémás helyzeteket, ha pedig ez megtörténik, akár nyomást is gyakorolhatnak a közvélemény véleményére érzékeny Emil Boc polgármesterre, aki emiatt meggondolhatja magát. (Erre egy példa a kolozsvári aquapark esete, amelyről a PNL a civilek nyomására mondott le.)

Közzétette: Sebesi Árpád – 2021. április 22., csütörtök


A fiatal önkormányzati képviselő – a digitalizáció mellett – a jövőben a városrendezési tervre is hangsúlyosan oda akar figyelni, hogy a városlakók ne akkor szembesüljenek a betonkoporsónak, hajóroncsnak vagy Emil Boc metrókocsijának csúfolt hotelhez hasonló projektekkel, amikor már késő. Sebesi szerint, ha rajtuk múlt volna, a Petőfi utcai hotel nem épülhetett volna meg. Ehhez viszont három évvel ezelőtt kellett volna lépjenek, amikor még az USR-PLUS nem volt jelen a tanácsban, lévén, hogy egy friss politikai alakulatról van szó.

Most azonban például a metróprojekt esetében a liberálisok a sótömb mellett úgy tűnik az USR-PLUS-ba is beleütközhetnek, akik Sebesi szerint figyelmesen követni fogják a projekt megvalósítását, és csak akkor támogatják, ha ez hosszú távon is fenntarthatónak bizonyul. (A közvélemény már megosztott a metróval kapcsolatban, sokan pedig nem is igazán hisznek Boc álmában. A valóságban viszont úgy tűnik, hogy a polgármesternek komoly szándéka van a projekt elindítására, inkább azt nem tudni, hogy úgy végzi-e majd, mint a szelektív hulladékgyűjtő, ami egyelőre se nem szelektív, se nem ökobarát – szerk. megj.)

Forrás: wikipédiaForrás: wikipédia


A tanácsos azonban úgy vélte, a metrónál egyelőre a lakosok érdekeit követik azzal, hogy Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési (PNRR) tervén keresztül lesz finanszírozva és „tunnel boring” módszerrel megvalósítva. Az USR-PLUS szerint ugyanis a város központját és negyedeit harmonikus és átgondolt építési folyamat kell jellemezze, mert enélkül az urbanizáció csak súlyosbítja a már meglévő problémákat. Azt szeretnék, ha a város arculata egy kiegyensúlyozott formát öltene és ne legyen helye építkezési túlkapásnak a városban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS