2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oltás- és tesztellenesek a szülők? A Magyar Szülők Szövetsége szerint igen, de csak azok, akiket ők ismernek

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. április 30. 20:09, utolsó frissítés: 2021. május 01. 09:26

Oltásellenes váddal illették a szülők szövetségét, miután azzal akart visszavágni a tanügyminiszternek, hogy állást foglalt oltás és tesztelés ügyében. Nem kellett volna.


Felháborodott a szülők és a kutatók egy része a Magyar Szülők Szövetségének „oltásellenes kutatása” miatt, amiről a szövetség azt állította, hogy a marosvásárhelyi Sapientia EMTE alkalmazott társadalomtudományok tanszék is hozzájárult. A felmérés azonban inkább mondható „áltudományosnak”, mint szakmailag megalapozottnak, sőt, adott ponton többet árt a magyar szülőknek, mint használ.

A kutatást eredetileg azért kezdeményezte a szövetség, mert a tanügyminiszter egyik ad hoc nyilatkozatában azt mondta: a szülők nyomást gyakorolnak rá, így kötelező lehet az oltás azok a pedagógusok számára, akik fizikai jelenléttel szeretnének az oktatásban részt venni. A kijelentés kapcsán a pedagógusok és a szülők is értetlenül álltak, hisz a tanárok az oltásról maguk szeretnének dönteni, a minisztériumi fórumokon a szülőket képviselő országos szervezet elnöke pedig cáfolta, hogy ők ilyet kértek volna a tanügytől.

A Magyar Szülők Szövetsége ekkor a tanügyminiszter nyilatkozatától egyenesen elhatárolódott, mert szerintük a tárcavezető hiába próbálja úgy feltüntetni, mintha a szülők szeretnék a pedagógusok oltását elérni, ők nem ismerik a gyerekes családok többségének véleményét, illetve nem helyes ha olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyben nem szakavatottak. Az oltási kérdésekben pedig mindenkinek magánvéleménye lehet, szervezetként viszont elsősorban az egészségügyi szakembereknek kellene döntenie arról, hogy milyen irányt kövessenek.

Jól indultak, de a ló túloldalára estek


A tanügyminiszter kijelentésének hatása az lett, hogy az országos szervezet mintájára, a magyar szülői szövetség is kérdőíves kutatásba fogott, bár lehet jobb lett volna, ha kihagyja.

Emiatt ugyanis – bár sikerült mindkét szervezetnek cáfolnia a miniszter kijelentését –, oltásellenességgel kezdték el vádolni őket, ugyanis az eredmény nyomán kijelentették, hogy azt fogják képviselni hivatalos fórumokon: nem akarják a pedagógusok és a gyerekek oltását, se a diákok tesztelését.

A könnyen félreérthető állásfoglalás mellett viszont ott van még az is, hogy a kutatás módszertani hibákkal is küzd. Ráadásul, ha az eredmény igaz is lenne a kutatásban résztvevő személyekre nézve, mivel nem reprezentatív, nem állítható, hogy a többségi véleményt tükrözi. Mégis azt a látszatot kelti, hogy a szülők elsöprő többsége így gondolkodik.

A történetet tovább bonyolítja az a részlet, amit már említettünk, azaz hogy a Sapientia EMTE tanszékét is bevonták ebbe a vizsgálatba, és ezzel még inkább a hitelesség látszatát erősítették.

És nemcsak az a gond, hogy elfelejtették jelezni, hogy nem reprezentatív a kutatás, hanem az is, hogy nem reprezentatív kutatást olyan esetben szoktak használni, amikor az alapsokaságot nem ismerik. Ebben az esetben azonban ezt nem lehet állítani.

De mi a legnagyobb baj a Magyar Szülők Szövetségének „összerittyentett” kutatásával?

Geambașu Réka szociológus a Transindex kérésére engedélyezte, hogy publicisztikáját teljes terjedelmében beágyazva közöljük. Ebben a kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy bármikor lehet olyan kutatást „rittyenteni”, amivel igazoljuk a halálbüntetés visszavezetését, egy kisebbség elleni kemény fellépést vagy a szegények súlyos megbüntetését. De vannak dolgok, amelyekben nem a közvélemény a kompetens. Ebben pedig a szociológusnak nem csak felelőssége, hanem vesztenivalója is van.

A „számfétist” tanítom. Beszélünk órán a hallgatókkal az éberségről és a tudatosságról, amivel fel kell vérteznünk...

Közzétette: Réka Geambașu – 2021. április 30., péntek


A kutatásban három kérdésre keresték a választ

A felmérést április 20. és 23. között végezték, összesen 6446 kérdőív összegzésével. A válaszadók többsége édesanya volt, csaknem fele a résztvevőknek vidéken, a másik fele pedig városban él. 16 megyéből érkeztek válaszok, a legtöbb Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyéből. Sajnos, az eredeti kérdéseket, a választható feleletvariánsokkal együtt, a szövetség elnöke utólag nem kívánta megosztani a sajtóval, és ezek már nem érhetők el, így csak a visszakövetkeztetés módszerét alkalmazva írjuk le, hogy melyek voltak a lehetséges kérdések (illetve az egyik kérdésről kaptunk egy képernyőmentést).

A lehetséges kérdések:
1. Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekeik oktatási intézményekben történő teszteléséhez a non-invazív, nyálból történő eljárással?
2. A szülők többsége szükségesnek tartja-e a pedagógusok oltását?
3. A szülők be szeretnék-e oltatni gyermekeiket?

👉❗Nos, a Magyar Szülők Szövetsége által elindított és lezárt kérdőív ezennel teljes kiértékelést nyert❗

👉Öszegzés:
...

Közzétette: Magyar Szülők Szövetsége – 2021. április 29., csütörtök


A rossz kérdésre rossz válasz érkezik, de mi a gond a módszertannal és az ebből adódó téves következtetésekkel?

Azt feltehetően sokan érzik, hogy egy közösségi médiában négy napig futó online kérdőív, azon túl is problematikus, hogy milyen témát dolgoz fel, ha ebből egy szervezet a saját politikáját meghatározó következtetéseket szeretne levonni.

„Szövetségünk minden fórumon ezekhez az adatokhoz fogja tartani magát, és ezt képviseli mindaddig, míg ennek ellenkezője nem nyer bizonyítást. Jelen pillanatban a FNAP-IP (az országos szülői szervezet – szerk. megj.) asztalán már ott van a román változat is, holnap pedig a minisztériumba érkezik hivatalosan. Hálásan köszönjük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék munkatársainak az odaadó munkát és segítséget” – írták. Később hozzátették, „a kérdőív népszerűsítésében részt vettek a tanfelügyelőségek, a kisebbségi államtitkárság, magánszemélyek, a sajtó egy része, közszereplők és igen, a pedagógusok” - nyilatkozta Csíky Csengele, a szövetség elnöke.

Ahhoz viszont, hogy a romániai magyar szülők egészére oltás- és tesztellenes bélyeget nyomó kérdőívről kiderüljön, hogy nem a Sapientia EMTE támogatásával készült (annak ellenére, hogy a segítséget a tanszéknek köszönték meg és a kutatás anyagairól feltöltött fotók közé külön képbe tették a Sapientia és az alkalmazott társadalomtudományok tanszék logóját), Fülöp Otília tanszékvezető megkeresése kellett, aki miután tőlünk értesült a kutatásról, az egyetem egy másik oktatójához, Sántha Ágnes szociológushoz irányított át, akitől megtudtuk, ő valóban részt vett a kész adatok elemzésében, de nem az egyetem megbízásából, hanem a Magyar Szülők Szövetségének önkénteseként.

Sántha Ágnes ezért utólag kérte is a szövetségtől, hogy vegyék le bejegyzésükből a munkáját megköszönő üzenetet és képeket, mert mint mondta, azt a benyomást kelthette, hogy a Sapientia oltásellenes nézetet vall. Ezt határozottan cáfolja. „Ha van egy kérdőíves kutatás, akkor szociológusként elvállaltam, hogy kiértékelem az adatokat. Én azt hittem, hogy az egyetemnek jót tesz, ha az ő képviseletében mutatom be magam, de rosszul tettem, hibáztam, remélem, hogy ha ezt beismerem, továbbá senkinek nem származik ebből hátránya, hisz sem az egyetemnek, se nekem nem ez az álláspontom” – mondta az egyetemi oktató, akinek egyéni hozzájárulását intézményiként értelmezhették.

A kutató lapunknak ugyanakkor azt is elmondta, az elemzésért vállalja a felelősséget, de azért, hogy mennyi ideig és hol volt terjesztve, tehát a kutatás módszertanáért nem. A keletkezésével kapcsolatban pedig azt is felvetette, hogy – a tanügyminiszter kijelentése után – eredetileg a román szülők országos szövetsége kezdeményezte a felmérést hasonló módszerrel és kérdésekkel. A román kérdőívet viszont Székelyföldön nem túl sokan töltötték ki. Ezért vállalta fel a szövetség a magyar nyelvű felmérést.

Ugyanakkor nem arról volt szó, hogy tendenciózusan olyasmit szerettek volna bemutatni az elemzés során, ami nem valós, hanem hogy többségben vannak azok, akik a gyerekek beoltását és iskolai tesztelést elutasítják. Ha egy másik körben kérdezték volna, mondjuk egy nagyvárosi elit iskola diákjainak szüleit, akkor valószínűleg nem ezek az eredmények születtek volna. De abból a 16 megyéből, ahonnan a válaszok származnak, ez az eredmény jött ki.

Érdeklődésünkre, hogy reprezentatív-e, a kutató leszögezte, nem az, csak egy pillanatkép április végének négy napjáról. Az is lehet, hogy két hónap múlva teljesen más eredmény születik, hiszen a vélemények változhatnak.

„Lehet, hogy jobban tettem volna, ha beírom, hogy nem reprezentatív, hiszen egy online, a közösségi médiában terjesztett kérdőív soha nem lehet reprezentatív, mert eleve csak olyan embereket ér el, akiknek internet hozzáférésük van és aktívak a közösségi médiában” – mutatott rá a szociológus.

Hozzátette, hogy azt csak a Magyar Szülők Szövetsége tudja, mit szeretnének vele elérni, szerinte a saját bázisuk véleményét akarták vele lemérni.

Arra a kérdésünkre, hogy a többszörös kitöltéssel az eredményt nem manipulálhatták-e névtelen kitöltők, a szociológus azt mondta, ez csak nagyon ritka esetekben történhetett meg. Viszont nem tudta, hogy a kérdőívet akár korlátlan számú alkalommal is ki lehetett tölteni. Számára a kutatás hitelességet az adta, hogy több helyről érkeztek válaszok még akkor is, ha a legtöbb Hargita, Maros és Kovászna megyéből származott. A kérdőív pedig olyan hírportálok honlapján is megjelent, mint a Maszol.ro, a Székelyhon.ro, marosvasarhelyiek.ro.

Tudomása szerint összeesküvéselméletes csoportokban nem osztották meg, habár elismerte, ezt semmi nem gátolta volna meg. Jóhiszeműen ő azonban nem is feltételezi, hogy valaki abban érdekelt, hogy a Magyar Szülők Szövetsége oltás- és tesztellenes véleményt képviseljen azzal, hogy több százszor kitölt egy kérdőívet. Illetve, a román szülői szervezet kérdőívére is hasonló válaszok születtek, ezek tehát nem térnek el az országos átlagtól.


És a kérdőívnek önmagában szerinte semmiféle törvényi hatása, nyomásgyakorlási lehetősége nincs. Így nem hiszi, hogy következménnyel járna. A szülőket képviselő nagyobb, országos szervezetek tudnak a kormányzatra nyomást gyakorolni. Fontosnak tartotta megjegyezni: a kérdőív nem az emberek oltásra való hajlandóságát mérte, hanem abéli véleményét, legyen-e kötelező az oltás a pedagógusok számára, vagy tesztelhetik-e a gyermekeket az iskolákban. Olyan válaszok is szép számmal születtek, amelyek ezeket a lehetőségeket támogatják, különösen a felsőfokú végzettségű szülők részéről.

A szövetségnek egyébként azóta több iskola szülője vagy szülői közösségének vezetője jelezte, nem ismerik el, mint érdekképviseleti szervezetet a Magyar Szülők Szövetségét. Olyanok is akadtak, akik egyszemélyes szövetségnek nevezték, mivel az elnökön kívül másról nem igazán lehet tudni.

Számok 👇

(Nyilatkozat helyett)

Amikor, pár héttel ezelőtt a közoktatási intézmények alkalmazottainak oltásáról és a...

Közzétette: Magyar Szülők Szövetsége – 2021. április 30., péntek


A Transindexnek Csíky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, a közvélemény félreértette őket, hisz ők ezzel csak demonstrálni akarták a valódi véleményüket a tanügyminiszter számára, aki bele akarta kényszeríteni őket az oltási kérdésbe. Így azonban az országos szervezet fehéren-feketén, számokra hivatkozva ki tudja jelenteni, hogy felőlük olyan vélemény nem érkezhetett, mint amiről Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter beszélt.

Hozzátette, a Magyar Szülők Szövetsége nem támadható azzal, hogy oltásellenes lenne, hisz már három hete protokollumot írt alá a kampányt koordináló bizottsággal, hogy támogatni fogja, és részt vesz az oltási kampány népszerűsítésében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS