2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egész napos magyar adás román állami költségvetésből?

S.Z. 2005. január 03. 17:38, utolsó frissítés: 17:29

Az anyanyelvi oktatás kiterjesztését, az egyházak vagyonának garantálását, kulturális programok finanszírozását írja elő a Tăriceanu-kormány programja. Továbbá elképzelhető, hogy megvalósul az erdélyi magyar televízió – román költségvetésből.

A 2005-2008-as kormányprogram kisebbségekre vonatkozó fejezetének szerintünk legérdekesebb pontja célként tűzi ki a közszolgálati televízió- és rádióadók magyar nyelvű műsorainak meghoszabbítását. A dokumentum egész napos magyar adást említ.

Először a közszolgálati televízió depolitizálását kell elérni, illetve erre törvényes garanciát nyújtani – kommentált lapunknak Gáspárik Attila, a Nemzeti Audiovizuális Tanács (CNA) alelnöke. Mint kifejtette, enélkül nincsen semmilyen garancia arra, hogy egy esetleges előrehozott választás után nem változik a kormányprogram ezen pontja.

Arra a kérdésre, hogy az egész napos, román állami költségvetésből finanszírozott magyar nyelvű televízió- és rádióműsor nem kavar-e be az erdélyi magyar televízió projektjének, Gáspárik így nyilatkozott: szerinte
ez a televízió el van felejtve, pénzhiány miatt.

A program továbbá az anyanyelvi oktatás kiterjesztését is előirányozza az elemi iskoláktól az egyetemekig. A Tăriceanu-kabinet további célkitűzése a kisebbségek számarányos képviseletének garantálása a törvényhozásban és a végrehajtásban, országos, illetve helyi szinten.

A dokumentum ezen kívül előírja az egyházak vagyonának garantálását, illetve olyan körülmények biztosítását, melyben ezek a vagyonok fejlődhetnek. Egy további paragrafus nemzeti, illetve közösségi szintű kulturális programok finanszírozását ígéri.

A programpontok megvalósítására a kormány projekt-alapú támogatási rendszert vezetne be – a dokumentum céloz arra, hogy az előítéletek kiírtása végett kampányokat is folytatna. A roma-kérdést a program szerzői a gáz, villany és csatornázás bevezetésével kezelnék, ezen kívül a romák által birtokolt ingatlanok jogi helyzetét is rendeznék.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS