2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megnéztük, hogyan lehet Romániában EU-s zöldigazolványt igényelni

hírösszefoglaló 2021. június 29. 11:21, utolsó frissítés: 2021. július 01. 10:59

Hétfőn közzétette az Egészségügyi Minisztérium az ismertetőt, hogy miként juthatunk igazolványhoz.


Az év eleje óta beszélnek róla, de gyakorlatilag március 17. óta lehet konkrétan tudni, hogy lesz EU-s zöldigazolvány. Akkor tett javaslatot ugyanis az Európai Bizottság az úgynevezett "oltási útlevél" bevezetésére. Már azt is jó ideje tudni lehet, hogy Romániában július elsejétől fogják bevezetni, ehhez képest hétfőig nem voltak meg ennek a jogi feltételei. Az utolsó pillanatban aztán egy sürgősségi kormányrendeletet bocsájtottak közvitára, ami a kérdést szabályozza. Itt olvasható el.

Mondjuk nem nagyon volt más lehetősége a kormánynak, mert ez volt az utolsó dátum, ugyanis csütörtöktől az Európai Unió valamennyi országában be kell vezetni az európai védettségi igazolványt (zöldigazolvány). Úgymond már kötelező.

Az európai védettségi igazolás ugyanakkor nem kötelező, azért van, hogy megkönnyítse a biztonságos utazást az EU-n belül a koronavírus-járvány alatt, de nem előfeltétele az utazásnak, az igazolás nélkül is bárki utazhat, csak ebben az esetben a fogadó ország vonatkozó egészségügyi előírásainak megfelelően bizonyos intézkedéseknek vethetik alá, például tesztet kérhetnek vagy éppen karanténkötelezettséget írhatnak elő. Ugyanakkor nem tekinthető úti okmánynak. Tehát nem helyettesíti az útlevelet vagy más utazáshoz szükséges hivatalos dokumentumot (például a személyi igazolványt).

Azt igazolja, hogy az okmányra jogosult személy:


*kapott Covid19 elleni védőoltást,
*negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
*felgyógyult a Covid19-ből.

Az igazolvány főbb jellemzői: digitális és/vagy papírformátumban is elérhető, egy digitális aláírással ellátott QR-kód van rajta, amely védi az okmányt a hamisítástól, ingyenes, románul (illetve a kiállító ország hivatalos nyelvén) és angolul van kiállítva, minden szempontból biztonságos, és az összes uniós országban érvényes.

Milyen adatokat fog tartalmazni az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az zöldigazolvány (oltási igazolvány) csupán a szükséges fő információkat fogja tartalmazni, a birtokosa nevét, születési dátumát, az okmány kiállításának időpontját, a védőoltással/ teszttel/ gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat és egy egyedi azonosítót. Amikor ezeket az adatokat ellenőrzik, nem tárolhatják a személyes adatokat. Ellenőrzéskor csak az igazolvány érvényességét és hitelességét vizsgálják, amihez a kiállítót és az aláírást fogják ellenőrizni. Az egészségügyi adatok az uniós digitális Covid-igazolványt kiállító tagállamnál maradnak.

Az igazolás feltételének megfelelően három típusba sorolható az igazolvány, ennek megfelelően is változik, hogy milyen információt fog tartalmazni:

* az oltási igazolványok esetében: az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma, az oltás(ok) beadásának napja;
* a tesztigazolványok esetében: a teszt típusa, a tesztelés napja és ideje, helye és eredménye;
* a gyógyultsági igazolványok esetében: a pozitív teszteredmény dátuma és az érvényességi idő.

Hogyan fog működni az igazolvány?

* Az igazolvány ellenőrzésekor beszkennelik a QR-kódot, és ellenőrzik az aláírást.
* Minden kiállító szervnek saját digitális aláírási kulcsa van. Ezeket minden országban egy biztonságos adatbázisban tárolják.
* Az Európai Bizottság létesített egy átjárószolgáltatást, melyen az összes igazolás digitális aláírása ellenőrizhető EU-szerte. Az igazolvány birtokosának személyes adatai azonban nem haladnak át az átjárón, mivel a digitális aláírás ellenőrzéséhez erre nincs szükség. Az Európai Bizottság segített a tagállamoknak az igazolványok kiállítására, tárolására és ellenőrzésére szolgáló szoftvereik és alkalmazásaik kifejlesztésében, és támogatta őket az átjárószolgáltatásra való csatlakozáshoz szükséges tesztek elvégzésében.

Az EU egyébként már ellenőrizte és jóváhagyta a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) által kidolgozott román digitális zöldigazolvány modelljét. Különben minden EU-s ország (plusz Liechtenstein, Svájc, Norvégia és Izland) kész műszakilag arra, hogy csatlakozzon az uniós digitális Covid-igazolvány átjárószolgáltatására. Már vannak olyan országok, amelyek megkezdték az igazolvány kiállítását.Számít-e, hogy melyik oltóanyagot kapta a beoltott személy?

Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, melyik koronavírus-oltást kapta. De automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagnak csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott vakcinák minősülnek. Ezek jelenleg a Pfizer/BioNTech, az Oxford/AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson által gyártott vakcinák. Más szérumról szóló igazolás elfogadásáról a tagországok dönthetnek, tehát esetenként kiterjesztheti a mentességet azokra az utazókra is, akik más védőoltást kaptak. A tagállamok saját maguk dönthetnek arról is, hogy már egy beadott oltás után is elfogadják-e a védettségi igazolványt, vagy a teljes oltási sorozatot feltételül szabják. Romániában minden esetre egy oltás után is kiállítják az igazolványt, de erről egy kicsit később.

Mely koronavírusteszteket fogják elfogadni?

Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy biztosítékot. A zöldigazolvány kiállítója biztosítsa, hogy az adott személy tényleg biztonságosan utazhat. Az otthon elvégzett gyorsteszteket nem tekintik megbízhatónak, éppen ezért nem is lehetséges, hogy igényeljék utána az igazolványt.

A teszteredmények megbízhatóságának biztosítása érdekében az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet alapján csak a 2021/C 24/01 tanácsi ajánlás szerint összeállított közös jegyzékben szereplő, úgynevezett NAAT-tesztek (köztük az RT-PCR-tesztek) és antigén gyorstesztek vonatkozásában bocsátható ki tesztigazolvány. Ugyanakkor az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy csak a NAAT-teszteket (például az RT-PCR-teszteket) fogadják el, vagy az antigén gyorsteszteket is.

Egy tagállam ugyanakkor nem tehet különbséget a tesztigazolványok és az zöldigazolványok között. Amennyiben egy tagállam elfogad valamilyen típusú tesztigazolványt abból a célból, hogy eltekintsen az utazási korlátozásoktól, azonos feltételek mellett el kell fogadnia az uniós digitális Covid-tesztigazolványt is. Ha egy tagállam csak a PCR-tesztek birtokosai esetében oldja fel a korlátozásokat, akkor nem köteles elfogadni az antigén gyorsteszteket. Ha azonban elfogadja az antigén gyorsteszteket, akkor el kell fogadnia a más tagállamok által kiadott antigéngyorsteszt-igazolványokat is.

Mennyi az érvényessége a zöldigazolványnak?

A tesztekre vonatkozóan az EU-ban a következő érvényességi időt határoztak meg: 72 órát PCR-teszt esetén és 48 órát antigén gyorsteszt esetén (ha olyat is elfogad az adott tagállam). A gyógyultsági igazolvány maximális érvényességi idejét 180 napban határozza meg. Ezt az első pozitív teszttől számolják. Az oltási igazolványoknak nincs maximális érvényességi idejük, viszont a jelenlegi állás szerint július 1-jétől 12 hónapig fogjuk használni ezt az egészet. Aki további általános információkra kíváncsi, azoknak az Európai Bizottság - egyébként végeláthatatlan hosszúságú - tájékoztatását ajánljuk, de mi térjünk át inkább a romániai szabályokra, mert van némi különbség. Az antigén gyorstesztek alapján kiállított igazolvány nálunk csupán 24 órát érvényes.

A digitális változata az igazolványnak.A digitális változata az igazolványnak.


Hogyan lehet Romániában zöldigazolvány/vakcinaútlevelet igényelni?

Az egészségügyi minisztérium hétfőn bocsátott közvitára azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely szabályozza az EU-s zöldigazolvány kiadását, ellenőrzését és érvényesítését. Ezzel teremtették meg az egész jogi hátterét, és ebből szerezhetünk információkat arra, hogy mire is számíthatunk.

Elméletileg tehát (egyébként egy tagállam hat hétnyi haladékot kaphat, de fő az optimizmus) csütörtöktől Románia is csatlakozik az átjárószolgáltatásra, kibocsájtja és ellenőrzi az uniós digitális Covid-igazolványt. Andrei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára hétfőn azt nyilatkozta, hogy július 1-jétől lesz egy hathetes átmeneti időszak, amely alatt mind a "klasszikus" oltási igazolvány, mind az uniós digitális Covid-igazolvány használható lesz.

Romániában az Egészségügyi Minisztérium adminisztrálja az Uniós digitális Covid-igazolványt kibocsátó és ellenőrző integrált informatikai rendszert (leírom románul és a rövidítését is, mert valószínűleg így fogunk gyakrabban találkozni vele: Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19 - SII-CDC), tehát ő vállalja a biztosítékot.

A kérvényezők a certificat-covid.gov.ro (egyébként még nem működik, nem nagyon éri meg kattintani) oldalon igényelhetik az EU-s zöldigazolványt. Ehhez az oldalon létre kell hozni egy fiókot, majd a megadott e-mail címre érkező linkre kattintva tölthető le a COVID-igazolvány. Azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, családorvosuk vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság segítségével juthatnak hozzá a dokumentumhoz.

Az igazolványhoz a kérelmező személyazonossága igazolásához a következő személyes adatokat kell megadja. Itt minden típusú igazolvány esetében két különböző lehetőség van, annak függvényében, hogy miként azonosítottuk az oltáskor vagy a teszteléskor. Ez a romániaiak esetében a személyi szám (CNP) alapján történik, de akik más államban kiállított személyazonosságot igazoló okmány vagy útlevél felmutatásával kaptak oltást vagy tesztelték, minimálisan - tényleg csak minimálisan - változnak a szükséges adatok. Az egyszerűség kedvéért most csak a CNP-s változatot írom le.

* az oltási igazolványok esetében: a név, a CNP, az azonosító okmány szériaszáma, a vakcina beadásának hónapja, a vakcina neve, az ország/megye, ahol az oltást beadták.
* a tesztigazolványok esetében: a név, a CNP, az azonosító okmány szériaszáma, a teszt elvégzésének hónapja, az ország/megye ahol teszteltek.
* a gyógyultsági igazolványok esetében: a név, a CNP, az azonosító okmány szériaszáma, annak a teszt elvégzésének hónapja, amikor először pozitív lett a Sars-Cov-2 vírusra, a megye, ahol teszteltek.

Mivel gyerekek esetében is állítanak ki uniós digitális Covid-igazolványt, esetükben némileg változnak a kért adatok. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a BioNTech/Pfizer vakcina alkalmazását a 12–15 éves gyerekek esetében. Esetükben kérhető az oltási igazolvány. Ugyanakkor a gyerekek teszt- vagy gyógyultsági igazolványt is kaphatnak.

Személyi igazolvány hiányában a 14 év alattiak esetében az azonosításhoz szükséges adatok értelemszerűen változnak. Az azonosító okmány szériaszámát nem kérhetik, de meg kell adni a törvényes felügyelő nevet az igazolványhoz.

Az oltási igazolványt az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartásba bejegyzett, a beoltott személyekre vonatkozó adatok alapján állítják ki, míg a tesztiigazolványok és a gyógyultsági igazolványok a Sars-Cov-2 vírus azonosítására végzett tesztek eredményei alapján adják ki, amelyeket a Corona-forms számítógépes platformon jelentettek/regisztráltak.

A zöldigazolvány ellenőrzése és hitelesítése a CoronaScan mobil alkalmazáson keresztül történik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS