2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két út áll a szexuális nevelés előtt: az egyik korlátozott, a másik járhatatlan

k. á. 2021. június 29. 19:13, utolsó frissítés: 22:33

Nagyon rosszul állunk számos dologban, amiken a szexuális nevelés segítene, de a parlament nem akarja bevállalni az egyházak által támadott törvényt. A kormány megoldhatja, ha elég bátor lesz hozzá.


Az eleve kiesik, hogy ne legyen egyáltalán szexuális nevelés, bár sokan ezt szeretnék - de még a legszűklátókörűbb honatyák is tudják, hogy ez a járhatatlan út. A második változat, hogy legyen és milyen legyen, már szinte követhetetlen módosításokon esett keresztül. A szülők mint szexuális nevelők nem egy érvényes megoldás, hiszen a hátrányos környezetből érkező fiatalok emiatt nem juthatnának megfelelő neveléshez. Egy héttel ezelőtt a román szenátus elutasította, hogy újra tárgyalják a szexuális felvilágosításról szóló törvénynek Klaus Johannis államfő által javasolt módosításait, melyek értelmében a szexuális nevelés kötelező tantárgy lett volna minden a romániai oktatásban résztvevő diák számára.

A tavaly elfogadott törvény értelmében ugyanis bár elvileg oktatási tananyag része lesz a szexuális nevelés, ennek a neve nem ez, hanem “egészségügyi nevelés” lesz, és a szülők írásos beleegyezéséhez kötik, hogy a diákok részt vegyenek benne. Mármint konkrétan a szülőknek kell kérniük az iskoláktól, hogy a gyerekeiket legyenek szívesek szexuálisan felvilágosítani.

A kezdeményezésnek hányattatott a sorsa, ebben a formában nem tetszett Johannisnak, és Alkotmánybírósághoz fordult, de az visszautasította a panaszt. Johannis ebben a formában akkor sem volt hajlandó elfogadni, és visszaküldte a parlamentbe megfontolásra

A kormánykoalícióban, mint sok más kérdésben, az USR különutas véleményt képvisel, ők elfogadnák Johannis módosításait, a szenátusi szavazáson azonban mind a PNL, mind az RMDSZ összes szenátora az elnöki módosító javaslatok ellen szavazott. A szexuális nevelési törvénnyel kapcsolatban még ennél is egyértelműbb a PSD és a AUR álláspontja, az ellenzéki pártok minden tagja vehemensen ellenzi a szexuális nevelést, érvelésük szerint (és ebben a legnagyobb hazai egyházak is egyetértenek velük), ez az óra a gyermeki ártatlanság ellen működne.


Az oktatási szakemberek, pszichológusok, szociális munkások meghatározó többségének mindeközben határozott a véleménye a kérdésben: nem kell szülői engedélyhez kötni a szexuális felvilágosítást, viszont jól képzett szakemberekre van szükség, akik minden korosztálynak a speciális problémáira reflektálni tudnak. Szerintük előremozdulásra különösen nagy szükség lenne abban a kontextusban, hogy mind a gyerekkori terhesség, mind a nemi betegségek terjedése, mind az iskolai/gyerekorri szexuális abúzus aránya magas. Szülői engedély pedig azért nem kell, mert ők nem szakértők ebben a témában, a statisztikák meg azt mutatják, hogy csökkennek a későbbi problémák, ha az oktatás megfelelően felvilágosítja a fiatalokat az olyan témákról, mint a konszenzuális szexualitás, biztonságos szex, a melegség előítéletesség mentesítése, szexuális zaklatás stb.

Több szakértő is hangoztatja, hogy az államnak ebben az esetben nem kellene átadnia a döntést a szülők kezébe, mert tudományos kérdésekkel nem teszünk így. Ahogyan nagyon sok kreacionista szülő meg van győződve róla, hogy az evolúció nem létezik, úgysem engedheti meg magának az állam, hogy ebbe beleszólhassanak ezen szülők, ahogyan például az holokausztrelativizáló szülők sem tehetik meg, hogy kivegyék a gyerekeiket a történelemórákról

Ha a honatyákon és honanyákon fog múlni, akkor félve az egyházi haragtól, nem menne át a kötelező szexuális/egészségügyi oktatás, illetve ha átmenne, félő, hogy olyan, nemkötelező előírásokat tartalmazna, melyekkel az iskolák az igazán súlyos problémákról való beszédet elodázhatnák, és valóban csak “egészségügyi nevelésre” redukálódna le a képzés.

Ugyanakkor a szenátusi szavazás előtt az ortodox egyház különös keménységgel szólalt fel, és kérték, hogy az iskolai oktatás maradjon elkülönítve mindenféle ideológiától, különösen a rendkívül veszélyes “genderideológiától”. Az ortodox egyházi állásfoglalás szerint „a Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek szétválasztását mindenféle ideológiától, mint például a „genderideológiától”, valamint az olyan ideologizáló-elidegenítő ajánlásoktól, amelyeket a WHO Európai Regionális Irodája fogalmaz meg - A szexuális nevelés normái Európábankeretrendszer az oktatási és egészségügyi ágazatért felelős politikai döntéshozók, szakemberek és hatóságok számára című dokumentumában.

De nem ők az egyetlenek, akik próbálnak nyomást gyakorolni a politikumra. A tavaly nyári képviselőházi szavazáskor Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője beszélt a Transindexnek arról, hogy a szavazás előtt négy római katolikus püspök is megmereste a képviselőket. Jól jelzi azt, hogy hiába van a kérdésben lelkiismereti szavazás, a képviselők nyomás alatt állnak. Talán ennek tudható be, hogy az RMDSZ összes szenátora egy hete is a “langyos” törvényváltozat mellett tette le a voksát.

Mégis megoldódhat azonban a kérdés: a miniszterelnök és az oktatásügyi miniszter azt mondják, elkötelezettek amellett, hogy rendelettel szabályozzák a kérdést.

Sorin Cîmpeanu bejelentette, ősztől bevezetik az Életre nevelés című kötelező tantárgyat, amely több modulból állna, melyek között van a szexuális nevelés, egészségügyi nevelés is, és állampolgári ismeretek, egészséges táplálkozás, közlekedésbiztonság és elsősegélynyújtás oktatása.

S a miniszterelnök támogatja az elképzelést. Bár ő maga is Johannis ellen voksolt, utána nyilatkozatba gyorsan korrigálta, hogy telefonon szavazott, és félreértésről van szó, ugyanakkor bírálta a PNL-frakciót, hogy nem álltak be Johannis mellé. Sorin Cîmpeanu leszögezte, hogy a tanügyi törvény szerint Romániában az iskolai kerettantervek kidolgozása csakis az oktatási tárca szakembereinek a hatáskörébe tartozik. A törvény pedig arról is rendelkezik, hogy az oktatás területén a tanügyi törvény rendelkezései elsőbbséget élveznek minden más jogszabály rendelkezésével szemben, azaz a törvények közötti ellentmondások esetén az utóbbi jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az "ÉLetre nevelés" tantárgy tehát - ha hihetünk a miniszterelnöknek és miniszterének, már ősztől benne lesz a tantervben. Elvileg ötödikesen fognak a diákok először a tantárggyal találkozni, ebben fognak helyt kapni a szexuális nevelés kérdéskörei is. A szülőknek meg van adva a választás itt is, hogy kivonják a gyerekeiket, viszont nekik kell külön kérvényezni. Ha a gyerek ebben nem vesz részt, akkor abban a félévben ebből a tantárgyból nem számolnak átlagot.

Az biztos, hogy a kérdésben jelenleg nagy az ideológiai csata, és ha a kormány meg meri lépni, hogy kikerüli a parlamentet a kérdésben, nagyon éles támadásoknak teszi ki magát mind a politikusok, mind az egyházak részéről. A történetnek tehát még súlyos összecsapásai lesznek őszig.

Címoldali kép: Marco Verch Professional Photographer via Flickr Commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS