2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Miért ugrott pont most egymás torkának a PNL és az USR PLUS?

sajtószemle 2021. szeptember 02. 16:39, utolsó frissítés: 17:10

Az USR nem akar fejlesztéseket? A PNL blokkolja az igazságügy reformját? Belső háborúk a pártokban? Politikai elemzéseket szemléztünk a kormányválságról.


A szerda délelőtti és délutáni koalíciós feszültségeket estére azzal tetézte Florin Cîțu miniszterelnök, hogy leváltotta Stelian Ion USR PLUS-os igazságügyi minisztert. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy a miniszter "zsarolja a román népet" és fejlesztési alapokat blokkol - utalva ezzel az Anghel Saligny-projektre - és azt is felrótta neki, hogy nem sikerült felszámolnia a SIIJ-t sem.

A lépés érthetően felpaprikázta a feszültségektől amúgy sem mentes koalíciós viszonyokat, ami után az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől, és támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Ugyanakkor a kormánykoalíciót nem hagynák el és egy másik kormányfővel hajlandók lennének együttműködni.

Nehéz tisztán látni, hogy mi lehet az újabb koalíciós válság hátterében, ezért megnéztük, hogy a különböző román véleményformálók miként értelmezik a válságot. Az USR-PLUS-szal rendszerint jó viszonyt ápoló G4media egyértelműen Klaus Johannis államfőt és a PNL néhány kevésbé látható, befolyásos politikusát sejti a háttérben, akiket szerintük megijesztett a kilátás, hogy Stelian Ion hamarosan független ügyészeket nevezhet ki.

Cristian Pantazi elemzésében úgy érvel, hogy az igazságügyi miniszter által meghatározott menetrend szerint szerdán ért véget a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél (DIICOT), a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) és a Legfőbb Ügyészségnél több fontos pozícióra való jelentkezés határideje. Szeptember 15-én pedig már nyilvánosságra kellett volna hozza a miniszter, hogy kiket javasol a tisztségekre, például a DIICOT főügyészi pozíciójára. A G4media publicistája szerint ezt Johannis nagyon nem szerette volna megvárni, akinek már az sem tetszett, hogy a miniszter a beleegyezése nélkül indította el a kiírást a tisztségek betöltésre. Ugyanakkor csütörtök reggeli nyilatkozatában már maga Stelian is ezzel magyarázta a menesztését, és utólag ezt többször is elismételte a sajtónak.


A szerző azzal érvel, hogy a PNL, Johannis és a kormány élén álló "szalmabábja" (vagyis Cîțu - szerk. megj.) számára az ügyészségek feletti ellenőrzés elvesztése rettenetes kilátás volt egy olyan időszakban, amikor 80 milliárd euró érkezésére lehet számítani az EU-tól, eurómilliókat lehet elkölteni kormányzásra, és igazából nem akarnak független ügyészeket és egy jól működő igazságszolgáltatási rendszert. Pantazi szerint bizonyíték erre a PNL és az RMDSZ egyértelmű ellenállása a SIIJ eltörlésével és az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatban. Plusz, a PNL-s Cătălin Predoiu által tavaly kinevezett három "tökéletesen ellenőrizhető" ügyész.

A G4media publicistája szerint Klaus Johannis és a PNL igazságpárti és korrupcióellenes felszólalásai valójában hatalmas képmutatás, amivel csak a PSD-ellenes szavazatokat akarták bevonzani. Szerdán pedig a miniszterelnöknek már szüksége volt egy ürügyre - bármennyire is valószerűtlennek és mondvacsináltnak is tűnik -, hogy eltávolítsák Stelian Iont.

"A PNL az igazságszolgáltatáshoz való hozzáállását tekintve nem sokban különbözik a PSD-től. Néhány kivételtől eltekintve a központban és a különböző területeken, a PNL egy mélyen megreformálatlan párt, amelyet azok a rablóbárók uralnak, akik számára a független igazságszolgáltatás egzisztenciális veszélyt jelent" - írja.

Johannis és Cîțu "hidegvérrel kivégezték" az igazságügyi minisztert

- érvel főként Klaus Johannis államfő ellen szintén a G4medián Dan Tăpălagă is. Állítása szerint az államfő és a miniszerelnök hideg politikai játszmájának az eredménye a mostani akció, amelyben úgy tűnik, hogy Cîțu Cotroceni-től minden lehetséges biztosítékot megkapott arra nézve, hogy megőrizheti hivatalát a Victoria palotában.

Állítása szerint bárhogyan próbálják is kikényszeríteni az USR-PLUS vezetői a Cîțu-kormány bukását, de végső soron nem tudják kontrollálni a leendő miniszterelnök kinevezését, Johannis pedig ismét nevesítheti Cîțut miniszterelnöknek. Ha a parlament kétszer nem szavazza meg a miniszterelnök-jelöltet, akkor az alkotmány értelmében feloszlathatja a parlamentet és előrehozott választásokat kezdeményezhet. Ami a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint mind a PNL, mind az USR-PLUS számára egyet jelentene az öngyilkossággal: a PSD 35 százalékon áll, a PNL 21 százalékon van, míg az USR-PLUS 15 százalékot szerezne. "Szavazni fog valaki - még akár az Orban táborából is - Cîțu ellen, azt kockáztatva, hogy elveszíti a szenátori vagy képviselői pozícióját?" - teszi fel a kérdést, amire szerinte elég egyszerű a válasz.

"Ahelyett, hogy naponta elmagyaráznák, hogy Johannis elnök és a liberálisok azok, akik mindent megtesznek az ígért igazságügyi reformok meggátolásáért, Stelian Ion és az USR PLUS az RMDSZ-szel hadakoznak, amely az igazságszolgáltatás valódi fékjének csak a visszhangja" - írja, aki szerint az a kulcskérdés, mi ezek után az USR terve, illetve hogyan fog játszani Ludovic Orban, aki a PNL elnöki tisztségéért van versenyben a miniszterelnökkel.

Tăpălagă szerint nyilvánvaló, hogy a közelmúlt kormányválságai megerősítik azt a politikai közhelyet, hogy "a koalíciós kormányok nem dolgoznak Romániában. A 1990-es évek óta a két vagy több pártból álló, jobboldali kormányok a koalíciós pártok közötti végtelen veszekedések miatt kudarcot vallottak, és végül a PSD-t hozták hatalomra" - zárta az érvelését.


A tisztújítás a kulcskérdés?

Raluca Boboc politikai elemző szerint az, hogy ennyire egymásnak feszült a két politikai formáció, korántsem meglepő, főleg annak fényében, hogy szeptemberben mindkét pártnak tisztújító kongresszusa lesz. Miközben a fogyasztási cikkek árai az egekbe szálltak, ahogyan az energiapiaci liberalizáció is felrobbantotta az árakat, ismét mélyül a járvány, taccson van az oltási kampány, a PNL elnökségére törő Cîțunak nagyon nagy szüksége van arra, hogy megnyissa a mágikus szelencét a polgármeseterek előtt, így lenne valós esélye legyőzni Ludovic Orbant. Ugyanakkor Dan Barna, aki szintén elnökaspiráns az USR PLUS-ban, nem nézhette tétlenül, hogy a koalíció másik két tagja úgy bánik velük, ahogyan éppen jónak tartják.

A háború, amelyet az indított el, hogy a PNL-nek (amúgy az RMDSZ-nek is), nagyon kell a pénz, oda torkollott, hogy könnyen lehet, hogy a Cîțu fejébe fog kerülni.

Másrészt az USR-nek sem könnyű ez a helyzete, hiszen amennyiben kilépnének a kormánykoalícióból, az még nagyobb veszteségeket okozna: elvesznének az államtitkári és miniszteri, igazgatói stb. pozíciók, de könnyen lehet, hogy a magát progresszívnek brandingelő Florin Cîțu mágnesként vinné magával a Barnából kiábrándult párttagokat és parlamenti képviselőket, a szavazókról nem is beszélve.

Boboc megjegyzi azt is, hogy amennyiben Ludovic Orbannak sikerül megtartania a PNL elnöki székét, úgy nehezen elképzelhető, hogy ne rúgja ki a koalícióból az USR-t, akik az "ősellenségei" a párt jobb szélét képviselő Orbannak. Ugyanakkor megjegyzi még, hogy a két párt belső és egymással való háborújának a választópolgárok isszák meg a levét.

Ștefan Vlaston egyetemi professzor szintén az Adevărulban közölt cikket a témában. Különösen nem elemzi a háttérfolyamatokat, viszont felsorolja mindazt, amit a kormány jelenleg kockáztat, például emlékeztet rá, hogy 27%-os átoltottság van az országban, és amennyiben nem lesz kormány, lehetetlen lesz megfelelően kezelni például a járványt, az energiaárak elszabadulását, amely több mint kétmillió nyugdíjast fenyeget, az iskolanyitást, amellyel ha nem vigyázunk, nagyon hamar ismét online oktatás lesz a történet vége, ugyanakkor meginoghat a külföldi befektetők bizalma is az országban - véli az elemző.

Costi Rogozeanu, a Libertatea publicistája viszont éppen hogy úgy véli, hogy Klaus Johannis elnöknek jól jön, hogy az USR PLUS segít őt megszabadítani Cîțutól, hiszen egyre egyértelműbbé válik, hogy a kormányfő és kormánya nem tudják kezelni az újabb és újabb válságokat. Rogozeanu ugyanakkor a válság kiváltó okait nevetségesnek tartja, mármint konkrétan az USR-sek azon érveit, amit az Anghel Saligny-program kapcsán megfogalmaztak.

Az elemző kiemeli, hogy eleve nevetséges elképzelés a párt részéről, hogy Romániát kizárólag EU-s forrásokból szabad fejleszteni, mint ahogy az is, hogy eleve korrupciót sejtenek. Hiszen az igazságügyi rendszerünknek pont az lenne a lényege, hogy kivédje ezt. A legnevetségesebb érv, hogy a fejlesztések át lennének így politizálva, hiszen a polgármesterekhez kerülne a pénz. “Nem azért választjuk az elöljárókat, hogy négy évig a lehető legnagyobb mértékben elősegítsék a fejlesztéseket?” - teszi fel a kérdést Rogozeanu, aki szerint az USR PLUS mára odajutott, hogy ahol egyszerűen politikai működés van, ő már ott is korrupciót kiállt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS