2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

SZKT: Családpolitika, Saligny és Kelemen Hunor jó tanácsai a PNL-nek és az USR-nek

k. á. 2021. szeptember 04. 00:08, utolsó frissítés: 00:35

SZKT-t tartott az RMDSZ pénteken, ahol átadták a tavalyi Ezüst Fenyő-díjakat és Kelemen üzent a koalíciós partnereknek is.


Pénteken zajlott másfél év után az első offline Szövetségi Képviselők Tanácsa, ami ugye elvileg a Szövetség legfontosabb döntéshozói testülete, és elvileg vitafórum is, de azért meglehetősen nagy egyetértés szokott lenni rajta a vezető RMDSZ-esek között. Idén ráadásul kicsit olyan is volt, mint az olimpia, már annyiban, hogy most adták át az áldozatos és néha évtizedes közösségépítő munkákért járó 2020-as Ezüst Fenyő-díjakat (A "nyertesek" listája itt olvasható).

Az SZKT szabályai szerint a szövetségi elnöknek be kell számolnia, hogy hogyan politizált a szervezet az elmúlt ülés óta, az alább ismertetett Kelemen-gondolatokat ebből és a "politikai viták" után tartott sajtótájékoztatóból ollóztuk össze.

Kelemen Hunor jó tanácsai a PNL-nek és USR-nek

"Az RMDSZ kongresszusa unalmasabb lesz, mint a PNL-jé meg az USR-PLUS-é" - mondta el Kelemen Hunor, aki a kormányzás kapcsán elmondta, hogy jó lett volna kevesebb izgalom és több kiszámíthatóság.


“Amikor kormányzást vállaltunk, tisztában voltunk a társadalmi-gazdasági feszültségekkel, amelyeknek egy része a világjárvány számlájára írható, de többnyire az előző kormányzatéra. Soha nem tagadtuk, hogy vannak világnézeti különbségek köztünk, de úgy gondoljuk, hogy ennek a koalíciónak nincs alternatívája, ezért közös felelősségünk kisegíteni egymást a válságból” - mondta az elnök, hozzátéve, nem akarnak ők tanácsokat adni, de vannak tapasztalataik, amiket szívesen megosztanak a partnereikkel.

Az egyik, hogy a politikában soha ne szorítsd a partnereid a sarokba úgy, hogy ne legyen választásuk. A másik, hogy ha meg akarsz egyezni, akkor ne kérj teljesíthetetlen dolgokat. A harmadik, hogy a "facebook-nindzsa" attitűd nem segít.


Nincs más út, csak a mostani koalíció

Az RMDSZ elnök reméli, hogy a kongresszusok után képesek lesznek megoldani helyzetet, addig is mindenkinek le kellene ülnie és "lábakat a hideg vízbe dugni". Kelemen azt is elmondta, hogy bár a választásokban mindenki reformot ígért, mindenki mást ért rajtuk. Szerinte le kellene ülni, és megbeszélni, milyen reformok segítenek a társadalmon, és melyek azok, amelyek csak politikai tőkeszerzésre jók, de a valóságtól elrugaszkodottak.

"Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk hosszútávon tervezni, és volt alkalmunk gyors, azonnali döntésekkel kezelni a sürgős problémákat, kijavítani a régi tévedéseket" - mondta még Kelemen.

Az Anghel Saligny-program a központban

Az Anghel Saligny-program, amit állítólag nem véleményezett időben a menesztett Stelian Ion, de pénteken délután az USR-PLUS nélkül el is fogadott a kormány, központi elem volt mind Kelemen, mind a többi felszólaló politikus beszédében. Kelemen szerint a leszakadó vidékeknek adna esélyt a felzárkózásra, ezért arra kérik a partnereket, hogy így szemléljék azt.“Azt mondani, hogy fölösleges ez a terv, mikor tudjuk, hogy hány tízezer helyi és megyei utat kellene modernizálni ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy a 21. századba érkeztek, nem helyes. Tele van Románia kötelezettségszegési eljárásokkal a szennyvízelvezetés és ivóvízellátás hiánya miatt” - mondta Kelemen ennek kapcsán a sajtótájékoztatón.

Kelemen azt ecsetelte, hogy a Saligny-program nem biztosítana olyan lehetőségeket, amelyek uniós pénzből is elérhetőek lennének, ugyanakkor teljes transzparenciát ígért a programmal kapcsolatban.

A program mellett amúgy felszólalt Winkler Gyula EP-képviselő is, elmondva, hogy az RMDSZ gazdasági tanácsa is áldását adja rá, mert jó terv. Ugyanakkor méltatta Hegedüs Csilla is, amellett, hogy ő a saját minisztériumának eredményeit is ecsetelte, mivel államtitkárként inkább az országos helyreállítási alapért felelős.

Futottak még témák:

A SIIJ különleges ügyosztály kérdése: Kelemen elmondta, hogy abban mind egyetértettek, hogy meg kell szüntetni, a vita arról van, hogy hogyan lesz garancia a bírák teljes függetlenségére, a külső befolyás kizárására. Az RMDSZ javaslata a szenátus előtt van, de "rugalmasan és nyitottan állnak minden olyan megoldáshoz, ami jobb, mint az övék", és biztosabb garanciát jelent az igazságügy függetlenségére.

A decentralizáció kérdésében nem történt még sok előrelépés, illetve csak az RMDSZ-es minisztériumokban indították el a decentralizációt.

Címerek és zászlók kérdése, ami elő lett ásva a fiókokból és mostanában több önkormányzat hivatalos címere is el lett ismerve.

Kelemen ugyanakkor elmondta, hogy hamarosan elkészül a nemzeti kisebbségekről szóló törvény is, valamint új gyermek- és családtámogatási rendszert szeretnének, és a család kérdésköre lesz a központi témája a kongresszusuknak is.

Címoldali fotó: RMDSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS