2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis és Cîțu B-terve: a liberálisok kisebbségi kormányzása szocdem támogatással

Szemle 2021. szeptember 04. 16:56, utolsó frissítés: 2021. szeptember 06. 10:32


Megtörtént az, ami a liberálisok és Klaus Johannis elnök számára elképzelhetetlennek tűnt: az USR PLUS megkötötte a lehető legkompromittálóbb szövetséget az AUR szélsőségeivel, hogy benyújthassa a bizalmatlansági indítványt. Most Cotroceniben lázasan dolgoznak a B-terven, amelynek egyetlen célja, hogy Cîțun keresztül a hatalom Johannis kezében maradjon, még egy kisebbségi kormány árán is, amelyet a PSD szükség esetén támogat, és ugyanakkor megzsarol, ahányszor alkalma és lehetősége nyílik erre. A G4Media elemzője, Cristian Pantazi sorra vette a lehetséges forgatókönyveket, amelyeknek tanúi lehetünk az elkövetkező periódusban.

Első forgatókönyv: ha a bizalmatlansági indítvány sikertelen, a Cîțu-kormány helyén marad.

Ez a forgatókönyv csak a PSD támogatásával lehetséges. Az USR PLUS ellenzékbe kerül, a Cîțu által vezetett kormány pedig kisebbségi kormányként működik tovább, azaz nem lesz meg a parlamenti többsége ahhoz, hogy a saját programját megvalósíthassa, hanem a PSD szavazataitól fog függeni, amely hol támogatni, hol zsarolni fogja, annak függvényében, hogy az érdekei éppen mit kívánnak. Pontosan ez történt a Tăriceanu által vezetett második kormánnyal is 2006-2008 között. Cîțu miniszterelnök katasztrofális imázsával, amely napról napra romlik, és egy nehéz téllel, amelyet a meredek drágulások és a folyamatosan értékét vesztő lej már előrevetített, valamint számos más folyamatos válsággal, ennek a kormánynak az élete rövid lehet.

Ha a bizalmatlansági indítvány sikeres lesz, akkor a B-terv lép életbe, amelynek alaptétele, hogy minden kártya Johannis kezében van, ahogy Dan Tăpălagă is kifejtette.


A B-terv szerint a következő miniszterelnök személyére tett javaslat formális lesz, egy bizalmi embert fognak kiválasztani a liberális pártból, aki azonnal félreáll és visszaadja megbizatását. Miért van szükség egy másik jelöltre, és miért nem lehet Florin Cîțu, Johannis nyilvánvaló kedvence azonnal ismét miniszterelnök? Mivel az Alkotmánybíróság tavalyi döntése lehetetlenné teszi Cîțu kinevezését közvetlenül a bizalmatlansági indítvány után. A taláros testület ugyanis tavaly úgy döntött, hogy azt, akit bizalmatlansági indítvánnyal leszavaznak,és nem tudja bizonyítani, hogy új parlamenti többséget tud felmutatni, nem lehet miniszterelnöknek javasolni.

Valószínű tehát, hogy az elnök olyan személyt választ a kormányfői feladatkör ellátására, mint Nicolae Ciucă tábornok, aki a választások után rövid ideig megbízott miniszterelnök volt. Ez a megbízott kormányfő elbukna a parlamenti szavazást, hiszen ugyancsak nem rendelkezik egyértelmű többséggel, vagy még a parlamenti szavazás előtt visszaadja megbizatását, ahogy Florin Cîțu tette tavaly márciusban.

Miután a látszatjelölt lemond, az elnök nagy valószínűséggel Florin Cîțu nevével tér vissza, tudva, hogy a parlament nem szeretné elmélyíteni a válságot, és előrehozott választások elé állítani az országot. Az elnök abban is bízik, hogy a PSD és az AUR parlamenti képviselőinek legalább egy része Cîțu mellett fog szavazni, kompenzálva az elveszített USR PLUS szavazatokat. Sőt, Johannis valószínűleg a pártkongresszus után megpróbál az USR PLUS-on belül is egy szakadást előidézni, megkörnyékezve bizonyos politikusokat, akik hajlandók volnának szerepet vállalni akár a Cîțu-kormányban is. Azonban ez a forgatókönyv, ahogy a USR PLUS-ban lévő hangulat mutatja, kevés sikerrel kecsegtet.

Ebben a forgatókönyvben van egy másik ismeretlen is: az USR PLUS a tavalyi PSD-taktikát követve megpróbálhatja megtámadni az Alkotmánybíróságon Florin Cîțu új miniszterelnöki kinevezését, ha a parlamenti szavazás előtt nem tudja bizonyítani, hogy új kormányzati többséggel rendelkezik.

Ha a második Cîțu-kormány elfogadja a PSD-től és az AUR-tól származó szavazatokat, akkor kisebbségi-kormányként Ciolacu pártjától fog függeni minden törvényjavaslat esetében. A kormány minden kudarca a PNL számlájára kerül, míg a PSD saját célkitűzéseinek megvalósítását fogja szorgalmazni, és a párt "ügyfeleit" megpróbálják ismét helyzetbe hozni. Ez a "nagykoalíció", amely egy informális politikai konstrukcióként fog működni, megadja Klaus Johannisnak azt a nyugalmat, amelyre vágyik az utolsó három elnöki éve alatt, amely azonban egy stagnáló, reformellenes közéletet eredményez.

Az államelnöknek egyébként alkotmányos kötelezettsége lett volna a PNL, az USR PLUS és az RMDSZ közötti koalíció működőképességének fenntartása. Nem tett ennek elősegítése érdekében semmit, ellenkezőleg, blokkolta a kampányban megígért reformok nagy részét. Nagyszebeni polgármesterként szokott hozzá a körülötte lévők szigorú alárendeltségi viszonyához - ami miatt idővel előléptette Alina Gorghiut, Cristian Bușoit és Florin Cîțut - ezért zavarja az USR PLUS-os politikusok viszonylagos autonómiája (éppúgy, mint Ludovic Orban személye, akinek saját programja van, amely eltér az elnökétől). Ő maga indította el a a koalíció felbomlását, azzal, hogy Cîțunál elrendelte Stelian Ion menesztését.

Johannis egy kétpólusú politikai erőtér fenntartását támogatja, egy olyan rendszert, amelyben a PSD és egyetlen jobboldali párt váltják egymást a kormányzásban.

Az USR PLUS egy vállalhatatlannak tűnő kompromisszumot kötött: az AUR-ral szövetkezett a bizalmatlansági indítvány benyújtására. Ez a kompromisszum, hosszú távon rendkívül káros hatással lehet a romániai társadalomra: egy olyan párt érvényesülését segíti elő, amelynek vezetői nyíltan idegengyűlölők, antiszemiták, és légiónárius nézeteket vallanak. Az AUR most ezen a váratlan szövetségen keresztül közeledik a politika fősodrához, és még sürgetőbb legitimitást fog követelni szélsőséges ideológiájának.

Volna egy harmadik forgatókönyv is, ha Johannis elnök legalább most ráébredne arra, hogy a Cîțu opció közép- és hosszú távon veszteséges a PNL és a reformtörekvések számára is. Az államfőnek egy olyan miniszterelnököt kellene javasolnia, aki valóban reformista programmal jelentkezik, és amelyet az USR PLUS is elfogadna. Ez azonban valószínűtlen, tekintve, hogy Johannis a PNL belső harcában is minden kártyáját Cîțura tette. (G4Media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS