2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szórványt erősített az RMDSZ prefektusaival

Sipos Zoltán 2005. január 07. 16:10, utolsó frissítés: 15:56

Kovásznán kívül szórványmegyékben szerzett az RMDSZ prefektusi hivatalt – a szövetségnek 8 alprefektus is jár. A PNL 18, a PD 14 funkciót szerzett. A PUR-nak még nincs jelöltlistája, és lehet, kilép a koalícióból.
Leosztották a kormánypártok a prefektusi tiszségeket: a PNL soraiból 18, a PD-ből 14 prefektus kerül ki (a prefektus-lista letölthető innen).

A PUR-nak a fennmaradó hét prefektusi szék közül öt jutna – a Humanista Párt azonban még nem állította össze jelöltlistáját. A PUR-al jelenleg tárgyalások folynak, várhatóan holnap fog kiderülni, hogy kormányon maradnak-e vagy sem.

Az RMDSZ-nek négy prefektusa lesz: Beszterce-Naszód megyében Szilágyi Jánost nevezte ki a kormány, Kovászna megye új prefektusa György Ervin lesz, Máramaros megyében pedig Böndi Gyöngyike a kormány képviselője.
A Krassó-Szörény megyei prefektus kinevezése jövő hétre várható – tájékoztatta lapunkat Nagy Zsolt, az RMDSZ területi szervezetekért és önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke. A politikus jónak minősítette az eredményt, mivel 2000-2004 között a szövetségnek csak két ilyen hivatal jutott.

Az RMDSZ ugyanakkor várományosa nyolc alprefektusi tisztségnek is – az ő kinevezésükre csak a jövő héten kerül sor. Az alprefektusok személyéről, illetve a megyékről, ahol kinevezésre kerülnek egyelőre


még semmit nem lehet biztosan tudni.

Mint Porcsalmi Bálint, az RMDSZ szórvány-kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, a szórványmegyék prefektusi tisztségeinek megszerzésében épp az ott élő magyar közösségek erősítése volt. A tárgyalásokon elsődleges szempont azon megyék megszerzése, ahol nincsen erős képviselet a megyei tanácsban vagy a parlamentben – mondta.

Ami a Kovászna megyei kinevezést illeti, azt korábban a román pártok háromszéki szervezetei ellenezték. Egyébként fél évet leszámítva 1989 óta csak román prefektusa volt Kovászna megyének. Horia Grama négy évvel ezelõtti kinevezése után a megye gazdaságilag nem fejlõdött, a prefektus pedig minden
régiófejlesztési kezdeményezést elgáncsolt.


Călin Popescu Tăriceanu kormányfő sajtótájékoztatón kiemelte Kovásznát: mint elmondta, a nemzetiség lényegtelen szempont. A kovásznai prefektus a törvényt fogja gyakorlatba ültetni – amennyiben ez nem történik meg, vállalja a következményeket.

György Ervin csak később lesz elérhető, Szilágyi Jánossal nem sikerült beszélnünk. Böndi Gyöngyike (a politikus most novemberben nem jutott be a parlamentbe) lapunknak elmondta: folytatni fogja azt, amit eddig is csináltak.

Máramarosban van mit tenni a magyar közösségért: van már két magyar iskola, és Koltó, a színmagyar település különálló község lett – nyilatkozta. Ami az első teendőket illeti, Böndi a prefektúra vezetőségével és a megyei tanáccsal közösen kidolgozza a prioritásokat. Szerinte várhatóan zűrös megye lesz Máramaros, mivel a jövőben be fogják zárni az ott lévő bányákat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS