2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai zöld igazolvány és a romániai rögvalóság: a vendéglátósok nem ellenőrizhetik, a rendőröknek meg... nincs tabletjük

Bakk-Dávid Tímea 2021. szeptember 24. 10:59, utolsó frissítés: 11:12

Eddig is dívott, hogy az oltott haver pdf-jét telefonon felmutatva léptek be emberek a koncertekre. De ki nézheti meg az érvényességét? Úgy tűnik, senki.


Egyre több városban és településen haladja meg a 3 ezreléket a fertőzöttek száma, ami plusz korlátozások bevezetésével jár elsősorban a vendéglátóiparban: elvileg ezeken a településeken az uniós digitális COVID-igazolvány felmutatásához kötik a vendéglőkbe, kávézókba, mozikba stb. történő belépést.

De ki ellenőrzi, hogy aki betér egy vendéglőbe, vagy be akar menni egy koncertre/előadásra, valóban rendelkezik-e ezzel a digitális zöld igazolvánnyal? Pontosabban a létesítmény munkatársa - leggyakrabban a pincér, báros, szervező - tudja-e ellenőrizni a neki bemutatott digitális Covid-igazolvány hitelességét?

A válasz egyértelműen a nem.

Erre a hiányosságra hívja fel a figyelmet a HORECA szektor több képviselője is az Agerpres hírügynökség összeállításában. Ion Biriş, a Romániai Szállodák és Éttermek Munkaadói Szervezetének (HORA) elnöke rámutatott: az éttermek üzemeltetőinek nincs joguk ellenőrizni az ügyfelek személyazonosságát, és ezért nem tudják azt sem ellenőrizni, hogy a vendég által felmutatott zöld igazolvány valóban az ő nevére szól-e. Így előfordulhat az az eset, hogy akár tucatnyi személy ugyanazzal a zöld igazolvánnyal léphet be - mondta.


"Az állam nagyon jól tenné, ha rendet rakna" - fogalmazott Ion Biriş. A HORA vezetője hangsúlyozta, hogy az éttermek üzemeltetői nem tölthetnek be hatósági ellenőrző szerepet. Szerinte a kormány tűzoltás jellegű intézkedéseket hozott ezügyben, ám ezzel nagyon megnehezítette azok helyzetét, akiknek ezeket alkalmazniuk kellene. Felvetette azt is, hogy ha a zöld igazolványok alapján történik a vendégek beengedése, akkor mire való az a korlátozás, hogy csak a férőhelyek 50%-át szabad betölteni. "Miért nem 70%? Miért nem 83%? Mindezt teljesen önkényes és minden logika nélkül szabták meg" - vélte Ion Biriş.

A HORA elnöke leszögezte, a vendéglátóipari ágazatban ők be szeretnék tartani a törvényeket, de ehhez "egyszerű és könnyen betartható" normák elfogadására lenne szükség.

Rámutatott arra is, hogy kormányhatározatok helyett világos és egyértelmű törvényekkel kellene "korlátozni az állampolgárok jogait". Szerinte a HORECA ágazatot is érintő járványellenes intézkedésekkel kapcsolatban számos olyan kérdést nem tisztáztak a hatóságok, mint például a saját kiszolgálóhely nélküli kávézók helyzete.

"A hivatalos álláspontunk az, hogy teljes mértékben támogatjuk az állami oltási kampányt, teljes mértékben támogatjuk az intézkedéseket, különösen azokat, amelyeket szintén az állam finanszíroz"- szögezte le. Ugyanakkor felsorolt néhány példát, amikor kétértelmű és kaotikus helyzetek alakulnak ki, például ha valaki egy kávézó teraszán ülve törvényesen fogyasztó vendég, de a mellékhelyiség az egységen belül található, akkor kérdés, hogy bemehet vagy sem? Vagy az elvitelre kért kávé vásárlójától miért kellene zöld igazolványt kérni?

A HORA egy másik vezetője, Dragoş Petrescu szerint is kulcsfontosságú, hogy az alkalmazandó szabályok nagyon egyértelműek legyenek abban a tekintetben is, hogy világosan szögezzék le: nem a vendéglátósok a felelősek azért, ha egy kliens nem a saját zöld igazolványát mutatja föl, hanem valaki másét.

Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, a zöld igazolvánnyal való belépés a világon mindenhol, ahol bevezették, zökkenőmentesen működik - szögezte le. Például New York államban a vendég besétál a telefonjával, beszkennelik a digitális igazolvány QR-kódját vagy csak egyszerűen bemutatja azt, beengedik, és onnantól az ő felelőssége, hogy valóban a saját dokumentumát mutatta-e be, a vendéglátós felelőssége éppen csak annyi, hogy számon kérje a bemutatást.

Ha a törvény megköveteli a zöld igazolvány bemutatását, akkor lemásoljuk az európai és angolszász modellt, ahol hozzánk belépve a vendég bemutatja a QR-kódot, beolvassuk, a vendég pedig belép az étterembe - tette hozzá. Ám semmiképp nem lehet a mi kötelességünk a vendég személyazonosságának ellenőrzése, hiszen nem vagyunk rendőrök - szögezte le Dragoş Petrescu.

A digitális Covid-igazolvány ellenőrzésének dilemmája nemcsak a vendéglátósokat érinti: ugyanebben a helyzetben vannak a koncertek vagy más események szervezői, vagy például a színházak is.

Tapasztalatok szerint eddig is gyakori volt, hogy a beoltatlan, ám az eseményre bejutni akaró személyek egy beoltott barátjuktól megkapják annak zöld igazolványát, és azt felmutatva a telefonjukon máris szabad utat kapnak a belépésre. Sok rendezvényszervező ezért feltehetően a legtisztábbnak azt látta, ha a helyszínen ingyenes gyorstesztet biztosítva próbál a zöld igazolványok ellenőrzésének ódiumától valamennyire megszabadulni - főleg azokban a térségekben, ahol az átoltottság jelenleg is jóval országos átlag alatti, és nem jellemző, hogy a lakosok tömegesen letöltötték volna az uniós zöld igazolványt.

Mint azt megírtuk, a kormány pénteken hagyta jóvá azt a rendeletet, melynek értelmében bizonyos közösségi helyszínekre - éttermekbe, esküvőkre, kávézókba, fitnesztermekbe, mozikba és színházakba, valamint sport- és kulturális rendezvényekre - csak a COVID digitális zöld igazolvány bemutatásával lehet belépni, ha az adott településen az új koronavírusos esetek aránya az azelőtti 14 napban 3-6 ezrelék. A résztvevőknek/klienseknek bizonyítaniuk kell, hogy be vannak oltva COVID ellen (az uniós zöld igazolvány felmutatásával), vagy föl kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesztet vagy egy 48 óránál nem régebbi hitelesített negatív gyorstesztet; vagy bizonyítaniuk kell, hogy átestek a betegségen (legalább 15 és legfeljebb 180 napja).

Románia-szerte már több mint 30 városban és számos kistelepülésen lépett életbe vörös forgatókönyv, többek közt Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Szatmárnémetiben, Nagybányán vagy Besztercén is már kérik vagy a közeljövőben kérhetik a zöldigazolványos beléptetést.

A rendőrszakszervezet szerint a rendőrök sem tudják ellenőrizni a zöld igazolványokat


Az Europol rendőrszakszervezet csütörtökön szólalt meg a zöld igazolványok ellenőrzése ügyében, és gyakorlatilag azt állítják: nemcsak a vendéglátósok, de a rendőrök sem tudják ellenőrizni ezen igazolványok érvényességét.

A Hotnews beszámolója szerint a rendőrszakszervezet rámutat arra, a közrendőröknek sem szolgálati telefonjuk, sem szolgálati tabletjük nincs, így nem tudják az erre a célra kifejlesztett applikációval a zöld igazolványok QR-kódjait leolvasni.

"Az oltási igazolványokat a rendőrség nem ellenőrizheti. Bár ez megdöbbentően hangzik, ez a szörnyű valóság; az a tény, hogy a bűnüldöző szerveknek nincs technikai lehetőségük, hogy a polgárok COVID-19 zöld igazolványai hitelességét ellenőrizzék" - írja a szakszervezet. Ráadásul a jelen pillanatban érvényes jogszabályok szerint a vendéglők, rendezvénytermek, teraszok vagy bármely köz- vagy magánintézmény vendégeinek "epidemológiai státuszát" - azaz a zöld igazolványát - csak az illető cég/intézmény/működtető munkatársai ellenőrizhetik, állítja a szakszervezet.

Ugyanakkor megerősítik, hogy bár egyfelől az ő kötelességük lenne, valójában a zöld igazolványokat a vendéglátósok vagy rendezvényszervezők sem ellenőrizhetik - nem azért, mert ne lenne telefonjuk vagy tabletjük, viszont nem kezelhetnek személyes adatokat.

A szakszervezet szerint Florin Cîţu miniszterelnök a zöld igazolványok használatáról csupán populista kijelentéseket tett, de a valóság az, hogy egy ilyen dokumentumot bárki felhasználhat egy étterembe vagy rendezvényre való belépésre anélkül, hogy be kellene mutatnia a személyazonosító okmányát - anélkül pedig nyilvénvalóan nem lehet megállapítani, hogy valóban ő-e a járványügyi helyzetét igazoló tanúsítvány jogosultja.

A kormány tehát nemcsak a normatív jogi keret kidolgozását illetően hibázott, de közömbös maradt az alkotmányos jogok tiszteletben tartásával, és ignorálta a személyes adatok védelméről szóló rendelkezéseket is - vélte a szakszervezet.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az állampolgárok semmi garanciát nem kapnak arra, hogy "a báros, pincér vagy más illetéktelen személy nem készít fényképet az Android rendszerrel ellátott mobiltelefon vagy táblagép kijelzőjéről, amelyen keresztül ellenőrizték a digitális tanúsítványokat", és így idegenek hozzáférjenek az állampolgárok azonosító adataihoz.

Címlapfotó: Claudio Schwarz, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS