2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyelőre csak zsarolási trükk az előrehozott választás

Szin Péter 2005. január 07. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Névtelen kormányzati források szerint sem Băsescu, sem Tăriceanu #b#májusig#/b# nem kezdeményez előrehozott választást. Az EU-csatlakozási szerződés aláírásáig előnyösebb a csend és a rend.Nagy port kavart Băsescu elnök az Adevărul napilapnak adott interjújával, amelyben alig nyolc nappal a koalíciós kormány beiktatása után az előrehozott választások szükségességéről értekezett, mert így meg lehetne szabadulni a Humanista Párt (a PUR) fémjelezte "erkölcstelen megoldástól".


Csak fenyegetésnek szánták?

A politikusi nyilatkozatok mellett több szociológus és politikai elemző is kommentálta a bejelentést. Mircea Kivu, az IMAS igazgatója úgy véli, ezt az ötletet inkább a fenyegetés kedvéért vetette fel ismét ilyen élesen az elnök. Ezt támasztja alá, hogy Băsescu nem azonnali dátumra utalt, hanem inkább arra az esetre, ha a PUR netán kormányválságot robbant ki.
A szociológus szerint a kormányra került ellenzék valószínűleg erősíteni tudná pozíciót ezzel a megoldással, mivel általános trendként a győztesek népszerűsége emelkedni szokott. Kivu ellenben felhívja a figyelmet: nem nyilvánvaló, hogy végülis melyik párt nyerte a választásokat.

Ráadásul az előrehozott választások kiírása nagymértékben függ az ellenzékbe szorított PSD-től – és a volt kormánypárt, saját parlamenti befolyását féltve egyelőre határozottan elzárkózik a megoldástól.


Nem biztos, hogy használna a húzás

Sebastian Lăzăroiu, a CURS vezető szociológusa szintén úgy vélekedik, hogy a nyilatkozat nem véletlenül a prefektusi hivatalok elosztása körüli perpatvarban született. A szakértő úgy véli, az elnök burkoltan a két kisebb koalíciós pártot fenyegette meg. Másfelől nehéz ilyen rövid időn belül választásokat szervezni, s úgy véli, a D.A. és Băsescu kissé túllihegi a témát.

Lăzăroiu nincs meggyőződve arról, hogyha most vasárnapra tűznék ki a voksolást, akkor a D.A. jobb eredményt produkálna, mint november végén. A szociológus szerint a legtöbbet az ügyön a PRM nyerne. Másfelől a választók arra voksoltak, hogy aki többséget szerez, kormányozzon is, ne gyújtó hangú nyilatkozatokban élje ki magát.


Világos beszéd?

Stelian Tănase – részben vitatkozva a fenti állításokkal – az eddigieknél világosabb állásfoglalásként értelmezi az elnöki interjút. Véleménye szerint ősz óta rengeteg szó esett a PNL és a PD egyesüléséről és az előrehozott választásokról, de ennyire nyiltan egyik politikus sem fogalmazott.


Tényleg csak fenyegetésnek szánták

Nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásokra hivatkozva az Evenimentul Zilei azt írja, Băsescu konzultált Călin Popescu-Tăriceanu kormányfővel még interjúadás előtt. E források állítják, a nyilatkozat egyetlen célja az volt, hogy "muszáj volt pontra tenni" a PUR-t, amely kezdte megyei szinten is "túlzásba vinni a követelőzést".

Szintén e megbeszélés eredménye, hogy a kormányfő nyilatkozata óvatosabb hangnemű volt: a szándékos összebeszélés gyanúja erősebb lett volna, ha ugyanazt mondják. Mindenesetre a D.A. Szövetség vezető politikusai május előtt nem kezdeményezik a választások előrehozását, ugyanis az ország akkor írja alá EU-csatlakozási szerződését.


Hírforrás: Mediafax, Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS