2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Húzd meg, ereszd meget játszik a PNL és a PSD. Az USR kiszáll a játékból

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2021. október 25. 14:45, utolsó frissítés: 14:52

Eközben meg az is lehet, hogy Florin Cîțu arra játszik, hogy a Ciucă-kormány ne kapja meg a parlamentben szükséges szavazatszámot.


Hétvégén megrekedni látszottak a kormányalakítási - pontosabban a PNL víziójában a kisebbségi kormány politikai támogatására irányuló - tárgyalások, miután a liberálisok és a PSD közötti tárgyalások kudarca után holtpontra jutottak a kisebbségi kormányt támogató parlamenti többség kialakításáról szóló viták. A Digi24 egyes politikai forrásokra hivatkozva azt írja, a probléma az volt, hogy a PSD egyértelmű garanciák híján nem kívánja támogatni a kormányt. A PSD feltételei ismertek: csak februárig szól a "fegyverszünet" és a kormány támogatása, ugyanakkor kérték az általuk javasolt intézkedések belefoglalását a kormányprogramba.

A már ismert követeléseken túlmenően ugyanakkor a PSD azt is kérte, hogy a parlament elé terjesztés előtt Marcel Ciolacu PSD-elnök gyakorlatilag ellenőrizze a miniszterek listáját, és hagyja azt jóvá.

A PNL elnöke, Florin Cîţu ebbe nem ment bele. Ráadásul nincs egyetértés a kormányzó partnerek, a PNL és az RMDSZ között sem a minisztériumok elosztásáról. Liberális források szerint a PNL csak egy plusz miniszteri posztot akar adni az RMDSZ-nek - ilyen feltételek mellett viszont az RMDSZ-nek akkor már egy "fajsúlyosabb" tárca kellene, vagy az európai fejlesztési, vagy a szállításügyi tárca. Ám az első variáns kizárt, mert a PNL-nek nagyon kell az európai fejlesztési minisztérium. Amúgy meg "a PNL problémája jelenleg nem az, hogy hány minisztériumot ad az RMDSZ-nek, hanem az, hogy hogyan egyezzen ki az USR-vel, miután nem tudott kiegyezni a PSD-vel" - nyilatkozták források a Digi24-nek.

Ezt követően vasárnap este a PNL főtitkára, Dan Vîlceanu egy meglehetősen arrogáns javaslattal állt elő az USR számára: mint mondta, az USR szavazza csak meg előbb a kisebbségi kormányt, és aztán majd beszélhetnek arról, hogy vissza kéne venni őket a koalícióba. Ezt azzal indokolta, hogy a PNL és az USR közötti "megbékélésnek" időre van szüksége, hogy beérjen, ám az országnak viszont sürgősen teljes hatáskörrel rendelkező kormányra van szüksége.


"Oké, értem, az USR már nem akarja Cîţut. Tessék, Nicolae Ciucă! Szavazz rá! És most úgy értettem, Nicolae Ciucă sem jó, és hogy most koalícióra akarnak lépni. Őszintén szólva már nem értem" - jelentette ki.

Az USR vissza akar térni az eredeti kormányprogramhoz és reformokhoz

Erre reagálva Anca Dragu, a szenátus USR-s elnöke azt nyilatkozta, nem érti, hogy képzelték a PNL-ben, hogy hogyan lesz egy kisebbségi kormányból tavaszra az USR kormányra lépése, mert egy újabb kormányszerkezetet a parlamentnek kell majd ismét jóváhagynia, "nem úgy megy az, hogy egyet kiveszek az enyéim közül, te beteszel valakit a tieid közül", mutatott rá Dragu.

Ugyanakkor leszögezte, itt nem funkciókról van szó: az USR azért akar visszatérni a koalícióba, hogy visszatérhessenek a kormányprogramhoz, a reformokhoz. "Ez volt a probléma a koalíció nyolc hónapja alatt, hogy a reformok megrekedtek. Tehát egy lehetséges koalíción belül sokkal pontosabb, sokkal világosabb menetrendre van szükség. Természetesen szükség van megbeszélésekre a 2022-es költségvetésről. Nem akarjuk ott folytatni a megbeszéléseket, ahol az augusztusi költségvetési kiigazításkor megrekedtek, amikor az egészségügyi és a közlekedési tárca az ajtóban várhatott a sorára, mert az USR PLUS tárcája volt" - sorolta a sérelmeket Dragu.

Dragu szerint ha a PNL igazán felelős magatartást akarna gyakorolni, akkor vissza kellene térni a koalíciós kormányprogramhoz, a reformokhoz, és nem a PSD-vel tárgyalgatni.

Korábban egy USR-s forrás a Digi24-nek elmondta, a pártban nem fűznek nagy reményeket a PNL-vel folytatott tárgyalásokhoz. Szerintük amúgy a PNL-PSD tárgyalások kudarca csak "pillanatnyi" patthelyzet. „A velünk folytatott megbeszélések célja, hogy megmutassák nekünk, ki az irányító. Kizárva részünkről egy kisebbségi kormány támogatása, arra meg semmi esély, hogy meghívást kapjunk a kormányba” – nyilatkozták az USR-s források a Digi24.ro-nak.

A Cîţu-féle kiszámíthatatlansági faktor

Mindezeken túlmenően Florin Cîțu, úgy tűnik, mintha arra játszana rá, hogy a Ciucă-kormány ne kapja meg a parlamentben szükséges szavazatszámot.

A kinevezett miniszterelnök és a PNL elnöke között már az elején feszültség alakult ki, amikor a minisztériumokat osztották fel párton belül. Cîțu a Szenátus elnöki posztját szeretné, ám ezt csak akkor kapná meg, ha a PSD támogatásával valósul meg az új kormány, és a PSD a PNL-vel és az RMDSZ-szel közösen így megszavazhatja Anca Dragu leváltását és Cîțu kinevezését. A szociáldemokraták cserébe megkapnák a képviselőház elnöki posztját.

Ha nem ő lesz a szenátus elnöke, Florin Cîțu fontos pozíció nélkül marad, és azt máris bejelentette, hogy nem kíván bekerülni a kormányba.

Ciucă: folytatjuk a PSD-vel a tárgyalást

Miután a PNL-PSD tárgyalások hétvégén holtpontra jutottak, hétfőn már Nicolae Ciucă megbízott miniszterelnök azt nyilatkozta, "a megbízatásunk az, hogy támogatást keressünk egy kisebbségi kormányhoz", és hozzátette: telefonon beszélt Marcel Ciolacuval, és a párbeszédet később folytatják.

„Beszéltem telefonon Marcel Ciolacuval. Elküldték nekem azt a 10 PSD-javaslatot, amelyek bevezetésre kerültek az irányadó programba. (...) Később folytatjuk a megbeszéléseket. Megbeszélést folytatunk mindazokkal, akik hajlandóak és akarnak megoldást találni a válságból való kilábalásra” – mondta a miniszterelnök-jelölt Dacian Cioloș USR-elnökkel zajló megbeszélése előtt.

A kinevezett miniszterelnöknek jövő hét végéig legkésőbb össze kell állítania és a parlament elé szavazásra bocsátania a kormánynévsort. 234 szavazat kell az elfogadásához, a PNL és az RMDSZ együttesen 163 szavazatot ad, amihez hozzáadódik a nemzeti kisebbségek 18 szavazata. Összesen ez 181 szavazat. Így 53 szavazat hiányzik a kormány beiktatásához.

A Dacian Cioloșsval folytatott megbeszélések után Ciucă pontosította, hogy „bármilyen megoldást” keres a kormányalakításra. „A megbeszélések abból indultak ki, hogy bemutattuk és elismertük azt a súlyos válsághelyzetet, amelyen az ország jelenleg megy keresztül, és arra kértünk mindenkit, mutassunk politikai érettséget és hozzuk meg az ország számára megfelelő döntést. Még mindig reménykedem, hogy sikerül kormányt alakítanom. Ha úgy látom, hogy erre már nincs esély, annak megfelelően fogok eljárni” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

"Mindent megteszek, ami emberileg lehetséges, hogy kormányom legyen" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a PSD kaphat-e miniszteri mandátumot a kormányban, a miniszterelnök-jelölt azt mondta: "Amikor megkaptam az elnöktől a megbízást, azt mondtam, minden felelős politikai erőhöz felhívással fordulok, így a PSD-hez is."

Továbbra is kiáll döntése mellett az USR


Az USR nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak - jelentette ki hétfőn Ionuţ Moşteanu, az alakulat alelnöke és szóvivője.

Az RFI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, jelenleg nem kisebbségi kormányra van szüksége az országnak, és emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt, amikor Dacian Cioloş USR-elnök kijelölt kormányfőként lépéseket tett a kormánykoalíció újraélesztésére, a volt koalíciós partnerek elutasították ajánlatát.

A kormányalakítással jelenleg megbízott Nicolea Ciucă "a szokásos lépéseket teszi meg", azaz tárgyal minden politikai párttal.

Arra a kérdésre, hogy az USR milyen körülmények között egyezne bele, hogy ismét koalícióra lépjen a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel, Moşteanu azt válaszolta, hogy "miután Johannis államelnökön keresztül a PNL kijelentette, hogy az USR a kútfője minden problémának', és furcsa módon a Szociáldemokrata Pártban (PSD) látja a megoldást egy sor problémára, ez a forgatókönyv jelenleg nem is téma a kormányalakítási tárgyalásokon.

"Már vagy két hónapja, amióta Cîţu kormányfő szétrobbantotta a koalíciót, ugyanaz a forgatókönyv van érvényben" - nyomatékosította Moşteanu.

A stabil támogatottsággal rendelkező kormányhoz három alakulatra - PNL, USR és RMDSZ - van szükség, a kormánykoalíció helyreállításához azonban a PNL-nek módosítania kellene a vezetőtestületei által hozott döntéseken, és nyilvánosan be kellene jelentenie, hogy tévedett az USR-vel kapcsolatban, és akkor tárgyalóasztalhoz lehetne üli. Az adott körülmények között azonban ez a perspektíva nagyon távoli, és nagyon sok bizonytalan körülmény hátráltatja, szögezte le az alakulat alelnöke.

Hozzátette, "egy 26%-os támogatottsággal rendelkező párt nem állíthatja azt, hogy isteni küldetése van egy önmaga köré építendő kormány alakítása érdekében tárgyalásra hívni a pártokat".

Dacian Cioloș USR-elnök a Ciucával folytatott megbeszélés után szintén azt nyilatkozta: nem támogatnak egy kisebbségi kormányt, és hogy valószínűnek tartja, hogy Ciucă folytatja a tárgyalásokat a PSD-vel.

Források: digi24, hotnews, agerpres

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS