2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiszivárgott videón szidalmazza kollégáját Szamosközi István professzor. Megszólaltak a pszichológus hallgatók

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. november 05. 19:29, utolsó frissítés: 2021. november 14. 13:37

A pszichológiaegyetem neves professzora utólag elnézést kért viselkedéséért, azt azonban tagadja, amivel egykori és jelenlegi diákjai a felvétel nyilvánosságra kerülése hatására szembesítették.


Megalázás, megfélemlítés, szexizmus, verbális erőszak és az ezekkel szembeni tehetetlenség érzése – tört a felszínre Szamosközi Istvánnal kapcsolatban, miután a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Karáról kiszivárgott egy felvétel, amelyen a professzor megalázó módon viselkedik kollégájával, és trágár kifejezéseket használ a diákok előtt. A pszichológia szakot érintő, szerdai keltezésű botrányos felvétel azóta több helyen is feltűnt a neten, hatására pedig az egyetem több volt diákja is előbújt személyes történeteivel, hogy őket milyen negatív élmények érték a professzor miatt, akinek nevéhez a szak létrehozása is kötődik, de akinek a BBTE legbelsőbb körében is nagy befolyása van.

A felvétel tanúsága szerint nagyon nem tanárhoz méltó, ahogyan Szamosközi István megnyilvánult egy egyetemi óra szünetében, amelynek ráadásul az előadója nem is ő, hanem egy tanár kollégája volt (legalábbis mindaddig, amíg a diákok szerint váratlanul be nem toppant a professzor, hogy a másodéves pszichológusok óráját megszakítva eldöntse, ki képviselje majd a tíz legjobb tanuló közül az egyetemet a diáktanácsban). A GDPR-szabályozás miatt azonban a professzornak a diákok értékelése mellett a nevüket is ki kellett derítenie, ehhez pedig rövid időre kilépett az online óráról. Mire visszaért, a diákok öt perces szüneten voltak, amin viszont nagyon kiakadt, és ekkor kezdődött szitkozódása.

Trágár és megalázó kifejezésekkel illette az óraadó tanárt, amit azok a diákok, akinek nem volt kikapcsolva kamerájuk és mikrofonjuk, végighallgattak. Valaki pedig - az egyetem szabályzatával ellentétben - rögzítette is a felvételt, ezért pontosan tudjuk mi hangzott el ekkor:

Tanár: - Szüneten vannak.
Szamosközi István: - De miért vannak szüneten b***meg? Tudják, hogy jövök vissza. Isten b*** meg!
T: - Öt perc szünetet adtam nekik. Várjál egy picit.
Szamosközi István:- Ehhhhő…

T:- Akkor akartunk szünetelni…
Szamosközi István:- B****meg! Mondtam, hogy jövök vissza, erre te elküldöd őket szünetre!
T:- De öt perc az egész, mindjárt visszajönnek...
Szamosközi István:- Gyúrjam beléjük a f***t…


Amíg tehát az oktató menteni próbálta a helyzetet és nyugtatgatni a hirtelen indulatú professzort, addig az toporzékol, csapkod, káromkodik és autoriter módon viselkedik kollégájával szemben, megalázva őt a diákok előtt.

A közösségi média világában nem ritka, hogy kínos jelenetek szivárognak ki, és kezdenek elterjedni. Ez alól pedig az alapszabályzatában rögzített tiltása ellenére a BBTE sem kivétel. Nem olyan rég a kémiai karon rögzített felvétel vált virtuálissá, amelyen egy diák tanáraival szembeni viselkedése volt megkérdőjelezhető.

Ebben az esetben a felvételt készítő diák kiléte tudomásunk szerint egyelőre ismeretlen a kar vezetősége számára, azonban a felvétel kiszivárogtatója nem az egyetlen, aki félelmet érez most Szamosközi István lehetséges bosszúja miatt. A volt diákok beszámolójából kiderül, nem csak egyszeri esetről van szó. Állítólag évek óta sakkban tartja a diákokat és oktatóikat a professzor, aki most az online tanítás alatt „meglepetésszerűen” lép be órákra „ellenőrizgetni”, és folyamatosan megalázza kollégáit – állítják a diákok.

A kar több volt és jelenlegi hallgatója is úgy nyilatkozott - név nélkül -, hogy a professzor felvételre vett stílusán már meg sem lepődtek, mert gyakori jelenség a pszichológiaegyetemen. Egyikük kifejtette, ahhoz már hozzá vannak szokva, hogy a diákokat nem kezeli embertársakként... Állítása szerint a nőkkel szemben pedig különösen sértő megjegyzései vannak. Olyan is volt, hogy kutyához hasonlította őket, „akik, ha bemennek az üzletbe, az állatokhoz hasonlóan ösztönösen szaglásznak”. Általában azonban a sértést „beéri annyival”, hogy azt mondja, „egy nőnek bizonyos szerepeket be kell töltenie, de ez nem azt jelenti, hogy ugyan azt megteheti, mint egy férfi” – részletezte.

Ezeket a hallgatók megpróbálják nem magukra venni, kínosan érzik magukat, de már a félelmeik miatt sem mernek ellentmondani a professzornak. Amikor az óráján a véleményükre kíváncsi, néha akkor is inkább hallgatnak, hogy elkerüljék a megaláztatást.

„Nekem az az érzésem, hogy az egyetemi oktatók ugyanúgy félnek Szamosközitől, akárcsak mi. Nem mernek szólni, amikor például a nőkről viccelődik. Pedig, ha nem is lép be váratlanul az óráikra, tudomásuk lehet arról, hogy a professzor a diákokat degradálja, és ez heti szinten megtörténik. Az, hogy a diák hülye, alap Szamosközinél” – mutatott rá egy másik volt hallgató.

Nem ez volt az első eset, hogy Szamosközi belépett egy órára, és megalázta a tanárt

Egy másik diák elmondása szerint az oktatók nem tudják kezelni az ilyen helyzeteket és nem is tudnak beleszólni Szamosközi hívatlan megjelenéseibe. Információnk szerint még legalább egy hasonló eset történt, amikor Szamosközi István váratlan feltűnése az órán kollégája megalázásába torkollott, a professzor többször is számon kérte a tanárt, arra hivatkozva, hogy amit csinál, értelmetlen és nem is az egyetemi oktatáshoz tartozik.

Szintén nevének elhallgatását kérő diáktól tudtuk meg, a tanár „csúnyán viselkedik: zavarja az órákat, beleszól mindenkinek a szavába, hogy elmesélje saját történeteit, pedig az óráknak nem róla kell szólniuk, mert nem az ő tantárgyát érintették”. (Erről az esetről szintén készült felvétel is, az egyetem vezetése számára elérhető helyen.)

„Nagyon bosszantó, hogy semmit nem tudunk tenni ellene, pedig nagyon sokszor így viselkedik velünk, és a tanárokat is megalázza előttünk. Ők viszont nem állnak ki magukért, és nem tudjuk, hogy miért. Nem értjük, hogy van ekkora hatalma mások felett, hogy évek telnek el így és senki nem tesz semmit ellene” – érzékeltette a helyzetet a másik diák is.

A diák állítása szerint a kar vezetőségéhez elért a videó, mert csütörtökön gyűlést hívtak össze. Péntek délután pedig forrásunk arról számolt be, hogy az egyik óráján megpróbálták „befolyásolni” őket, ne beszéljenek róla senkivel, a sajtó képviselőivel főleg nem. „Az egész tanári kar a professzor mellett áll” – mutatott rá.

A diákok abban bíznak, hogy egyrészt annak a diáknak a neve nem derül ki, aki a videót rögzítette és Szamosközi se áll bosszút miatta a teljes évfolyamon (bár ezt valószínűnek tartják). Másrészt a videó és a volt diákok beszámolói alapján abban bíznak, hogy változás következik be a kar életében, és Szamosközi nem oktatja tovább őket, de a karon másokat sem, mert szerintük rosszul is oktat.


Több mint 70 volt diák osztotta meg a videót, többen közülük negatív tapasztalataikat is megírták Szamosköziről

Éltető Noémi így fogalmazott a közösségi médiában:Seer Lászlót, aki azóta egyetemi tanárként dolgozik a BBTE-n belül, 2005-ig tanította Szamosközi István. Azt írta a közösségi média oldalán, hogy a 'pszicho' magyar tagozata egyfajta Észak-Korea volt: Szamosközi pedig diktatórikus, megalázó, félelemkeltő stílusával mozgatta az apparátust. Visszaemlékezése bővebben ITT olvasható.

A szerkesztőségünkhöz két névtelen levél, „őszinte vélemény” érkezett be az eset kapcsán. (Teljes terjedelmében ITT olvashatóak.)

Egy névtelenül közölt véleményben, amelynek az írója saját állítása szerint a pszichológia szak jelenlegi hallgatója, így fogalmaz:

Azért jött erre az egyetemre, hogy tanuljon és inspirálva legyen a tanárok által, viszont ebben úgy érzi Szamosközi professzor úr akadályozza meg. Mert megalázza őket minden egyes órán, lehordja őket mindennek és egyáltalán nem jó tanár. „Elvárja, hogy mindent tudjunk amit ő, hogy érjük el az isteni szintjét úgy, hogy közben nem segít, nem támogat, hanem szándékosan megakadályoz. Viszont az akadályok nem puszta ártatlanul nehéz tesztek, hanem konkrét pszichológiai háború: nyilvános megalázás, bizonytalanság fokozás, önértékelés csökkentés, illuzórikus igazság, bántalmazás, és sorolhatnám. (...) Tiszta szívemből kérem, hogy vessenek véget ennek.”

A Transindex előző cikkét is belinkelte, amelyben egy elsőéves diák kifakadt Szamosközi miatt.

Egy másik névtelen (volt?) diák, szintén a szerkesztőségünkhöz juttatta el levelét a témában.

Ő azt írta, abban a hitben jött pszichológiára, hogy a tanárok tele lesznek empátiával, többet fognak törődni a diákjaik lelki egészségével, sokkal nyitottabbak, közvetlenebbek, valamint elfogadóbbak lesznek. „A realitás sajnos más, ez nem ilyen egyszerű. Az élet nem egy tündérmese, ahol minden úgy van ahogy elképzeljük, sőt, az élet „szar”, az egyetem egy „szemétdomb”, a tanárok „nem idevalók”, a diákok meg „hülyék”. Legalábbis ezt sulykolják belénk, pszichológus hallgatókba az egyetemen. Pontosabban egyetlen egy ember vallja mindezeket, aki sajnos komolyan is gondolja meggondolatlan kijelentéseit. Ez az ember pedig nem más, mint Szamosközi István! (...) Ami a legszomorúbb az egészben, hogy a mai napig terrorizálja mind a diákokat, mind a tanárokat, stílusa napról napra egyre undorítóbb és elviselhetetlenebb. Minden egyes diákkal megutáltatja saját magát, de még az intézményt is, és ami a legelkeserítőbb, hogy magát a tudományt is! Az online oktatás pedig még nagyobb teret nyitott számára abban, hogy kiskirályként naponta tegye tönkre mindenki napját gúnyos, ostoba és kritikán aluli megjegyzéseivel. Hogy csak egyetlen példát említsek, kiakadt azon, hogy mi, diákok, óra közben kaptunk 5 perc(!) szünetet, ráadásul nem is az ő órája volt csak belépett, és nemes egyszerűséggel azt mondta ránk, hogy „gyúrjam beléjük a fa**át”. (...) Szerintem mindegyik diáktársam nevében kijelenthetem, hogy a BBTE Pszichológia és Neveléstudomány Kar diákjai nem szeretnének reggel úgy felkelni, hogy utálják azt az intézményt, ahol tanulnak, hanem hogy szeretik. (...) Azonban mindez lehetetlen, amíg ez az ember taníthat az egyetemen!” – írta a csalódásának hangot adó diák.

Mit mond erről a dékánhelyettes és maga a professzor?

A Kolozsvári Rádióval együttműködve megszólaltattuk Szamosközi Istvánt és Fóris-Ferenczi Rita dékánhelyettest is. Utóbbi állítja, pénteken tőlünk szerzett tudomást arról, mi zajlott le a diákok jelenlétében és hogy kikerült az internetre a videófelvétel.

A dékánhelyettes elmondása szerint nincs tudomása arról, hogy a felvételen hallható obszcén kijelentések és minősíthetetlen viselkedés máskor is előfordult volna. Szóbeszédekről ugyan hallott, viszont írásban senki nem jelezte, hogy probléma lenne bármelyik tanárukkal, így Szamosközivel sem. Az interneten terjengő „botrányos” felvétel kapcsán megjegyezte, kérdéses, hogy „mennyire korrekt” ennek közzététele, mert egy tanár és az asszisztense közötti beszélgetést látja rajta.

„Tényleg elhangzanak trágárabb kifejezések is, de semmiféle molesztálást, megalázást a diákok felé nem hallottam a felvételen” – szögezte le. Később viszont azt elismerte, hogy korábban is voltak Szamosközi Istvánnal szemben, a diákok részéről visszajelzések a Facebookon, a Transindexen. Hozzátette: "én ezt a problémakezelést nem tartom korrektnek, mert bár lehet hír, beszélgetési téma több ember megkérdezésével, de az, hogy a tanárral szemben bárkinek is, a diáknak vagy kollégájának etikai problémája van a szóhasználattal, vagy a dolgok kezelésével kapcsolatosan, az akkor korrekt, ha elsődlegesen a BBTE etikai bizottságához írásban jut el a probléma".

„Azért vagyok egy picit ideges, mert szóbeszédek, pletykák vannak, de ennél súlyosabb pletykák is keringenek a neten bárhol, de ahhoz, hogy bárki, bármit ezzel a kérdéssel kezdjen, ahhoz korrekt, névvel ellátott jelzést kell küldjön írásban, hogy ezt a kérdést etikai problémaként kezelje” – mutatott rá.

Ezt követően pedig a dékánhelyettes azt kifogásolta, hogy a Kolozsvári Rádió riporteréhez eljutott a felvétel és emiatt kérdéseket tesz fel, mert szerinte mindegy, hogyan beszélnek a kollégák egymással, azt ugyanis magánbeszélgetésnek tartja. „Lehet, hogy a gyermekeimnek én is ilyen házi ruhás használatban mondom, hogy b***meg. Vagy ha a kollégámmal beszélek, akkor úgy beszélek, ahogy beszélek. Ez a felvétel semmiképpen nem bizonyítja, hogy a szóban forgó tanár hogyan beszél a diákjaival” – tette hozzá a pszichológiai végzettséggel rendelkező dékánhelyettes.

Erre reflektáló kérdésként a rádiós riporter azt vetette fel, hogy szerinte kevésbé problematikus-e, ha a professzor a kollégáival így beszél? Hozzátéve azt is, hogy Szamosközi a diákoknak is trágár üzenetet fogalmazott meg a felvételen. A dékánhelyettes szerint a kar tanárai nem egy diákközösség, ha ők vagy a diákok sérelmeznek valamit, akkor jelentsék fel, pereljék be, ne pedig lejárassák a professzort.

Több diákot is megkerestünk az ügy kapcsán, viszont névvel nem mertek nyilatkozni, függetlenül attól, hogy már több éve végeztek az egyetemen, mert továbbra is félnek a Szamosközi professzor bosszújától, akinek állítólag "messzire elér a keze". Ami akár valós félelem, akár nem, nyilván befolyásolja azt, hogy a diákok nem mernek az etikai bizottsághoz sem fordulni, és miért a sajtón keresztül való névtelenek megszólalást vállaljak.

Erre a felvetésre reflektálva Fóris-Ferenczi Rita azt mondta, a félelem magával hozza a gyávaságot. „Aki fél, az inkább hallgasson” – jelentette ki. Azt pedig alávaló, aljas gesztusnak minősítette, hogy a felvételt kiszivárogtatták, mert az emberek nem biztos, hogy látják a kontextusát is.

Szamosközi István egyébként szerinte sem szokott finomkodni stílusában és attitűdjében, a nyelvhasználata pedig időnként nem bír nyomdafestéket, amiről mindenki tud, de szerinte azért tudni kell, hogy az intézményben történt dolgokat neki köszönhetik.

A professzor álláspontja: a diákok elkényeztetettek és rosszul értelmezik a helyzetet

Szamosközi István szerint nemcsak az intézmény, a diákok is sokat köszönhetnek neki, kezdve azzal, hogy az oktatásban a minőséget próbálta növelni és később a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is segített ajánlólevekkel. A mostani ügy kapcsán azt mondta, hogy régi ellenségeinek műve áll a háttérben, azért azonban bocsánatot kért, ahogyan kollégájával beszélt.

„Az embernek vannak barátai és ellenségei. Több mint valószínű, ezt az ügyet olyan valaki csinálta, aki megbukott” – mondta a professzor, aki csütörtök este szerzett tudomást a videofelvételről. A diákoknak pedig azért is sértegette, mert mérges volt egy másik videokonferencia miatt, és addig rohangált a két online meeting között, hogy úgy érezte, megbolondul. Azzal védekezett viszont, hogy mivel szünetben történt, ez egy magánbeszélgetés volt, de azért elnézést kért, és megígérte, hogy nem fog többé így beszélni, mert erre odafigyel. Bosszút pedig nem fog állni a diákokon, állítja. Amíg név nélkül marad, azon se, aki közzétette a videót. Sőt, még az is megtörténhet, hogy egy bizottság fogja vizsgáztatni őket, hogy vádalapja se lehessen annak, hogy valaki ezért bukik majd meg.

Annak ellenére, hogy a módszert nem tartja helyénvalónak, mert ilyen felvételekkel, amit név nélkül tesznek közzé, bárkit lehetne „terrorizálni”, nem készül perelni. „Azon csodálkozom, hogy egy komoly lap, mint a tietek, névtelen dolgokkal foglalkozik. Én nem tudnék mit kezdeni vele. Visszaírnám, hogy mondja meg ki az, és elbeszélgetnék vele erről” – jegyezte meg.

Azokra a vádakra, hogy autoriter módon viselkedik, megalázott vagy megfélemlített volna bárkit is, esetleg szexista megjegyzései voltak, azt mondta, a diákok rosszul értelmezik a helyzetet. „Én nem aláztam meg soha senkit, legfeljebb magamat, mert ha kérnek, megcsinálom. Én vagyok az, aki rohangáltam azért, hogy 30 év alatt külön tanszékként működjünk” – válaszolta. Szerinte a „tanári sorsnak” tudható be, hogy megköveteli a tananyagot egy komoly vizsga alkalmával, amiért sok diák megbukik. „Nem engedem, hogy a minőség nagyon lecsökkenjen, mert így is le van csökkenve.” A tanulók szerinte úgy élik meg, hogy a rossz tanár az, aki megbuktat, a jó tanár az, aki akkor is megdicsér, ha nem tudod a választ. Az idő viszont úgy vélte, őt igazolja majd.

Arra reagálva, hogy korábban is zavarta már az órák menetét, azt mondta, ez sem igaz. Az online kurzus pedig értelmezésében bárki számára nyilvános, mint mondta, akár minket újságírókat is betehet, hogy nézzük meg, hogy zajlik. Ő egy pillanatra lépett be, hogy megnézze a tanár, hogyan tartja az órát, de állítja csendben volt, így nem is érezte azt, hogy kioktató lett volna, mint azt a diákok állítják. Mint mondta, mindenki órájára beül, mint egy egyetemista és hallgatja azokat.

Szamosközi István a kérdésünkre azt mondta, még nem készül visszavonulni, amíg bírja. Mint mondta, 35 éve oktat, neki ez már nem erőfeszítés, hanem szórakozás. Január 13-án azonban 70 éves lesz, az egyetem szabályai szerint ezután teljes státuszban már nem alkalmazhatják. „A 2021/22-es tanév végén, ami aug. 30-a, lejár a szerződésem és egy fejezet lezárul. Ez az utolsó szerződésem. Utána meglátom, hogy mi lesz. Lehet óraadó tanár vagy valami más leszek – mutatott rá.

Nyitókép: M P képe a Pixabay-en

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS