2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Be kell oltani a gyerekeket is koronavírus ellen – Dr. Terza Lívia gyerekgyógyász szakorvossal beszélgettünk

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2021. november 15. 15:51, utolsó frissítés: 2021. november 18. 10:35

Miért veszélyes a koronavírus a gyerekekre? Mi történik az oltás következtében? Mennyire veszélyes az oltóanyag? Melyek a reális kockázatok?


A Sars-Cov-2 vírus milyen hatással van a gyerekek egészségére? Ugyanis egyrészt közismert, hogy leggyakrabban egy enyhe lefolyású, gyakran tünetmentes Covid-19 megbetegedést okoz, másrészt veszélyes, mert így észrevétlenül lehetnek a vírus hordozói és önkéntelen terjesztői.

- Először valóban erről kell beszélni: tényleg a legtöbb gyerek a betegség könnyű formáján esik át, sok esetben csak a láz, izomfájdalom jelentkezik, illetve olyan tünetek amelyek nagyon hasonlóak egy egyszerű influenza tüneteihez. Ellenben ezt nem lehet általánosítani, mert az is tény, hogy jó néhány esetben súlyosabban is megjelenhet. Sőt, ezen túl a valódi veszély utána jelenik meg: sok esetben a gyerekek miután átestek a betegségen, a poszt-covid szindróma tünetei miatt szenvednek. Akkor olyan rendellenességekkel találkozunk, amelyekre nem is számítottunk. Ha pedig nem tudjuk, hogy a gyerek Covid-19 megbetegedésben szenvedett, nem teszteltük, akkor nem is tudjuk, hogy mi és miért jelenik meg. Több ilyen esetben láttam például Kawasaki-szindrómát, ami nagyon komoly szívműködési zavarokkal jár. Illetve a vírus más szerveket is megtámadhat, aminek hosszabb távú következményei lehetnek.

Ezért ha csak arra gondolunk, hogy elkerüljük a poszt-covid szindrómával járó egészségügyi károsodásokat, akkor is érdemes bármit megtenni azért, hogy a gyerekek ne kapják el a Covid-19 fertőzést.

Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel a gyerekeknél enyhe formájú magának a betegségnek a lefolyása, attól még éppen olyan fertőző. Így a körülöttük lévő személyekre is átterjedhet, ami fokozottan veszélyes a krónikus betegségekkel élők számára, akik legtöbbször a nagyszülők. Nekik akár az életükbe is kerülhet a megbetegedés.


Tehát több szempontból is érdemes átgondolni, hogy a gyerekeket miért is kellene beoltani.

Romániában jelenleg 12 év fölött engedélyezett a gyerekek számára a Covid-19 elleni védőoltás alkalmazása, viszont vannak országok ahol már 5 éves kortól engedélyezték, sőt találkozni olyan helyzettel is, ahol már 3 éves kortól alkalmazzák a védőoltást.

- Igen, Kínában már 3 éves kortól oltják a gyerekeket, Romániában azonban egyelőre csak a 12 évnél idősebb korosztályt lehet egyelőre beoltani.

Az oltóanyag engedélyezésről tudni kell, hogy biztonságos körülmények között tesztelték, figyelték a mellékhatásokat: ezek minimálisak voltak, míg az oltás hatékonynak bizonyult, azaz a gyerekek védettekké váltak. Sőt, míg a felnőttek esetében az antitestek 70-100 százalékos arányban jelentek meg, addig a gyerekek esetében az eredmény egyértelműen pozitív volt, azaz 100 százalékos védettség alakult ki. Ez alapján kijelenthető, hogy a gyerekeknél sokkal jobban hat a védőoltás, mert sokkal jobban reagál az immunrendszerük, egyértelműen beindul az antitest-termelődés.

Mi indokolja, hogy az oltást korcsoportokra bontva tesztelik, engedélyeztetik?

- E mögött annyi van, hogy a tesztelést mindig a kifejlett és egészséges immunrendszerű személyek esetében próbálják meg, azaz a felnőttek esetében. Amikor ebben a fázisban teljesen biztonságosnak bizonyul, utána vizsgálják meg idősebb és fiatalabb korcsoportokban. Mint ismeretes az idősek esetében is biztonságos és hatékony, mint ahogy a fiatal felnőttek esetében is annak bizonyult. Ezt követően korcsoportokra bontva vizsgálták az egyre fiatalabb szervezetekre tett hatását: immár kiderült, hogy biztonságos és hatékony a 12-15 éves gyerekeknél, sőt, az 5-11 éveseknél is.

Én nagyon bízom abban, hogy minél hamarabb Romániában is elfogadják a kutatások eredményét, és engedélyezik a 3 évesnél idősebb gyerekek oltását is. Én leszek az első gyerekgyógyász nagymama, akinek – amint engedélyezik – a kis unokái oltást fognak kapni. Mert biztonságban akarom tudni őket. Orvosként tudom, hogy a megbetegedés, vagy az utána jelentkező poszt-covid szindróma bármilyen kicsi kockázatot jelent is, a veszély reális, létezik. Mint gyerekgyógyász a gyerekeket a legkisebb rizikónak sem szeretném kitenni.

Nagyon sok felnőtt tart az oltástól, egyrészt a mellékhatások miatt, másrészt mert – úgy vélem – nem látják át, hogy az oltóanyag mit okoz a szervezetben. Ők valószínűleg a gyerekeiket is féltik az oltástól. Mi történik egy gyerek szervezetében az oltás következtében?

- Ebben az esetben is ugyanazokkal a mellékhatásokkal lehet számolni, mint bármilyen más védőoltásnál, amit a gyerekek kapnak. Két hónapos korban hat oltást adunk egyszerre, hogy az immunrendszere válaszoljon rá, aminek következtében a gyereknek hat féle antitestképződése indul el, ami majd megvédi. Ettől a kisgyerekek be szoktak lázasodni. Azt nem tudjuk, hogy izomfájdalmaik vannak-e, vagy fáj a fejük, mert még nem tudják elmondani, csak azt látjuk, hogy lázas, és nyűgös a kicsi. És ettől meg vagyunk nyugodva, mert ez annak a jele, hogy az oltásra válaszol az immunrendszer, és védetté válik egyes komoly betegségek ellen.

Ugyanez történik a koronavírus elleni oltás esetében is. Az oltóanyagra válaszol az immunrendszer, aminek a jelei az olyan mellékhatások, mint a láz, izomfájdalom, fejfájás, rossz közérzet. A Pfizer oltóanyaga nem is tartalmaz vírust, hanem a vírusnak egy picike részét, egy tüskének a reprodukcióját tartalmazza. Ebből sosem lesz vírus, nem tud fertőzni, nem tud terjedni. Arra viszont elegendő, hogy a szervezet, az immunrendszer az oltóanyagra válaszként elkezdjen antitesteket termelni, ami védetté teszi a vírus ellen, ami bármikor bejuthat a szervezetbe. Az említett mellékhatások azt mutatják, hogy a szervezet válaszol, az immunrendszer működik.

A felnőtt lakosságnál nagyon elenyésző esetszámban jelentkeztek súlyosabb mellékhatások is, például akár vérrögképződéshez is vezetett. A gyerekek esetében tudunk ilyen súlyosabb mellékhatásokról? Vagy a krónikus betegeknek nagyobb kockázatot jelent-e?

- Gyerekek esetében én nem láttam súlyosabb mellékhatást, sőt a megszokott és normálisnak tekinthető mellékhatások is ritkábban jelent meg: felnőtteknél gyakoribb volt a láz, a fejfájás – gyerekeknél olyan mellékhatásokat tapasztaltunk inkább, mint az oltás helyén egy kis pír, egy kis fájdalom.

A védőoltás nem jelent sem a gyerekek, sem a krónikus betegeknél nagyobb kockázatot, sőt nekik igazán ajánlott az oltás. Mert nem lehet összehasonlítani azt a rizikót, amit a megbetegedés vagy az oltás mellékhatása okoz.

Mindenfelől érkeztek hírek, hogy ilyen és olyan súlyos mellékhatásai voltak az oltásnak, amibe az emberek meghaltak. Ezen azért nagyon árnyalni kellene. Sokan tartanak az allergiás tünetektől, azonban ezt könnyedén tudja bármelyik orvos kezelni, és oltás után felügyelet alatt vannak a frissen oltott személyek, az esetleges allergiás reakciókat helyben kezelik. Nem szabad léteznie olyan orvosnak, aki nem tud ellátni egy allergiás sokkban lévő személyt. Ugyanakkor én mindig fel szoktam hozni, hogy ha hat millió embernek adok egy C-vitamint, akkor azok közül a következő hónapban vagy 500 ember meg fog halni. De természetesen nem a C-vitamin miatt halnak meg, annak semmi köze nincs a halálesetekhez, csak éppen azt követően következett be, hogy azt bevették.

Pontosan így van az oltással is: nagyon sok millió ember megkapta az oltást, amit követően volt, aki meghalt: de nem az oltás miatt. Igen van olyan haláleset, ami éppen az oltás után jelent meg időben, de nem az oltás miatt: ugyanennyi oltatlan embert kiválasztva is éppen ennyien halnak meg különböző okokból. Ebben az esetben az „utána, tehát miatta” hibás logikai következtetés, és azonnal az oltásra terelik a figyelmet. Vagy adott esetben ma egy ember megkapja a védőoltást, és három nap múlva kiderül, hogy pozitív a Covid-19 megbetegedésre. Érkezik a replika: „Mondtam, hogy nem kellett volna beoltasd magad! Látod, most megbetegedtél!” Csakhogy egyrészt a védettség nem azonnal alakul ki, egyes oltásoknál ezért kell a második oltás, másrészt a Covid-19-et ebben a helyzetben az illető már korábban elkapta, csak a tünet megjelenése egybeesett a vakcina felvételével, azonban biztosan nem az oltás okozta a betegséget. Rengeteg ilyen történet terjeng, viszont ezeket meg lehet orvostanilag magyarázni, ellenőrizhető adatokkal alátámasztani, stb. Az is közismert, hogy vérrögképződés is olyankor jelenik meg, amikor már elve benne volt ez a szervezetben – másrészt kezelhető.

Tudományosan, ellenőrzötten el lehet különíteni, hogy mi írható az oltás számlájára, és mi az, aminek nincs is hozzá köze. Mint ahogyan arról is vannak adatok, hogy mit okoz a Covid-19, maga a betegség és milyen további szövődményei vannak.

De a borzalmas dolog az, amikor az Covid-19-ben szenvedő beteg kapkod az oxigén után, és orvosként tehetetlenül állunk mellettük. Az emberek félnek az oltástól, annak a mellékhatásaitól, de vegyük komolyan, hogy az igazi betegségtől kell félni. Gondoljunk bele, hogy naponta 500 ember halt meg. Ez nem normális, ez megengedhetetlen, hiszen van hozzáférhető védőoltás, amivel meg lehet ezt előzni!

Újabban az oltás körüli viták átterjedtek az oktatásra is.

- Én nyíltan elmondom, hogy haragszom a tanárokra. Olyan nincs, hogy én mint orvos ne tegyek meg mindent a betegeim védelmére, legyenek azok gyerekek, vagy felnőttek. Ahhoz, hogy iskolába járhassanak a gyerekek, igenis tessék beoltatni magukat, mert védeni kell a gyerekeket – ha meg nem vállalja, akkor legyen szíves kivenni egy fizetés nélküli szabadságot. De nem kellene egy ilyen veszélyes betegség esetén kockáztatni a gyerekek, és általában mások egészségét, mivel közismert, hogy akár halálhoz is vezet.

Fogjuk fel már végre, hogy többezer beteg ember szenved amiatt, mert nem vagyunk képesek vállalni az oltást, és az esetlegesen azzal járó lázat. Az embereknek sokkal nagyobb bizalmuk kellene legyen az orvostudományban, a kutatásokban. Mert nem az a demokrácia, hogy mindenki mindenhez ért, ez nem igaz.

Határozott álláspontom, hogy a gyerekeket védeni kell. Ahogy nem akarjuk azt, hogy rózsahimlős, szamárköhögéses legyen egy gyerek, pontosan úgy azt sem akarjuk, hogy koronavírusos legyen. A védőoltásnál ugyanannyi a tét, és ugyanannyi mellékhatás van: az előbbieket alkalmazzuk: a Covid-19 védőoltást miért nem?

A tanárok, a szülők ebben a helyzetben honnan és hogyan tájékozódjanak, hiszen mindenféle csatornán, mindenféle hír eléri őket. És az is igaz, hogy nem minden orvos vagy egészségügyi dolgozó vállalta az oltást, mert ők sem bíznak benne.

- Szerintem csakis az orvostudományban lehet bízni amikor egy betegségről van szó. Igaz, hogy az orvosi hálózatban még mindig van olyan orvos, aki nem akarja beoltatni magát. Ez egy nagyon-nagyon sajnálatos dolog. Mert ha akad egy ilyen orvos, az viszi magával a többi embert, és tovább terjednek a nem helyénvaló, nem megalapozott hírek.

Én kötelezővé tenném a vakcinát. Éppen úgy, ahogy a többi védőoltás kötelező a gyerek számára, ez is az kellene legyen. Akkor mindjárt másként állna a világjárvánnyal a helyzet.

Utolsó kérdésem az lett volna, hogy kinek ajánlja az oltást, de a válaszaiból úgy vélem, hogy mindenkinek.

- Igen, így van, mindenkinek ajánlott a védőoltás. Annyit fűznék hozzá, hogy ha valaki biztosan tudja, hogy egyik oltás valamely elemére allergiás, akkor egy másik oltóanyagot vegyen igénybe. De ajánlom gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek, krónikus betegeknek. Mert tényleg nem lehet összehasonlítani az oltással járó kockázatokat, esetleges mellékhatásokat a betegség okozta reális veszélyekkel.

Nyitókép: Ro-Vaccinare hivatalos Facebook-oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS