2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemkívánatos érintések: kampány indult a kiskorúakkal szembeni szexuális erőszak ellen

szerk. 2021. november 22. 20:30, utolsó frissítés: 2021. november 23. 18:39

A hatósági jelentések szerint aggasztó méreteket öltött a kiskorúak ellen elkövetett erőszak, egy civil szervezet tájékoztató kampányt indított. Szemléztük a fontosabb tudnivalókat.


Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a Bűnügyi Kutató és Megelőző Intézet elemzése szerint 2021 első kilenc hónapjában 650 szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményt vizsgált ki a rendőrség, és az áldozatok közül 362 kiskorú volt.

Ez azt jelenti, hogy az idén januártól szeptemberig a hatóság naponta három szexuális erőszak esetében indított nyomozást, és minden 48 órában három kiskorú személyt ért nemi visszaélés, amit jelentettek a hatóságoknak. A témában jártas szakemberek az ilyen adatok kapcsán fel szokták hívni arra a figyelmet, hogy a hatóságoknak jelentett esetszámok csak töredékei a valóban megtörtént abúzusoknak, ugyanis az ilyen bűncselekmények nagyon nagy hányada ismeretlen marad. A Salvați Copiii gyermekvédelmi civil szervezet májusban arról írt, hogy Romániában az esetek 90 százaléka marad rejtett: ami azt jelenti, hogy az idén megközelítőleg 3600 gyereket ért szexuális abúzus, ami naponta 16-17 esetet jelent.

A kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések jelentősen megnövekedett számára reakcióképpen a romániai rendőrség és a Gyerekek Telefonja Egyesület (Asociatia Telefonul Copilului) egy tájékoztató kampányt indított a kiskorúak szexuális zaklatása ellen, Nemkívánatos érintések címmel.

A rendőrség tájékoztatása szerint „a kiskorúak ellen elkövetett szexuális erőszak egy globálisan felerősödött jelenség, és az egyik legsúlyosabb bűntény, nagyon hosszú távú negatív hatásokkal, amelyek az áldozatokat egész életükben végigkísérik: idővel az agresszióról való emlékek elmosódhatnak, de a trauma sosem múlik el. A gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás megelőzése mindenki számára elsőbbséget kell jelentsen, mivel csak széles körű tudatosítás és megfelelő kezdeményezések során lehet megelőzni ezt a típusú bűncselekményt, és csökkenteni az áldozatok számát” – jelentette ki a kampány indításánál Ştefan-Andrei Linţă, a romániai rendőrségi főfelügyelet megbízott képviselője.


A hatóság szakértője hangsúlyozta, a legjobb megelőzési eljárásokat akkor lehet a gyakorlatba ültetni, amikor minden érintett szakterület együttműködik, illetve a társadalom is ismeri és betartja ezeket. Meglátása szerint ennek egyik jó példája a Gyerekek Telefonja Egyesülettel való partneri viszonyra alapozott kezdeményezés, amelyet az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetsége támogatott.„Sajnos az esetek jelentésével a gyerekek nem gyógyulnak meg,” – jelentette ki a Cătălina Surcel, a Gyerekek Telefonja Egyesület vezetője – „ugyanis a szexuális erőszak okozta sebek hosszú ideig megmaradnak. Ezek begyógyulásához hosszú évek kellenek, folyamatos pszichológiai tanácsadás és pszichoterápiás segítség mellett, amíg visszanyerik a környezetükbe vetett bizalmat” – hívta fel a figyelmet a szervezet képviselője.

Cătălina Surcel elmondta, hogy a szervezetük ezen a hosszú úton elkíséri az áldozatokat, miközben odafigyelnek a hatósági eljárásokra, mivel biztosak akarnak lenni abban, hogy az érintett gyerekek, akiknek volt bátorságuk, hogy az erőszakot jelentsék, biztonságban vannak.

Ismertette, hogy a hatósági adatok szerint a jelentett esetek több mint felében az áldozat tizenéves kiskorú volt, tízből három éppen a tinédzserkor előtt állt. De ijesztő méreteket ölt a 4-7 éves gyerekek ellen elkövetett nemi erőszak esetszáma is: az esetek 10 százaléka ilyen korú kislány volt és 19 százaléka kisfiú.

A szervezet vezetője arról is beszámolt, hogy a támogatott gyerekek többsége az erőszak következményeként pszichés zavaroktól szenvedett, depressziósok lettek, viselkedészavarosokká váltak, illetve szélsőséges gondolataik és gesztusaik támadtak.

„A Nemkívánatos érintések tájékoztató kampánynak célja, hogy minél több gyerek megszólaljon, beszéljen a félelmeiről, a traumáiról – hiszen közismert, hogy a bejelentett esetek messze a reális esetszámok alatt vannak, ami nagyon sok gyereket az erőszakos környezetében tart, bármiféle biztonság és támogatás nélkül” – mondta Cătălina Surcel.

A jövő év májusának végéig tartó tájékoztató kampány konkrét célja, hogy a széles nyilvánosság megismerje a tájékozódási és segítségkérési lehetőségeit, hogyha találkozik egy kiskorút érintő szexuális visszaéléssel, akkor felléphessen ellene, jelenthesse.

Fontos, hogy a kiskorúak is megismerjék ezeket az elérhetőségeket,
például az 116 111, európai szintű, ingyenesen hívható, gyerekeknek fenntartott segélyvonalat, amelyet Romániában a Gyerekek Telefonja Egyesület működtet a Telecommal partnerségben, illetve hogy írhatnak a vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro e-mail címre, vagy közvetlenül is segítséget, tanácsot kérhetnek a szervezet honlapján.

Tekintettel arra, hogy az itt elérhető támogatás és szolgáltatások román nyelvűek és magyar nyelvű segélyvonalat ismereteink szerint semmilyen hivatalos intézmény nem tart fenn, felhívjuk a figyelmet, hogy az érintettek bizalommal fordulhatnak a Hallgatlak központhoz, ahol magyar nyelvű telefonos segélyszolgálat működik minden hétköznap 19-23 óra között a 0754 800 808 számon, vagy írni lehet magyarul a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail címre. A központ munkatársai biztosítottak, hogy szakképzett önkéntesek fogadják a hívásokat, akik a kiskorúak ellen elkövetett bántalmazás és visszaélés esetében is tudnak tanácsadással, illetve útbaigazítással szolgálni.

A romániai tájékoztató kampány keretében elindított, Az átélt érintések eredői vagyunk elnevezésű tájékoztató felület a kiskorú érintettek számára ismerteti azokat az információkat, amelyekre szükségük lehet az eset jelentéséhez, de útmutatással szolgálnak a rájuk leselkedő veszélyekről, és arról, hogy hogyan védhetik meg magukat. Emellett tanácsokat, magyarázatokat is nyilvánossá tettek, amelyeket az egyesület felkészült szakértői állítottak össze a gyerekek számára.

A témával szakértő segítségével korábban itt foglalkoztunk:


Mikor beszélhetünk szexuális erőszakról?

Szexuális erőszakról akkor beszélhetünk, amikor egy gyereket rávesznek vagy arra kényszerítenek, hogy részt vegyen valamilyen szexuális természetű cselekményben. A szexuális erőszakra nem csak a való életben kerülhet sor, hanem az online világban is – figyelmeztet a tájékoztató.

Konkrétan ilyen tett az,
- amikor a gyerek oly módon van megérintve, amely számára kellemetlen és nemkívánatos,
- amikor megalázással, megszégyenítéssel, zaklatással, manipulálással vagy fenyegetéssel arra veszik rá a gyereket, hogy különböző dolgokat megtegyen vagy eltűrjön a teste intim részein,
- amikor arra kényszerítik, hogy szexuális kapcsolatban vegyen részt,
- amikor arra kényszerítik, hogy csábító, szexuális tartalmakat, képeket, filmeket vagy más médiatartalmakat nézzen.

Hogyan előzhetjük meg, hogyan készüljünk fel?

Az ilyen helyzetek akkor előzhetőek meg, amikor olyan személyekről van szó, akiket ismerünk. Fontos tudni, hogy ha számunkra kedves, vagy hatalommal, tekintéllyel rendelkező felnőttről is van szó, nincs joga egy gyerek intim részeit megérinteni, vagy a fentiek közül bármit megtenni.

A megelőzés kapcsán a tájékoztató anyag kihangsúlyozza, hogy egy kiskorú semmiféle esetben nem felelős, nem hibás, ha a bántalmazás áldozata lesz.

A gyerekeket védetté úgy tehetjük, hogy
- megtanítjuk, hogy a teste teljes mértékben a sajátja, senki másnak nincs joga hozzá, és senkinek nincs joga megérinteni az ő engedélye, hozzájárulása nélkül,
- megtanítjuk, hogy amikor egy felnőtt arra kéri, hogy tegyen meg valamely szexuális jellegű dolgot (puszi, csók, simogatások, érintések), akkor mondja azt, hogy „NEM!”, és biztosítsuk, hogy elmondhatja az ilyen kéréseket egy felnőttnek, akiben megbízik,
- megtanítjuk, hogy ne beszélgessen ismeretlen személyekkel (sem a valóságban, sem az online térben), és ne kövesse őket, ha erre kérik,
- megtanítjuk számára a „jó titok” (meglepetés) és a „rossz titok” (amit nem mondhatunk el senkinek, de kellemetlen és kényelmetlen tudni róla) közötti különbséget.

Kiskorúként is megtehetjük, hogy
- rögzítjük a határokat: senki nem érintheti meg az intim részeim, és senki nem kérheti azt, hogy megérintsem más személy intim részeit,
- nem engedem meg egyetlen személynek sem, hogy illetlen helyzetben lefényképezzen, és senkinek nem küldök ilyen jellegű képet magamról – akkor sem, ha ezt egy közeli ismerős személy kéri,
- elsajátítom a NEM-et mondás képességét. Számos gyerek számára kényelmetlen „nem”-et mondani, de tudnod kell, hogy teljesen rendben van, ha egy felnőttet arra kérsz, hogy távozzon, mert olyasmi történik, amiről úgy érzed, nincs rendben, és számodra bántó. Ha félsz az erőszakos felnőtt reakciójától, akkor kitalálhatsz egy elfogadható okot, hogy távol tartsd.

Mit ne tegyünk és éles helyzetben mit csináljuk?

Amit el kell kerülni: egy szexuális bántalmazó arra kérhet, hogy őrizd meg a történteket „titokként”, de ezt csak azért teszi, hogy saját magát védje. Lehet, hogy ezt barátságosan teszi: „Szeretek veled játszani, de ha elmondod valakinek, hogy mit játszottunk, akkor többet nem fogják engedni”. Vagy lehet, hogy fenyegetően: „Ez a mi kettőnk titka. Ha valakinek beszélsz róla, akkor azt mondom, hogy a te ötleted volt, ami miatt sok bajod lesz.” Ilyen helyzetekben ne tartsd meg ezt a rossz titkot, keress egy felnőttet, akiben megbízol, vagy hívd a fentebb említett telefonszámok valamelyikét, vagy ha írásban könnyebben fejezed ki magad, írjál a megadott e-mail címekre!

Amikor ilyen helyzettel találkozol, akkor nem kell szégyellened magad, nem a te hibád, akkor sem, ha hirtelen nem tudtad, hogy mit kellene tenned.

Az online térben kerüld el, hogy ismeretlen személyekkel beszélgess, és mindenképpen kerüld el, hogy magadról személyes dolgokat mondj el, vagy személyes információkat ossz meg (személyes adat a neved, a telefonszámod, az e-mail címed, a lakáscímed, hova jársz iskolába).

Ne küldj képeket illetlen helyzetben, illetlen üzeneteket se válts senkivel, és soha ne fogadd el azokat a javaslatokat, hogy találkozzatok élőben.

A nyilvános térben is találkozhatsz szexuális zaklatással. Ilyen helyzetben
- próbáld meg ignorálni a zaklatót és fizikailag is távolodj el tőle. Bizonyosodj meg arról, hogy nem közeledik vagy nem követ a zaklató, hogy kijutottál abból a környezetből, ahol bánthat. Könnyen megtörténhet, hogy a zaklatásra reagálni, válaszolni szeretnél, de vedd figyelembe, hogy ekkor a helyzet eldurvulhat, és nem abba az irányba fog haladni, amit valójában szeretnél.

- Keress nyilvános helyet, ahol több ember is jelen van, lehetőleg olyanok is, akiket ismerhetsz. A testtartásoddal is kommunikálj, mutatkozz magabiztosnak, húzd ki a hátad, nézz előre, lélegezz mélyeket és növeld a lépéseid tempóját.

- Számolj be valakinek a történtekről. Sose felejtsd el, hogy nem te vagy a hibás azért, ami történt, és hogy senkinek nincs joga zaklatni, bántani, sértegetni, bárhogy is legyél felöltözve.

Mire készülj fel, ha szexuális erőszak áldozata lettél?

Fontos rögzíteni, hogy a szexuális erőszak sosem a te választásod, és sosem te vagy a hibás!

Ugyanakkor fel lehet készülni arra, hogy a bántalmazás áldozata gyakran érez bűntudatot, tehetetlenségérzetet, szégyent, vagy fél attól, hogy mások hogyan reagálnának, ha kitudódna, mi történt. Vagy attól is félhet, hogy megfenyegeti vagy megzsarolja az erőszaktevő. Mindezek akadályként jelennek meg, ami miatt az áldozat nem szeretne beszélni a történtekről.

Viszont az erőszak megszüntetésének az első lépése éppen az, hogy beszélni kezdünk róla. Így a történések első jelére, vagy csak a megérzésre, hogy veled – vagy egy ismerősöddel – rossz dolog fog történni, keress egy megbízható személyt, és mondd el neki. Olyan felnőttel beszélj, akivel biztonságban érzed magad, legyen az szülő, tanár, vagy bárki, akiben megbízol.

Tudd, hogy a törvény téged véd!

Romániában törvény véd a szexuális erőszak bármilyen formája ellen: a büntetőtörvénykönyv 220-as (és 221es) cikkelye alapján. A 13 és 15 év közötti gyerekekkel létesített, bármiféle szexuális aktus egytől öt évig történő börtönbüntetéssel sújtandó, 13 évnél fiatalabb gyerekkel létesített szexuális kapcsolat esetében kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az elkövetőre, amennyiben hatalmi helyzetéből visszaélve valaki 13 és 18 év közötti gyerekkel létesít szexuális viszonyt, kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntethető. A törvény 4. bekezdésének B pontja értelmében súlyosbító körülménynek számít, amennyiben az elkövető a gondozására bízott gyerekkel szemben él vissza szexuálisan, például ha tanár.

Ugyanakkor a 272/2004-es, gyermekvédelmi törvény 89-es cikkelyének harmadik bekezdése szerint a köz- és magánintézmények azon alkalmazottai, akik foglalkozásukból kifolyólag gyerekekkel állnak kapcsolatban, és tudomásukra jut, hogy a gyerekekkel szemben rossz bánásmód, abúzus vagy a törődés hiánya áll fenn, kötelességük sürgősen értesíteni a szociális igazgatóságot és a gyerekvédelmi hatóságokat.

Ha bántalmazás áldozata/túlélője vagy, fordulhatsz segítségért, információért a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Intézetekhez. Ezen a linken kikeresheted hol található a hozzád legközelebbi székhely, vagy segítséget, információt kérhetsz a 0800500333 ingyenes segélyvonalon. A közvetlen életveszélyben vagy, akkor hívd az 112-t.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS