2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megterhelő, átgondolatlan és gyakorlatilag kivitelezhetetlen a gyerekek iskolai szűrése

G. L. 2021. november 23. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Iskolaigazgatókat kérdeztünk, hogy mihez kezdenek a diákok sokat emlegetett nyál alapú tesztelésével.


Az elmúlt időszak egyik legvitatottabb oktatási kérdése a diákok heti kétszeri a iskolai nyáltesztes szűrése. Az oktatási minisztérium még november elején döntötte el, hogy a hét első és negyedik napján tesztelni fogják a diákokat az iskolában. Akkor még úgy volt, hogy a tesztelés az osztálytermekben fog megtörténni az orvosi személyzet, vagy az iskola által kijelölt személyek által, lévén a vizsgálat egyszerű és könnyen elvégezhető, nem igényel speciális orvosi ismereteket. A tanügyi szakszervezetek nagyjából azonnal jelezték, hogy szerintük a családban kellene tesztelni a gyerekeket, nem az iskolában, mert különben fertőzési gócpontokká válhatnak az közoktatási intézmények.

Ezek után a tanügyminisztérium az egészégügyi minisztériumtól kért segítséget annak eldöntésében, hogy a koronavírussal fertőzött tanulók kiszűrését szolgáló nyáltesztek alkalmazhatóak-e otthon is, a szülő vagy törvényes gyám felügyelete mellett. A minisztérium arra is választ kért, hogy a nyál alapú Covid-tesztek iskolai alkalmazásához feltételként szabják-e meg a szülő/gyám beleegyezését. Ehhez ugyanis a jogszabály kiegészítésére és a hozzájárulási űrlap megszerkesztésére lesz szükség. És még mindig nem jutottunk a végére, sőt ekkor fordult csak igazán követhetetlen nyilatkozatháborúba a történet.

Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter kissé panaszosan nyilatkozta, noha a nyáltesztek bevezetését az oktatási minisztérium kérte (a pedagógusok egy része, a szülők egy része, a diákszövetség egy része), de mindenki visszakozik, amikor a bevezetésükről van szó, senki nem akarja vállalni a felelősséget a nyálvizsgálatok elvégzéséért. Állítása szerint a tanügyi alkalmazottak "elfutnak a felelősség elől" amikor nem akarják elvégezni napi szinten a diákok számára előírt nyálteszteket. A nyilatkozaton felháborodva a tanügyi szakszervezetek tüntetéseket helyeztek kilátásba, ha nem változtatnak a diákok tesztelésére vonatkozó utasításokon. Az oktatási minisztérium nem is várt sokáig, múlt pénteken már a módosította is diákok tesztelésének az eljárását, és bevezette, hogy nem csak az iskolákban tesztelhetik a diákokat, hanem otthon a szülők/ a törvényes gyámok is elvégezhetik a műveletet. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentése szerint a tanintézmények maguk dönthetnek arról, hogy az iskolában végzik el vagy a szülőkre bízzák a gyermekek nyál alapú tesztelést. Ha az iskolában történik a tesztelés, a szülőnek ki kell töltenie egy hozzájárulási nyilatkozatot. Ha otthon tesztelik a gyereket, a szülőnek írásban vagy e-mailben kell tájékoztatnia az eredményről a tanítót, az osztályfőnököt vagy az iskola által erre kijelölt személyt. A szűrést heti két alkalommal kell elvégezni, a két tesztet péntekenként kapják meg a gyerekek. Ha a tesztelés az iskola döntése alapján a tanintézményben zajlik, de a szülő nem adja hozzájárulását a gyermek teszteléséhez, elvégezhetik a tesztet otthon. Ha a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, a PCR-tesztnek azonban negatív lesz az eredménye, a gyerek visszatérhet az iskolába. Ha azonban a PCR-tesztet nem végzik el vagy elvégzik, és megerősíti a pozitív eredményt, a tanulónak 14 napra otthon kell maradnia. És még mindig nincs vége.

A tesztelés bevezetését már elhalasztották a december eleji "minivakció" utáni időszakra, de állítólag a teszteket egyelőre nem is tudják kiszállítani, mert a belügyminisztériumnak nincs pénze kifizetni azokat. Közben meg civil szervezetek azt kérik, hogy mihamarabb tisztázzák már a diákok tesztelésének az eljárást. A Salvați Copiii România szervezet azt javasolja, hogy iskolai szinten határozzanak arról, hogy miként fognak eljárni. Nagyjából itt tartunk most - leegyszerűsítve.


Az egyelőre korántsem világos, hogy mikor sikerül a kérdésre megnyugtató választ találni, lévén a kérdés legalább annyira megosztja a társadalmat, mint az oltás. Vannak olyan szülők, akik készek felelősséget vállalni a gyerekük otthoni teszteléséért, mások inkább azt szeretnék, ha az iskolában oldanák ezt meg, és valószínűleg sokan vannak olyanok is, akik nem szeretnék, ha bármilyen módon is tesztelnék a gyereküket. A pénteken nyilvánosságra hozott eljárásrend után az iskolák vezetőtanácsai már elkezdték megtárgyalni, hogy miként is szeretnének eljárni a kérdésben. Több iskolát is megkerestünk (főleg vidéki iskolákat), van ahol már döntöttek is, máshol egyelőre még kivárnak, ezért a nyilatkozati lehetőséget is elhárították.


"Ha az iskolákra hárítják a tesztek elvégzését, akkor az nagyon megterheli a pedagógusokat.

Az első óra csak azzal fog telni, hogy teszteljük a gyerekeket, mert egy harminc fős osztály tesztelésével legalább egy fél óra. Ha a takarítót, a könyvtárost és a kazánfűtőt is bevonjuk, akkor sem látom megvalósíthatónak többszáz gyerek tesztelését. Ahhoz idő kell és személyzet. Egy falusi iskolának nincs egészségügyi személyzete, sem asszisztens, sem orvos. A közegészségügyi hivatal nem delegálhat minden faluba egy asszisztenst, hogy elvégezzék" - magyarázta a megkeresésünkre Kelemen Erzsébet, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskola igazgatója. Az iskola vezetője átgondolatlannak tartja a tervezetet, és szerinte ameddig végül alkalmazniuk kell "biztosan közölnek még három változatot az iskolákkal". Kelemen szerint a bentlakó diákok tesztelése is több kérdést vett fel.

Elmondása szerint az tény, hogy iskolai közösségekben nagyon terjednek a betegségek. Az iskolakezdés után két héttel már általában van taknyos és köhögő gyermek az osztályokban.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum igazgatója, Becsek Éva is arról beszélt, hogy egyelőre még néhány tisztázást várnak a tanfelügyelőségtől, és csak későbbre várható a vezető tanácsi döntés. Értelmezésük szerint a törvény nem is írja elő kötelező módon a tesztelést. Elmondása szerint úgy tervezik, ahol a szülők nem vállalják a tesztelést, de szeretnék (és felhatalmazást adnak), hogy teszteljék őket, akkor az iskolai orvosi kabinetben fogják elvégezni. "Lévén, hogy nagy létszámú iskola vagyunk, több, mint 1000 gyermek tanul nálunk, az egységes tesztelés nem valósítható meg két egészségügyi dolgozóval" - tette hozzá. Később döntenek a kérdésben a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban, illetve a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban is.

A vargyasi Borbáth Károly Általános Iskolában már megszületett a döntés, hogy a szülőknek kellene tesztelniük a gyereküket otthon. Fazakas Tünde igazgató szerint hétfői vezető tanácsi ülése egyöntetű döntés született. "Elsősorban azért, mert különben étlen és szomjan kellene a gyerekek megérkezzenek az iskolába (a hivatalos ajánlás szerint a nyálteszt elvégzése előtt egy órával nem szabad sem inni, sem enni, fogat mosni stb. - szerk.), illetve azért is, mert osztályonként legalább egy órába telne, amíg tesztelik a gyerekeket. A szülőknek kellene otthon elvégezni" - nyomatékosított az igazgató, aki szerint a szülői bizottság vezető tanácsi tagjai is egyetértettek ezzel.

Az igazgató ugyanakkor az aggályait is megosztotta az otthoni teszteléssel kapcsolatban. "Ha az iskolában végeznénk a tesztet, akkor tudnánk, hogy attól a gyermektől származik a minta. Ha a szülők fogják megcsinálni, nem lehet tudni, hogy kitől származik a minta, és azt sem, hogy közlik-e egyáltalán velünk az esetleges fertőzést" - mondta az igazgató, aki nem sok esélyt lát arra, hogy a valóságnak megfelelő eredményt fog mutatni a tesztelés. Elmondása szerint az elmúlt két hét után, amikor online folyt a tanítás, már a szülők nagyon várták, hogy iskolába mehessen a gyerekük, és felszabaduljon a délelőttjük. "Azt gondolom, akkor is küldeni fogják a gyereket, ha épp beteg. Nem egyszer volt már példa arra, hogy betegen küldték iskolába. Ha pozitív lenne egy gyermek, nem tudom, hogy miként reagálnának" - mondta.

Ehhez képest még nem is beszéltünk arról, hogy a nyáltesztek alkalmazása nem is biztos, hogy leghatékonyabb módszerek a fertőzések kiszűrésére. Fejér Szilárd kutató a Kolozsvári Rádiónak nyilatkozva mondta el, hogy a nyál alapú tesztelés maximum a nagyon-nagyon fertőző gyerekeket tudja kiszűrni, amikor a nyálban van már annyi antigén vagy vírus, amit már érzékel a teszt. Nagyon sok lesz a fals negatív eredmény. A kutató szerint ezzel a módszerrel nagyon kevés fertőzöttet tudnak majd kiszűrni, szakmai érvek nem is nagyon szólnak az ilyen típusú tesztek mellett, viszont valószínűleg egy invazívabb teszt elvégzésébe kevésbé egyeznének bele a szülők, ezért dönthettek a nyáltesztek mellett. Fejér szerint annak szinte semmi értelme, hogy a szülők otthon végezzék el a nyáltesztet.

címoldali kép: dronepicr/commons.wikimedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS