2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit kíván a női nemzet - Romániában?

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2021. november 25. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Bírók, rendőrök képzését, az áldozatok valódi támogatását, szexuális nevelést az iskolákban. Mérleget vonnak a romániai civilek: így áll az ország a nők elleni erőszak megelőzésében és leküzdésében.


A Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor - Rețeaua VIF, a továbbiakban VIF Hálózat), azaz a szakmai szervezetek koalíciója ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a COVID-19 világjárvány okozta egészségügyi és szociális válság közepette megnőtt a nők elleni erőszakos esetek száma.

A hálózathoz tartozó szervezetek közös állásfoglalásban szögezik le, hogy kitartó erőfeszítésekre és határozottabb intézkedésekre van szükség a jelenség megelőzésére és leküzdésére. Az elmúlt években ugyan fontos lépések történtek a nők elleni erőszak jelenségének tudatosításában, de sajnos a jelenség továbbra is rendkívül elterjedt Romániában - írják.A Románia által 2016-ban ratifikált Isztambuli Egyezmény – az Európa Tanács egyezménye a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről – elfogadásával a nemzeti jogszabályok javultak, és a megyei és helyi hatóságok megkezdték a tanácsadási és támogató szolgáltatások nyújtását minden területen. Egyes megyékben az agresszorok számára is nyújtanak pszichológiai tanácsadó szolgáltatásokat. Bevezették a gyakorlatba az azonnal hatályba lépő sürgősségi távoltartást, amelyet a bíróság döntéséig adhat ki a rendőrség az agresszorok ellen.Azonban még sok a tennivaló.

A rendőrségeken, ügyészségeken, bíróságokon, szociális szolgálatok és más közintézmények berkeiben uralkodó mentalitás akadályozza a nők hozzáférését a számukra szükséges védelemhez. És halmozottan nehezebb a helyzete a roma, LBTQ, migráns, jövedelem nélküli, testi vagy szellemi fogyatékossággal élő, vidéki és kisvárosi területekről származó, valamint más veszélyeztetett kategóriákba tartozó nőknek.

Egyes esetekben a hatóságok beavatkozása túl későn történik. Az Országos Rendőrfőkapitányság (IGPR) adatai szerint az elmúlt 8 évben 426 nőt és lányt ölt meg családtagja. Több ezer másik lány és nő szenvedett el testi, lelki vagy szexuális traumát, és csak néhányan tettek panaszt a hatóságoknak.

A VIF Hálózat emlékeztet arra: a nemi alapú erőszakos cselekmények jelentős részét nem jelentik a szégyen, a félelem, a megbélyegzés, a gazdasági függőség, a család támogatásának hiánya és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság miatt.

A nők elleni erőszaknak számos formája van, a családon belüli erőszaktól a szexuális zaklatásig, a nemi erőszakig, beleértve a házasságon belüli nemi erőszakot, a kényszerabortuszt és a kényszersterilizációt, a szexuális kizsákmányolást és az embercsempészetet, a kényszerházasságot, a bosszúpornográfiát, a zaklatást és még sok mást. Ezért az erőszakos cselekmények megelőzésére és megbüntetésére irányuló állami beavatkozásoknak az összes erőszakformát érinteniük kell - szögezik le.

Ezenkívül a COVID-19 világjárvány számos problémát súlyosbított az elszigeteltség, a szorongás, az állás elvesztésétől való félelem és a közszolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférés miatt.

A hálózat felszólítja a hatóságokat: állami költségvetésből, valamint a helyi és megyei költségvetésből forrásokat kell elkülöníteni az erőszakot túlélőknek nyújtott szolgáltatások (menedékhely, jogi tanácsadás, pszichológiai, pályaválasztási tanácsadás) finanszírozására, valamint pszichológiai tanácsadó központok megnyitására az elkövetők számára.

Javítani kell a rendőrségi beavatkozások hatékonyságán, hogy minimalizálják a távoltartási rendeletek megsértését, és ezáltal elhárítsák a nők megölésének vagy sérülésének kockázatát. A hálózat ennek érdekében azt kéri a hatóságoktól, gyorsított eljárásban rendeljék el az elektronikus megfigyelő karkötők viselésének kötelezettségét az agresszorok számára, ugyanakkor azonosítsanak be olyan gyakorlati módszereket, amelyekkel visszatarthatják az újabb agressziótól azokat, akik ellen távoltartási végzés van érvényben.

Hosszú távon a helyzet csak akkor javulhat össztársadalmi szinten, ha megváltozik a lányokkal és nőkkel szembeni erőszakos cselekmények hátterében álló mentalitás. Ehhez az iskolai szexuális nevelés keretében a kölcsönös tiszteleten és beleegyezésen alapuló egészséges kapcsolatok kialakítására kell ösztönözni a fiatalokat, továbbá a nők elleni erőszak jelenségének súlyosságára irányuló, folyamatos társadalmi felvilágosító kampányokat kell szervezni.

A VIF Hálózat hatóságokhoz benyújtott követeléseinek teljes listája:

Megfelelő és elérhető szolgáltatások a szexuális és családon belüli erőszak túlélői számára

A nők számára létrehozott segítő és tanácsadó szolgáltatások hozzáigazítása a járvány okozta nehézségekhez és kockázatokhoz.

Szociális, állami és civil szolgáltatások helyi költségvetésből történő finanszírozása, amely az erőszak túlélőinek és a közösségek számára szükséges; Minden 10 000 lakosra jusson legalább egy menhely és minden 50 000 nőre egy tanácsadó központ.

Sürgősségi elhelyezést nyújtó menedékhelyek kiemelt finanszírozása; minden 200 000 nőre jusson legalább egy krízisközpont a nemi erőszak áldozatai számára, minden földrajzi régióra kiterjedően. Speciális központok a szexuális erőszak eseteire, speciális személyzettel, akik pszichológiai és jogi tanácsadáson keresztül az áldozatok érdekében járnak el. Ott, ahol erre szükség van, romani nyelvű facilitátorok alkalmazása.

Az abortuszhoz és a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása. Az állami egészségügyi intézmények azon kötelezettsége, hogy ezeket a szolgáltatásokat ingyenesen és minden megyében minden nő számára elérhetővé tegyék.

Oktatási, tanácsadási és terápiás programok agresszorok számára minden megyében.

Állami költségvetésből finanszírozott programok a nők és lányok elleni erőszak megelőzése és leküzdése terén civil szervezetek számára.

A büntetés-végrehajtási intézetekben nagyobb számú pszichológus és pszichiáter alkalmazása a feltételesen szabadlábra helyezett fogvatartottak szakvéleményezése céljából.

A szexuális erőszakért elítélt fogvatartottak szabadulás utáni megfigyelését végző felügyelői szolgálat fejlesztése, valamint források elkülönítése a szabadult fogvatartottak társadalmi integrációs programjaira.

A hatósági beavatkozás javítása és a családon belüli bántalmazást elkövetők megfigyelése

Kiskorúakkal való nemi érintkezés eseteinek azonosítása és kiemelt kezelése. Együttműködés az egészségügyi személyzettel, ha gyanú merül fel a serdülő (16 év alatti) anyák teherbeesésének eseteire/helyzeteire vonatkozóan. Kötelező DNS-vizsgálat bevezetése a nemi erőszak/szexuális erőszak eseteiben.

A családon belüli és szexuális erőszak női áldozataival vagy túlélőivel foglalkozó rendőrségi, törvényszéki orvosi, egészségügyi, szociális szolgáltatásokban dolgozó alkalmazottak és bírók folyamatos képzése.
Az agresszormegfigyelő rendszer működtetése elektronikus karkötők segítségével.

Rendőrtisztekből álló vegyes női-férfi csapatok, akik szexuális erőszak és családon belüli erőszak eseteit vizsgálják.

Hatósági beavatkozási eljárások kidolgozása kiskorúak közti, vagy kiskorú és nagykorú közötti kényszerházasságokkal kapcsolatos gyakorlatok gyanúja esetén.

Intézmények közötti együttműködés, ha családon belüli agresszió, nemi erőszak, szexuális zaklatás, szexuális kizsákmányolás esetét kezelik. A rendőrségnek, az igazságszolgáltatásnak és az egészségügyi rendszernek valódi támogató intézménynek kell lennie az áldozatok számára.

Ha roma, LMBTQIA+ és más kisebbségi csoportokhoz tartozó nőket ér erőszak, azt a rendőrségi kezelje interszekcionális erőszakként.

A jogszabályok javítása, az Isztambuli Egyezmény végrehajtásának biztosítása, valamint oktatási és figyelemfelkeltő kampányok lebonyolítása

A hivatalból történő bejelentés bevezetése családon belüli erőszak és szexuális erőszak esetén. A védelmi határozatok megsértése miatti szankciók végrehajtása.

Szankciók bevezetése azon jogszabályi rendelkezések be nem tartása esetére, amelyek szerint a helyi hatóságok kötelesek gondoskodni a családon belüli erőszak valamennyi áldozata számára szociális és segítő szolgáltatások létrehozásáról és működéséről.

Az illetékes állami intézmények hivatalból történő értesítése és azonnali kivizsgálás, ha kiderül, hogy kiskorúakkal történt szexuális aktusról van szó.

Finanszírozás biztosítása az ifjúsági oktatási programok és a lakossági figyelemfelkeltő kampányok számára.

A szexuális nevelési órák sürgős bevezetése az iskolákban, minden diák számára hozzáférhető módon.

Jogi eszközök alkalmazása a nőket lealacsonyító, az erőszak kultúráját népszerűsítő és az erőszakot szórakoztatássá alakító műsorok sugárzásának leállítására.

Kiemelt fotó: Feminism Romania/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS