2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Năstase viccelődik, Iliescu "csak kiterítve" távozik a pártból

szerk. 2005. január 12. 15:18, utolsó frissítés: 15:09

„Soha nem fogom Ion Iliescu ellenében jelöltetni magam” – nyilatkozta Adrian Năstase az Adevărul napilapnak. Az Evenimentul Zilei szerint viszont „Năstase nyugdíjba küldi Iliescut”. Akkor most mi van?


A PSD vezetéséért folyó harc legalább két hónappal az új elnökséget kinevező kongresszus előtt elkezdődött. Először Năstase támadott, kijelentve, hogy Iliescut a PSD-ben az alapító elnöki bársonyszék illeti meg. Iliescu sem késlekedett a válaszadással. Miután ismét átvette új pártkönyvét, kijelentette:

„Mindig is vezető voltam a pártban, és az is maradok. Akár egyszerű tagként is a párt vezetője leszek. Az emberek sohasem fogják elfelejteni, milyen szerepet játszott Iliescu a párt történetében.”Retorikai pajkosság

Az Adevărul napilap azt emelte ki a Năstase-interjúból, hogy az exkormányfő sohasem fog Ilescu ellen indulni. A kijelentés csupán a jelenlegi pártelnök retorikai pajkosságának tudható be. Năstase az említett interjúban azt nyilatkozta, hisz a csapatszellemben, éppen ezért nem valaki vagy valami ellenében, hanem valamiért fogja jelöltetni magát.

Arra a kérdésre, hogy hova tehető most Iliescu képe a PSD családi albumában, Năstase válasza minden kétséget kizár: „Ion Iliescu a párt alapító elnöke, ennek a politikai mozgalomnak az elindítója.”


Megújulás versus alkalmazkodás


Az újítással, pártreformmal kapcsolatban Năstase úgy gondolja, hogy míg az utóbbi négy évben a kormányzás hatékonyságát nem kockáztathatták pártreformokkal, addig az ellenzéki szerep lehetővé teszi, sőt, megkívánja a párt megújítását.

Ezzel szemben Iliescu a megújulás és reform gondolatát primitívnek és egysíkúnak minősítette. A volt államelnök úgy gondolja, hogy egy-két ember lecserélésével nem lehet a párt arculatát megváltoztatni. Iliescu szerint nem újításra kell törekedni, hanem a párt alkalmazkodó képességét kell megerősíteni, hogy jobban bírja a Băsescu-korszakban sűrűn adódó sokkhelyzeteket.


fotó: Evenimentul zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS