2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan jött létre budapesti modellre a romániai Családügyi Minisztérium?

Szemle 2021. december 20. 17:41, utolsó frissítés: 20:06

Milyen összefonódás van a magyarországi családpolitika és az újonnan létrehozott román minisztérium között, amelyet Gabriela Firea vezet? És hol jön képbe az RMDSZ, Kelemen Hunor és Orbán Viktor? A De la O utánajárt.


2021. szeptember 23-án, 14.40 óra körül egy öltönyös férfi lép a Várkert Bazár színpadára. Elrendezi a papírjait, körbe pillant a teremben, ahol a világ minden tájáról érkezett politikusok és aktivisták gyűltek össze a negyedik alkalommal megrendezett Demográfiai Csúcstalálkozóra, majd a romániai problémákról kezd beszélni. Többek között kitér arra is, hogy mikor voltak a legjobbak a születési statisztikák Romániában:

"1967-ben 528 ezer gyermek született Romániában. Azért választottam 1967-et, mert abban az évben tiltották be törvényileg az abortuszt. Aztán 1990-ben körülbelül 314 ezer születés volt, 2020-ban pedig 178 509 születés. (...) Ezek a számok elgondolkodtatnak bennünket, a demográfiai piramis megfordult. Vesztettünk a nettó népességből."


'Az öltönyös férfi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és a román kormány miniszterelnök-helyettese. Kelemen Hunornak hívják, és egyike volt azoknak a politikai bábmestereknek, akik idén ősszel egy családügyi minisztérium létrehozását kezdeményezték Romániában.' Ezzel a bevezetővel kezdődik a De la 0 portál elemzése arról, hogy milyen összefonódás lehet a romániai Családügyi Minisztérium létrehozása és Orbán Viktor családtámogatási politikája között.

Mit akart Kelemen Hunor közvetíteni, amikor úgy döntött, hogy a budapesti közönségnek bemutatja az 1967-es romániai születési statisztikákat?


Jelzi-e a politikus választását, hogy pozitívan mutatja be egy diktatúra demográfiai következményeit, amelynek számtalan negatív hatása volt a román társadalomra?

Van-e láthatatlan kapcsolat Budapest és Bukarest között a pronatalista politikák és társadalmi nézetek tekintetében, amelyek az abortuszhoz való (orvosi vagy jogi) hozzáférés korlátozása mellett is működhetnek?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok alapvető fontosságúak annak megértéséhez, hogy miért és hogyan jelent meg hirtelen egy családügyi minisztérium Romániában. Vagyis egy olyan mélyreható társadalmi ambíciókkal rendelkező struktúra, amelyről a román politikai színtéren egészen a közelmúltig senki sem beszélt.

A PNL-USR koalíció összeomlása és a bukaresti politikai színtér átrendeződése az új PNL-PSD kormányformulában - többek között - lehetőséget teremtett a Budapesten kidolgozott pro-natalista keret megvalósítására. Az RMDSZ teljes mértékben kihasználta ezt a lehetőséget, egy egész láncolatnyi politikai háttérintézmény végén, amelyen keresztül a romániai magyar párt Bukarestben az Orbán Viktor kormánya által megfogalmazott elképzeléseket vitte sikerre - vélekednek a De la O portál újságírói.

Miért fontos ezt kibogozni? - teszik fel a kérdést. Mert amikor egy magát európainak valló politikus vissza akarja vinni az országot 1967-be, még ha csak egy összehasonlító példa erejéig is, akkor az újságíróknak emlékeztetniük kell az embereket arra, hogy a demográfiai mutatók növekedése annak idején egy közös nemzeti tragédiába torkollott, még ha néha a születésszám növekedése el is takarta azt.

A Jurnalul Deceretului egy újságírói csapatot állított össze, amely az elmúlt három hónapban a reproduktív és szexuális jogok témakörében publikált fontos írásokat, éppen arról az ominózus periódusról, amelyet Kelemen Hunor dicsérőleg emlegetett. Alapvetően arról írtak, hogy milyen következményekkel jár a társadalomban, ha betiltják az abortuszt. Romániában 1967 és 1989 között több mint tízezer nő halt meg, miután a kommunista rezsim betiltotta a terhességmegszakítást. Ezt a politikát a születési ráta növelése érdekében vezették be. A rezsim szemében ez egy születéspárti politika volt, amely az elnyomásra és ugyanakkor pénzügyi ösztönző intézkedésekre is épült.

Az abortusztilalom története azonban nem csak a jogilag megtagadott terhességmegszakítások története. Számos más, az emberek életére jelentős hatást gyakorló kérdéshez kapcsolódik. Az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása nyomot hagyott a szülési rendszerben, a gyermekvédelmi rendszerben, a családtervezésben, sőt az egyének hálószobájában is.

Mindezek a témák, amelyek fellelhetők a Dekrétum Napló projektben, olyanok, amelyekkel – ellenkező előjellel – gyakran találkozunk azoknak a politikusoknak a narratíváiban, akik a család és a nemzet megerősítését célzó politikát támogatják a születési ráta növelésével.

Van egy - néha láthatóbb, néha kevésbé látható - kapcsolat azok között, akik pronatalista politikát javasolnak, és azok között, akik azt állítják, hogy az abortusz nem jog, hanem bűncselekmény. Van kapcsolat azok között, akik születéspárti politikát javasolnak, és azok között, akik ellenzik a szexuális nevelés bevezetését az iskolákban - állítják az újságírók, akik körbejárták a témát. Ebben az összefüggésben a Bukarestben újonnan létrehozott családügyi tárcát is megvizsgálták.

Íme, hogyan jött létre a Családügyi Minisztérium - és miért kell érdeklődni a keletkezése iránt.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

2021. október 5-én a román parlament bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Cîțu-kormány ellen. Ami ezután következett, az a klasszikus balkáni politikai cirkusz volt: tárgyalások kormányokról, amelyek még a parlamenti szavazásig sem jutottak el, kinevezett miniszterelnökök, akik nem tudtak többséget alkotni. A válság akkor ért véget, amikor a régi kormánypartnerek, a PNL és a PSD évek óta tartó éles ellentétek után ismét kezet fogtak, és az RMDSZ-szel együtt leültek tárgyalni.

November 11-én Kelemen Hunor, az UDMR elnöke és Rareș Bogdan, a PNL első alelnöke bejelentette, hogy lehetőség van egy új minisztérium létrehozására. A liberális megmondóember szerint létrehoznak egy családügyi minisztériumot, amely a lengyel modellt fogja követni.

A minisztériumot a szociáldemokrata Gabriela Firea, Bukarest volt főpolgármestere, a PSD egyik vezető személyisége kapta meg.

Firea, amikor meghallgatták a parlament vegyes szakbizottságai előtt, ahol kedvező véleményt kapott a miniszteri posztra, sajnálatát fejezte ki, hogy a közvélemény egy része nehezményezte a családügyi minisztérium létrehozását. Valójában ez több európai országban is létezik - mondta Firea. De az első példa, amit a PSD politikusa említett, nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Németország volt. Utalt arra, hogy a PNL-PSD-UDMR koalíció a német modellt használta volna a leendő minisztérium céljainak és intézkedéseinek megfogalmazásakor.

Kelemen Hunornak azonban más modell járt a fejében, írják a De la O újságírói. November 29-én, néhány nappal a Nicolae Ciucă vezette koalíciós kormány beiktatása után az RMDSZ elnöke a Krónikának adott interjúban azt javasolta a családügyi miniszteri tisztségbe beiktatott Gabriela Fireának, hogy konzultáljon magyar kollégájával, Novák Katalinnal.

"A miniszterasszony egytől egyig elfogadta a javaslatainkat, bízom benne, hogy életbe is fogja ültetni az erre vonatkozó közpolitikákat, mi ebben segítséget nyújtunk neki. Bizonyára sok egyeztetés lesz, arra most nem tudok választ adni, hogy Gabriela Firea konkrétan kivel fog egyeztetni ezekben a kérdésekben. Ha a tanácsomat kéri, akkor mindenképpen javasolni fogom neki, hogy találkozzon Novák Katalinnal, a magyar kormány családokért felelős tárca nélküli miniszterével. Azt is javasolni fogom, hogy látogasson el, szerezzen tapasztalatot minden olyan államban, amely az elmúlt években komoly családtámogatási politikát folytatott, hogy milyen modellt alkalmazott. De a döntés ez ügyben természetesen a miniszteré" - mondta Kelemen Hunor az említett interjúban.

Milyen "javaslatokról" beszél Kelemen Hunor, amelyeket Firea az RMDSZ javaslatára vett át? Ahhoz, hogy megértsük, vissza kell mennünk 2021 szeptemberéig, amikor két döntő esemény történt a romániai családügyi tárca megszületése szempontjából.Megvitattam Florin Cîțu miniszterelnökkel, hogyan lehetne az RMDSZ által javasolt családpolitikát megvalósítani, ha a politikai válság véget ér - jelentette be Novák Katalin, a FIDESZ alelnöke szeptember 17-én a Twitteren. Az üzenetet egy kép kísérte, amelyen Florin Cîțu és Kelemen Hunor látható egy laza környezetben. A találkozó alkalma az RMDSZ kongresszusa volt, amelyet az Együtt a családért jelszó alatt rendeztek.

Ebből az alkalomból a PSD és a PNL vezetői, Marcel Ciolacu és Ludovic Orban (akkor még a liberális párt elnöke) Marosszentgyörgyre érkeztek.


A Novák Katalin családügyi miniszter által említett szakpolitika szerepelt az RMDSZ kongresszusán megszavazott családtámogatási cselekvési tervben. Az etnikai párt által javasolt intézkedések között ott voltak az adókedvezmények a többgyermekes családoknak, adókedvezmények a többgyermekes családok autóvásárlásához, lakásvásárlási támogatás, valamint annak lehetősége, hogy a munkanélküli nagyszülők és felnőtt testvérek gyermekgondozási segélyt kaphassanak, ha vállalják, hogy részt vesznek a gyermekgondozásban, amíg a szülők dolgoznak.

A javaslatok a hagyományos: férfiból, nőből és gyermekből álló családot célozták meg. Az örökbefogadásról vagy az azonos nemű családokról nem esett szó, illetve a Transindex ilyen irányú kérdését teljességgel elutasította a szövetségi elnök. A hangsúly a nagycsaládosokon volt.

"2018 óta közel 30 ezer erdélyi magyar gyermek családját támogattuk, bölcsődéket és óvodákat építettünk. Az erdélyi magyarok számíthatnak ránk, ahogy mi is számítunk rájuk" - tweetelte Novák Katalin az RMDSZ kongresszusának végén.A tényekből egyértelműen kiderül, hogy a magyar miniszter támogatása nem volt véletlen. Az RMDSZ által javasolt családbarát intézkedések nagy része megegyezett a Budapesten támogatott és végrehajtott intézkedésekkel. És mindezek beépültek a ma Gabriela Firea által vezetett új bukaresti családügyi tárca célkitűzéseibe és intézkedéseibe.

Nem véletlenül javasolta Kelemen Hunor Fireának, hogy találkozzon a kolléganőjével, Novák Katalinnal.

A másik esemény, amelyre a De la 0 újságírói céloznak, a Demográfiai Csúcs, amellyel indították a riportot, és amelyhez kapcsolódóan elküldték kérdéseiket Kelemen Hunornak, mivel egy olyan beszédről van szó, amelyből könnyen az a benyomás alakulhat ki, hogy az RMDSZ elnöke az abortusztilalmat a születésszám növelésének lehetséges eszközének tartja. "Nem értek egyet az abortusz törvényi vagy egyéb tiltásával. Nem hallottam még olyan kórházról az országban, ahol megtagadták volna az igény szerinti abortuszt. Ha ez megtörtént, az visszaélés" - közölte a riporterekkel az RMDSZ elnöke.

Mindeközben téma, hogy a kórházak megtagadják az abortuszok elvégzését, legalább két éve cikkezik róla a sajtó. Romániában több tucat olyan állami kórház van, amely kérésre nem hajlandó abortuszt végezni. Az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese azonban azt állítja, hogy a téma teljesen ismeretlen számára.

A november 24-i parlamenti meghallgatáson Gabriela Fireát arról kérdezték, hogy új minisztériuma fontolóra venné-e az abortusz betiltását a születésszám növelése érdekében. A PSD politikusa elmondta, hogy a nők döntési jogáért kampányol. De, amint mi is megírtuk, ragaszkodott a tanácsadás szükségességéhez - és megemlítette annak lehetőségét, hogy a nő ("ha hívő") a gyóntatójával folytatott lelki tanácsádás után hozza meg a végső döntést.

Ugyanezen a meghallgatáson Fireát arról is kérdezték, hogy célszerű-e bevezetni a szexuális felvilágosítást az iskolákban. A tárcavezető elmondta, hogy támogatja a tanulók tájékoztatását az egészségnevelési órákon, de csak szülői beleegyezéssel.

"A család a kapcsolatunk a múlttal és a híd a jövőbe" - nyilatkozta Gabriela Firea 2018-ban, a Koalíció a Családért által szervezett népszavazás előtt.

"Számomra a házasság egy nő és egy férfi közötti szereteten és tiszteleten alapuló közösséget jelent. Az október 6-7-i népszavazáson igent fogok mondani" - mondta a szociáldemokrata politikus a családról szóló népszavazás előtt.

Gabriela Firea családról alkotott elképzelését kiegészíti egy másik, régebbi, a 2014-es elnökválasztási kampányban tett kijelentés.

"Az én szemszögemből a jó családapa nem csak azt jelenti, hogy házas vagy, hanem azt is, hogy gyerekeid vannak... Nem vagy teljes ember anélkül, hogy gyereket nevelnél (...) Victor Ponta jó családapa, házas, van egy fia, Andrei, van egy lánya, Irina, és meggyőződésem, hogy Daciana és Victor még mindig akarnak gyerekeket, és én, mint már három gyerek édesanyja, azt kívánom nekik, hogy legyenek még több gyerekük.".

A német minisztérium szerint, amelyet Gabriela Firea maga is a román minisztériumi struktúra mintájaként említ, "a modern családpolitika azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk az emberek által választott különböző családi konstellációkat. Ezek közé tartoznak a házas és nem házas gyermekes párok, valamint az egyszülős családok, a mostoha-családok, a vegyes családok, a szivárványcsaládok és az eltartott családtagokat gondozó családok."

Egy egyszerű pillantás a Ciucă-kormány kormányprogramjára azt mutatja, hogy a román családügyi minisztériumnak, amely egy az egyben a magyar mintára épül, nincsenek kapcsolódási pontjai az állampolgárok által választott különböző családkonstellációk tekintetében.A cikk a De la 0 által megjelentetett szöveg rövidített változata. A teljes cikk román nyelvű változtát itt olvashatják.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS